HDD Boot problem

poruka: 6
|
čitano: 3.867
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
HDD Boot problem

Pozdrav,

Instalirao sam prijatelju Win7 32bit na PC, (AMD Athlon II X2 240, Gigabyte - M52L-S3P). PC ima dva fizička diska.

Na C disku su windowsi 7, a na D disku su nekad bili WinXp SP3 koji su pokupili virus pa je to razlog instalacije Windows-a ali ovaj put Win7.

Problem je u tome da kad upalim ili resetiram PC, Windowsi uvijek pokušavaju Boot-ati sa D diska na kojem nema više ničega, i naravno dobijem grešku da nema Boot Recorda.

Jedini način da pokrenem Windows-e je da prilikom pokretanja PC-a pritisnem tipku F12 i tamo dobijem popis uređaja s kojih mogu Boot-ati, te odaberem HDD, a onda mi pod tom opcijom pokaže izbor

CH2:pa ime diska (C disk)

CH3:Ime diska (D disk)

Tu odaberem CH2: C disk  i windowsi se normalno pokrenu. U Control Panelu, Disk managment, ne mogu naci opciju, ako takva uopće postoji, gdje bi mu mogao reći da Boot-a s C diska. Obije particije su pokazane kao primarne.

Inače formatirao sam D disk iz Windows-a i to opcijom Quick Format.

PC je pod garancijom, ima naljepnicu, pa nisam otvarao kućište da vidim kako su diskovi spojeni. Možda je i u tome problem.

Možda ova tema ne spada ovdje, ali ne znam kamo drugo da pišem.

Unaprijed hvala za odgovore. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: HDD Boot problem

postoji preko nekoliko rješenja, manje i više složenih. bojim se da bi nabrajanje svih oduzelo previše mjesta i vremena pa pokušaj samo fizički disk D, kao se to kaže, potpuno formatirati (dakle, obrisati mu i MBR) ili nekim od tzv. disk utility programa (postoje za WD, Seagate itd., ovisi koji su ugrađeni), što ide bootanjem s diskete i zna opako potrajati (tzv. "premaljavanje s nulama", što briše sve, pa i MBR).

ili

bootaj s linux live CD-a pa bez instalacije samo obavi pun format diska D (odaberi NTFS).

postoji i mogućnost da stroj bootaš već iskušanim postupkom iz Win7, a zatim u Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Disk Management (s lijeve strane u stupcu) dobiješ "sliku" diskova i prostora na njima. Klikneš desnom tipkom miša na ono što se sad zove D (pravokutnik s plavom trakom iznad) i odabereš prvo brisanje, pa formatiranje (NTFS) i to bi bilo to. Poslije toga računalo bi se trebalo bootati samo s C, a D koristiti kao prazan disk za spremanje svega i svačega.

opisanim postupcima ne možeš načiniti nikakvu štetu no možda se netko sjeti i još kojeg jednostavnog rješenja (bez otvaranja računala i vađenja diska D).

15 godina
odjavljen
HDD Boot problem

Sa F12 ne radiš trajni raspored prioriteta za boot, niti iz control panela i sl.

Uđi u BIOS i pronađi opciju prikazanu na slici u prilogu i tamo namjesti.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
RE: HDD Boot problem
izzy007 kaže...

Napravil si jednu grešku ,a to je kaj si prvo instaliral Sedmicu i (naravno) njezin bootloader se smjestil na D gdje je bil XP.

I onda si u Windowsima obrisal bootloader i MBR.

A boot hdd je ostal isti.

Napravi sljedeće : ubaci instalacijski DVD Sedmice ,startaj PC s njega i idi u Repair. Tu idi u Startup Repair i pusti ga da odradi svoje.

Nakon restarta ,izvadi dvd ,stavi ''C'' kao first boot device i PC će se normalno bootat u Sedmicu.

Evo i slikovni tutorijal - KLIK

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.4.2010 22:52 (kizo2703).
15 godina
neaktivan
HDD Boot problem
probaj sa ovim. Desni klik na computer/properties/Advanced system settings/ pa traži Startup and recovery, ispod ti je botun (na njemu piše settings), klikni ga, i pod system startup izaberi "windows 7". poslije toga OK, pa restartaj komp. Možda to upali!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
HDD Boot problem

Evo problem riješen na jednostavan način zahvaljujući odgovoru od Danijel14

Hvala svima što ste tako brzo reagirali.

Cijeli dan se mučim s tim PC-em.

Ovu opciju sam u BIOS-u previdio. Ali sad kad sam ponovno ušao u BIOS sam našao i odredio koji je disk "glavni".

Možda je nešto i ostalo od MBR-a na D disku ali mi se više ne da s tim zezati. Bitno je da radi.

Svima još jednom puno hvala

Laka vam noć

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice