Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.516.807
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Koji SSD?
peterstern9 kaže...

Pozdrav.

Naime, odlučio sam da ću uzeti samo SSD, znači neću uopće imati HDD u računalu. Važnija mi je tišina, brži rad, manje zagrijavanje...nego kapacitet, ali opet bih trebao imati barem 128 GB SSD za Windowse, sve programe, nešto sitno glazbe i nekoliko igrica. E sad, pošto nisam siguran koliko ću točno imati igara na računalu (BF3 sigurno, FIFA 13 i još neke), ne bih želio uzeti OVAJ SSD pa ga napuniti sa 100 GB (ili 80% i više posto) jer će tako drastično pasti brzina, jesam li u pravu?

Zato sam razmišljao o OVOM Intelovom 180 GB SSD-u. Prema brzini, kvaliteti i pouzdanosti bi trebao biti u rangu sa Samsung 830 serijom. Više mi se sviđaju Samsungovi SSD-ovi, ali oni nemaju 180 GB verziju. Molim vas za savjet da li mi se isplati uzeti taj Intelov SSD ili ne?

Taj Samsung 830 je sinkroni i njemu nece pasti brzina ! Pošto si napisao da neces imat HDD , onda slobodno uzmi Intela 330 od 180GB !

Music As A Weapon !!
14 godina
neaktivan
peterstern9 kaže...

Zato sam razmišljao o OVOM Intelovom 180 GB SSD-u. Prema brzini, kvaliteti i pouzdanosti bi trebao biti u rangu sa Samsung 830 serijom. Više mi se sviđaju Samsungovi SSD-ovi, ali oni nemaju 180 GB verziju. Molim vas za savjet da li mi se isplati uzeti taj Intelov SSD ili ne?

Naravno da se isplati uzeti Intelov ssd ali samo ne u Protisu. Imas u nekoliko drugih trgovina isti taj disk po povoljnijoj cijeni.

13 godina
Don Vito Corleone kaže...
peterstern9 kaže...

Naravno da se isplati uzeti Intelov ssd ali samo ne u Protisu. Imas u nekoliko drugih trgovina isti taj disk po povoljnijoj cijeni.

Uzeti ću u Centro.hr, jeftiniji su od Protisa.

Jel onda OVO dobra kupovina? (Intel SSD 330 serija 180 GB)

Između 330 i OVE 520 serije je razlika u cijeni malo više od 200 kn, a po performansama mi se ne čini prevelika razlika pa bih rado uštedio tih 200 kn ako je moguće. Da li bi u ovako nekom normalnom radu i gamingu (BF3 Multiplayer) osjetio neku razliku u performansama?

15 godina
Koji SSD?

Intel 520 model ima 24 mj. duze jamstvo ! Sumnjam da ces osjetit neku razliku u performansama između 330 i 520 modela !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Koji SSD?

Nakon flashanja matične modanim BIOS-om, i promjenom iz IDE u AHCI, poprilično bolji rezultati i "score". 

ahci ahci
ide ide
totus mundus agit histrionem
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.9.2012 19:07 (SinCr0).
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji SSD?

Da vas pitam, kad bi birali, jel bi radije uzeli SSD iz Intelove serije 520 ili iz serije OCZ-a Vertex 4? (ciljam na raspon od 100 do 256 GB)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Intel
Sve je moguće osim drvene peći, a i ona ako se ne loži.
13 godina
Koji SSD?

Od jučer do danas cijene Intelovih SSD-ova u Protisu užasno porasle!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
The Man kaže...
Intel

Da... i sam više naginjem Intelu, no onda sam bacio oko na veliki BUG-ov test SSD-a sad u zadnjem broju, u kojem su "Naš izbor" dali upravo OCZ-u Vertex 4 (iako je i ovaj Intel bio u igri), pa sam zato vas pitao što mislite...

Kako sam stekao dojam, ovdje se više radi o pitanju "Indilinx Everest 2 vs. Sandforce 2281"... Iako se za Intelovu seriju 520 spominje da ima "poseban" Intelov firmware u kontroleru sf-2281, ipak ga je (u testu) prestigao Vertex 4, zbog petogodišnjeg jamstva, većih brzina od serije 520 i jeftinije cijene po GB-u...

13 godina
neaktivan
Koji SSD?

pozz ljudii treba pomoc...kupujem novi ssd od 120gb.... imam trenutno mushkin chronos 60gb...i prezadovoljna sam,ali mi nije dosta memorije jer imam dosta puno programa,a cim se napuni gubim na preformansama,sto se i primjeti prilikom rada...tako da stedim memoriju xD dala bi do 800kn za novi ssd,mislila sam uzet jedan od ova tri:

1. http://www.protis.hr/products/details/ssd-120gb-mushkin-chronos-mknssdcr120gb-sata3-25-mlcchip-maks-do-550515-mbs/61522

2. http://www.protis.hr/products/details/ssd-sata-iii-120-gb-ocz-vertex-3-25-vtx325sat3120g/45516

3.http://www.protis.hr/products/details/ocz-vertex-3-solid-state-drive-25-sata-iii600-6-gbs-128-gb-vtx325sat3128g/62567 

koliko sam gledala review prilikom kupnje prvog ssd-a upoznata sam samo sa ocz markom i mushin,ali ako ima od drugih proizvodjaca da su bolji sam pucajte... jer neznam...=)

hvala unaprijed na odgovorima =)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?
Music As A Weapon !!
Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Koji SSD?
Trebala bih pomoć koji SSD da uzmem? Imam dilemu između ova 4 dolje, pa bih molila da mi kažete zbog čega koji bi bilo najbolje da uzmem. Hvala svima!
5 Samsung 830 Series
3 Intel 330 Series
14 Ocz Vertex 4
1 Corsair Force GT

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Koji SSD?

Nego, dečki i cure, kakva je sada situacija s tržištem? U vrijeme kad sam ja svoje SSD-ove uzimao, Intel je bio jedini ozbiljan izbor (X-25M) i zbog kontrolera i pouzdanosti. Sada mi treba novi, ali vidim da je Intel otišao prema SF-u koji baš i nema zavidnu reputaciju. Navodno su ga godinu dana "popravljali" kroz firmware, ali i dalje se zna dogoditi BSOD. Pročitao sam 50-tak reviewova, forumskih threadova i dalje nisam siguran, ali se vrtim oko Intela 520 i Samsunga 830. Cijena mi je tu nebitna s obzirom da ni razlike nisu drastične, a najbitniji su mi pouzdanost i performanse. Vidim da se Intelu dosta bodova daje za kompresibilne podatke (zahvaljujući SF-u) i da ostvaruje dosta dobre rezultate na Anandtechovim testovima, da je Samsung u nekim slučajevima osjetno sporiji (razlika i do 200%), ali i da je dosta rastrošniji - ide do 5,8W u loadu, što je 4 puta više od Intela.

Inače, imao sam izrazito loše iskustvo s Intelom 320 u firmi. Na kraju sam odustao i uopće nisam koristio novo računalo zbog smrzavanja i BSOD-ova uzrokovanih tim diskom. Anand kaže: "Intel did go on record saying that the 520 is expected to have far fewer F4/F7 BSODs than any other SF-2281 drive. I asked Intel if I should read into the phrase "far fewer", but the answer was no - the 520 is expected to have similar reliability to the Intel SSD 510 and 320." - divno i krasno, ali me zaista ne zanima "far fewer" i ponašanje na razini 320 serije. Želim nula (0) BSOD-ova...

Kakva su vaša iskustva s ova dva modela u praksi. Inače, što se tiče ove SF-ove prednosti, čini se dosta zgodnom, jer najviše prometa na diskovima mi rade tekstualne datoteke (kod), grafika (png, jpg) i byte nizovi koji se lako kompresiraju, ali i hrpa dokumenata (pdf, zip, 77z). Trebam SSD za Win, Linux i Apple. Pretpostavljam da je za Apple 830 najbolji izbor, ali zanima me i za Linux i Win s obzirom da rade na nešto drugačiji način.

Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.9.2012 13:22 (Tonči).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

U tvom slučaju mislim da je Samsung najbolji izbor, iako bi osobno (da mi cijena nije bitna) uvijek uzeo Intelov top model.

Sve je moguće osim drvene peći, a i ona ako se ne loži.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
odjavljen
The Man kaže...

U tvom slučaju mislim da je Samsung najbolji izbor, iako bi osobno (da mi cijena nije bitna) uvijek uzeo Intelov top model.

Zašto to misliš?:)

16 godina
Tonči kaže...

Nego, dečki i cure, kakva je sada situacija s tržištem? U vrijeme kad sam ja svoje SSD-ove uzimao, Intel je bio jedini ozbiljan izbor (X-25M) i zbog kontrolera i pouzdanosti. Sada mi treba novi, ali vidim da je Intel otišao prema SF-u koji baš i nema zavidnu reputaciju. Navodno su ga godinu dana "popravljali" kroz firmware, ali i dalje se zna dogoditi BSOD. Pročitao sam 50-tak reviewova, forumskih threadova i dalje nisam siguran, ali se vrtim oko Intela 520 i Samsunga 830. Cijena mi je tu nebitna s obzirom da ni razlike nisu drastične, a najbitniji su mi pouzdanost i performanse. Vidim da se Intelu dosta bodova daje za kompresibilne podatke (zahvaljujući SF-u) i da ostvaruje dosta dobre rezultate na Anandtechovim testovima, da je Samsung u nekim slučajevima osjetno sporiji (razlika i do 200%), ali i da je dosta rastrošniji - ide do 5,8W u loadu, što je 4 puta više od Intela.

Inače, imao sam izrazito loše iskustvo s Intelom 320 u firmi. Na kraju sam odustao i uopće nisam koristio novo računalo zbog smrzavanja i BSOD-ova uzrokovanih tim diskom. Anand kaže: "Intel did go on record saying that the 520 is expected to have far fewer F4/F7 BSODs than any other SF-2281 drive. I asked Intel if I should read into the phrase "far fewer", but the answer was no - the 520 is expected to have similar reliability to the Intel SSD 510 and 320." - divno i krasno, ali me zaista ne zanima "far fewer" i ponašanje na razini 320 serije. Želim nula (0) BSOD-ova...

Kakva su vaša iskustva s ova dva modela u praksi. Inače, što se tiče ove SF-ove prednosti, čini se dosta zgodnom, jer najviše prometa na diskovima mi rade tekstualne datoteke (kod), grafika (png, jpg) i byte nizovi koji se lako kompresiraju, ali i hrpa dokumenata (pdf, zip, 77z). Trebam SSD za Win, Linux i Apple. Pretpostavljam da je za Apple 830 najbolji izbor, ali zanima me i za Linux i Win s obzirom da rade na nešto drugačiji način.

Hvala.

Nemaš uopće što previše kemijati. Samsung je tu kralj. Sve do jedne komponente su iz vlastite proizvodnje. Imam oko preko godinu dana iskustva intenzivnog korištenja istog i nikada nikakvih problema nije bilo. Mana u odnosu na Intel 520 je kraće jamstvo...

Ako ti nije hitno, možeš pričekati izlazak Samsungovog modela 840 Pro, koji bi trebao imati petogodišnje jamstvo, još bolje performanse i značajno smanjenu potrošnju ukoliko ti je to bitno.

Što se performansi tiče, Intel sa svojim SandForce-ovim kontrolerom može nadmašiti Samsunga isključivo u sekvencijalnim operacijama, koje su dakle, ne baš toliko bitne. U nasumičnom čitanju i pisanju, Samsung odnosi pobjedu i na tom polju.

Tonči kaže...
The Man kaže...

Zašto to misliš?:)

Zato što je Intel fanboy, a ovdje ipak mora priznati da je Samsung bolji...:P

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.9.2012 13:32 (DamageHigh).
13 godina
neaktivan
Koji SSD?
Definitivno za Apple - Samsung 830 Series, a što se tiče ostalog - Intel 520 Series. Ovo je definitivno best buy trenutno, dok Samsung je odmah iza leđa Intelu 520 Series. Razlike su jako jako jako male. Ova dva modela BEST BUY! :)
Tony Soprano
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
odjavljen
Koji SSD?

Složio sam malo grafova prema Anandovim testovima:

Prema ovim testovima, Intel žestoko "šije" Samsunga u Random Write operacijama na 4K fajlovima (4k aligned) čak i god QD-a od 32. Samsung je bolji sekvencijalno na čitanju za 128k i opet lošiji na pisanju. Samsung je bolji kod nekompresibilnog pisanja, ali to je eventualno slučaj kod jpg datoteka, mp3 datoteka te raznih arhiva, znači stvari koje se ne mogu dodatno kompresirati. Intel se čini bolji i kod Anand benchmarka i heavy i light workloada, osim kod pisanja u heavy loadu.

Heh. A vi preporučate Samsung. jesu li testovi Anandtecha u nečemu pogrešni? Meni se čini da mi je ovdje Intel bolji ako nemam puno sekvencijalnog posla.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.9.2012 16:52 (Tonči).
Moj PC  
0 0 hvala 2
17 godina
odjavljen
DamageHigh kaže...

Što se performansi tiče, Intel sa svojim SandForce-ovim kontrolerom može nadmašiti Samsunga isključivo u sekvencijalnim operacijama, koje su dakle, ne baš toliko bitne. U nasumičnom čitanju i pisanju, Samsung odnosi pobjedu i na tom polju.

Tako da me buni ovaj tvoj komentar. Testovi pokazuju da je zapravo Samsung bolji u sekvencijalnom čitanju i sekv. pisanju kad su podaci već kompresirani. U svemu ostalome, a u randomu drastično, Intel je bolji. 

Huh?

P.S. Čini se da je vani i Samsung 840 već od sredine listopada. http://www.guru3d.com/news_story/samsungs_840_ssd_series_released.html

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.9.2012 17:13 (Tonči).
13 godina
neaktivan
Koji SSD?
Samsung 830 Series - Apple! Intel 520 Series - sve ostalo! Vjeruj već sam napisao gore taj komentar, 100% dokazano da je to što govorim BEST BUY. :) ako ti nije problem novac, ja na tvome mjestu uopće ne bih više ništa razmišljao i samo radio zbrku u glavi. Sve znaš i sve ti je jasno, ne treba ti nitko reći koji je bolji, to znaš i sam. ;)
Tony Soprano
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Tonči kaže...
DamageHigh kaže...

Tako da me buni ovaj tvoj komentar. Testovi pokazuju da je zapravo Samsung bolji u sekvencijalnom čitanju i sekv. pisanju kad su podaci već kompresirani. U svemu ostalome, a u randomu drastično, Intel je bolji. 

Huh?

P.S. Čini se da je vani i Samsung 840 već od sredine listopada. http://www.guru3d.com/news_story/samsungs_840_ssd_series_released.html

taj samsung 840 je izvrstan,čitao recenziju i kažu da je najbolji ssd koji su testirali do sada

kradem mine iz minskog polja
13 godina
Koji SSD?

Evo može mi netko objasniti, znači kada kupim jedan od ova 2 Intelova SSD-a: 330 serija i 520 serija.

Znači, razlika u cijeni je 100 kn, ali 330 serija dolazi sa "punom opremom" = Retail pack, a 520 serija dolazi "gola" = OEM pack/Bulk.

Što to točno znači i koliko mi je zapravo potrebna ta oprema kod SSD-a. Ja sam uz matičnu i napajanje dobio dovoljno Sata data i sata power kablova pa mi realno ne trebaju, a 2.5'' bracket mi ne treba jer ga imam uz kućište. Treba li mi onda zapravo ta oprema sa SSD-om ili mi je dosta da dobijem goli SSD u foliji?

Ovo pitam jer mi nije problem dati 100 kn više za bolji SSD ako mi ta oprema koja dolazi sa 330 serijom uopće ne treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Tonči kaže...
DamageHigh kaže...

Huh?

Ma da...u glavi su mi ostali rezultati Intela 320. Kako god, razliku u performansama nema šanse da primjetiš. Samsung je tu pouzdaniji, a to je očito ono što tražiš.

Ako se možeš još strpiti, pričekaj 840 seriju, ako ne uzmi 830. Ne možeš fulat...;)

peterstern9 kaže...

Evo može mi netko objasniti, znači kada kupim jedan od ova 2 Intelova SSD-a: 330 serija i 520 serija.

Znači, razlika u cijeni je 100 kn, ali 330 serija dolazi sa "punom opremom" = Retail pack, a 520 serija dolazi "gola" = OEM pack/Bulk.

Što to točno znači i koliko mi je zapravo potrebna ta oprema kod SSD-a. Ja sam uz matičnu i napajanje dobio dovoljno Sata data i sata power kablova pa mi realno ne trebaju, a 2.5'' bracket mi ne treba jer ga imam uz kućište. Treba li mi onda zapravo ta oprema sa SSD-om ili mi je dosta da dobijem goli SSD u foliji?

Ovo pitam jer mi nije problem dati 100 kn više za bolji SSD ako mi ta oprema koja dolazi sa 330 serijom uopće ne treba.

Ne treba ti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.9.2012 20:17 (DamageHigh).
17 godina
odjavljen
100kn? Uzmi 520. "Oprema"? Kabeli...
14 godina
Koji SSD?

Zanima me G.Skill Phoenix III SSD koji je trenutno na akciji u Portia, ali nikako odgonetnuti jeli sinkroni ili asinkroni, pa bih molio pomoć od iskusnijih kolega.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.10.2012 15:19 (filterini).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji SSD?

prema testu u novom broju bug-a je asinkroni

He who dares wins.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Koji SSD?

Dal Samsung svoj kontroler još (830, 470 itd) stavlja u neki drugi ssd drugog proizvođaća, il ga samo samsung koristi za svoj ssd?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Eno, hvale Corsair Neutron GTX kao najbrži SSD na tržištu. Kontroler ima DSP, a kontroler im proizvodi firma dugo poznata na "enterprise" tržištu.

Inače, čini se da je Samsung 840 TLC, dakle TRIPLE level cell. To mi baš nije drago. TLC-ovi bi i u teoriji trebali biti dosta lošiji čipovi.

Troll level: sensei
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.10.2012 17:35 (Tonči).
16 godina
Tonči kaže...

Eno, hvale Corsair Neutron GTX kao najbrži SSD na tržištu. Kontroler ima DSP, a kontroler im proizvodi firma dugo poznata na "enterprise" tržištu.

Inače, čini se da je Samsung 840 TLC, dakle TRIPLE level cell. To mi baš nije drago. TLC-ovi bi i u teoriji trebali biti dosta lošiji čipovi.

Pošto ti ionako naručuješ izvana, baci oko i na Plextora M5P. Brutalan SSD.

17 godina
odjavljen

Da, vidio sam. Inače 840-tki nemam pristup, ali TheSSDReview ih ima već i obavili su test. Očekivao sam bolje rezultate na 4K-64 i sekvencijalnom pisanju koje je prema AS SSD-u na 250ish.

Inače, sad dosta naginjem Neutronu GTX dok ne vidim novog Plextora. Od Plextora sam jako cijenio CD/DVD-RW-ove, a to ne znači puno.

Vidio testove. Jao... Plextor je sex čisti. :P Ali ne znam za dobavljivost i cijeni, čak ni u USA.

Troll level: sensei
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.10.2012 19:21 (Tonči).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice