Aktriviranje prvog SATA diska

poruka: 14
|
čitano: 3.648
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Postovanje.

Evo, da se javim, nisam skuzio neke stvari. Naime, uskoro sastavljam novi PC, i sve mi je novo. Novi procko, maticna i hard disk.

Iskustvo s IDE diskovima imam, prvo u BIOS pronaci i zapisati, utipkati fdisk pa format c:/s itd.... ali nigdje ne vidim kako se aktivira SATA disk.??. Cuvsi da Windows XP CD ne prepoznaje SATA diskove ( tako nesto), pitam se, sta moram uraditi, kako sve od nula moram sklopiti i aktivirati. Ako moze samo instrukcije i mozda kakav program trebam mati. Inace koristim Hrien Boot CD, ali napominjem nisam nikad SATA disk instalirao..

eh da, znam da nema jumpere za Master i Slave, fala Bogu

Pozdrav i Hvala

Nije mi rodendan danas!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jednostavno ubaciš CD od Windowsa i bootaš s njega. Potom instaliraš Windowse na novi hard disk. Nema nikakve aktivacije diska. Windowsi XP najnormalnije prepoznaju SATA diskove, formatiraju ih i instaliraju se na njih.

(Druga stvar su Windowsi XP i SATA diskovi koji su postavljeni u RAID način rada kada trebaš dodatne drivere, ali za to ti trebaju minimalno 2 SATA diska. ).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Znaci samo moram instalirati HDD i poceti instalaciju WIN XP i on sam sve fdisk-a i particionira(manje vjerojatno) i formatira..??!!

OK, sad mi je jos lakse... manje stvari oko diska..

Hvala

Nije mi rodendan danas!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Netrebas instalirat HDD samo bootas XP slozis particije odaberes na koju ide instal i pratis upute.

01101 01111 10010 00100 10011 01000 01001 00111 01001-LordShigi AMD Athlon 6000+ BOX, 4gb DDR 2 kingmax RAM, Sapphire Radeon HD4850,MB GB AM2 s940 GA-M56S-S3, 1tb disk, 550W napajanje
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Aktriviranje prvog SATA diska
klimama kaže...

Jednostavno ubaciš CD od Windowsa i bootaš s njega. Potom instaliraš Windowse na novi hard disk. Nema nikakve aktivacije diska. Windowsi XP najnormalnije prepoznaju SATA diskove, formatiraju ih i instaliraju se na njih.

(Druga stvar su Windowsi XP i SATA diskovi koji su postavljeni u RAID način rada kada trebaš dodatne drivere, ali za to ti trebaju minimalno 2 SATA diska. ).

pitanje... XP-i se normalno instaliraju na SATA HDD, bez dodatnih drivera, ako je HDD spojen na vulgaris način? bez uključivanja IDE emulacije u BIOS-u? jer imam SATA hard, i emulacijom IDE-a bi izgubio neke napredne funkcije, a ne da mi se žonglirat sa F6 tijekom instalacije niti integrirat drivere preko nLite-a
17 godina
neaktivan

Da bi se iskoristio puni potencijal SATA diska, potrebno je instalirati driver od SATA kontrolera.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa znam da su potrebni driveri, al po ovome kaj je napisal ispada da XP-i ne trebaju drivere tijekom instalacije da bi se uspješno instalirali na SATA HDD (koji nije u RAID-u)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
TripperNX kaže...

pa znam da su potrebni driveri, al po ovome kaj je napisal ispada da XP-i ne trebaju drivere tijekom instalacije da bi se uspješno instalirali na SATA HDD (koji nije u RAID-u)

Zavisi o tome koji je kontroler na southbridge-u matične - uglavnom ne treba, ali u tom slučaju imaš SATA disk koji radi kao IDE (compatibility mode). A kasnije je nemoguće naknadno instalirati driver. Uglavnom, najjednostavnije je integrirati driver u instalaciju, znači na sami CD od Windowsa.
17 godina
neaktivan

Imaš još jedno rješenje - upotrijebi Nlite i integriraj SATA drivere u instalaciju WINXP-a.

Na taj način ne moraš u BIOS-u emulirati IDE mode (znači ostaje SATA native u BIOS-u), a i ne treba niti stiskati F6 i ubacivati disketu s SATA driverima.

Dalje ti je postupak instalacije WINXP isti kao i s IDE diskovima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

fala svima na odgovorima, al upoznat sam sa nemogućnošću XP-a da se bez učitavanja driver-a tijekom instalacije (ili integriranja istih na instalacijski CD) instaliraju na SATA HDD. al me čisto zanimalo jel klimama upoznat sa nekim načinom zaobilaženja te zavrzlame bez navedenih rješenja. najvjerojatnije već ima integrirane drivere na instalacijski CD

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jednom sam probao s NLiteom i islo je. Zanima me otkud da uzmem SATA driver.?.. Iz CD-a maticne ploce ili....

Nije mi rodendan danas!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zaboravi ukucati....

Kako stoji Win Vista i Linux s instalacijom, prepoznaju i instaliraju li pravilno (imaju ugradeni SATA driver)...??

Nije mi rodendan danas!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jebodiah kaže...

Jednom sam probao s NLiteom i islo je. Zanima me otkud da uzmem SATA driver.?.. Iz CD-a maticne ploce ili....

SATA driver dolazi na CD-u od matične, ali obično u .exe ili .cab datoteci, stoga je potrebno extract-ati da bi se dobio driver u .inf obliku.

A što se tiče Viste, koliko sam vidio kad sam instalirao, dolaze integrirani. Za Linux ne znam.
17 godina
neaktivan

Koja postavka mora biti uključena za bolje performanse SATA diska? Legacy IDE ili Native IDE? Da li još neke postavke u BIOS-u moraju biti uključene za bolje performanse SATA diska?

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice