3TB WD red vs WD green

poruka: 93
|
čitano: 23.311
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
3TB WD red vs WD green

Vidim da nitko ne spominje pre-cesto parkiranje glava kod WD diskova (zbog ustede energije)

Taj podatak je vidljiv u S.M.A.R.T pod imenom   Load/Unload Cycle i ovi ciklusi su (bili?) krivac za samoubilacko ponasanje starijih Greenova, konkretno prije EARX

Ciklusi parkiranja nastaju svakih 8 sekundi. WD je kasnije izdao utility zvan "wdidle3.exe" sa kojim se ovo vrijeme moze stelati od min. 8 sec do max. 20 sec. ili potpuno iskljuciti.   Eto, RED nije samo "malcice brziji i moze se RAID-ati" vec je predviden i za malo duziji rad od Greenova koji su ipak storage diskovi.

Disklejmer

Nemojte pokusavati iskljuciti ili stelati idle timer kod WD RED diskova. Zapravo nemojte nikako sve dok niste sigurni da imate pravi disk kome je potrebno to.

3 0 hvala 3
15 godina
protjeran
Re: 3TB WD red vs WD green

Na RED-u to nikako ne podešavati - jer disk gubi svoju sinkronost.

Na greenovima sam na svima podesio na 5 minuta, dakle minimum je od 8s do 300s.

Nikako isključivati skroz - jer to više šteti nego koristi.

1. RTFM | 2. Use the search button | 3. Respect elders
14 godina
3TB WD red vs WD green

I koji bi mi onda preporučili disk?

Kakvi su zelembaći s 7200 rpm-a?

Batllelog: sudy_freak || Samsung Galaxy SII crew. || ↓ Stisni Hvala ako sam ti pomogao. ||
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ma svi serije SATA3 (zadnja oznaka X) rade dinamično od 5400 do 7200.

Nisu spori, ali nisu ni prebrzi. Tihi su, vjerojatno najtiši diskovi (makar su EARS bili tiši,

mogao si ih doslovno skroz uspavati jer si mogao podesiti "Acoustic Management Configuration" 

od "Silent" do "Performance" - tako da si ih mogao usporiti za 25%, ali utišati do bola.

Ali za tebe je bolje da uzmeš nekakav mali SSD za OS, i bilo koji green za storage.

Od Blue/Black serije glava boli.

14 godina
Don Kihoty kaže...

Nisu spori, ali nisu ni prebrzi. Tihi su, vjerojatno najtiši diskovi (makar su EARS bili tiši,

mogao si ih doslovno skroz uspavati jer si mogao podesiti "Acoustic Management Configuration" 

od "Silent" do "Performance" - tako da si ih mogao usporiti za 25%, ali utišati do bola.

Ali za tebe je bolje da uzmeš nekakav mali SSD za OS, i bilo koji green za storage.

SSD uzimam Kingston V300 120 GB.
Hoće li mi se igre sporo loadati na zelembaću?

u kojem smislu glava boli, haha? 

Batllelog: sudy_freak || Samsung Galaxy SII crew. || ↓ Stisni Hvala ako sam ti pomogao. ||
17 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Nijedan disk na svijetu nema promenljive obrtaje. Reklamna kampanja WD-a nosi samo zablude. Zapravo, Greenovi rade na 5400!

Inace, i ukratko, kucni korisnik vulgaris koji zeli tih i pouzdan* storage disk uzima WD Green (ako vise naginje prema WD-u kao brand) a za performanse stavlja SSD.

*pouzdan mehanicki disk (i SSD) ne postoji. Diskovi su podeljeni na dvije kategorije: Oni koji su pregorjeli i oni koji ce pregorjeti. Backup je kljucna rijec!

BTW

Malo sam fulao vrijeme podesavanja. Ispravno je kao sto je napisao Don Kihoty stime sto sam ja nasao da je najbolje stelati na 20 sec. i stavio sam 20 min. za disk sleep time u Power Options tako da, kod mene, storage disk je vecinom uspavan.

Ja imam WD20EARX

15 godina
protjeran

Od buke glava boli.

Kako da ne, radit će ti normalno.

Recimo ja na greenu imam instalirane sve igre - i sve radi normalno.

Recimo Half Life 2 sa Cinematic Mod-om 12 ispadne 54GB,

i to sve normalno učitava, tako da nemaš frke s tim.

15 godina
3TB WD red vs WD green

don ne bih se slozio bas. Dakle na kraju sam uz svoja 2x2tb WE greena kupio seagatea 7200.14. Dakle zadnja generacija, 1tb ploce. Dosta su hvaljeni. Disk je brži od wd blacka a tih kao wd green. Ja sam odusevljen. A sto se tice igara prebacio sam ih sve sa greena na njega i razlika u loadin timeovima je nebo i zemlja. Igrao sam novi WRC na oba diska i ne samo da meniji lete na seagateu nego sam sa wd greenom imao lag problema u igri te iznenadnih framedropova. Na seagateu klizi prekrasno. Evo dole usporedba njegovih brzina i wd greena prosle generacije. 

Govorimo o ovom disku:  http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051510191

Također ako vam je stalo do pouzdanosti mozete nabavit enterprise verziju koja je malo skuplja ali nudi 60 mjeseci garancije kao wd na blackove. A ovi diskovi su brži od blackova jer koriste 1TB ploce. Tako da 4 tb verija ima 4 a ne 5 ploca. 

http://www.protis.hr/products/details/seagate-hdd-server-constellation-es-35--2tb--128m-sata--7200rpm-st2000nm0033/72303

I na kraju ovo sto mi se cini kao apsolutno vrhunska ponuda. NAS disk enterprise pouzdanosti. 1tb ploce, pristojna cijena i 60mj garancije. Dođe mi da prodam oba svoja i uzmem ga. 

http://www.protis.hr/products/details/seagate-hdd-desktop-nas-hdd-35-3tb-64mb-sata-5900-st3000vn000/72307

seagate seagate
green green
Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.7.2013 13:00 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
3TB WD red vs WD green

Jbga, sad je gotovo.
Uzeo sam WD 10EZRX seriju.
Fučkaj ga sad, što bi rambox rekao. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
sudy_freak kaže...

Jbga, sad je gotovo.
Uzeo sam WD 10EZRX seriju.
Fučkaj ga sad, što bi rambox rekao. 

a dobro,super su greenovi samo s obzirom da imaju 2 godine garancije nisu mi bas najbolji izbor trenutno. 

17 godina
neaktivan
3TB WD red vs WD green

Statisticki gledano, ako uredaj prezivi prvu godinu onda ce trajati. To su pokazala i google-va istrazivanja na njihove diskove gdje se vidi da su 80% defektnih diskova pokvarilo prije 1 godine.

Zanimljivo je i to sto je istrazivanje pokazalo da visa temperatura ne skracuje vijek vec niza a isto tako nisu uspjeli naci korelaciju izmedu hladnih startova odnosno start-stop i stupanj kvarljivosti.

Uglavnom, iz mog iskustva, mogu reci da, ako izuzmemo kvalitet koji sa sobom nosi odredeni brand, na vijek trajanja uzasno mnogo uticaja imaju

1) Nacin postavljanja diska. Maksimalna inklinacija ne smije prelaziti 5° a moze se stavljati cak i naopako vodeci racuna da se ne prekriva "rupa za disanje". Bitno je da ima dovoljno prostora ispod i iznad

2) Vibracije koje nastaju slusanjem muzike (subwoofer u blizini kucista ili zvucnici na stolu), premestanje ili udaranje u kuciste do PC radi

3) Manjak RAM memorije zahtjeva ekstra HDD rad. Unazad 3-5 godine ovo vise nije problem zato sto velika vecina nema manje od 2 GB. Kada nedostaje RAM, Windowsi rabe Page File na disku. Situacija je utoliko losija ako je doticni file fragmentiran na vise od 2 fragmenta.

0 0 hvala 2
15 godina
Lazarus Long kaže...

Statisticki gledano, ako uredaj prezivi prvu godinu onda ce trajati. To su pokazala i google-va istrazivanja na njihove diskove gdje se vidi da su 80% defektnih diskova pokvarilo prije 1 godine.

Zanimljivo je i to sto je istrazivanje pokazalo da visa temperatura ne skracuje vijek vec niza a isto tako nisu uspjeli naci korelaciju izmedu hladnih startova odnosno start-stop i stupanj kvarljivosti.

Uglavnom, iz mog iskustva, mogu reci da, ako izuzmemo kvalitet koji sa sobom nosi odredeni brand, na vijek trajanja uzasno mnogo uticaja imaju

1) Nacin postavljanja diska. Maksimalna inklinacija ne smije prelaziti 5° a moze se stavljati cak i naopako vodeci racuna da se ne prekriva "rupa za disanje". Bitno je da ima dovoljno prostora ispod i iznad

2) Vibracije koje nastaju slusanjem muzike (subwoofer u blizini kucista ili zvucnici na stolu), premestanje ili udaranje u kuciste do PC radi

3) Manjak RAM memorije zahtjeva ekstra HDD rad. Unazad 3-5 godine ovo vise nije problem zato sto velika vecina nema manje od 2 GB. Kada nedostaje RAM, Windowsi rabe Page File na disku. Situacija je utoliko losija ako je doticni file fragmentiran na vise od 2 fragmenta.

Tako je, upravu si u vezi svega. Diskovima je najzdravija radna temperatura između 40 i 45 sto mnogi smatraju pre vrucim. Nebi im nikad trebalo mijenjat polozaj. Meni je jedan green bio okomito u eksternom kucistu. Kad sam ga vratio u PC vodoravno, bad sector. Doduse low level format je sredia problem. Ali jedna barracuda iz problematicne serije mi je riknila cim sam je stavia prijatelju u silverstone ravena okomito. To je bila stara 120-ka doduse. I istina je da kad je disk odradio 5k sati se moze smatrat prilicno sigurnim. Bude ih dead on arrival, bude ih sta crknu u prvih mjesec dana, bude ih sta crknu u prvih pola godine i bude ih sta crknu nakon 50k radnih sati od istrosenosti. Ali ih jako malo crkne negdje između toga. Ja sam uvik pazia svoje diskove i nikad nije bilo problema. I nikad nisam drza pagefile na njima. Jedino sta wd greenove silujem 24/7 i seedaju torrente cijelu noc. Ugaseno ima je parkiranje glava. Nisu napravljeni za to al odrađuju posao. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.7.2013 14:07 (athlon64).
17 godina
neaktivan

Eh, da! Zaboravio sam da kazem da nije dobro menjati polozaj diska ako ima podataka. Osobito ne menjati polozaj na disku sa vec instaliranom OS-om.

Potrebno je skloniti trenutnu instalaciju sa Acronisom ili Ghostom (ili sto vec), formatirati i vratiti natrag.

15 godina
Lazarus Long kaže...

Eh, da! Zaboravio sam da kazem da nije dobro menjati polozaj diska ako ima podataka. Osobito ne menjati polozaj na disku sa vec instaliranom OS-om.

Potrebno je skloniti trenutnu instalaciju sa Acronisom ili Ghostom (ili sto vec), formatirati i vratiti natrag.

Tako je. Sto ima logike radi promjene utjecaja gravitacije na glavu. Pomakne se par nm pa ne moze pogodit odgovarajucu liniju/sektor. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.7.2013 14:56 (athlon64).
17 godina
3TB WD red vs WD green

posto o mrezi, uplinkovima, svitcherima znam isto koliko o laserskoj depilaciji bikini zone...kova...ovaj MyBookLive.. tutne mu se mrezni kabel i spoji ga se na router. kod mene su oba Lan1 Lan2 na routeru iskoristena za dva desktopa + gomila uredjaja putem wifia.

sto sad trebam napravit,da bi mi jedan wd my book live glumio privatni cloud za sve uredjaje?

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.8.2013 17:10 (torrente).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
torrente kaže...

posto o mrezi, uplinkovima, svitcherima znam isto koliko o laserskoj depilaciji bikini zone...kova...ovaj MyBookLive.. tutne mu se mrezni kabel i spoji ga se na router. kod mene su oba Lan1 Lan2 na routeru iskoristena za dva desktopa + gomila uredjaja putem wifia.

sto sad trebam napravit,da bi mi jedan wd my book live glumio privatni cloud za sve uredjaje?

Router ti je od nekog ISP-a pa su ti druga dva LAN utora zauzeta za TV? Ako je tako, onda ćeš morat uzet neki manji switch ili obični routerić, spojit ga na Lan1 ili Lan2 od glavnog routera a na taj drugi router jedan od ta dva kućna kompa i taj WD. Koji sad imaš router, jel ti dovoljno 10MB/s između kompova i tog WD-a?

17 godina
3TB WD red vs WD green

dovoljno mi je 10MBs.  i sada mi tom brzinom ide medjusobno dijeljenje putem BTSync-a.

router je siemens gigaset od tcoma.  citam da taj wd my book nevoli da ga posade bilo gdje osim na jedan od ta dva Lan-a na routeru. kako izgleda taj switch?  moze link na nekom od shopova...ala Links?

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

hm a vid vraga - svi novi HDD dockovi drže disk okomito..a  znamo zašto je dock - malo podaci sa jednog HDD malo sa drugog - svaki čas preokretanje diska...

17 godina
neaktivan
torrente kaže...

dovoljno mi je 10MBs.  i sada mi tom brzinom ide medjusobno dijeljenje putem BTSync-a.

router je siemens gigaset od tcoma.  citam da taj wd my book nevoli da ga posade bilo gdje osim na jedan od ta dva Lan-a na routeru. kako izgleda taj switch?  moze link na nekom od shopova...ala Links?

Aha, ok. Išlo bi ti i brže od 10MB/s, ali mislim da ti taj siemens može najviše 100Mbit/s preko kabela, što je otprilike tih 10MB/s. Inače da može 1000Mbit/s(oko 100MB/s) išlo bi to dosta brže, bar oko 40-50MB/s, pod uvjetom da ti matične ploče na tim kompovima imaju Gbit mrežu.

Evo ti link najjeftinijeg switcha u Linksa. Switch je zapravo isto što i router, samo što ga ne možeš spojit na net i nema wi-fi. Znači njega spojiš na router sa LAN kabelom i sve što je spojeno na njega je tako spojeno i na glavni router. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.8.2013 20:18 (Penryn).
17 godina
neaktivan
zlatkor kaže...
Lazarus Long kaže...

hm a vid vraga - svi novi HDD dockovi drže disk okomito..a   znamo zašto je dock - malo podaci sa jednog HDD malo sa drugog - svaki čas preokretanje diska...

Ne menjati sa OS-om zato sto se gube performanse. Kada je u docku (valjda) rade se copy/paste operacije

17 godina
3TB WD red vs WD green

Ja par ovih koristim namah i okomito i horizontalno i koso i u ruci pa rade vec pola godine negdje dok su drugi umirali grcajuci u bad sektorima :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
3TB WD red vs WD green

Pozdrav!

Imam WD Black-a na kojem je sistem i nekada mi zakoci 4-5 sekundi. Zbog cega se to desava? Nema bad sectora, sve je cisto.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kupuje NAS server pa bi stavio WD blue 1TB 7200 okretaja .... umjesto reda .... jel bi to radilo ok ... ?? Radi brzine?

15 godina
athlon64 kaže...

Da budem brz i jasan. Treba mi jos jedan 3Tb disk. Radit ce mi 24/7 i bit stalno korišten. Kupio bi wd black pogotovo radi garancije ali ne mogu podnijet buku. PC mi mora bit mrtvački tih preko noci. A wd black bi grebao cak i u define R4. E sad. U bug-u broj 245 je bio test velikih diskova. E sad nova serija greenova ima 1TB ploče i JAKO je brza. Rekli su mi da WD30EFRX

ima 3x 1TB ploce tj da je to u stvari disk kao i 3TB wd green iz nove generacije. Međutim testovi brzine su daleeko na strani novih greenova. Dakle 2TB model koji ima 1TB ploce kojeg su testirali je postigao:

WD20EZRX: HD tune pro:

Read: min - 97.4
med - 131.1
max - 161.3
acces time 14.5ms
Chache -350MB/s

Dok je wd red 3TB WD30EFRX  postigao samo: 

Read: min - 63.4
med - 112.0
max - 146.3
acces time 20.4ms
Chache -339MB/s

E sad di je ovde problem. Je li to zato sta je test rađen u 3. misec pa tad jos nisu imali 1TB ploce ili su wd redovi stvarno ovoliko sporiji? Nije mi jasno.

Also kako bi 2x 2Tb wd red-a radila u raid0 ?

ma glupost ja ima wd black 7200rpm,64 mb 2 gb rade i noc i dan nikad mi nije nista hrckalo samo se cuju ventovi od kucista tako da pricas gluposti,nepostoji racunalo a da se bar malo nesto necuje........

15 godina
3TB WD red vs WD green

e a sad jedno novo pitanje. ovako ssd me jos uvjek nezanimaju jer su skupi i mali kapaciteti.ovako zanima me kod hardova recimo sto se u njemu

gleda kao brzina, tj dali je bitno i jedno i drugo znaci. rmp 7200, i cache mb64,32,16 itd,znaci sto se gleda kod harda u brzni i sto je bitno..{#}

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
protjeran
3TB WD red vs WD green

Koja je razlika između ova dva WD Red modela? Kod jednog je NAS u opisu, a kod drugog u nazivu proizvoda.

http://diskont24.com/product.php?productid=124776&cat=559&page=1

http://diskont24.com/product.php?productid=117350&cat=559&page=1

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CroDexter kaže...

Koja je razlika između ova dva WD Red modela? Kod jednog je NAS u opisu, a kod drugog u nazivu proizvoda.

http://diskont24.com/product.php?productid=124776&cat=559&page=1

http://diskont24.com/product.php?productid=117350&cat=559&page=1

To su isti diskovi, samo od razlicitog dobavljaca (znaci uzmes jeftiniji) u diskont24 toplo preporucam, vracao tamo par puta defektivni proizvod (a kupovao sam ih tamo jako puno, tako da je to vrlo mali dio) i dobio novi prakticki slijedeci dan, ljubazni, ugodni, medu jeftinijima :)

Niste li ste stesali prije ljeta?
17 godina
neaktivan
3TB WD red vs WD green

Nisam čitao sve postove, ali ako kupujte disk za NAS pročitajte si ovaj članak:

http://www.custompcreview.com/articles/guides/selecting-best-hard-drive-network-attached-storage-nas/19177/

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Almin94 kaže...

Pozdrav!

Imam WD Black-a na kojem je sistem i nekada mi zakoci 4-5 sekundi. Zbog cega se to desava? Nema bad sectora, sve je cisto.

I meni se ista stvar dešava sa mojim blackom (sistem je na SSD, al zna zakočiti u igricama pošto su sve na blacku ili nekad i u pjesmama)... mislim, svi hvale taj black, zato sam ga i uzeo a kad ono veće sra*e od mojeg bivšeg greena... zašto je to tako.?

http://www.youtube.com/user/SylarSilent
13 godina
protjeran
sylar951 kaže...
Almin94 kaže...

Pozdrav!

I meni se ista stvar dešava sa mojim blackom (sistem je na SSD, al zna zakočiti u igricama pošto su sve na blacku ili nekad i u pjesmama)... mislim, svi hvale taj black, zato sam ga i uzeo a kad ono veće sra*e od mojeg bivšeg greena... zašto je to tako.?

daj odvrti hd tune pa stavi ss da vidimo rezultat! iz koje godine je taj black?

evo ti moj iz 2009g

katastrofa! da s njega pokrenem igru mislim da bi zaglavio iste milisekunde za vjeke vjekova!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.4.2015 1:21 (Stjepanj).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice