DVD rom ne čita cd?

poruka: 10
|
čitano: 8.750
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
DVD rom ne čita cd?

Pozdrav.

Ovako, imam PATA DVD ROM, ne znam koji je točno model, samo znam da je od LG-a. 

Pred 9, 10 mjeseci sam dobio još jedah HDD, on je isto bio PATA, pa sam spojio njega umjesto DVD roma i sada imam 2 HDD-a, DVD rom uopće nije uključen. Niti je bio dosad. Pošto mi je trebao za jedno snimanje na CD, danas sam ga spojio i pokušao snimiti sadržaj na CD, no on nijedan CD nije uspio pročitati, kad bih otišao u My Computer explorer window bi se učitavao sve dok ne bih izbacio CD van, tada bi se učitalo i vidjelo sve kao i inače, a DVD-e je čitao bez problema. Interesira me, u čemu bi mogao biti problem? Trenutno nije spojen nego su spojena ova 2 HDD-a jer sam radio nešto, a stvari za to su bile na ovom drugom HDD-u. 

0 0 hvala 0
17 godina
Re: DVD rom ne čita cd?

ako je DVD ROM, tad ne može snimati, prazan medij mu je loš za probavu...

-postoji mogućnost da nisi podesio jumpere (master-slave), kao i to da je ipak ispravan i RW-ili-RAM pa da ga možda zeza medij (ako postoji firmware može se flashati)...

eliminacija, ubaci snimljen medij, ako radi, tad je ROM i sve ostalo je OK.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
odjavljen
DVD rom ne čita cd?

Mislim da je DVD RAM, ali opet nisam 100% siguran. Sutra ću provjeriti. Ugl, do medija nije, jer sam uspio kod susjeda snimit to što sam htio, na taj cd koji je ovaj moj odbijao čitat.
Postavio sam master na DVD RAM a slave na HDD, tako je bilo i prije. Da stavim obrnuto? 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
footballer kaže...

Mislim da je DVD RAM, ali opet nisam 100% siguran. Sutra ću provjeriti. Ugl, do medija nije, jer sam uspio kod susjeda snimit to što sam htio, na taj cd koji je ovaj moj odbijao čitat.
Postavio sam master na DVD RAM a slave na HDD, tako je bilo i prije. Da stavim obrnuto?

Prije je bilo pogresno. HDD sa Windowsima mora biti master a DVD slave ili cable select (CS)

15 godina
odjavljen
DVD rom ne čita cd?

OK, onda ću tako. 

Pitanje, ako ništa ne djeluje od ovog, dali mogu nekako leću očistit, možda je u tome problem? 

0 0 hvala 0
17 godina
Lazarus Long kaže...
footballer kaže...

Prije je bilo pogresno. HDD sa Windowsima mora biti master a DVD slave ili cable select (CS)

-na 90% MBO-chipseta je svejedno. Ako BIOS vidi diskove, ako boota, tad je OK. (npr neke stare IBM mašine). Mala šansa da to pomogne, s tim u vezi, možda DMA ili slična postavka, možda driver za chipset.. ali bi tad ponašanje uređaja bilo drugačije. Ovo je najsličnije kvaru ili ROMu. Da je oštećen laser-optika, bio bi calibration error.

-stari uređaji ponekad ne prepoznaju medij (proizvođačev ID type..), probati s drugim brandom, ponekad se može nadograditi firmware, ali proizvođaču ti nije u interesu, ... uz mogućnost da je neispravno-kvar, da je ROM, itd..

-i jedan mogući soft uzrok, loša licenca npr Nero (ali bi tad obično počeo snimanje i pred kraj napravio namjernu grešku), postoji dovoljan broj free softwarea, treba probati.. pa i promijenit islovo disku u disk manageru, npr E: na R:.. jer možda neki uređaj ili mapirani disk smeta..

15 godina
odjavljen
DVD rom ne čita cd?

Ma probao sam sa više različitih proizvođača diskova, niti jedan ne čita, a kamoli da išta piše. Inače koristim CDBurnerXP za snimanje. Možda je jednostavno prdnuo od (ne)upotrebljavanja?

0 0 hvala 0
17 godina

optika je potrošna roba, bez obzira dali koristiš sve stari (pod naponom..), na uredskim računalima nije neobično naići na uređaj koji je radio par puta (install i možda ništa više) i ne radi nakon nekog vremena. Tako je to..

-btw, ext.USB je skuplji cca +100kn, ali je ponekad zgodna zamjena.

15 godina
odjavljen
DVD rom ne čita cd?

Evo, model DVD playera je LG GSA-H55N.

Upravo sam ga opet spojio (morao sam na master jer nije htio proci BIOS ekran kad je bio slave). Čita DVD-e, stavio sam original cd od Vice City-a unutra i explorer window u my computer se smrzne dok ga ne izvadim vani. 

Edit: očistio sam leću sad, stavio najnoviji FW, opet po starom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 14:06 (footballer).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DVD rom ne čita cd?

Imam problem da mi odjednom kompjuter ne može čitati cd, a dvd normalno. Kad stavim cd mi javi poruku da nema medija, a dvd normalno očita. Da li može biti softverski da se nešto poremetilo. Stavio sam sliku na kojoj piše da je napravljena neka migracija ali ne znam šta to znači.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.9.2015 15:41 (ale329).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice