Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.548.218
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Koji SSD?
Valentin17 kaže...

Uzmi taj SSD, nećeš pogriješiti, ima garanciju 5 godina, performance mu ne padaju tako brzo, barem ja to nisam primjetio, prije nego instaliraš windowse svakako nadogradi firmware, a secure erase koristiš ako misliš radit reinstalaciju OSa, sada na početku ti to nije potrebno.

Zašto radit secure erase na svakoj reinstalaciji OS-a? Zar secure erase ne služi da ako recimo ideš prodat ili bacit SSD da se nepovratno unište podaci?

Ne moraš radit update firmwarea, dobit ćeš ga s najnovijim 1.5

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.2.2013 11:55 (lllnuclearlll).
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

jedno pitanje.....instalira sam windows na ssd dok je ssd bio u AHCI mod-u e sada sam cita da je dobro ga vratiti u IDE mod jeli to tocno?

FC Barcelona
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
MOgY kaže...

jedno pitanje.....instalira sam windows na ssd dok je ssd bio u AHCI mod-u e sada sam cita da je dobro ga vratiti u IDE mod jeli to tocno?

Ne!

17 godina
lllnuclearlll kaže...
Valentin17 kaže...

Uzmi taj SSD, nećeš pogriješiti, ima garanciju 5 godina, performance mu ne padaju tako brzo, barem ja to nisam primjetio, prije nego instaliraš windowse svakako nadogradi firmware, a secure erase koristiš ako misliš radit reinstalaciju OSa, sada na početku ti to nije potrebno.

Zašto radit secure erase na svakoj reinstalaciji OS-a? Zar secure erase ne služi da ako recimo ideš prodat ili bacit SSD da se nepovratno unište podaci?

Ne moraš radit update firmwarea, dobit ćeš ga s najnovijim 1.5

kak provjerit dal je zadnji firmware rego, jel se može napravit update firmwarea dok je os gore ili to smrda sve podatke?

hvala!

edit: koji os se bolje snalazi sa ssd-om win7 ili 8?

mrakky
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.2.2013 13:29 (mrakky).
17 godina

Ma 1.5 ćeš dobit firmware, svi Vertexi 4 se isporučuju s najnovijim firmwareom, ne brini oko toga. Možeš vidjet prek OCZovog programa.

Ja koristim Win8. Mislim da je svejedno radi li se o W8 ili W7.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.2.2013 13:33 (lllnuclearlll).
17 godina
lllnuclearlll kaže...

Ma 1.5 ćeš dobit firmware, svi Vertexi 4 se isporučuju s najnovijim firmwareom, ne brini oko toga. Možeš vidjet prek OCZovog programa.

Ja koristim Win8. Mislim da je svejedno radi li se o W8 ili W7.

ok, hvala, ovo za os pitam jer sam negdije pročital da win 8 pri instalaciji prepozna da se radi o ssd disku i da sam porihta te neke stvari koje se na 7 trebaju ručno, zato pitam jer nisam 100% siguran.

mrakky
15 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pročitao sam tonu materijala i još uvijek imam nedoumice: Intel SSD 520 (480GB) Vs. Samsung 840 Pro (512GB)?

Pustimo za sad razliku u kapacitetu i cijeni. Zanima me brzina i kvaliteta kao takva (iako oba imaju 60 mj. jamstva).

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.2.2013 21:00 (Canis).

0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Moj glas za Intel.

Valentin

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

Moj glas za Intel.

Ok, jel bi mi mogao reći zašto?

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Kakav je Kingston v300 60Gb ssd, jel on sinkroni ili asinkroni ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Koji SSD?

koji je najbolji ssd

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Sad bas gledam da kupim OCZ Vertex 4 128 GB, odem na nabava.net i tamo pod adm stoji R/W 535/200 dok kod Futura It stoji R/W 560/430 a diskovi su sa istim oznakama. Da li trebam paziti na modele ili su oni zeznuli sa opisom na svojim stranicama?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Isti su svi...zeznuli su opis.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
17 godina
Koji SSD?

danas kupujem OCZ Vertex4 SATAIII 128gb oko podne če bit ugradnja tako da bi molil sve savjete oko toga čim prije, tnx :)

kaj da napravim prvo?

da ga prvo spojim na komp i provjerim koji je gore firmware?

neko je spomenuo da je zadnji več na njemu jeste sigurni da je 1.5 več na njemu?

hvala!!!

mrakky
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Spoji ga na neki komp sa windowsom i provjeri verziju firmwera, po potrebi nadogradi.

Za ostalo pogledaj moj post na ovoj stranici, drugi je po redu.{#}

Valentin

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mrakky kaže...

danas kupujem OCZ Vertex4 SATAIII 128gb oko podne če bit ugradnja tako da bi molil sve savjete oko toga čim prije, tnx :)

kaj da napravim prvo?

neko je spomenuo da je zadnji več na njemu jeste sigurni da je 1.5 več na njemu?

hvala!!!

5 godina na forumu i još uvijek pišeš "če bit" ugradnja :S. Nemoj se ljutit al ljude koji pišu č umjesto ć zamišljam ko djecu od 12 godina sa komadom pizze u ruci i 2 litre kole kraj sebe kako se deru na monitor ko "mentalno zaostali" i udaraju u tipkovnicu. :S

Evo korisnih tweakova za SSD, možda bi čak bilo dobro stavit ovaj link na prvu stranicu, koristan je: http://www.computing.net/howtos/show/solid-state-drive-ssd-tweaks-for-windows-7/552.html

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 11:39 (cecenac).
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Č i ć su jako blizu na tipkovnici i besmisleno je trošiti prostor ovog foruma (iako i ja to sad radim) na ispravljanje nečijeg strojopisa ili pravopisa.

Nek piše kako želi i zna. 

1 4 hvala 0
17 godina
cecenac kaže...
mrakky kaže...

kaj da napravim prvo?

hvala!!!

5 godina na forumu i još uvijek pišeš "če bit" ugradnja :S. Nemoj se ljutit al ljude koji pišu č umjesto ć zamišljam ko djecu od 12 godina sa komadom pizze u ruci i 2 litre kole kraj sebe kako se deru na monitor ko "mentalno zaostali" i udaraju u tipkovnicu. :S

Evo korisnih tweakova za SSD, možda bi čak bilo dobro stavit ovaj link na prvu stranicu, koristan je: http://www.computing.net/howtos/show/solid-state-drive-ssd-tweaks-for-windows-7/552.html

kupljeno, hvala na liku, pročit ču

a kaj se moje gramatike tiče, za to me tak zaboli, ak nekom smeta nek ne čita moje postove, iskreno meni je najbitnije da razumijem kaj mi neko oče reč, a sad dal bu on gramatički to napisal, nije me briga, a uostalom ovo je informatički forum ne forum književnosti i pravopisa.

peace ;)

mrakky
17 godina
Koji SSD?

Kolegi je sve "Č" {#}

Nije ni bitno, meni ne smeta, mozda je bolje da pises bez nasih znakova, meni je ostala navika od tipkanja na mobitelu/tabletu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 13:17 (Virty).
Moj PC  
6 0 hvala 1
13 godina
tkalcho kaže...

Sad bas gledam da kupim OCZ Vertex 4 128 GB, odem na nabava.net i tamo pod adm stoji R/W 535/200 dok kod Futura It stoji R/W 560/430 a diskovi su sa istim oznakama. Da li trebam paziti na modele ili su oni zeznuli sa opisom na svojim stranicama?

na ocz stranici je tocno,i ja imam taj disk i super je

razorblade
17 godina
Valentin17 kaže...
soja kaže...

evo kupio sam ovaj: http://www.protis.hr/products/details/ssd-sata-iii-128-gb-ocz-vertex-4-25-vtx425sat3128g/56497

pa me zanima ukratko, kakav je postupak instalacije windowsa na ssd, te dal mogu imat ssd i hdd spojena istovremeno, naravno da ssd bude master, a hdd slave...

hvala

Prije nego ga spajaš  i ideš instalirat windowse na njega trebalo bi mu nadogradit firmware, znači moraš ga spojit na neko računalo koje već ima windowse, otići na OCZ stranicu i skinut najnoviji firmware (pošto je to 2.5" disk ja imam običaj disk stavit u vanjsko kućište, spojit ga na računalo preko USBa, nadogradit firmware i onda ga ugradit u kućište), ali ti ne moraš tako, samo ga spoji na računalo sa instaliranim windowsom da nadogradiš firmware.

Data kabel od SSDa spoji u SATA 1 (sata prvi) ili SATA 0 utor u matičnoj ploči (ovisno kako ti je označeno-pogledaj manul od matične, primjer, ako imaš oznake SATA 0, SATA 1 i SATA 2, normalno SSD u SATA 0, HDD u SATA 1 i optika u SATA 2), nema nikakavih master slave (to postoji kod starih PATA(IDE) diskova). U BIOSu disk mode svakako prebaci u AHCI (kako pogledaj manual od matične). Normalno instaliraj windowse na njega. Nakon toga skini si neki od programa dolje da optimiziraš windowse za rad sa SSDom.

Evo i nekih korisnih i neophodnih linkova za podešavanje, testiranje i održavanje SSD-a pa si skini i prouči:

- Windows 7 Utilities- podešenja u win 7  i podešenja za ssd

- SSD Fresh- program koji ti sam podesi osnovne stvari kod SSD-a

- SSD Life- analiza SSD-a

- AS SSD- benchmark program

- Atto SSD- benchmark program

SSD ne formatiraš već radišSecure erase disk. Nije preporučljivo, a i nepotrebno je raditi defragmentaciju SSD-a.

Evo da ti malo olakšam. Ugodan rad.

edit: Potreban ti je samo SSD fresh da ti podesi windowse, ostalo malo prouči, kad sve podesiš stavi benchmark (sliku) (imaš programe gore) da vidimo jesi dobro podesio i kao se brzina rada kreće.

Zbog čega davati ljudima toliko netočnih i zastarjelih informacija? Ovo su upute za korištenje SSD-a na Windows XP praktički...

Sasvim je svejedno spojili SSD na SATA0 SATA1 SATA2 itd. port na matičnoj ploči. Bitno je da ga ukoliko imate spojite na SATA 6Gb/s.

Za početak ne radite bezveze Secure Erase SSD-a. Windows 7 i Windows 8 prepoznaju SSD kao SSD, a ne HDD te ga prilikom formatiranja sami TRIMaju i prilagode. Secure Erase se radi ako SSD prodajete ili bacate a imali ste bitne podatke na njemu do kojih ne želite da netko dođe. Nadalje, SSD treba defragmentirati, odnosno tu se ne radi od defragmentaciji već o nardebi TRIM i na Windows 8 kad se pokrene defrag SSD-a piše "Trimming", i to je poželjno namjestiti da se jednom tjedno strima, stvar je gotova za par sekundi, dakle ne traje kao defragmentiranje HDD.a.

Što se tiče podešavanja SSD-a na Windowsima. SSD ste kupili baš zato da vam ubrza sustav, a ne zato da ga imate 100 godina i ne koristite sve njegove mogućnosti. Uz normalno kućno korištenje SSD od 128GB će vam držat oko 8-10 godina, čak i više i ako ništa ne podešavate.

Ukoliko imate dosta memorje, page file samo smanjite na nekih 512MB jer se može desiti da neki programi traže baš page file pa neće htjeti raditi. Također hibernacija, indeksiranje, ugasite ako ne koristit, ukoliko koristite to slobodno ostavite upaljeno.

Superfetch i još one neke stvari stvarno nema apsolutno nikakve potrebe i smisla gasiti, onda radije uokvirite SSD o objesite ga na zid pa mu se divite. Velim, bez ikakvog podešavanja SSD će potrajati 8-10 godina, u tom vremenu ćete sigurno promijeniti već računalo i kupiti 3-4 puta brži SSD. Tako da koristite ono što ste kupili maksimalno jer ste baš zato to i kupili {#}

I najbitnija stvar, programi za benchmark najviše uništavaju SSD, stoga ne radite to bezveze svaki čas da vidite koliko je brz SSD.

- Windows 7 Utilities- podešenja u win 7  i podešenja za ssd

- SSD Fresh- program koji ti sam podesi osnovne stvari kod SSD-a

Ova 2 programa stvarno nema smisla koristiti...

- SSD Life- je dobar za pogledat koliko se troši i koliko će biti vijek trajanja otprilike {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 14:24 (lllnuclearlll).
14 godina
neaktivan
mrakky kaže...

kupljeno, hvala na liku, pročit ču

a kaj se moje gramatike tiče, za to me tak zaboli, ak nekom smeta nek ne čita moje postove, iskreno meni je najbitnije da razumijem kaj mi neko oče reč, a sad dal bu on gramatički to napisal, nije me briga, a uostalom ovo je informatički forum ne forum književnosti i pravopisa.

peace ;)

Nema na cemu. Ma samo kazem da je velikom broju ljudi to iritantno, ne hejtam te nit ista, brige mene, nit imam stete nit koristi od tvog "Č" samo kazem posto je ovo ipak forum i nemogu znat ko je s druge strane tipkovnice da te nemogu ozbiljno dozivit kad tako pises. Ja također cesto pisem bez nasih znakova jer sam navikao od sms-anja i mob-a. Nekad koristim i znakove jer na poslu moram koristit znakove.

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
16 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

I najbitnija stvar, programi za benchmark najviše uništavaju SSD, stoga ne radite to bezveze svaki čas da vidite koliko je brz SSD.

S ovim bi se itekako slozio, jer benchmark ga optereti do maximuma i to mu odmah mora stetiti

http://www.speedtest.net/result/2082576031.png
15 godina
Koji SSD?

S ovim da ništa ne treba podešavati ja i još neki se ne bi složili, zašto da automatska defragmentacija, indexiranje, hibernate file, prefetch folder, veliki page file opterećuju SSD ako za to nema potrebe, ovdje prvenstveno mislim na hibernaciju (rijetki koriste), automatsku defragmentaciju (kod SSDa nije potrebna, nego štetna) i veliki page file (šta će ti ako imaš brdo RAM memorije), ti možda ne želiš sačuvati svoj Vertex 4 128GB, ali recimo ja svoj od 512GB koji vrijedi više nego tvoja 3 bome želim, dao sam brdo love za njega i neću zbog par sitnih radnji koje traju par minuta riskirat neki problem, pogotovo jel je SSD bez garancije.

Benchmark sam pokrenuo samo jedanput, brzina SSDa je nevjerovatna i u potpunosti je vrijedio 569.99 dolara + shipping + carina.

http://www.ebay.com/itm/OCZ-Vertex-4-512-GB-2-5-SSD-VTX4-25SAT3-512G-Sata-III-6G-s-Solid-State-Drives-/261144658467?pt=US_Solid_State_Drives&hash=item3ccd6f4223

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 16:03 (Valentin17).

1 3 hvala 0
17 godina

Nisi platio pdv na njega?

Znači izašao te oko 3800kn ako je samo carina?

Nije baš neka kupnja s obzirom da nema garanciju kada je kod nas 4300

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
Valentin17 kaže...

S ovim da ništa ne treba podešavati ja i još neki se ne bi složili, zašto da automatska defragmentacija, indexiranje, hibernate file, prefetch folder, veliki page file opterećuju SSD ako za to nema potrebe, ovdje prvenstveno mislim na hibernaciju (rijetki koriste), automatsku defragmentaciju (kod SSDa nije potrebna, nego štetna) i veliki page file (šta će ti ako imaš brdo RAM memorije), ti možda ne želiš sačuvati svoj Vertex 4 128GB, ali recimo ja svoj od 512GB koji vrijedi više nego tvoja 3 bome želim, dao sam brdo love za njega i neću zbog par sitnih radnji koje traju par minuta riskirat neki problem, pogotovo jel je SSD bez garancije.

Benchmark sam pokrenuo samo jedanput, brzina SSDa je nevjerovatna i u potpunosti je vrijedio 569.99 dolara + shipping + carina.

http://www.ebay.com/itm/OCZ-Vertex-4-512-GB-2-5-SSD-VTX4-25SAT3-512G-Sata-III-6G-s-Solid-State-Drives-/261144658467?pt=US_Solid_State_Drives&hash=item3ccd6f4223

Pa nisam rekao da ne treba ništa podešavat, ali smatram da ljudi pretjeruju s nekim stvarima.

Ako ne želiš hibernaciju ugasi ju, ali kome treba (meni recimo treba jer često znam programirati ili raditi na nekom projektu za faks i onda neću gasiti cijeli projekt navečer pa ponovno otvarati drugi dan nego stavim računalo u hibernaciju.) Sigurno mi ne pada na pamet gasiti hibernaciju zato jer imam SSD. Indeksiranje mi recimo ne treba pa sam to ugasio. Kome ne treba istina je da je bolje zgasiti. Page File se također slažem da treba smanjiti na neku razumnu razinu, za gašenje se ne slažem jer kao što sam naveo neki programi traže isključivo page file da bi mogli raditi, pa mi je na 512MB postavljen. Još jednom ti napominjem da se SSD NE DEFRAGMENTIRA već se TRIM komanda izvodi na njemu kad klikneš u W8 na Optimize Drive i poželjno ju je izvesti tu i tamo za održavanje performansi i očuvanja SSD-a. Za W7 ne znam što radi jer ga nisam nikad koristio s SSD-om. No ovo jedan zgodan članak: http://forums.mydigitallife.info/threads/36440-Windows-7-8-SSD-Optimization

Zašto bi gasio superfetch? Nisam lud usporavat si sistem jer sam SSD kupio baš da bi mi bio brži, a bilo koja RAM memorija je brža od SSD-a.

System Restore mi isto posluži tu i tamo kad neš sj*bem, stoga sam ga samo smanjio, ne i ugasio.

I na posljetku, imaš 512GB Vertex 4, što bi značilo da ako ga čuvaš i normalno koristiš kao prosječni kućni korisnik memorijske ćelije će ti trajati 30-40 godina ako po njemu pišeš 100GB dnevno, a ne pišeš toliko sigurno. Misliš da ćeš toliko dugo imati taj isti SSD? Misliš da će elektronika unutra izdržat toliko uopće? Ja mislim da ćeš za 6-7 godina ionako kupit novi jer će imat brzine 2000MB/s. A možemo se kladit i da će ti kontroler na njemu riknut prije neg ćelije.

Zato velim, kupio si to da ubrzaš računalo i da ga koristiš, ne da ga na zidu uokviriš. Pogasi samo ono što ti stvarno ne treba i to je to, a one stvari koje su bile aktualne prije 4-5 godina kad su se SSDovi tek šire pojavili zaboravi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2013 17:43 (lllnuclearlll).
17 godina
13 godina
neaktivan
Koji SSD?

Da ono je bio sata II a ovi su sata III.{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Mushkin je nesto bzi.

0 0 hvala 1