Hm, čitam tvoj komentar i nisam siguran da li misliš na TCL 65QLED870 ili na neki drugi model?
Ako misliš na 65QLED870 ovo što piše QLED je možda manje bitan podatak i možda više vezan za marketing i igru riječi QLED vs OLED i slično. Da, QLED je stvarna stvar i ima utjecaja na sliku no ako uspoređuješ TCL 65QLED870 i TCL 55C839 u realnosti uspoređuješ istu tehnologiju televizora no TCL 55C839 je brandiran kao mini led tj. ledice su malo manje i ima ih više nego na 65QLED870.
65QLED870 je brandiran kao FALD televizor, u realnosti i to je Mini led tehnologija. Komplicirano bi tu sada bilo ulaziti u priči oko toga kada se FALD tv može smatrati i Mini led-om i ostavljam tu drugim kolegama da probaju objasniti no ono što je tebi/nama bitno je da FALD sa 160 zona na 65 inča ekranu izgleda jako dobro. Peek brigthnes im je ista. Googlaj FALD vs mini led i biti će ti sve jasno.
Imam priliku gledati 65QLED870 i TCL 55C839 na udaljenosti od cca 2 -3m i jedan i drugi jako dobro izgledaju i specifikacije su im dosta slične. Da li vidim neku veću kvalitetu na TCL 55C839 koji ima noviju generaciju mini led-a iskreno NE, ne vidim.
Kod sebe doma imam 65QLED870 i uvijek bi ga odabrao prije nego TCL 55C839 čisto zato jel je veći ekran, to je jedini razlog! Uz to dodatno 65QLED870 ima noviju generaciju AIQ sustava (3 gen vs 2 gen na TCL 55C839) ako ti to nešto znači.
I meni bune svi ti marketinški nazivi, taj QLED ima skoro svaki proizvođač bilo u nekoj svojoj varijanti pa marketinški dugačije zove ili valjda plačaju Samsungu za korištenje QLED terminologije...
Ovo je super post Markec. Svi kada vidimo miniled odmah se zapalimo, a niko niš ne veli kaj je to miniled, odnosno broj tih "miniledica". mislim da se tu dosta marketinški mulja, odnosno FALD tehnologija se prikazuje kao mini led, a miniled postaje microled i tako...marketing totalni
Malo brkate pojmove , tj FALD i miniled ne odnose se na istu stvar.
FALD = Full Array Local Dimming govori da tv ima zone koje se svaka neovisno može zatamniti. Pod zone se misli da je ekran podjeljen na određeni broj redaka i stupaca i svaka zona može raditi neovisno o okolnim zonama. To ne govori je li tv miniled ili ne.
Miniled tv znači da se za pozadinsko osvjetljenje korise ledice (mini led) u odnosu na dosadašnje "klasično" led pozadinsko osvjetljenje difuzore da sad ne idemo u detalje.
Znaći prvo je tenika lokalnog zatamnjenja, drugo je tehnologija pozadinskog osvjetljenja.
Svi miniled TV-i su FALD.
Ali svi FALD nisu miniled, mogu biti miniled ili "klasični".
Današnji miniled tvi zapravo i nisu pravi miniled tvi. Da su pravi miniled tvi oda mi svaki miniled bio jedna zona i bilo bi ih daleko više. Ono što se danas rad ije da se miniledice grupiraju kako bi tvorile manji broj fald zona pa se na kraju ne razlikuju puno od klasičnih fald tva. Puno je tu marketinga. Problem je što je procesorima jako teško kvalitetno upravljati s tolikim brojem zona koliko ima miniledica.
Ono što je prednost minileda je što zbog miniledica može ići dosta svijetlije i zbog velikog broja minileda ima bolju uniformnost od klasičnog fald-a i bolju kontrolu osvjetljenja.
Evo ovo je samo onako ugrubo da pojasnim ako koga zanima

A i meni isto nedostaju plazme, moram reći, imam jednu prastaru LG-evu u spavaćoj, i dobru sliku dalje 17 god. kasnije, jedino me kod nje nervira aspect, mislim da je 16:10, tak da se moram ebat sa overscanom (naravno logo od TV kanala mi prelazi na okvir), a šta je najgore od opcija za aspect mogu birat samo između 16:9 i 4:3 (samo ak je nešto spojeno prek HDMI-ja, na analonim izvorima imam više opcija za aspect)....