60GB SSD vijek trajanja

poruka: 23
|
čitano: 10.620
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Pozdrav svima

Budući da nigdje nisam uspio pronaći odgovor na pitanje koje me muči, molio bi vas par informacija vezanih za SSD diskove.

Namjera mi je kupiti SSD od 60GB. Budući da se veličina Windowsa sa vremenom povećava, zanima me mogu li na SSD od 60GB snimiti: Windowse 7 (uzeti u obzir i njihovo povećanje), Office, Antivirus i npr. Winamp i da ne dođem u situaciju da mi je disk mali?

Ako sam prosječan korisnik koji na SSD ne bi snimao igre već samo prethodno nabrojane programe, koliko bi otprilike bilo njegovo vrijeme trajanja?

U uži krug mi ulaze sljedeći SSD-ovi pa slobodno napišite ako se neki od njih pokazao kao jako pouzdan ili nepouzdan:

http://www.links.hr/?naziv=ssd-60-0-gb-corsair-force-3-series-cssd-f60gb3-bk-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-550-510-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.125

http://www.links.hr/?naziv=ssd-60-0-gb-mach-extreme-technology-mx-ds-fusion-series-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-530-490-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.120

http://www.links.hr/?naziv=ssd-60-0-gb-mushkin-chronos-mknssdcr60gb-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-525-495-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.130

Ako mislite da bi bilo pametnije uzeti neki drugi SSD iz Linksove ponude u vrijednosti do 1000kn, slobodno stavite link.

Zahvaljujem na pomoći i odgovorima

0 0 hvala 0
17 godina
60GB SSD vijek trajanja

Evo ovakvo ti je stanje sada na mojem ssd od 80 GB sa win7:

14,3 GB free of 74,4GB s time da nemam instalirane na njemu igre.

Što se tiče trajnosti, svi sad imaju i podržavaju skupa sa win7 trim,

i nešto mi govori da ćeš ga davno ranije pokloniti sa zastarjelim računalom

ili za par sitnih novaca, nego što će se on potrošiti. Naravno ako ne naletiš

na neispravan. Ja imam intele, pa da kucnem u drvo - ne prave probleme, ali

ostatak popularnih proizvođača je prilično spominjan po forumima

sa iščekivanjima nekakvih firmwareova i reklamacija. No i to je vjerojatno

jedan sitan postotak nezadovoljnika, pa je slika malo iskrivljena.

Moj PC  
8 0 hvala 3
17 godina
Re: 60GB SSD vijek trajanja

Nemaj briga. Ako ćeš ga koristiti kao sistemski disk, trajanje će ti biti bar 2,5 godine sa maksimalnom brzinom(testirao sam svoj Intel nedavno i performanse su iste), a vjerujem da će izdržati bar još toliko. Veličina Windowsa sa Program Filesima i ostalim drndama mi je na 40gb, tako da ostaje dovoljno prostora za redovni TRIM svaki tjedan i uživanje u instant brzini :)

15 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Kolega/e je iznad dobro naveo u vezi trajnosti, ukoliko te baš zanima trajnost pogledaj moju temu SSD-Škola i izračun, te na dobiveni iznos oduzmi 30-40%(mjera sigurnosti)

http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/ocz-ssd-iskustva/108953.aspx (trajanje ovisi o veličini izrade NAND memorije, danas je uglavnom velika većina 25nm)

Kolegi Legolasij-i sam preporučio Crucial M4, njegova tema i test SSD-a na str. 2, http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/ssd-vrste-dobri-losi/115585.aspx?page=1.

Imao je priliku da istoimeni nabavi u inozemstvu po niskoj cijeni, za svaki koji ti je cijenom pristupačan pogledaj na Newegg stranici tj. komentare kupaca. 

Crucial M4 ne koristi razvikani i problematičan SandForce već Marvelov kontroler kojeg nalazimo i kod Intela, bio je nabavljiv u Chipoteci i ADM-u.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2011 3:24 (Wuk19).
Moj PC  
4 0 hvala 2
14 godina
60GB SSD vijek trajanja

Zakon tema. Dajte jos savjeta jer me bas ovo zanima.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Hvala vam na odgovorima ali mene neznalicu zanima da li će mi biti dovoljno 60GB za ovih par nabrojanih programa: Windowse 7 (uzeti u obzir i njihovo povećanje), Office, Antivirus i npr. Winamp. Igre ne bi stavljao na njega jer mislim da bi to itekako utjecalo na njegov vijek trajanja. Ako mislite da trebam veći disk molim vas napomenite.

Odlučio bi se za jedan od ova dva diska (treći je otpao jer nema jamstvo od 36 mj.) pa me zanima koji mi vi preporučujete ili mislite da bi trebao uzeti neki drugi? Ako mi imate volje preporučiti neki treći onda vas molim da se zadržimo do oko 1000kn u Linksu.

http://www.links.hr/?naziv=ssd-60-0-gb-corsair-force-3-series-cssd-f60gb3-bk-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-550-510-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.125

http://www.links.hr/?naziv=ssd-60-0-gb-mushkin-chronos-mknssdcr60gb-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-525-495-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.130

Gledao sam i diskove od 80GB koji mi odgovaraju cijenom ali su sporiji pa bi radije uzeo brži od 60GB ako je njegov kapacitet dovoljan za moje potrebe.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Evo otišao sam na stranicu koju mi je Wuk19 preporučio i pročitao komentare za oba diska čije sam linkove stavio u prethodni post. Mogu zaključiti da bi definitivno išao na Mushkin.

Sve bi bilo idealno da nisam naišao na ovaj komentar: "Windows 7 64 bit & MS Office 2010 Pro takes up almost the entire drive, with just a 6 gigs or so to spare, so you may want to get the 120 gig version &/or install parts of office on a second rotating media drive".

Da li je on mislio na to da su mu u startu zauzeli gotovo cijeli disk ili nakon što se veličina Windowsa povećala ili je on napravio neku glupost?

Oprezan sam jer se ne radi o maloj količini novaca i ne bi volio doći kući, instalirati tih par programa i zaključiti da mi ne stanu na tih 60GB.

0 0 hvala 0
17 godina
60GB SSD vijek trajanja

nemoguće je da windowsi i office uzmu cijeli SSD - pa imam oboje i uz komletan software potrošio tek pola SSD-a; uostalom instaliraj iz officea samo ono što koristiš

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Ja osobno na HDD od 40GB imam Windows 7 i offfice, programe i 2 igre, a taj HDD je rezerva u slučaju kvara na 500GB verziji, uz korištenje programa tipa CCleaner koji brišu tmp datoteke i logove ne bi trebao imati problema sa SSD-om. Također Windowsi imaju implementiranu opciju čišćenja preko particaija diska.

+Isključi hibernaciju na novom SSD-u, dobivaš 3-4GB, da ne pišem sve prouči ovu stranicu: http://thessdreview.com/ssd-guides/optimization-guides/the-ssd-optimization-guide-2/

također na istoimenoj imaš i review-ove +upute za optimizaciju i još mnogo toga.

Moj PC  
0 0 hvala 3
15 godina
Na mom je win 7x64 sa svim updatima,winamp,nero, mphc... I mw3 samo sam ukljucio trim i iskljucio defrag i jos je ostalo 24gb prostora imajte na umu da je mw3 14gb...znaci sa optimizacijama bih dobio jos mjesta ali nije mi trenutno potrebno avi osnovni programi su n njemu i mp igra koju igram ostalo ide na storage hdd i to je to! Ssd life kaze da ce disk trajati 8godina eto tako :-)
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
13 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Onda definitivno u ponedjeljak u konfiguraciju upada i jedan Mushkin od 60GB :)

Budući da nisam promašio sa ovom temom, valjda mi ni ovo pitanje neće biti bezvezno...

Namjera mi je da na SSD stavim:

-Windows 7 - obavezno na SSD

-Office 2010 - služit će mi za otvaranje Word i Excel dokumenata samo u svrhu printanja (pišem na laptopu od firme a sa PC-a samo printam)

-Neki free antivirus - bojim se da bi skeniranje računala moglo itekako trošiti SSD pa me zanima vaše mišljenje

-Winamp - nije mi problem staviti ga na HDD jer ću imati quad core ali bi volio znati koliko on troši SSD (troši li ga samo otvaranje programa ili npr. svake MP3-ce)

-Mozzila Firefox - isto kao kod Winampa

Ne bi volio iskorištavati SSD bezveze pa me zanimaju vaša mišljenja o tome koje bi od gore navedenih programa stavili na SSD a koje ne (uzimajući u obzir koliko što koristim i koliko bi se pri tome SSD trošio)?

0 0 hvala 0
15 godina
Nemoj se uopce obazirat na takve stvari imas garanciju od 3godine samo radi backup na hdd i neces imat problema ako ode dobijes novi! Ssd trosi brisanje i pisanje recimo mislim da moj ima 5000ciklusa znaci mogu obrisati i zapisatu 5000x60gb pa racunaj koliko ce trajati mislim da je 3miliona sati deklarirano!
16 godina
odjavljen
60GB SSD vijek trajanja

Evo i ja imam muskina chronos 60gb... na njemu je win7x64, office (word, excell, PP i outlook) i jos par osnovnih programa + igra bf3. slobodno mi je 24 od 55,8 gb.. ugasena hybernacija, system restore i ugasen page file (tj podesen na 450mb)

definitivno prouci ovo http://www.sevenforums.com/tutorials/70822-ssd-tweaks-optimizations-windows-7-a.html

tu ti sve pise sto "moras" napraviti da bi mu produzio radni vijek....

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
60GB SSD vijek trajanja

pazi postova,neželim trošiti SSD,neželim stavljati igre da se troši SSD ono wtf kao da je živo biće a ne potrošni komad hardvera.stavi na njega sve sta mozes i korisiti kako se treba koristiti a ne paziti kao da ces sa njim docekati starost..da imam pare uzeo bih ovaj od 512 GB i stavio apsolutno sve na njega i koristio ga onako kako treba,jos najbolje da mu pjevas pjesmice za laku noć

10 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Bugonja: evo i od mene ćeš dobit thumbs-up nakon što otipkam ovaj post :)

Znači SSD se ne troši ako se igra neka igra koja je prethodno instalirana na njega nego samo kada se ta ista igra snima/instalira i briše/deinstalira? Naravno podatke koje igra stvara (sejvove) bi snimao na HDD.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
60GB SSD vijek trajanja

ma buraz kao da je bitno jel se trosi ili ne shvati to,njegov radi vijek je par milijuna sati pa nije to 5 minuta.kao sto je vec receno ako sve bude OK sa njim,prije ces ti njega u smece jer je u međuvremenu izaslo 20 generacija novih boljih bržih jačih nego sto ce on ispucat svoje limit.kupi,stavi na njega ono sto najvise koristis(obicno je to naravno OS i programi i koja igra----neces naravno od njega radit torrent masinu i storage niti za to ima potrebe),napravi one postupke iz ovog gore linka i to je to.kakvo trošenje..pazi ti na sebe hebes disk

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Bugonja je u potpunosti u pravu, neki žešće dramatiziraju sa "trošenjem" ssd-ova. Kao što ti je on rekao, nisu SSD-ovi neka smeća, i uz današnje tehnlologije mogu raditi i previše sati.

Ofc.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Shvaćam poantu i svjestan sam da će prije on u kantu (kao i sadašnji komp) nego što će mi otkazat poslušnost.

Jel mi možet odgovorit na pitanje iz prethodnog posta? Pitam samo da shvatim prirodu rada.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Sylvester1 kaže...

Shvaćam poantu i svjestan sam da će prije on u kantu (kao i sadašnji komp) nego što će mi otkazat poslušnost.

Jel mi možet odgovorit na pitanje iz prethodnog posta? Pitam samo da shvatim prirodu rada.

Đizs, pa i hdd se "troši" ako ćemo tražiti dlaku u jajetu. Nije to guma na autu.

Ofc.
13 godina
neaktivan
60GB SSD vijek trajanja

Naravno da se troši. Troši se i tipkovnica dok pišemo po forumu ali me samo zanima.

0 0 hvala 0
15 godina
60GB SSD vijek trajanja

Iskreno nebi nikad uzeo 60GB. Ali to je moje osobno mišljenje, jednostavno se ne želim odreći system restorea, i previous version of files-a, swap file-a i ostalih korisnih blagodati Sedmice a sve zbog običnog diska, ma nema šanse. Pa da će mi donijet neznam koju responzivnost, i dalje je to samo na pokretanju programa i winsa. Kod običnih poslova i rabota koje radi većina korisnika to baš i nije presudno, tj nije uopće. Moram priznati da kad ga se jednom proba teško se maknuti s njega, baš zbog te responzivnosti, ali realno gledajući, a i praktično u mom slučaju nikada se nebi limitirao na 60GB i odrekao se tog komfora. Jer 60 ni nije 60 kod SSD-a, treba svaki SSD iamti uvijek cca 15-20% slobodnog prostora da bi TRIM radio onako kako je zamišljeno. Imao sam priliku raditi na više od 20ak raznih modela, većinom su bili kod mene po par dana dok sam ljudima sređivao ili pripremao sisteme, i moram reći da ja osobno nikad nebi išao na odricanje od bilo kojeg od fičra spomenutih u prvom redu samo zato da bi si mogao priuštiti SSD.

Za mene je 160giga minimum.

To je bio moj pogled. A sada oni što su se odlučili na ukidanje svega toga i korištenje malih SSD-a kao sistemskih diskova moram reći da su većinom zadovoljni, uz napomenu da je najveći broj onih koji su uzeli 40/32gb požalio, a oni koji su uzeli 60 su mi pretežno rekli da je ok, ali da bi da ponovno biraju sigurno uzeli 80.

Eto to je moje iskustvo vlastito, a ove druge brojke su temeljene na iskustvima nekih 200njak korisnika cca, što laptopa što stolnih.

Moj PC  
2 0 hvala 2
15 godina
60gb je minimum eto ja se nicega nisam odrekao i imam sve programe koje koristim na njemu i jos igru od 14gb i ostalo je jos i vise nego dovoljno mogao bi system restore i hibernacijj iskljucit posto to ionako nekoristim napravio sam image ssd-a ako nesto ode vratim nabrzinu sve u prvotnje stanje! Ako se nevaram moj je 64gb s time sa je 4gb ostavljeno za trim pa sistem niti nevidi bar tako pise na reviewima! Nezamaram se previse radi odlicno i brzo da je veci bilo bi dobro ali nije potrebno sp igre ionako idu na klasicni disk kao i ostatak podataka!
15 godina
neaktivan
Sylvester1 kaže...

Pozdrav svima

Budući da nigdje nisam uspio pronaći odgovor na pitanje koje me muči, molio bi vas par informacija vezanih za SSD diskove.

Namjera mi je kupiti SSD od 60GB. Budući da se veličina Windowsa sa vremenom povećava, zanima me mogu li na SSD od 60GB snimiti: Windowse 7 (uzeti u obzir i njihovo povećanje), Office, Antivirus i npr. Winamp i da ne dođem u situaciju da mi je disk mali?

Bez brige:-) Imam Win7, Office2007, CorelDrawX5, PhotoShop... + stotine "malih" aplikacija i sve je stalo na 30Gb.

Windowsi su uredno updateani, jedino sam swap stavio na mehanički disk.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice