Htio sam staviti naslov teme: dubokumne misli o CRT-u I LCD-u ali, baš ne kužim u nove tehnologije - a želim prijeći s CRT-a na LCD/LED. Pomoć bi najozbiljnije trebao - e, tu će već biti mudrih misli, savjeta, oprečnih mišljenja i rečenica za razmišljanje moglo biti o forumaša koji se malo duže, dulje i ozbiljnije bave time.
Dakle, imam CRT Šamšung SyncMaster 997, osam (il kolko već) godina star kojega bi zamjenio iz dva razloga:
1. zauzima 45, 5 cm na mom radnom stolu i od njega sam udaljen pedesetak centimetara i tako godinama (danima, satima, minutama, sekundama i stotinkama, kako pjeva... tko već - Danijela? Rozga? - nije bitno)
2. star je već
3. povremeno ekran zna sam od sebe postati presvijetao (na sekundu), pa se onda opet vrati u normalu - ne znam dal' je razlog tomu monitor, kabel ili grafika... Isto tako jednog dana monitor može samo do kraja pobijeliti ili pocrniti - ili što se već događa kad rikne do kraja - dakle...
(Dobro, to su već tri razloga, a rekao sam da će biti dva - samo provjeravam jel me pratite - meni je ovo jako bitno!)
Inače, zadovoljan sam s njim - prikaz teksta je okej (dosta tipkam po netu i Wordu - a i Foobar mi je non stop otvoren) pa mi je to bitno.
(Dobro, kad pogledate po netu, ima svakakvih recenzija - od toga da taj Samsung ne prikazuje dobro crnu boju teksta do toga da je odličan monitor ), npr.:
Image quality: It's not top-notch, but it's very good. Text is sharp and very readable, even at high (85hz) refresh rates. Sharpness is reduced toward the edges of the screen, but not much. I can see it if I look for it but I don't stress out over it. Contrast is good and color quality is hinging on excellent. Blacks are a bit light if you have the brightness turned up. You can correct this by turning it down, of course, but then you lose color quality. The best fix for this seems to be turning the contrast up to 100% and leaving the brightness somewhere near 0%
http://www.epinions.com/review/pr-Samsung_997DF_19_in_CRT_Conventional_Monitor/content_192640945796
Al, dobro, ajmo dalje...
Dakle, ja malo guglao, čitao po forumima i onda otiša u šoping, malo razgledao i kupio si Philipsa 32" PFL3517/H12, donio ga doma i prikopčao na komp.
Dakako, nisam bio uopće zadivljen viđenim! Prvo, odmah sam smanjio svjetlinu i povećao kontrast (inače nosim cvikse i ne volim kad ti u glavu udara bijela boja (imam malo osjetljivije oči očito!) Dakle, kad sam vlastoručno naštimao postavke, malo sam se igrao s formatom slike 16:19, 4:3, ovaj mod, onaj mod (cinema, sport, vivid i tako..)
Naravno, kad sam se udaljio od monitora (sjeo na krevet koji je udaljen oko 2,5 metra) - slika super (pogotovo kad sam stavio HQ video - još je u kadru bila bljedoputa crnka u crvenim dokoljenicama koju je tip s velikim... Ispričavam se, neću sad prepričavati radnju filma da ne bio spoiler... No, izbliza, kad sjedim na stolici i tipkam, slika je jednostavno bila mutna, ko na starim videokazetama. Da ne govorim o tekstu - jednostavno,, izgledao je neprirodno - na CRT-u mi tekst izgleda normalno, ko natipkan pisaćom mašinom na papiru - dok je na Philipsu izgledao kao da je pisan crnim flomasterom - razliven i tome slično. (Igrao sam se malo s naštimavanjem sharpnesa - no, bilo da sam g ajako povećao ili jako smanjio, nisam dobio tekst oštrine kakve bih želio - ili su slova bila previše razlivena - ili pak previše "nazubljena".
I, tako, onda sam nazvao ove što prikupljaju elektronički otpad, pa su odnijeli oba monitora... (Jedino se onda postavlja pitanje: a kako onda ovo tipkam? Pe, eto, tak, napamet, bez monitora...
) Zezam, naravno. Philipsa sam ponudio svojima doma, ako im se sviđa da im bude u dnevnoj sobi - jer ipak je to 32" inča TV s ugrađenim svim tim čudesima - a ja sam si nazad ukopčao SyncMastera.
Pa da onda utvrdimo gradivo - Philips je super za gledanje HD filmića i programića na udaljenosti od 2,5 metra, ali nije dobar za gledanje filmića, slikice i teksta na udaljenosti manjoj od 1m, barem sam ja izveo takav zaključak.
Dakle, i dalje sam u potrazi za monitorom jer, kao što rekoh, CRT, iako ima (bar meni) super prikaz teksta - već je star i zauzima 45,5 cm prostora na radnom stolu.
Najviše što mogu biti udaljen od kompa je nešto malo više od 1 m (minus ono što bi zauzimao LCD/LED. I, dakako, htio bih da mi na toj maloj udaljenosti slika izgleda prirodno, normalno, da tekst bude jasan, a slika kad gledam filmiće da bude okej. Jer, npr. kad na CRT-u gledam i neki prosječan rip (700MB, 1h filma), slika mi se čini okej - a kad se isti taj filmić gledao na 32", onda kao da su se s tim povećanjem povećale i sve nesavršenosti takvog ripa.
I bilo da sam udaljen 50 cm od CRT monitora ili 1m, slika mi je jednaka - tekst nije lošije prikazan s manje udaljenosti... Znači, htio bih imati i takav led (19" ili 22", znači, da ne bude prevelik ekran jer ću se izgubiti u tom prostoru!), za negdje 2,500 - 3,000 kn (po mogućnosti da ima USB priključak da si u trgovini mogu pustiti svoj filmić (naravno, neki pristojniji) pa da onda ocijenim kakav je prikaz. Igrice uopće ne igram - dakle, najbitnije mi je: tekst (da ne zamara oči), dobar prikaz slike i filmića...
Da li bi se trebao držati monitora (pa nešto uštedjeti) ili ipak uzeti TV (mislim ga isključivo koristiti uz komp.)
Matična je GA-MA78G-DS3H (s grafikom).
Bilo bi dobro da monitor/TV imaju čim dužu garanciju - i da ih mogu osobno pogledati prilikom kupnje (u Međimurju sam...)
Imam li nemoguće zahtjeve?
Thanx!