Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozz,
Da ne otvaram novu temu postat cu ovdje.
Znaci ovako, imam priliku jeftino nabaviti SSD te se ne mogu odluciti izmedu par modela..
Naime radi se o sljedecim modelima:
-60 gb OCZ Vertex III sata 6gb/s MLC asyncron (VTX3-25SAT3-60G)
-64gb OCZ Agility 3 sata 6gb/s MLC asyncron (AGT3-25SAT3-64G)
-128gb OCZ Petrol sata 6gb/s MLC asyncron (PTL1-25SAT3-128G)
cijene su tu negdje, ovaj model od 128 gb je skuplji cca. 4 eura, nije mi toliko bitno sad da mi brzina SSDa mora slamat rekorde, samo mi je bitno da mi se ubrza komp jer ovaj HDD koji trenutno imam je jako spor.
Pozz,
Znaci ovako, imam priliku jeftino nabaviti SSD te se ne mogu odluciti izmedu par modela..
Naime radi se o sljedecim modelima:
-60 gb OCZ Vertex III sata 6gb/s MLC asyncron (VTX3-25SAT3-60G)
-64gb OCZ Agility 3 sata 6gb/s MLC asyncron (AGT3-25SAT3-64G)
-128gb OCZ Petrol sata 6gb/s MLC asyncron (PTL1-25SAT3-128G)
cijene su tu negdje, ovaj model od 128 gb je skuplji cca. 4 eura, nije mi toliko bitno sad da mi brzina SSDa mora slamat rekorde, samo mi je bitno da mi se ubrza komp jer ovaj HDD koji trenutno imam je jako spor.
Prvo da pitam, otkad je vertex 3 asinkroni disk? O.o
Uglavnom, bilo koji od ta tri će ti osjetno ubrzati računalo, bez obzira o brzinama, naspram HDD-u jelte, moj izbor bi bio vertex 3 jer je on jedini sinkroni bar koliko ja znam, a ako taj model nije onda uzmeš petrola, jer ima najviše prostora....
Pozz,
Uzmi Vertex III jer je jedini sinkroni !
Zar nije bolje 128gb asinkronog diska nego 60gb sinkronog?
Osobno nikad nebih uzeo asinkronog ako nebi morao bez obzira o kolicini diska !
Osobno nikad nebih uzeo asinkronog ako nebi morao bez obzira o kolicini diska !
Dok se nije počelo u Bug časopisu pisati o asinkronim i sinkronim SSD-ovima 99% forumaša nije pojma imalo o tim razlikama.
Realno, za svakodnevnu upotrebu nije ni bitno je li asinkroni ili sinkroni.
Imao sam OCZ Agility 3 120 GB skoro 8 mjeseci i nakon članka iz Buga ja lijepo njega prodam i kupim OCZ Vertex 3 120 GB jer se uplaših nekakvog "sporijeg rada" kad se disk prepuni podacima i slične pi*darije koje su u tim rivjuima u tom broju Buga nadrobili.
Kod SSD-a je najbitnije vrijeme pristupa, dok je sve ostalo pomodno preseravanje.
I Agility i Vertex su sa 80% popunjenosti radili gotovo podjednako brzo. Eto, Vertex je 5% brži, pa ako je to nekom bitno neka si ga kupi.
Kvaliteta čipova je ista i nitko još nije dokazao da sinkroni radi 5 godina "duže" od asinkronog.
Pa to sam i napisao.
Da je sinkroni puno bolji, cijena bi mu također bila "puno bolja".
Dok se nije počelo u Bug časopisu pisati o asinkronim i sinkronim SSD-ovima 99% forumaša nije pojma imalo o tim razlikama.
Hvala Bugu na tome.
Realno, za svakodnevnu upotrebu nije ni bitno je li asinkroni ili sinkroni.
Upravo je u real-world scenarijima i najveća razlika između takvih SSD-ova.
Moj USB ima vrijeme pristupa 0.92 ms. Misliš li da bi izvrsno služio kao sistemski "disk"?
Odkud ti brojka od 5%? Pretpostavljam da se radilo o "sintetičkim benchmarcima" kao što su ATTO i HD Tune. Istina, tu se razlika najmanje primjeti. Najviše se primjeti, nažalost, u real-life scenarijima.
Po ovome se vidi da ne znaš što pričaš. Asinkroni čipovi su sposobni isporučiti brzinu čitanja do 50 MB/s, a sinkroni do 133 MB/s. To je kao da uspoređuješ prastari SDR RAM i DDR RAM i kažeš da im je kvaliteta jednaka.
nitko još nije dokazao da sinkroni radi 5 godina "duže" od asinkronog.
To nitko niti ne tvrdi.
Sinkroni SSD-ovi čak i na 50% popunjenosti SSD-a, postižu i duplo veće performanse od te iste serije asinkronih diskova (primjerice Force 3 - Force GT, Vertex 3 - Agility 3) u real-world scenarijima. To je činjenica koja uopće nije diskutabilna.
Planiram uskoro pokušati organizirati veliki usporedni test SSD-ova ovdje na forumu, u kojem bi glavnu riječ vodili sinkroni vs. asinkroni SSD-ovi, kako bi jednom za svagda razriješili sve nedoumice. Vidjet ćemo hoće li biti dovoljno ljudi s SSD-ovima voljnih za odvrtiti koji benchmark.
Pa to sam i napisao.
Da je sinkroni puno bolji, cijena bi mu također bila "puno bolja".
Stvar je u tome da su asinkroni SSD-ovi precijenjeni. Naime, prosječan korisnik uspoređujući specifikacije primjerice Vertex-a 3 i Agility-ja 3 neće primjetiti razliku. To je zato što je u specifikacijama niti nema. Naravno da će isti ići na 100 kn jeftinije rješenje - Agility 3, ne znajući da su ta 2 SSD-a veoma različita.
Damage, sve si ti to dobro napisao i onda si u zadnjoj recenici samo potvrdio ono sto Budokai govori. Prosjecan korisnik nece primjetiti razliku izmedju Agilityja i Vertexa i kupit ce 100kn jeftiniji. Sinkroni diskovi takodjer koristenjem i popunjenosti gube na brzini samo manje nego asinkroni. Tu je dosta bitan i kontroler i firmware. Ako gledamo diskove od 120GB koji su sad nekakav standard 100kn i nije mala razlika u cijeni. U postotku to je cak vise nego sto je razlika u brzini. U real life situacijama tj. baratanjem sa malim fileovima razlika je neprimjetna i netko ko ce na SSD-u drzati sistem i koju aplikaciju ima 100 krznenih razloga kupiti jeftiniji SSD.
Racunalni entuzijasti ce naravno kupiti sinkroni jer je u nasim glavama ta razlika puno veca od 100kn. Zato se proizvode i jedni i drugi.
-error-
Pošto nema neko vrijeme Intel 330 SSD diska u prodaji, što mislite valja li uzeti Kingston SSD Hyperx 3k od 120 GB. Ima tko iskustva s njime? Imam matičnu ploču Sata II i vjerujem da će deklarirane brzine biti manje, ali opet brže nego na HDD-u. Ili da čekam Intelov ssd 330?
Pozdrav svima.
Pošto nema neko vrijeme Intel 330 SSD diska u prodaji, što mislite valja li uzeti Kingston SSD Hyperx 3k od 120 GB. Ima tko iskustva s njime? Imam matičnu ploču Sata II i vjerujem da će deklarirane brzine biti manje, ali opet brže nego na HDD-u. Ili da čekam Intelov ssd 330?
Pozdrav svima.
Uzmi Intel 520... 120GB oko 1000kn...
Damage, sve si ti to dobro napisao i onda si u zadnjoj recenici samo potvrdio ono sto Budokai govori. Prosjecan korisnik nece primjetiti razliku izmedju Agilityja i Vertexa i kupit ce 100kn jeftiniji. Sinkroni diskovi takodjer koristenjem i popunjenosti gube na brzini samo manje nego asinkroni. Tu je dosta bitan i kontroler i firmware. Ako gledamo diskove od 120GB koji su sad nekakav standard 100kn i nije mala razlika u cijeni. U postotku to je cak vise nego sto je razlika u brzini. U real life situacijama tj. baratanjem sa malim fileovima razlika je neprimjetna i netko ko ce na SSD-u drzati sistem i koju aplikaciju ima 100 krznenih razloga kupiti jeftiniji SSD.
Racunalni entuzijasti ce naravno kupiti sinkroni jer je u nasim glavama ta razlika puno veca od 100kn. Zato se proizvode i jedni i drugi.
Tako sam i ja mislio kada sam kupio SSD, stavit ću samo OS i neki mali program, više od pola je bilo prazno. Ali kako vrijeme prolazi tako sam shvaćao da i mnoge druge stvari mogu stavit na SSD i brže će raditi. Tako da je danas 90% pun i moram koristit RAMcache da ga skroz ne popunim (ionako bih ga koristio). Sretan sam što sam dao tih 100kn više jer treba ulagati u ono što će u budućnosti možda trebati.
Tebi treba skuplji SSD. Ja doma trpam svasta na sistemsku particiju i takodjer mi trea skuplji SSD. Na poslu, na 4 racunala imam instaliran sistem + 4 aplikacije i projekte koji su trenutno u radu. Na ta 4 racunala skuplji SSD nema nikakvog smisla.
dajte neku preporuku? OCZ SSD Vertex4 256GB,R560/W510,85K, S3 ?
"sinkroni" dali se to odnosi na tip memorije Synchronous ?
dajte neku preporuku? OCZ SSD Vertex4 256GB,R560/W510,85K, S3 ?
"sinkroni" dali se to odnosi na tip memorije Synchronous ?
Najbolji je Vertex 4 i da, sinkroni tip kontrolera.
Sinkroni nije tip kontrolera nego memorije.
Malo je cudno da se odlucujes za kupovinu nakon jednog savjeta. OCZ je u proteklih par godina dokazano jedan od najnepouzdanijih SSD-ova. Samo za verziju Vertex4 vec su u nekoliko mjeseci izdavali razlicite zakrpe i izmjene firmwarea. Znaci da gadno kemijaju sa njima. 5 godina garancije na uredjaj je dobra stvar ali sta ti znaci ako u tih 5 godina buses imao 5 kvarova od kojih ces 4 puta ostati bez svih podataka. Kia daje 7 godina garancije na svoje automobile a Mercedes 3 pa to ocito nije mjerilo kvalitete.
Ako hoces dobar, brz i pouzdan SSD kupi Intela ili Samsunga.
INTEL 330 Series Solid State Drive 2.5" SATA III-600 6 Gbps, 240 GB, 25 nm, Sequential Read: 520
onda da si uzmem ovaj ?
edit: nova serija INTEL 520 ide preko 2100 kn , a to mi je vec malo previse za SSD
INTEL 330 Series Solid State Drive 2.5" SATA III-600 6 Gbps, 240 GB, 25 nm, Sequential Read: 520
vs
OCZ SSD Vertex4 256GB,R560/W510,85K, S3
dali je intel 330 također sinkroni ?
molio bih jos koji savjet, jer mi jos samo SSD nedostaje za slaganje novog comp-a
hvala :)
vs
Oba SSDa imaju sinkroni flash. OCZ na Vertex4 daje 5god jamstva, a cini mi se da i Intel na svoj daje takoder 5god.
Moj bi izbor u toj dilemi bio Vertex 4, iz dva razloga.
1. Sa novim firmwareom ima vrhunske performanse.
2. Ima sitno vise prostora.
uglavnom, dilema između Vertex4 i Intel 330 je perfomanse vs pouzdanost.
Malo sam googla-o i probao ponaci konkretne testove izmedu ova dva SSD-a, ali bezuspjesno :(
E sad koliko je ustvari Vertex4 brzi od Intela 330?
vs
Oba SSDa imaju sinkroni flash. OCZ na Vertex4 daje 5god jamstva, a cini mi se da i Intel na svoj daje takoder 5god.
Moj bi izbor u toj dilemi bio Vertex 4, iz dva razloga.
1. Sa novim firmwareom ima vrhunske performanse.
2. Ima sitno vise prostora.
Razliku u brzini u svakodnevnom radu nikad neces primjetiti. Razliku izmedju diska koji je krepao i onog koji radi hoces. Internet je pun ljudi koji su sa OCZ-a presli na Intel i Samsung. U obrnutom smijeru ne znam da je netko otisao.
Ja za sad s Vertexom nemam nikakvih problema. Sve radi savrseno, ali imam ga prekratko da bi bio mjerilo. Intel je pouzdaniji, to je cinjenica, ali ima i krace jamstvo.
www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
stigao mi je danas Vertex 4......tko će dočekat večer