Formatiranje niskog nivoa

poruka: 35
|
čitano: 7.284
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

izuzetno zapostavljeno formatiranje niskog nivoa trebalo bi češće primjenjivati.. pa da malo populariziram tu temu....

naime... većina mladih nadobudnih nema pojma što je to.

to je tzv. BIOS format ili low level formatiranje.

to nije klasično formatiranje tipa odredi particije i formatiraj.

mnogi su protiv ove metode jer smatraju da se low level vrši samo prilikom prvog formata diska.... a svako drugo formatiranje iz

biosa je decidirano ne dopušteno.

no ja mislim da ovo formatiranje treba raditi i češće od samo jednom.... evo zašto:

tijekom upotrebe diska gube se oštre granice između pojedinih fizičkih elemenata površine diska.. tu mislim na susjedne trake i sektore što

vremenom dogovi do neslaganja informacija.

to je posebno bilo gadno u FAT tablicama.

uzrok tome bio je u sporoj ali neizbježnoj demagnetizaciji diska čime se gubi određeni dio podataka.

što mislite o ovom formatiranju i koliko je zapravo potrebno?

www.svijetkulture.com

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Formatiranje niskog nivoa

To sam radio samo jednom tako da mi se bad sectori vise ne pojavljuju u izvjestaju prilikom testa diska,tj. da napravim privid ispravnog diska.

Inace ne vidim potrebe za istim,mislim da nije potrebno,mozda netko zna vise.

17 godina
neaktivan
Kristyans kaže...

To sam radio samo jednom tako da mi se bad sectori vise ne pojavljuju u izvjestaju prilikom testa diska,tj. da napravim privid ispravnog diska.

Inace ne vidim potrebe za istim,mislim da nije potrebno,mozda netko zna vise.

Također sam primjenijvao ovu metodu samo kada su mi frendovi dolazili s problemom na HDD--u (ja srećom nikada nisam imao bad sectore).
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali balkan nikako iz čovjeka.
16 godina
neaktivan

To je samo prva pomoć za bad sectore ili općenito HDD,kad jednom počne odlaziti ništa mu ne pomaže.

Naravno, tkz. serviseri kao riješe bad sectore i naplate svoj rad a u biti ništa ne naprave ...stoga ne vidim nikakav

cilj ili potrebu za low l format jer nikakvo poboljšanje na duže staze ne donosi.Kad jednom dođe do oštećenja ništa ne pomaže.

I jedan kb bad sectora je razlog da HDD uskoro odlazi(moje mišljenje jer sam se prečesto s time borio).kad jednom krene nema pomoći!

Private
17 godina
moderator
hondo kaže...

izuzetno zapostavljeno formatiranje niskog nivoa trebalo bi češće primjenjivati.. pa da malo populariziram tu temu....

A ti si se nadobudan nasao drugima soliti pamet o necemu o cemu ni sam nemas pojma. Prvo detaljno procitaj clanak na Wikipediji o formatiranju tvrdih diskova, u kojem je lijepo objasnjena problematika low-level formatiranja i onog sto nije low-level formatiranje, a pogresno se tako naziva: http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting

Pa onda ponovno pokreni raspravu, no budi precizan, vrati se iz proslosti u sadasnjost (da si ovakvu poruku napisao prije 15-20 godina, nitko ti nista ne bi rekao) i ostavi se patroniziranja.
17 godina

Low Level Formatiranje sam zadnji put susreo kad sam radio na Pentium 200MMX... Da... kao trebalo je spasavati disk od bad sektora ali je rijetko kad to i uspijevalo... Na kraju su se uvijek kupovali novi diskovi, fina ideja ali nije funkcionirala u praksi... I dan danas imas masu alata za popravak diska koji funkcioniraju na tom principu. nazalost... volio bih da su uspjesni...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
hondo kaže...

A ti si se nadobudan nasao drugima soliti pamet o necemu o cemu ni sam nemas pojma. Prvo detaljno procitaj clanak na Wikipediji o formatiranju tvrdih diskova, u kojem je lijepo objasnjena problematika low-level formatiranja i onog sto nije low-level formatiranje, a pogresno se tako naziva: http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting

Pa onda ponovno pokreni raspravu, no budi precizan, vrati se iz proslosti u sadasnjost (da si ovakvu poruku napisao prije 15-20 godina, nitko ti nista ne bi rekao) i ostavi se patroniziranja.
 neznam čemu ovolika arogancija. taj članak ti sebi lijepo uzmi pa čitaj meni nije potreban.

ako rasprava nije dorasla tvojih informatičkim sposobnostima odli lijepo iz nje i nitko neće žaliti za tobom i tvojim nadmenim stavom.

iskompleksirani tipovi koji samo napadaju su mi već preko glave. Zašto sudjelujete u rapsravama koje Vas ne zanimaju?! Isuse Bože... kakvih degenerika ovdje ima.

Usput... ja wikipediju baš ne uzimam kao relevantnu za bilo što pogotovo ne za neke sistemske stvari.
www.svijetkulture.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2009 9:14 (hondo).
17 godina
neaktivan
hondo kaže...
 neznam čemu ovolika arogancija. taj članak ti sebi lijepo uzmi pa čitaj meni nije potreban.

ako rasprava nije dorasla tvojih informatičkim sposobnostima odli lijepo iz nje i nitko neće žaliti za tobom i tvojim nadmenim stavom.

iskompleksirani tipovi koji samo napadaju su mi već preko glave. Zašto sudjelujete u rapsravama koje Vas ne zanimaju?! Isuse Bože... kakvih degenerika ovdje ima.

Usput... ja wikipediju baš ne uzimam kao relevantnu za bilo što pogotovo ne za neke sistemske stvari.
 Evo ti komad teksta koji ne želiš pročitati pa možda skužiš zašto ti je mbaksa (inače Mario Baksa, čovjek koji radi za BUG i koji je napisao knjigu o hardveru, softveru i inim stvarima, te koji vrlo vjerojatno zna dosta više od tebe) napisao onu poruku.

Today, an end-user, in most cases, should never perform a low-level formatting of an IDE or ATA hard drive, and in fact it is often not possible to do so on modern hard drives outside of the factory.
The primary reason low-level formatting cannot be done is because modern drives do not use stepper motors to locate tracks, and hence there is no way to determine where tracks should be recreated on the media. Instead in modern drives the heads are positioned using a stepless analog servomotor, often referred to as the voice coil since it operates almost exactly like an analog audio speaker.

I onda još jedan komad koji je bitan i zbog čega je mbaksa rekao da nemaš pojma.

...the term "low-level format" is still being used (erroneously) for what should be called the reinitialization of a hard drive to its factory configuration (and even these terms may be misunderstood)...

...The present ambiguity in the term "low-level format" seems to be due to both inconsistent documentation on web sites and the belief by many users that any process below a "high-level (file system) format" must be called a low-level format. Instead of correcting this mistaken idea (by clearly stating such a process cannot be performed on specific drives), various drive manufacturers have actually described reinitialization software as LLF utilities on their web sites. Since users generally have no way to determine the difference between a true LLF and reinitialization (they simply observe running the software results in a hard disk that must be partitioned and "high-level formatted"), both the misinformed user and mixed signals from various drive manufacturers have perpetuated this error.

Inače, ipak pogledaj tekst kada ti ga netko s dobrom namjerom želi pokazati. Nemoj živjeti u uvjerenju da najviše znaš, jer ipak vrlo često nije tako.

Ovo vrijedi za bilo koga od nas.
I have visited the hidden parts of the world. I have fought in both world wars, served the liberty in many others. I have saved the world from alien invasions and mutants. I have won the olimpics, and i was awarded the world footballer of the year award. I'm a gamer. And what have you done recently?
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2009 9:26 (Danny_HR).
16 godina
hondo kaže...
...

uzrok tome bio je u sporoj ali neizbježnoj demagnetizaciji diska čime se gubi određeni dio podataka.

što mislite o ovom formatiranju i koliko je zapravo potrebno?

-netočno! Imam diskove starije od 15-20 godina i normalno rade, nema demagnetizacije ili 'tupih rubova'.
 Disk radi ili ne, format ponekad pomaže kad se zbrljave particije ili zbog virusa, ne zato da nešto popravi, nego da pregazi neispravan dio.
自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
16 godina
neaktivan

Vidis ti taj low level. Iako sam cuo za njega i pokusao ga napravit. pred jedno 13 godina. :) Nije mi poslo za rukom. Onda nije bilo ni wikipedije, a internet nisam ni znao sta je. a imao sam modem 28800. Sad kad se sjetim kako je to sve smješno bilo... :) A sad vidi. Sve informacije na dlanu.

Athlon X2 4800, 4Gb mem, 8800gts, logitech z-5500
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zasto u svakom postu na ovom forumu frustrirani ljudi moraju napadati okolo. Momak nije nista lose reko, i Seagate i WD imaju alate za diskove koji simuliraju LowLevel. Iako to nije to radi drugacije strukture diska ali svejedno... Zasto odma kenjkanje i pljuvanje po covjeku. Tu ste dosli lijecit frustracije i pametovat jer bi u real world vjerovatno dobili posred nosa radi takvog nastupa. Malo kulture i tolerancije nije naodmet...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
tnakir kaže...

Zasto u svakom postu na ovom forumu frustrirani ljudi moraju napadati okolo. Momak nije nista lose reko, i Seagate i WD imaju alate za diskove koji simuliraju LowLevel. Iako to nije to radi drugacije strukture diska ali svejedno... Zasto odma kenjkanje i pljuvanje po covjeku. Tu ste dosli lijecit frustracije i pametovat jer bi u real world vjerovatno dobili posred nosa radi takvog nastupa. Malo kulture i tolerancije nije naodmet...

iznio je neke tvrdnje koje nisu točne, istina, mbaksa je mogao malo blažim tonom odgovoriti (pazeći na tankoćudne osjećaje?), ali nije bio nekulturan, (nadam se da ni ja nisam)... -kad smo kod tolerancije i kulture -čemu ''šaka u nos?''.

-isprika svim koji se osjećaju povrijeđenima.
自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

tnakir ovo su ti obične frustracije koje vode sve od forumhr-a.. pa do buga.

ja sam htio pokrenuti jednu priču o kojoj se ne priča.... pa da čujem što ljudi od struke misle... a na kraju sam čuo svega i svačega.
a što sam drugo mogao i očekivati.

to što netko radi u bugu ili je ovo ili ono meni tako ne znači ništa. Niti se posebno fasciniram spomenutim imenima.

ako ćemo već tako ti ljudi su u mom životu obične anonimne nule željne dokazivanja.

pa ako se morate dokazati meni, koji nisam nikakav računalni guru, niti to želim biti... onda ste fakat prejadni.

tnakir hvala na razumjevanju... a ostali gurui samo nastavite živjeti u svojim malim svjetovima velemajstorstva. meni ono nije potrebno.
www.svijetkulture.com
17 godina
neaktivan
Nisu nikakve frustracije.

Zašto se uopće osjećaš napadnuto?

Čovjek ti je jednostavno ukazao na to da nisi u pravu i da nisi dobro definirao temu o kojoj želiš pričat.
I have visited the hidden parts of the world. I have fought in both world wars, served the liberty in many others. I have saved the world from alien invasions and mutants. I have won the olimpics, and i was awarded the world footballer of the year award. I'm a gamer. And what have you done recently?
16 godina
neaktivan

O toj priči se ne priča jer je low level format i prije i danas u upotrebi ISKLJUČIVO kad je to neophodno.

Točka.

17 godina
neaktivan

Ja sam jednom davno izvršio low level format iz BIOSA-a svoje 386ice. Sjećam se da sam imao nekakav virus (Yankee Doodle) i nikako ga se nisam mogao(znao) riješit. On bi svirao tu melodiju u određeno doba dana. I tako ti ja odem u BIOS, kad tamo ta opcija. Poslije nisam mogao (znao) instalirat DOS jer sam formatiranjem uništio MBR, FAT i particije! Onda je došao "lokalni guru" i rekao mi da taj low level format nije baš uputno raditi, jer se gubi garancija na disk, što u tvornici mogu lako ustanovit. Kada je to bilo mili bože!! Inače takve opcije u BIOS-ima već odavno nema.

Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Whalter vT kaže...

Ja sam jednom davno izvršio low level format iz BIOSA-a svoje 386ice. Sjećam se da sam imao nekakav virus (Yankee Doodle) i nikako ga se nisam mogao(znao) riješit. On bi svirao tu melodiju u određeno doba dana. I tako ti ja odem u BIOS, kad tamo ta opcija. Poslije nisam mogao (znao) instalirat DOS jer sam formatiranjem uništio MBR, FAT i particije! Onda je došao "lokalni guru" i rekao mi da taj low level format nije baš uputno raditi, jer se gubi garancija na disk, što u tvornici mogu lako ustanovit. Kada je to bilo mili bože!! Inače takve opcije u BIOS-ima već odavno nema.

Takve opcije u 386 biosu nije niti bilo.
U to vrijeme bios nije mogao niti detektirati disk koji je spojen na kontroler, već je većinom bilo ponuđeno 49 (u starijima i manje) predefiniranih postavki diskova (modela) te 1 user defined, gdje si onda upisivao podatke svog diska (ukoliko tvoj model nisi našao u onih 49); glave, sectore, ...
Kakav low level format iz biosa, to se radilo programom proizvođača diska.
17 godina

Hondo: pusti... ne isplati se!

Sta se tice mogucnosti formatiranja iz biosa POSTOJALA JE, ali ne na 386-ticama nego serija i dvije poslije (dakle 486 i pentiumi prvi). Vecina ljudi na ovom forumu je kao prvo racunalo imala nekakav P4 ili nesto, ja sam siguran da 10% ljudi nije vidilo P 100 (120 sa turbom :)) a kamoli commodore64 sa kasetofonom.

Isto tako kad pogledas danas na forumu vecina postova je o igricama i grafickim karticama. Takav je vecinom mentalitet Bugovih forumasa. Tako da se ovde uopce ne isplati raspravljat o takvim stvarima...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da se nadovežem na ovu spiku... low lvl formatiranje nikad ali baš nikad nije pomoglo niti je pomagalo u rješavanju BAD sectora, oni su čisti hardwerski problem za koji nema popravka. Postojala je jedna mogučnost (imali su je samo PC 486 DX4 100 u svom biosu), a to je bilo prilikom low lvl formata da kompenzira bad sectore tj stavi ih u karantenu i kako tako zamjeni sa drugim sectorima koji su još zdravi, proces je trajao nekih 12 sati minimalno, i rezultat je bio da su svi bad sectori bili koncentrirani na početku HDD i eliminirani od svakog daljnjeg korištenja (pisanje, brisanje).

E sad.... to sad sve zvući ok, samo u praksi je bilo drugačije. Ljudi su bili presretni jer su svoj disk popravili (cca od diska od 200 mb u karanteni je jedno 2 mb bad sectora),ali ubrzo su se mogli pozdraviti od svog HDD jer je njeogva trajnost bila još jako malo. Nakon 7 dana su se ti isti bad sectori širili svugdje po disku (čitaj efekt AIDS) i svi podaci koji su bili u međuvremenu zapisani na njemu, većina njih je sadržavala svoj djeličak na nekom bad sectoru i bilo je nemoguće izvuć podatak.

Uglavnom za bad sectore nema pomoći, a low lvl format diska je prošlost, sada ima nekakvih emulacija, samo treba biti svjestan kad se to pokrene HDD se ORE ko najgoru njivu sa tim formatom, i nitko ne može garantirati da će on poslije biti ispravan.

Eto... moj prvi post... nadam se bez glupih komentara.

Btw... kako je tnakir reko.. onaj koji nije probao dos i živio sa njime taj ni nezna šta je PC, ovo danas su većinom samo nabrušeni malci koji su se upoznali sa PCom kad je već xp bila aktualna.

je je ... u pravu si...
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2009 15:37 (xdome).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bed kaže...
Whalter vT kaže...

Takve opcije u 386 biosu nije niti bilo.
U to vrijeme bios nije mogao niti detektirati disk koji je spojen na kontroler, već je većinom bilo ponuđeno 49 (u starijima i manje) predefiniranih postavki diskova (modela) te 1 user defined, gdje si onda upisivao podatke svog diska (ukoliko tvoj model nisi našao u onih 49); glave, sectore, ...
Kakav low level format iz biosa, to se radilo programom proizvođača diska.
 Nisi u pravu, bavim se PC računalima od 1986 godine, i prvo računalo koje je imalo low lvl format je bila 386sx 33 mašina od gateway proizvođaća i nalazilo se u opcijama u biosu, poslije gatewaya su apsolutno svi tu mogučnost implementirali u svoj bios, za detekciju HDD diska si donekle upravu, ovisno koju si matičnu ploču imao na PCu. Gateway je imao prefektan detection sistem, dok si kod naših preprodavaća po običaju imao smeće od PCia pa tako i biosa (u to vrijeme SENSO i LAMA sa DTK računalima). Naravno ukoliko je bila ploča smeće onda si jedino mogo upisivat podatke kako si i sam reko.

Pozdrav...
je je ... u pravu si...
16 godina
neaktivan
 Nisi u pravu, bavim se PC računalima od 1986 godine, i prvo računalo koje je imalo low lvl format je bila 386sx 33 mašina od gateway proizvođaća i nalazilo se u opcijama u biosu, poslije gatewaya su apsolutno svi tu mogučnost implementirali u svoj bios, za detekciju HDD diska si donekle upravu, ovisno koju si matičnu ploču imao na PCu. Gateway je imao prefektan detection sistem, dok si kod naših preprodavaća po običaju imao smeće od PCia pa tako i biosa (u to vrijeme SENSO i LAMA sa DTK računalima). Naravno ukoliko je bila ploča smeće onda si jedino mogo upisivat podatke kako si i sam reko.

Pozdrav...
 Za detekciju hdd sam u potpunosti u pravu.

A i za low level format sam načelno u pravu; kod 386-ica se ta funkcija počela primjenjivati na izdisaju istih, standard je postao tek od 486-ce.
I btw, imam doma 386 dx 40 - zadnja verzija 386 i nema low level format.
Stvar u informatici i funkcionira tako da neka firma napravi nešto novo, pa ako je dobro to i ostali kopiraju, a u 386 je to bio početak, a ne standard.

A gdje si ti kupio taj tvoj gateway ako ne u Sensu?
U to su vrijeme ti strojevi prodavani kao krema pc-a, a jedino je kutija i ploča bila gateway.
Ja slagao (te tvoje gateway-e) i znam .
I onda ovakvi kao ti plate 1,5 - 2 x veću cijenu nego što vrijede ostali (po tvojem smeće) pc-i.
I još su sretni ..
16 godina
neaktivan
bed kaže...

Pozdrav...
 Za detekciju hdd sam u potpunosti u pravu.

A i za low level format sam načelno u pravu; kod 386-ica se ta funkcija počela primjenjivati na izdisaju istih, standard je postao tek od 486-ce.
I btw, imam doma 386 dx 40 - zadnja verzija 386 i nema low level format.
Stvar u informatici i funkcionira tako da neka firma napravi nešto novo, pa ako je dobro to i ostali kopiraju, a u 386 je to bio početak, a ne standard.

A gdje si ti kupio taj tvoj gateway ako ne u Sensu?
U to su vrijeme ti strojevi prodavani kao krema pc-a, a jedino je kutija i ploča bila gateway.
Ja slagao (te tvoje gateway-e) i znam .
I onda ovakvi kao ti plate 1,5 - 2 x veću cijenu nego što vrijede ostali (po tvojem smeće) pc-i.
I još su sretni ..

Senso je osnovan 1990 godine, zastupstvo za gateway dobio 1993 godine, taj sx kupljen 1991 godine u njemačkoj.... dx 40 koji ti imaš očito je unikatan, jer prije godinu dana sam uništavao robu od jedne poslovnice INE gdje je bilo cca 40 računala 386, i sve dojedna je imala tu opciju...

I da te prosvijetlim... ja sam oduvijek svoja računala sam sklapao, biranim komponentama.. naravno ne koje su prodavane u HR, a gateway je jedan od rijetkih koji je koristio svoj bios i svoje ploče ne AMIBIOS koji je  u ono vrijeme popularan. I btw.. kažem komponente ne u HR... neznam koliko si stručan ali dogodilo se jednom da je ogromnu količinu celerona na 333 uveo u hrvatsku LOST d.o.o. i to su svi odreda bili celeroni D nazivnog koda (čitaj klasa) i niti jedan nije bio u mogučnosti da se overkloka, isti takav procesor za istu cijenu prodavao se u sloveniji i italiji samo C i taj se mogao klokati.... tako da ne pričaj da su ovdje komponente (bar u ono vrijeme bile dobre).

Guštaj...

P.S. u vezi detekcije HDD... onda očito moj PC kojega čuvam za muzej je došo iz budučnosti, jer on uredno detektira sam HDD... ko zna šta si ti kupovao i od koga...
je je ... u pravu si...
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2009 17:05 (xdome).
16 godina
neaktivan

i ne komentiraj ovdje više btw... otišlo je ovo daleko u OT.

Imaš PM ili otvori novi post ... svejedno.

je je ... u pravu si...

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Danny_HR kaže...
Nisu nikakve frustracije.

Zašto se uopće osjećaš napadnuto?

Čovjek ti je jednostavno ukazao na to da nisi u pravu i da nisi dobro definirao temu o kojoj želiš pričat.
Tako je. A moj ostriji, ali ne i arogantni, ton je tu zbog omalozavackog tona pokretaca teme. Jednostavno ne volim kad se netko nedobudan, tko sam nema pojma o nekoj temi, o toj istoj temi pravi pametan i druge okarakterizira ignorantima, a sam je takav. Ljude koji se tako ponasaju treba spustiti na zemlju.

A i duznost kao moderatora mi je da upozorim na iznosenje netocnih tvrdnji, kojima prvi post obiluje. Da ne znam bolje, rekao bih da je pokretac teme provokator jer mi fakat nije jasno kako netko tko ista zna o tvrdim diskovima moze u danasnje doba iskopilirati takvu nebuloznu, naizgled znalacki napisanu, poruku. Danas su nam tocne informacije lako dostupne, stoga necu dopustiti dezinformiranje posjetitelja foruma.

hondo kaže...

Zbog ovog bih ti najradije dao zuti karton - sljedeci put i hocu. Umjesto da se bavis mnome i radis ad hominem napad, bavi se temom koju si pokrenuo i onime sto drugi (iskusniji i informiraniji) korisnici napisu.

Glede clanka na Wikipediji - razumio bih da si prigovarao da se tvoje misljenje temelji na nekim strucnim clancima ili knjigama te da je u Wikipediji nesto krivo napisano u tom clanku, no opet ispada da omalovazavas nesto - jednu fantasticnu uslugu koja ti u ovom slucaju daje kvalitetne informacije koje ti rijetko tko moze dati i koje su daleko tocnije od iceg sto ti znas o formatiranju tvrdih diskova - a ako cijeli clanak ne procitas s razumijevanjem, i od iceg sto ces ikad znati o formatiranju diskova.

Procitaj clanak, napisi korektnu poruku s tocnim informacijama i onda mozemo dalje raspravljati.
17 godina
moderator
xdome kaže...

Da se nadovežem na ovu spiku... low lvl formatiranje nikad ali baš nikad nije pomoglo niti je pomagalo u rješavanju BAD sectora, oni su čisti hardwerski problem za koji nema popravka. Postojala je jedna mogučnost (imali su je samo PC 486 DX4 100 u svom biosu), a to je bilo prilikom low lvl formata da kompenzira bad sectore tj stavi ih u karantenu i kako tako zamjeni sa drugim sectorima koji su još zdravi, proces je trajao nekih 12 sati minimalno, i rezultat je bio da su svi bad sectori bili koncentrirani na početku HDD i eliminirani od svakog daljnjeg korištenja (pisanje, brisanje).

Ne kuzim ovo - (fizicko) premjestanje bad sektora na pocetak diska!? To nema smisla - to je fizicki nemoguce. Pretpostavljam da je nesto drugo bilo u pitanju - da su BIOS ili sam disk "remapirali" neispravne sektore - remapiranje bi bilo na razini samog diska, a ne na razini datotecnog sustava - mislim da danasnji diskovi tako nesto mogu sami napraviti (SMART ima vrijednost reallocated sector count).

Usput receno, nesto poput ovog sto si napisao (bez "premjestanja") radi i obicno formatiranje iz Windowsa - sektori koji se ne mogu procitati oznace se neispravnima i vise se uopce ne koriste (za citanje/brisanje), osim ako ne naredis formatiranje uz ponovnu provjeru jesu li ti sektori citljivi.

xdome i bed - mislim da nije toliko bitno kad se pojavila funkcija "low level formatiranja" u BIOS-ima PC-eva, ako je i tada uopce to bio low level format, a ne tek reinicijalizacija. Najdalje sto me sjecanje sluzi, cini mi se da sam na jednom sx-u vidio opciju low-level formatiranja iz BIOS-a (da... znam da je bio sx, ali se zaista ne sjecam dal je bio 386 ili 486 - vise naginjem 386-ici...) i jednom 486dx50 (sjecam se da je imao AMI-jev graficki BIOS, ali ne mogu 100% reci da je imao tu funkciju).
Te opcije se ne sjecam na maticnoj ploci na kojoj je bio 5x86 na 133 MHz ili na ijednom Pentiumu ili racunalu s jacim procesorom. Uglavnom, ta je funkcija s razlogom iscesla iz BIOS-a (While it's impossible to perform an LLF on most modern hard drives (since the mid-1990s) outside the factory, the term "low-level format" is still being used (erroneously) for what should be called the reinitialization of a hard drive to its factory configuration (and even these terms may be misunderstood).

Tako da je nekako suvisno ulaziti u debate kad se pojavila, kad vec odavno vise ni ne postoji (u biti, zbog toga je suvisno bilo uopce otvarati ovu temu ;)).
17 godina

Imao sam 386DX40 (Microline) i imao je Low Level formatiranje...

________ ________________
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Slažem s tobom mbaksa, potpuno je nebitno kada je to bilo u biosu, zato i nisam nastavljao..

A radio sam više puta low level format, ali nikad iz biosa, već programom od proizvođača diska (koje su isporučivali prilikom kupnje veće količine, ili zastupniku).

Ali kad me već vuku za riječ, pročačkao sam malo po podrumu i našao 386 sx, 386 dx i 486, pa pogledao, i jedino ima format u najstarijoj sx varijanti (386 ne 486).

I po netu sam malo gledao i ispada da je to umrlo s pojavom 386-ica (u najstarijima sx se jedino može naći).

Što znači da sam u pravu, u 386 dx varijanti toga NEMA.

A da je debata suvišna - je.

podrum podrum
386 dx ploča 386 dx ploča
386 sx bios 386 sx bios
386 dx bios 386 dx bios
386 dx bios 2 386 dx bios 2
486 bios 1 486 bios 1
486 bios 2 486 bios 2
slika 386 s neta slika 386 s neta
17 godina
neaktivan

Ne želim sada dodatno zakuhavati stvar, ali ja sam 100 % uvjeren da je u BIOS-u moje 386 bila ta opcija. Netko je rekao da : "Takve opcije u 386 biosu nije niti bilo.", što jednostavno nije istina! Mislim nije mi ni najmanje stalo da pišem dezinformacije i da lažem, pogotovo ne na ovom forumu. Sebe ne smatram nekakvim velikim inf. stručnjakom, daleko od toga, ali ako sam u prethodnom postu napisao da nešto nekad nisam znao, to ne znači da sam i danas totalna neznalica! Prošao sam faze od C64, 386 pa do danas i termini kao CHS, ili IRQ, DMA su mi odavno poznati. Dakle prvi susret sa PC-om mi nije bio Pentium IV sa XP-om.

I da, ako u nešto nisam siguran ja ću to reći.

Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
17 godina

@XDome...

napokon si se vise rega na ovaj forum! Wellcome!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da li se pod low-level formatiranje smatra i korištenje programa SPINRITE 5.0 i kompletno roštanje po HDD-u, ako da onda sam to radio i mogu reći da traje jako dugo čak i za HDD-ove smiješno malog kapaciteta za današnji pojam (100 MB - da dobro ste pročitali MB)

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice