Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.211
|
čitano: 3.514.949
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Koji SSD?
WackyZG kaže...

Dakle, pošto mi gSmart kaže da moja Barracuda polako odlazi u vječna lovišta (već je na rubu s premještenim sektorima), zanima me SSD, uz možda neki običan hard disk, te da li uopće uzeti SSD. Ograničen sam na cca 1200 - 1400 kn, mora biti novo (pošto će ići na rate). Što mi preporučate? Uzeti za mali SSD i neki mehanički HDD ili uzeti malo veći SSD, pa se oslanjati na externi za eventualno neku instalaciju programa koja nije bitna da bude prebrza? PC se koristi za multimediju, igranje, tu i tamo rad u GIMPu, PSu, AutoCadu i sl.

Evo, ovo ti je odličan izbor SSD-a ako ti je dovoljno 240GB kao primarni disk.

http://www.instar-informatika.hr/ocz-ssd-agility3-240gb-sata3/ocz-ssd-3agt240g  

EDIT: Vidim da je trenutno nedostupan, pa evo 180 GB ako ti je dovoljno, no sumnjam

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_319&products_id=9428  

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 10:03 (peterstern9).
15 godina
peterstern9 kaže...

Nemoj uzimat Agility 3 jer je asinkroni ! Ja bih rađe isao na neki manji SSD + HDD !

Music As A Weapon !!
17 godina
WackyZG kaže...

Dakle, pošto mi gSmart kaže da moja Barracuda polako odlazi u vječna lovišta (već je na rubu s premještenim sektorima), zanima me SSD, uz možda neki običan hard disk, te da li uopće uzeti SSD. Ograničen sam na cca 1200 - 1400 kn, mora biti novo (pošto će ići na rate). Što mi preporučate? Uzeti za mali SSD i neki mehanički HDD ili uzeti malo veći SSD, pa se oslanjati na externi za eventualno neku instalaciju programa koja nije bitna da bude prebrza? PC se koristi za multimediju, igranje, tu i tamo rad u GIMPu, PSu, AutoCadu i sl.

Moja ti je preporuka SSD Vertex 3 90GB + HDD WD Caviar Blue 500GB. Ispada te nešto više od 1200 kn za gotovinu ili još malo više (5-10%) na rate u Magazin RS. Pogledaj načine plaćanja.

Iako imaš SATA2 ploču osjetit ćeš dosta veliku razliku posebno kod PS i AutoCada. Restart Windowsa 7 ti je oko 33s. Sve programe koje koristiš instaliraš na SSD a igre i multimediju možeš staviti na HDD. PS ti se otvara nekoliko puta brže od hdd-a a Word trenutno.

Meni je 50-tak programa (s Corelom, PS-om, Officeom itd...) te kompletni update s SP1 Windowsa 7 zauzelo oko 40 GB na SSD-u. Stao bi mi još i BFBC2, BF3 i još koja igra ali njih sam stavio na hdd.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
16 godina
peterstern9 kaže...

EDIT: Vidim da je trenutno nedostupan, pa evo 180 GB ako ti je dovoljno, no sumnjam

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_319&products_id=9428  

Haf932 kaže...

Nemoj uzimat Agility 3 jer je asinkroni ! Ja bih rađe isao na neki manji SSD + HDD !

Micek kaže...

Moja ti je preporuka SSD Vertex 3 90GB + HDD WD Caviar Blue 500GB. Ispada te nešto više od 1200 kn za gotovinu ili još malo više (5-10%) na rate u Magazin RS. Pogledaj načine plaćanja.

Iako imaš SATA2 ploču osjetit ćeš dosta veliku razliku posebno kod PS i AutoCada. Restart Windowsa 7 ti je oko 33s. Sve programe koje koristiš instaliraš na SSD a igre i multimediju možeš staviti na HDD. PS ti se otvara nekoliko puta brže od hdd-a a Word trenutno.

Meni je 50-tak programa (s Corelom, PS-om, Officeom itd...) te kompletni update s SP1 Windowsa 7 zauzelo oko 40 GB na SSD-u. Stao bi mi još i BFBC2, BF3 i još koja igra ali njih sam stavio na hdd.

@Haf: da, zaboravio sam napomenuti da me interesira sinkroni SSD, jer koliko čitam na sve strane, asinkronima performanse padaju drastično sa punjenjem podacima.

@ Micek: zanimljiva kombinacija, taman bi mi pasala jedna takva. Ako netko još ima preporuku slobodno slušam, ali mi se ovo jako sviđa.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 11:05 (WackyZG).
13 godina
Koji SSD?

Najisplativije i po meni najbolje ti je uzeti sinkroni SSD + HDD kako su ti preporučili.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Slobodno uzmes ovu kombinaciju koju ti je kolega @Micek predlozio !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Koji SSD?

Ja ovako da zahvalim svima koji su pisali na ovom temi. Mnogo dobrih preporuka i argumentovanih objašnjenja "zašto uzeti neki ssd"   {#}

Čim bude prvi dopliv keša nakon ljetnjeg odmora, idem da kupim SSD Samsung 830 128GB. Nadam se da će se pokazati kao dobar izbor.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.8.2012 17:05 (pharmakon).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

I nemoj uzimati Marvell/Asrock SATA3 kontroler poput mene.

Iako su mi svi savjetovali (posebno @Haf932) da izbjegavam Marvella ja ga kreten ipak kupio, danas mi stigao i nakon 2 sata testiranja ga maknuo. Računalo se restarta 10s sporije zbog ispisivanja podataka iz BIOSA na početku boota (i to se u mojem BIOS-u ne može isključiti). Iako su na testovima brzine veće u praksi se to gotovo ne primjećuje.

Bolje da sam taj novac dao u Caritas :(

Ako netko hoće kupiti dat ću mu ga za 80kn + dostava samo da ga se riješim. Naravno, s računom i garancijom 12 mj.

1 1
2 2
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Uzeo bi ga ja, ali uz njega mi je nemoguće složiti uredan cable management, tak da ću ipak pričekati SATA III ploču.

Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Koji SSD?

Trebam pomoć. Planiram uzeti ssd, ali nisam siguran koju veličinu uzeti. Za sada mi se najviše sviđa OCZ Vertex 3, jer je relativno jeftin, a dobar. Eh sad veličina, dvoumim se uzeti 60gb, 90gb ili 120gb. Sa 60gb se nekako bojim da mi neće stati sve što mislim instalirati (tu je i bf3 koji sam oduzme cca 20gb). Onda gledam 90gb, pa si mislim za još samo 100 kuna dobim 120gb, pa to sve dođe s dostavom blizu 900 kuna. Novaca trenutno imam, ali ne želim previše potrošiti. Što bi mi vi savjetovali? Ne bih se htio zeznut pa uzeti premal ssd, ali opet nebi htio dati hrpu love ako nije potrebno. Trenutno još imam WD Caviar Blue 320GB što mi je sasvim dovoljno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 12:01 (Soapy).

0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Imas ovdje 120gb model Vertex 3 za 825 kn , slobodno uzmes !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Haf932 kaže...

Imas ovdje 120gb model Vertex 3 za 825 kn , slobodno uzmes !

Znam, vidio sam!  {#} Ali ono što mene muči je to da mislim da bi mi 90GB bilo dovoljno, ali opet za manje od 100 kuna dobim 120gb. A ako opet pogledam za 300-ak kuna manje dobim 60gb.  {#} A u zadnje vrijeme trošim puno previše, pa hoću proć što jeftinije, a da ne pogrješim. Sve mi se više čini da ću ipak ić na najskuplju opciju, ali reko da još pitam vas. Jel vrijedi tih 100 kuna da sa 90gb odem na 120?

15 godina
Koji SSD?

Ja bih dao 100kn vise za veci disk !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Koji između ova dva ili ipak neki vaš prijedlog

OCZ Vertex 3 60GB

Corsair Force GT 60GB

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Oba valjaju, ali za sitno više para imaš Vertex 3 od 90 GB ili 120 GB. Ako ikako možeš, isprsi se!
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
17 godina
Sheeva kaže...

...

Imam maticnu m3a ucc, nema sata 3, znaci to da bilo koji kupim isto bi bilo?

S511 ti je izvrstan sinkroni SSD pa mu brzina ne pada kako se puni dok S599 je asinkroni SSD starije generacije.

S599 nema za kupiti po drugim trgovinama pa ako ga planiraš uzimati telefonski provjeri njegovu dostupnost prije narudžbe. Ja sam ga prije pokušao nabaviti ali nisam uspio, rekli su mi u nekoliko web trgovina da ga više ne mogu naručiti jer se ne proizvodi.

I ovaj S511 je teško dobavljiv pa provjeri i njegovu dostupnost.

Ja ti imam SATA3 SSD na SATA2 matičnoj i zadovoljan sam. Jednom kad ću mijenjati ploču neću morati razmišljati i o novom SSD-u.

15 godina
neaktivan
Micek kaže...
Sheeva kaže...

...

Imam maticnu m3a ucc, nema sata 3, znaci to da bilo koji kupim isto bi bilo?

S511 ti je izvrstan sinkroni SSD pa mu brzina ne pada kako se puni dok S599 je asinkroni SSD starije generacije.

S599 nema za kupiti po drugim trgovinama pa ako ga planiraš uzimati telefonski provjeri njegovu dostupnost prije narudžbe. Ja sam ga prije pokušao nabaviti ali nisam uspio, rekli su mi u nekoliko web trgovina da ga više ne mogu naručiti jer se ne proizvodi.

I ovaj S511 je teško dobavljiv pa provjeri i njegovu dostupnost.

Ja ti imam SATA3 SSD na SATA2 matičnoj i zadovoljan sam. Jednom kad ću mijenjati ploču neću morati razmišljati i o novom SSD-u.

znaci sinkrono znaci da kad se puni, ne pada performansa?

a ovaj ssd: http://www.conrad.de/ce/de/product/416072/OCZ-SSD-Festplatte-VERTEX-PLUS-OCZSSD2-1VTXPL120G-120-GB-25-/SHOP_AREA_20564&promotionareaSearchDetail=005 ili neki do 75€ sa te stranice? moze preporuka?

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

pozdrav svima !

nadogradio bi laptop hp6360b lg632ea sa sljedecim ssd-om,

SSD disk ADATA 64GB, SX900, 2.5" SATA  3 Cijena za gotovinu: 563,71 kn

http://www.supernet.hr/ssd-diskovi#M0140392 

http://www.adatausa.com/index.php?action=product_feature&cid=3&piid=169

zanima me da li   za tu cijenu ima nesto bolje (best buy),

ne treba mi veci kapacitet, moze bit i nesto skuplji 100-200kn al da se nekaj dobije za to (duza garancija, pouzdanost diska...),

laptop ima sata 2 sucelje, ali kupio bi sata 3 ssd zbog buducnosti...

unaprijed zahvaljujem !

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
maraska kaže...

pozdrav svima !

ne treba mi veci kapacitet, moze bit i nesto skuplji 100-200kn al da se nekaj dobije za to (duza garancija, pouzdanost diska...),

unaprijed zahvaljujem !

Radije uzmi ovaj:

SSD Samsung 64GB 830 Series Basic, Cijena za gotovinu: 600,24 kn

Valentin
17 godina
Sheeva kaže...

znaci sinkrono znaci da kad se puni, ne pada performansa?

a ovaj ssd...

Da, kod sinkronih SSD-ova nema pada performansi prilikom punjenja (razlika između sinkronog i asinkronog).

Ne mogu ti dati savjet o navedenom SSD-u jer nemam nekih saznanja o njemu. Pričekaj, možda se javi netko sa većim iskustvom.

maraska kaže...

pozdrav svima !

unaprijed zahvaljujem !

ADATA slovi kao dobar proizvođać (uz Intel, OCZ, Mushkin, Corsair, Samsung i slične). Po ovome navedeni SSD je sinkroni i trebao bi biti dobar. Ili ako hoćeš preporuku provjerenog SSD-a onda ti mogu navesti Vertex 3 (slične cijene i performansi) ili nešto skuplji Vertex 4 novije generacije kojeg svi hvale kao jednog od najboljih za tu cijenu.

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

taj samsung ima Sequential Read/Write Speeds: 520 MB/s / 160 MB/s,

a adata sequential read and write speeds are 550/510 MB,

ovo pise za adata na:

http://www.adatausa.com/index.php?action=product_specification&cid=3&piid=169&lan=us

64GB Performance (ATTO) :
Read: Up to 550MB/S
Write: Up to 510MB/S
Multimedia Data Transfer (AS-SSD)
Read : Up to 380MB/S
Write : Up to 88MB/S
MAX 4K write IOPS up to 85K

a ovo za samsung:

http://www.samsung.com/us/computer/memory-storage/MZ-7PC064B/WW-specs

Sequential Read Speed 520 MB/s
Sequential Write Speed 160 MB/s
Random Read Speed 75K IOPS
Random Write Speed 16K IOPS

posto se ne kuzim previse u ssd, samo osnovno, samsung je bolji izbor od adate (kontroler, specifikacije,...)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

sad kada gledam ponovo karakteristike ne cini se bas ovaj adata:

64GB Performance (ATTO) :
Write: Up to 510MB/S
Read : Up to 380MB/S
Write : Up to 88MB/S

http://www.guru3d.com/article/adata-sx900-256gb-ssd-review/2

tu su testirali disk od 256gb koji ima:

256GB Performance (ATTO) :
Write: Up to 530MB/S
Read : Up to 510MB/S
Write : Up to 320MB/S 

da li je moguce da su tolke razlike iste serije ssd-a u brzini (adata)?

koja je razlika ova dva testa Performance (ATTO) i  Multimedia Data Transfer (AS-SSD)

vertex 3 i 4 izgledaju ok, mozda bi dodao jos 100kn pa ovaj vertex 4 ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
maraska kaže...
...

vertex 3 i 4 izgledaju ok, mozda bi dodao jos 100kn pa ovaj vertex 4 ?

U praksi te razlike u brzini nećeš ni primjetiti. To se vidi samo u tim testovima.

Ako možeš, uzmi Vertex 4.

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

ak nema velke razlike u praksi onda ide vertex 4, jer za razliku manju od 100kn se dobija novija serija diska i valjda jos toga,

zasto je tak velika razlika u brzini iste serije ssd -a ovog vertex4, ispada sto veci disk bolje performanse:

http://www.ocztechnology.com/ocz-vertex-4-sata-iii-2-5-ssd.html#specifications

64GB     460 MB/s   220 MB/s

128GB   560 MB/s   430 MB/s

256GB   560  MB/s   510 MB/s

512GB   560 MB/s   510 MB/s

?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji SSD?

Nisam našao da je spomenuto na forumu, pa stavljam info da je izašla nova verzija firmwarea za Adata diskove - 5.0.2a. Slučajno sam danas vidio kad sam tražio update za svoj S511.

Inače, firmware se odnosi na modele S510, S511, SX910, SX900, SP900, SP800 i S396.

Izdan je 31.07., a ovo su promjene:

1 Improved the handling of a COMRESET command during AHCCMDT testing
2 Improved the hardware handling when it takes too long to resume from partial to slumber state
3 Fixed an issue that could cause the extraction of a panic dump to be corrupted based on a CRC error
4 Fixed an issue that can cause a flash command to time out
5 Fixed the handling of the internal read buffers when reporting UECC errors
6 Fixed an issue causing incorrect block P/E counts due to abnormal amounts of secure erases.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 22:49 (macak).

0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

Dal je Samsung 830 asinkroni il sinkroni?

Baš nekaj gledam, da bi si veći ssd nabavil (120 gb), ciljam na Samsunge, pošto su među najpouzdanijima, nemaju ekstremne brzine, al su prokleto stabilni..

Imam 470 seriju, i prezadovljan sam, i opet bi uzel Samsung, prije tog mi je prošlo kroz ruku (imal ih neko vrijeme) 4-5 ssd-a..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Sinkroni !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

Drugim riječima, njemu ne smeta dal je pun il prazan, tj ne dolazi do pada performanse, bez obzira na popunjenost ssd-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Tako je !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice