Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 50.305
|
čitano: 24.425.031
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
jelincav kaže...

To vam je kombinacija naviknutih očiju na IPS + svjetla dnevna soba + serija Deadwood gdje je stalno tama i osvjetljenje pod sviječama. Uglavnom uspio sam spustiti pixel svjetlinu na 85, svjetlinu ekrana na 60, contrast na 100, peak high i warm 30. I slika je zadovoljavajuča, nije više tako svijetla a nije ni toliko zgnječena crna. Iznenadilo i mene koliko je crna "zgnječena", jako malo detalja u crnoj, nevidi se ni kragna odjela. 

Peek brightness stavi na high i pixel brightness koliko god ti odgovara, ali ne previsoko jer sa time ti se tv vise grije i ima vecu sansu za kvar ili burn in.

Svjetlinu ekrana ili brightness ni slucajno ne diraj sa defaultne postavke od 50. Ova postavka dize razinu crne boje, i postoji sansa da ako je diras da dignes 0 crnu i onda si potpuno s*ebao stvar, dramaticno smanjio kontrast i u biti oled pretvorio u nekakav obican led tv.

Jedino sto mozes dirati da si dignes near black vidljivost (sto je ocito da te muci pri dnevnom gledanju) je gamma. Dakle probaj sa 2.2 a ako ti nije dovoljno sa jos nize tipa 1.9, jer mislim da je to najniza opcija na LG C1.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2022 22:49 (vRay).
11 godina
neaktivan
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Hvala puno. Mislim da će gama na 1.9 bit ok za gledanje po danu, a svjetlinu nazad na 50. Mada kontrast sam pustio na 100. Nego kakvo vam je iskustvo sa smanjenje buke mpeg, za signal sa antene. Ja ga uključio. Jel išta pomaže ili te sintetske postavke samo odmažu?

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
jelincav kaže...

Hvala puno. Mislim da će gama na 1.9 bit ok za gledanje po danu, a svjetlinu nazad na 50. Mada kontrast sam pustio na 100. Nego kakvo vam je iskustvo sa smanjenje buke mpeg, za signal sa antene. Ja ga uključio. Jel išta pomaže ili te sintetske postavke samo odmažu?

Ako je peek brightness high i pixel brightness visoko bolje contrast staviti na sigurnih 90 jer ce vrlo vjerovatno klipati bijelu.

Sa novim digitalnim signalom na zemaljskim kanalima ja to sve drzim iskljuceno jer realno radi vise stete nego koristi. Cak i smooth gradation na off jer vrlo cesto popegla lice ljudi, a to je vrlo uocljivo.

15 godina
vRay kaže...
jelincav kaže...

Ako je peek brightness high i pixel brightness visoko bolje contrast staviti na sigurnih 90 jer ce vrlo vjerovatno klipati bijelu.

Sa novim digitalnim signalom na zemaljskim kanalima ja to sve drzim iskljuceno jer realno radi vise stete nego koristi. Cak i smooth gradation na off jer vrlo cesto popegla lice ljudi, a to je vrlo uocljivo.

Predpostavit ćemo da priča za SDR, ja isto nemam contrast na 100, previše jede neke detalje.

Noise reduction, MPEG itd. radi ali svaki low quality sadržaj je doslovno drugačiji, ne da mi se apsolutno svaki puta namještati pa držim off, jedino gradaciju na low (za SDR).

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.4.2022 9:51 (Mad Ant).
10 godina
neaktivan
Bok ekipa.

Jel možda netko ovdje zna do kad možemo očekivati prošlogodišnje LG C1 modele da se zadrže u našim trgovinama? Naime, planiram nabaviti PS5 negdje u ljetnim mjesecima pa bi onda uzeo i neki od C1 modela, vjerojatno u 48" veličini, ali me nekako strah da ih tad možda već neće biti u našim shopovima.

0 0 hvala 0
14 godina
A da kupiš TV sad? Ništa mu neće biti i ako stoji u kutiji par mjeseci. Žrtvovat ćeš koji mjesec garancije, ali si miran.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Ma problem je što nisam u RH trenutno, tek krajem svibnja se vraćam. Inače bi plejka i tv vec bili kupljeni haha
6 godina
corco kaže...
Ma problem je što nisam u RH trenutno, tek krajem svibnja se vraćam. Inače bi plejka i tv vec bili kupljeni haha

On line kupovina i isporuka nekome u HR?

11 godina
neaktivan
corco kaže...

Trgovine su krcate C1 48", gledao sam i kupio baš taj model. Elipso drži na lageru, u svakoj poslovnici dostupno. Svijet medija također, svaka poslovnica dostupno. Izdržat će zalihe još mjesec dana 100%, i akcija na garanciju je do 30.06. tako da si siguran i za to.

11 godina
neaktivan

Zaključio sam ovako. Za gledanje programa preko antene i A1, svjetlina pixela 85, contrast 90, svjetlina ekrana 50, gama 1.9, najveća svjetlina visoka. A za disk koji sam im napunio serijama i filmovima u full HD i UHD rezoluciji, nešto sa 10bit bojom, nešto sa HDR, sve podešeno svjetlina pixela 100, contrast 90, svjetlina ekrana 50, mislim da je gama fixna na 2.2 za HDR, za ostalo 1.9, najveća svjetlina visoka. 

S obzirom da se C1 može otljučat i dignut svjetlina na razinu G1, jer valjda imamo taj novi Evo panel kojem je to moguće, mislim da svjetlina na 100 neće bit problem na duge staze. Pogotovo što se film pogleda i šalta nazad na A1 programe. A ako u bliskoj budućnosti stara odluči da se priučila na sliku i da joj previše bliješti il šta već, uvjek možemo smanjiti.

Iskreno mislio sam da OLED nema mana. Gledanje u osvjetljenoj prostoriji i navečer sa svjetlom je itekako crna bez detalja, kako sad objasnit starcima da poslije dnevnika kad počnu serije i filmovi gasimo sva svjetla. A ekran još nisam vidio tako glosi ispoliran, sve se odražava. Uglavnom svaka promjena treba vremena za prilagodbu. Naučit ćemo se, ali da je Nano75 koji smo kupili imao IPS ekran umjesto MVA starci bi bili puno sretniji i to za duplo manje love. Što se tiče kutova gledanja i bogate boje e tu je OLED vrh. 

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Izasli su konacno testovi za novi tv LG C2 i G2 na RTINGS.com, i jako visoka ocjena 9/10, jos se ceka famozni S95B koji je ''In The Lab'' trenutno, kao i Sony A95K koji treba tek izaci,zanimljivo.....

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c2-oled

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/g2-oled

Sugestije za televizore

https://www.rtings.com/tv/suggestions

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
E onda super. Razmisljao sam mozda pricekati i kasnije uzeti 42 C2 model, ali nekako mi se sve vise cini da bas i nema puno noviteta koji bi opravdali tako visoku cijenu (1400$) pa mislim da je 48 C1 puno isplativija i bolja opcija.
11 godina
neaktivan

Veća svjetlina ti možda bude potrebna, a tu je C2 puno napredovao.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.4.2022 21:37 (jelincav).

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
jelincav kaže...

Zaključio sam ovako. Za gledanje programa preko antene i A1, svjetlina pixela 85, contrast 90, svjetlina ekrana 50, gama 1.9, najveća svjetlina visoka. A za disk koji sam im napunio serijama i filmovima u full HD i UHD rezoluciji, nešto sa 10bit bojom, nešto sa HDR, sve podešeno svjetlina pixela 100, contrast 90, svjetlina ekrana 50, mislim da je gama fixna na 2.2 za HDR, za ostalo 1.9, najveća svjetlina visoka. 

S obzirom da se C1 može otljučat i dignut svjetlina na razinu G1, jer valjda imamo taj novi Evo panel kojem je to moguće, mislim da svjetlina na 100 neće bit problem na duge staze. Pogotovo što se film pogleda i šalta nazad na A1 programe. A ako u bliskoj budućnosti stara odluči da se priučila na sliku i da joj previše bliješti il šta već, uvjek možemo smanjiti.

Iskreno mislio sam da OLED nema mana. Gledanje u osvjetljenoj prostoriji i navečer sa svjetlom je itekako crna bez detalja, kako sad objasnit starcima da poslije dnevnika kad počnu serije i filmovi gasimo sva svjetla. A ekran još nisam vidio tako glosi ispoliran, sve se odražava. Uglavnom svaka promjena treba vremena za prilagodbu. Naučit ćemo se, ali da je Nano75 koji smo kupili imao IPS ekran umjesto MVA starci bi bili puno sretniji i to za duplo manje love. Što se tiče kutova gledanja i bogate boje e tu je OLED vrh. 

Postavke zvuce dobro. Kod HDR-a bih ipak preporucio pustiti gamu na 2.2 (sto je standard za HDR i njegov EOTF). Vecina Tv-a cak ni ne moze mjenjati gamu za hdr, ali ako moze preporuka je ne dirati. Bitna napomena je da HDR sadrzaj nije namjenjen za gledanje po danu, uopce, vec u mracnoj prostoriji. Neki modeli TV-a (kao recimo panasonic ili cudno, hisense, imaju specijalan HDR / DV mode za po danu, koji ima znacajno svjetliji eotf mapping).

Sto se tice svjetline, HDR nije problem i treba biti pixel brightness na maximumu. Kod HDR-a max svjetlinu ce imati samo highlight objekti. Velika svjetlina je problem kod SDR sadrzaja gdje cijeli ekran ima zadanu jacinu svjetla (ovisno o abl algoritmu). Tu nije preporuka to drzati visoko. Recimo ja drzim za dnevno gledanje oled na max 60%. Na tim postavkama ABL (automatic brightness limiter) nece biti preagresivan i smetati iz skoka scene u scenu. Nije idealno sto se tice jacine svjetla, ali je dovoljno ako sunce ne udara bas direktno u tv. 

I ovo dalje sto si rekao je tocno, pogotovo ako ljudi vec imaju neke dioptrije onda je bitno da bljesti na sve strane, a to koliki je kontrast i raspon boja to se ni ne vidi. :)

4 godine
neaktivan
Mad Ant kaže...
vRay kaže...
jelincav kaže...

Predpostavit ćemo da priča za SDR, ja isto nemam contrast na 100, previše jede neke detalje.

Noise reduction, MPEG itd. radi ali svaki low quality sadržaj je doslovno drugačiji, ne da mi se apsolutno svaki puta namještati pa držim off, jedino gradaciju na low (za SDR).

Smooth gradation zna isto biti problematican i to na sonyu ali i na LG-u. Jednostavno zna popeglati strukturu lica cak i na 4k sadrzaju. To kad jednom skuzis onda stalno primjecujes. Zato i to iskljucujem.

Na HDR-u zna totalno smanjiti highlighte pogotovo na DV sadrzaju, tako da za hdr/dv obvezno iskljuciti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.4.2022 22:30 (vRay).
4 godine
neaktivan
Barracuda727 kaže...

Izasli su konacno testovi za novi tv LG C2 i G2 na RTINGS.com, i jako visoka ocjena 9/10, jos se ceka famozni S95B koji je ''In The Lab'' trenutno, kao i Sony A95K koji treba tek izaci,zanimljivo.....

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c2-oled

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/g2-oled

Sugestije za televizore

https://www.rtings.com/tv/suggestions

Jako mi se svidja napredak od C1 u C2. Digli su gamut na prakticno 100% DCI sto je izvanredno. Takodjer "out of the box" preciznost za SDR je znacajno bolja.

Ono sto mi se ne svidja je "out of the box" preciznost boja u WCG-u (HDR i DV). Ako usporedis graf izmedju C1 i C2 vidi se znacajan pad preciznosti u HDR-u, tako da je C2 s obzirom na ovaj graf jako ovisan o propisnoj hdr kalibraciji s obzirom da mu neke boje prelaze deltu 10 sto je zapravo neprihvatljivo za premium segment. Nije bas shvatljivo kako je moguce da se ovo desi sa finalnim produktom pogotovo nakon jako uspjesnog C1 (zanimljivo je i da i G2 ima isti problem samo nesto blazi, takodjer vrlo neprihvatljivo). Moguce da ce se ovo rijesiti u nekoj softverskoj nadogradnji.

17 godina

C2 ne dolazi u veličini 48"?

11 godina

Ovo je najniža cijena za LG C1 55

https://www.ekupi.hr/hr/Elektronika/Televizori-i-oprema/Televizori/LG-OLED-TV-OLED55C11LB/p/EK000383429

-10 % za plaćanje master karticom zagrebačke banke

2 0 hvala 0
4 godine
Tascam kaže...

u kešu, ili na rate 10 % ?

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
11 godina

i jedno i drugo.

0 0 hvala 0
17 godina

kakav je SAMSUNG QLED TV QE50QN90 

to je mini led sa VA panelom, jesam li u pravu?

druga opcija mi je LG OLed48 ...

glavno pitanje mi je kako se gornji samsung ponaša kad gledam iz kuta?

na žalost veći ne stane

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Tascam kaže...

https://www.ekupi.hr/hr/Elektronika/Televizori-i-oprema/Televizori/LG-OLED-TV-OLED55C11LB/p/EK000383429

Sto je bolji value for money?

Taj C1 ili Samsungov Q95T?

https://www.ekupi.hr/hr/Elektronika/Televizori-i-oprema/Televizori/SAMSUNG-QLED-TV-QE55Q95TCTXXH%2C-QLED%2C-SM/p/EK000398440

EDIT: malo se bojim burn-ina, a uz to pozicija TV-a je takva da kroz jutro vanjsko svijetlo ide direkt prema TVu..

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.4.2022 15:32 (assassin.st).
17 godina
assassin.st kaže...
Tascam kaže...

Sto je bolji value for money?

Taj C1 ili Samsungov Q95T?

https://www.ekupi.hr/hr/Elektronika/Televizori-i-oprema/Televizori/SAMSUNG-QLED-TV-QE55Q95TCTXXH%2C-QLED%2C-SM/p/EK000398440

EDIT: malo se bojim burn-ina, a uz to pozicija TV-a je takva da kroz jutro vanjsko svijetlo ide direkt prema TVu..

Obadva su odlični tv-i, ne možeš fulati koji da uzmeš, odabir se svodi  na tvoje navike gledanja. Ako više gledaš po danu ili uz rasvjetu  kod oleda se tu ne  vide toliko njegove prednosti i tu će samsung odraditi jednako dobro jer se neće isticati nedostatci panela a veća svjetlina dobro dođe po danu kako bi se lakše borio protiv refleksija.  Ako gledaš u zatamnjenoj prostoriji, navečer ili voliš u mraku pogledati  filmove i serije, pogotovo HDR, onda oled
Burn ina se ne moraš bojati osim ako gledaš jedan te isti program (koji ima zakeljen neki logo jarkih boja)  24 sata na dan.

14 godina

Jel burn-in moguc ako se TV gleda 3-4h navecer i to samo npr Nova TV koja ima logo s jedne i oznaka dobi  s druge strane

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
assassin.st kaže...

Jel burn-in moguc ako se TV gleda 3-4h navecer i to samo npr Nova TV koja ima logo s jedne i oznaka dobi  s druge strane

Ako je to jedino sto se gleda oled je cisto bacanje novaca jer ce za tu namjenu jednako dobro posluziti i daleko jeftiniji tv.

Bez kvalitetnih izvora ili ako ne gledas streaming servise, ne igras se, ovakvi tvi nemaju smisla.

A teoretski mogao bi ti se u ovom slucaju pojavit burn in nakon 2-3 godine, pricam okvirno jer je zaista tesko reci jer ovisi i o postavkama tva.  Ako uz ovo gledas i druge stvari onda je mala sansa da se dogodi.

11 godina
neaktivan

Svi pričaju o sivo-crnoj a nitko ne priča o sivo-bijeloj, mislim na oled. Malo da zatrolam.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Kakva je sada situacija sa Philips oled televizorima 55/65 oled 806/12 serije ?

Obzirom da je oled/androidtv, može se naći po dobroj cijeni, ali malo plaši dosta negativnih kritika i članaka...
Bunker

0 0 hvala 0
17 godina
jelincav kaže...

Svi pričaju o sivo-crnoj a nitko ne priča o sivo-bijeloj, mislim na oled. Malo da zatrolam.

Zna se kako se kalibrira bijela točka i oled tu nema nikakvog problema.

Sto bi to bila siva bijela i ona koja to nije ?

6 godina
bunker kaže...

Kakva je sada situacija sa Philips oled televizorima 55/65 oled 806/12 serije ?

Obzirom da je oled/androidtv, može se naći po dobroj cijeni, ali malo plaši dosta negativnih kritika i članaka...

Hmmm. 806 serija i dobra cijena nisu baš na glasu ali 706 serija koja nema ambilight s 4 strane već s tri i koja ima lošiji daljinski to već se može naći....navike su jeb... stvar ali svi koji su se ijednom sprijateljili s Philipsom Android+ambilight samo nastavljaju isto tako dalje.Da se ne bi ovdje odmah digli na noge svi koji su većinom za LG i Samsung , ali unatoč kvalitete slike i prikaza različitih materijala navike i precepcija su jedna stvar kao i OS bilo koje marke a ambihight je dodatak za kraj....

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2022 23:23 (Blackcastle).
8 godina
neaktivan

Blackcastle, nisam shvatio da li želiš reći da je serija 806 loša ili želiš reći da serija 806 baš i nije jeftina ?

Na androidtv operativni sistem sam navikao, družimo se godinama pa mi to nije problem. Ambilight nisam imao pa neznam koliko to znači u svakodnevnom korištenju.

Taj tv mi je zapeo za oko ( Philips 55oled806/12 ) jer je među jeftinijima koji su oled i da imaju androidtv. Cjenovno je blizu i sony xr ( model koji nije oled ) pa važem prije kupnje sve mane i prednosti.

Philips oled ili sony xr koji nije oled, tu se vrtim ....
Bunker
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice