Jesam li sve iskopirao s jednog na drugi disk?

poruka: 17
|
čitano: 3.229
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Velicina diska

Evo malog problema, imam dva diska iste velicine, jedan wd green sata2 od 500gb, i externi wd my passport essential isto od 500gb, e sad u exploreru oba pokazuju 465gb, to mi je jasno zasto, ali zasto mi razliciti prikazuju kolicinu preostalog slobodnog prostora, da pojasnim :.... s ovog prvog (wd green) kopirao sam sve na externi koji mi sluzi kao backup ali sad mi ovaj prvi pokazuje da ima jos 53,7 gb slobodno, a passport 54,5 gb slobodno.sto je razlika od 0,8gb sto i nije bas malo,, ponavljam da sam prekopirao bas sve s jednog i drugog, nema komprimiranih datoteka, a na back up disku imam vise mjesta---- ima li tko ideju jer meni ne pada nis na pamet osim da nesto nisam  prekopirao, a provjerom nisam nasao razlike

thnx

olio wwe

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Velicina diska

Jednostavno objasnjenje - NISI prekopirao bas sve. Iako ti se tako cini. Datoteke mogu biti skrivene, mape mogu biti nedostupne (recimo System Volume Information koji sadrzava datoteke za tocke vracanja za System Restore). Iskopirao bi bas sve da si isao raditi image diska.

Uglavnom, ne opterecuj se s tim. Sto nisi iskopirao, bez toga mozes.

17 godina
neaktivan

Za ubuduće TeraCopyNamigiva

Peace and Love _ Frankenstein Build

1 0 hvala 0
17 godina
mbaksa kaže...

Jednostavno objasnjenje - NISI prekopirao bas sve. Iako ti se tako cini. Datoteke mogu biti skrivene, mape mogu biti nedostupne (recimo System Volume Information koji sadrzava datoteke za tocke vracanja za System Restore). Iskopirao bi bas sve da si isao raditi image diska.

Ili to il ti je na ovom prvom ogromna fragmentacija :) 

I'm going woo woo
17 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Ili to il ti je na ovom prvom ogromna fragmentacija :) 

Sad kad si to napisao, poceo sam si malo razmisljati... Sjecam se da je to prije bila fora - kao defragmentacijom, osim sto ubrzavas rad racunala, oslobodis nesto slobodnog prostora. Medjutim, na koji nacin fragmentacija uopce moze zauzeti ekstra prostora? Nije da se, ako fajl ide u 4 klastera, da ni jedan klaster nece biti popunjen do kraja - svi ce, osim eventualno zadnjeg, biti popunjeni do kraja. Stoga mi nije jasno odakle bi doslo dodatno zauzece prostora... Neiskoristeni prostor u MFT-u? Odnosno, da na ovom drugom disku, koji je punjen kad je bio posve prazan (pretpostavljam), MFT zauzima manje prostora...

17 godina

Hajd pogledaj disk pa properties... pa imas ono neznam 20GB zauzeto, 2.1GB on disk. To je radi fragmentacije. Kada kopiras sa diska na disk pod uvjetom da je drugi disk prazan onda se podaci slazu sekvencijalno, ne?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Jesam li sve iskopirao s jednog na drugi disk?

Koja je razlika ako su "podaci" (klasteri datoteke) poredani sekvencijalno u odnosu na to da su razbacani pod disku? Ako ne kuzis o cemu pricam, pogledaj prvu animaciju na stranici: http://en.wikipedia.org/wiki/Defragmentation

17 godina
mbaksa kaže...

Koja je razlika ako su "podaci" (klasteri datoteke) poredani sekvencijalno u odnosu na to da su razbacani pod disku? Ako ne kuzis o cemu pricam, pogledaj prvu animaciju na stranici: http://en.wikipedia.org/wiki/Defragmentation

Pa zato jer klaster nemora zauzeti puni blok podataka na disku?

I'm going woo woo
17 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

Pa zato jer klaster nemora zauzeti puni blok podataka na disku?

Klaster=blok u ovom kontekstu. Sadrzaj datoteke MORA zauzeti cijeli sadrzaj klastera/bloka, osim, naravno, ako se ne radi o zadnjem klasteru datoteke.

Znaci, imas sektore od 512 kB, klasteri su obicno velicine 8 sektora iliti 4 kB i to je najmanja jedinica podataka koju mozes zapisati na disk. Datoteka od 3 kB zauzima jedan klaster (1/4 tog klastera doduse je prazna). Datoteka od 6 kB zauzima dva klastera - prvi pun do kraja (4 kB) i drugi pun do pola (2 kB). Ne moze se datoteka od 6 kB razvuci na tri klastera pa da u svakom bude po 2 kB.

16 godina

-mbaksa je (kao i obično) u pravu, fragmentacija se odnosi samo na to da nisu blokovi u nizu, nego razbacani, pa samim tim je nešto sporiji rad.

-size on disk se upravo razlika za zadnji blok-popunjenost. Ovisi o FSu, tj. na većem clusteru je veći gubitak. Formula je po broju fileova, ne po njihovoj veličini...

edit: btw, ako nekog zanima formula, veličina clustera x files, statistički je 50% popunjen posljednji cluster pa se (statistički) uzima 50% iskoristivost.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.7.2010 18:46 (ihush).

0 0 hvala 0
17 godina

Ispricavam se, krivo sam se izrazio... ne radi se o fragmentaciji vec o popunjenosti bloka.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina

pa koliko ja znam, to sto na oba diska pise da je od 500gb uopcje ne znaci da on stvarno ima 500gb

pogledaj na oba diska koliki im je CIJELI kapacitet (ne samo zauzeto ili slobodno)

..siguran sam da nece pokazat istu velecinu!

Tko se zadnji smije, nije skužio!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@mbaksa i tnakir

Obojica ste u pravu ali zavisi koji su fileovi u pitanju. Ako su sitni filevi reda velicine par desetina ili stotina kilobajta tipa word dokumenata i ili sl onda moze doci do zauzeca dodatnog prostora ali ako su u pitanu filmova onda je to zanemarivo. 

A kolegi koji je pitao dogovor je vrlo jednostavan. desni klik na prvi disk pa properties i tu ti pise koliko ima fileova i folder pa isto to uradis na drugom disku i vidis ima li razlike. 

:)
17 godina
moderator
logic kaže...

@mbaksa i tnakir

Obojica ste u pravu ali zavisi koji su fileovi u pitanju. Ako su sitni filevi reda velicine par desetina ili stotina kilobajta tipa word dokumenata i ili sl onda moze doci do zauzeca dodatnog prostora ali ako su u pitanu filmova onda je to zanemarivo.

Objasnjenje? Odakle to dodatno zauzece prostora?

17 godina
neaktivan

Pa upravo ovo sto si ti rekao. Zadnji kluster nije napunjen do kraja i ako su sitni dokumenti nakupi se a ako su veliki onda je to neprimjetno. Mada u eri danasnjih diskova sve je to zanemarivo. 

:)
17 godina
moderator
logic kaže...

Pa upravo ovo sto si ti rekao. Zadnji kluster nije napunjen do kraja i ako su sitni dokumenti nakupi se a ako su veliki onda je to neprimjetno. Mada u eri danasnjih diskova sve je to zanemarivo. 

OK, valjda sam te krivo shvatio. Uglavnom, defragmentacijom se nece osloboditi "dodatni" prostor na disku, jer fragmentacija ga ne zauzima. Ovo sto zadnji klaster nije popunjen do kraja je odavno poznat problem (slack space), koji danas i nije neki problem, posto su u velicini slucajeva na NTFS datotecnom sustavu (a i drugim koje koristie Linuxi) klasteri velicine samo 4 kB, dok su na vecim FAT32 diskovima obicno bili 16 ili 32 kB, a u ekstremnim slucajevima mislim da su mogli ici cak do 64 kB.

16 godina
neaktivan

Hi guys

vidim da sam pokrenuo zanimljivu temu, iako se o ovome vec dosta pise, cini mi se da moj problem nije fragmentacija nego bas nesto nisam prekopirao izgleda, iako mi nije jasno kako kad sam jednostavno oznacio sve  i pustio da kopira,,,,,otvarao sam i te skrivene foldere, no bili su prazni, a najbolje od svega je to sto je wd passport formatiran bas prije kopiranja, pokrenuo sam poslije Sinctoy u contribute modu i nasao mi je jos nekih 60-tak datoteka da nisu iskopirane, anokon sinkronizacije , gle cuda sad je obratno, to jest sada je na kopiranom disku manje prostora nego na onom s kojeg sam kopirao i to isto za 0,8 gb, samo sad je situacija obratna

Pogledao sam stvarni kapacitet i on je ovakav wd green 500 105 216 000 byta a passport 499 404 238 848 byta, dakle tu bi isto mogla biti razlika, cini mi se da je sinctoj napravio i neku svoju datoteku no ta je skroz mala od 16 byta i valjda je neku skrivenu jos uvalio i sad je to to, dakle uglavnom nije nikakav problem nego bas razlika u diskovima iako za oba u exploreru pise total 465gb

Thnks everybody

olio wwe
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice