Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 50.675
|
čitano: 27.704.649
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Bok ekipo,

trebam savjet, dva!

Primarno želim pitati koji su po vama od TV-a po kvaliteti komponenata općenito NAJKVALITETNIJI tj. da se čim manje ili uopće ne kvare.

Napišite mi molim vas iskustva,

vi forumaši koji su vam se TV-i pokrvarili

i

vi drugi koji dugo godina nemate problema s TV-om a puno ga koristite - koje marke proizvođača imate?

Ciljam na neki OLED. Vidim ekipa sa foruma navalila na LG C1, no načuo sam od jednog znalca da su LG-jevi loši po pitanju kvarova, da imaju razne bugove i da im je software lošiji od Samsunga i sporiji (možda je to nekada vrijedilo prije npr. 5 god. i više, a danas??).

A opet sada u postovima forumaši tvrde da se i Samsung srozao. E sad, što je istina?

S druge strane posjedujem Philips 43 inch LED star nepune tri godine i riknuo mi je, horizontalne crte su prisutne i slika skače gore.

Nikako mi se nije dojmio od prvog dana ni po samom dojmu izrade, ni po slici, jedino mi se svidio nepotrebni Ambilight i funkcionalnost Andriod OS-a. Tako da Philips ne bi preporučio ni sebi ni nikom drugom.

Na novoj telki bi se trebao dosta gledati s obzirom na ukućane običan TV program (možda zbog toga bolje ne OLED, da mi se ne zapeče za ekran HRT-ov logo ), filmovi i serije s neta, manje igrice.

Volio bih OLED, zato jer da nema bloominga, zbog 4K HDR-a, da bude odličan doživljaj u filmovima.

HVALA! 

Fejzore na pozdrav kad vidiš komandanta, fejzore u zrak kad vidiš komandanta!!

0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
Lieutenant commander Data kaže...

Bok ekipo,

trebam savjet, dva!

Primarno želim pitati koji su po vama od TV-a po kvaliteti komponenata općenito NAJKVALITETNIJI tj. da se čim manje ili uopće ne kvare.

Napišite mi molim vas iskustva,

vi forumaši koji su vam se TV-i pokrvarili

i

vi drugi koji dugo godina nemate problema s TV-om a puno ga koristite - koje marke proizvođača imate?

Ciljam na neki OLED. Vidim ekipa sa foruma navalila na LG C1, no načuo sam od jednog znalca da su LG-jevi loši po pitanju kvarova, da imaju razne bugove i da im je software lošiji od Samsunga i sporiji (možda je to nekada vrijedilo prije npr. 5 god. i više, a danas??).

A opet sada u postovima forumaši tvrde da se i Samsung srozao. E sad, što je istina?

S druge strane posjedujem Philips 43 inch LED star nepune tri godine i riknuo mi je, horizontalne crte su prisutne i slika skače gore.

Nikako mi se nije dojmio od prvog dana ni po samom dojmu izrade, ni po slici, jedino mi se svidio nepotrebni Ambilight i funkcionalnost Andriod OS-a. Tako da Philips ne bi preporučio ni sebi ni nikom drugom.

Na novoj telki bi se trebao dosta gledati s obzirom na ukućane običan TV program (možda zbog toga bolje ne OLED, da mi se ne zapeče za ekran HRT-ov logo ), filmovi i serije s neta, manje igrice.

Volio bih OLED, zato jer da nema bloominga, zbog 4K HDR-a, da bude odličan doživljaj u filmovima.

HVALA! 

Teško ti je tu dati konkretan odgovor a i odgovorio si sam sebi pitanjem. Ja imam sony lcd oko 14g, radio non stop, slika vrhunska 32", nikad ništa što se tice kvarova a jednom prilikom je pao sa zidnog nosaca i ostala rupa na parketu, njemu ništa radi se o top high modelima, mislim da svi proizvođaci u top modele ipak stavljaju kvalitetnije komponente ali ipak prednjace sony i panasonic. Prije nekoliko mj. Sam kupio samsung q95t, za sad je sve ok. Tu je neko spomenuo da je isti model ali 65" morao vracati zbog linije ma ekranu. Znaci finalna kontrola im je na razini kineskih proizvoda od prije 10g. To se ne bi trebalo desavati samsungu još na top modelima. Da skratim moraš sam odlucit oled ili led. 

Ako led: sony, samsung, ako oled: Lg, sony, panasonic.

Mada su po meni oled sony i panasonic preskupi za ono što nude tj. nisu toliko kvalitetniji i bolji od LG (svi koriste lg panele) pa se opet vracamo na LG C1...

Da ovaj znalac što ti je rekao za LG je donekle u pravu ali za lg lcd ne za lg oled...

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.12.2021 9:22 (77elanra77).
4 godine
Boris grozni kaže...
Evo pošto decki vele da se kuze u telku molio bi par strucnih rijeci o grundigu, tcl i novom xiaomiu?
popo i zaporožac slobodno se raspišite vidim full ste aktivni.

Da, ljudi već godinama pišu o tim i sličnim televizorima, a Vi bi gospodine jednu posebnu recenziju samo za Vas, o svakome modelu, ako je moguće..

Gospon, krenite čitati temu negdje od 2017 i možete svašta naučiti o televizorima.

To vam je poput knjige, nitko neće za Vas početi ponovo pisati knjigu.

inače, ovdje ljudi koji žele LCD tv, kupuju Sony, Samsung, LG

poslije njih se gleda TCL, Philips, Panasonic, Hisense, u zadnje vrijeme Xiaomi...

Grundig je treća liga... (ne govorim to zato jer si ga ti kupio)...

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.12.2021 10:26 (Zaporožac).
5 godina
suspendiran
Doma imam jedan sony lcd 32" i isti takav 43" stari su oko 15g jedan i drugi rade perfektno, nikad nikakvog problema, teski su po 20+kg, kakav je sad sony sumnjam da je te kvalitete..

0 1 hvala 1
13 godina

Nista vise nije tr kvalitete ko prije 10 i vise godina

BBall,Tech,Ink and Familly..all the way....
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
Istina bog tada je jedan bio 12k kn drugi skoro 20.

0 1 hvala 1
13 godina

Zaporožac

Stavljao sam već linkove o napajanjima u televizorima, ali evo opet ću jer mislim da se Grundig dosta podcjenjuje u vidu kvalitete. Zapravo je najveći problem što nema kvalitetnih recenzija njihovih televizora pa se ne mogu egzaktno usporediti s drugim brendovima. Drugi problem je vjerojatno što uglavnom koriste IPS panele.

Što se tiče kvalitete, sudeći po dijelovima koji se pronalaze na ebayu (123 / 4 / 5), oni su uz Sony jedini koji u toj nižoj klasi televizora koriste kvalitetna napajanja (Delta) sa svim japanskim kondenzatorima. Ne mora biti da su u svim serijama takva napajanja jer pr. u 50GEU7900C nije, no u većini onoga što se može pronaći na ebayu jesu. Sad se može reći da je napajanje samo jedna stavka u televizoru, ali meni osobno je i to dovoljno (iako ima i navoda o LED trakama u njihovim televizorima koje su od Samsunga - 1 / 2) jer napajanja i matične ploče iz određenih TCL i Xiaomi modela (123 / 4) su jako slične onima u Vivax-u (1). Čak i da uzmemo ove veće modele Xiaomia (12 / 3), TCL-a (1 / 2), Philipsa (12 / 3) i Hisense-a (12 / 3), niti jedno napajanje nema ni japanski kondenzator (izuzev Hisense-a gdje su dva primarna kondenzatora Rubycon), a niti napajanje od renomiranog proizvođača kao što je Delta. Uzmemo li u obzir da su japanski kondenzatori standard u PC napajanjima od +700 kn, možemo reći da su ovo niži rang napajanja u odnosu na one u Grundig modelima.

Tako da bih po kvaliteti napajanja Grundig stavio ispred TCL-a, Hisense-a, Philips-a, Xiaomi-a, a moglo bi se i LG-a i Samsung-a jer oni, iako uglavnom imaju napajanja iz svoje proizvodnje, isto tako nisu s japanskim kondenzatorima. Sad je jedino pitanje koji Grundig modeli imaju Delta napajanja (pretp. svi iz njihove najviše serije 8) i kakve su kvalitete ostale komponente, no sumnjam da su puno lošije od prethodno nabrojanih modela jer i da ih Arcelik grupacija proizvodi, sumnjam da su Turci lošiji od Kineza u kvaliteti izrade. Procesiranje slike i kvalitetu prikaza se baš i ne može usporediti bez testova pa to ne znam kakvi su u usporedbi s ostalima.

Nedavno sam primijetio da u Grundig-ovoj seriji 8 na njihovim televizorima piše da je zvuk "Sound by Elac", što se na španjolskoj stranici i navodi (link) pa evo i u zvučnom segmentu bi ta serija mogla biti bolja od prethodno navedenih modela. Doduše, TCL ima suradnju s Onkyom, ali ti modeli su u istoj dijagonali skuplji za nekih 1000 kn od Grundiga.

EDIT:

Grundig 43/49GDU7500B imaju Delta napajanje (1 / 2 / 3).

Grundig 55GUB7140 isto tako Delta, ali nisu svi japanski kondenzatori - aktualni njemački model iz serije 7

Grundig 55GUB8960, 65GUS896065GUW8960 - Delta

Grundig 43GUS8960 - nije Delta i slično je onima iz TCL-a i Xiaomi-a

Grundig 55GUA700055GUB7040 - njihovo tvorničko napajanje bez japanskih kondenzatora

GUB7140, GUB7040, GUA7000 su njem. modeli koji imaju izgled kućišta kao naši GFU i GEU tako da je moguće da i ti naši imaju jedno od ta dva napajanja (Delta ili Grundig/Arcelik).

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.1.2022 11:29 (kiwi_91).
4 godine
neaktivan

Sada sam malo gledao grundig i svi su im ips paneli, lg isto sve ips. Pricam o 65" velicini

0 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
Nero81 kaže...

Sada sam malo gledao grundig i svi su im ips paneli, lg isto sve ips. Pricam o 65" velicini

https://www.mall.hr/tv-prijemnici/grundig-55geu7900b-led-televizor-ultra-hd-smart-tv?tab=parameters

ja bi uzeo ovaj no nemozes naci nista o njemu, ima nesto infoa za 7990 model!

11 godina

Jel zna netko pozadinu priče oko Grundiga i zašto nigdje nema recenzija? Možda bi bilo fora i da Bug napravi koju recenziju (doduše nije da im previše vjerujem ).
Zna netko za koja se sva tržišta proizvode? Jednom sam uspoređivao uživo Grundige s ostalim TV-ima i uopće na prvu nisu loši, al ne volim kupovati ništa bez recenzije pa su nažalost prekriženi za mene.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
hudibitek kaže...

Jel zna netko pozadinu priče oko Grundiga i zašto nigdje nema recenzija? Možda bi bilo fora i da Bug napravi koju recenziju (doduše nije da im previše vjerujem ).
Zna netko za koja se sva tržišta proizvode? Jednom sam uspoređivao uživo Grundige s ostalim TV-ima i uopće na prvu nisu loši, al ne volim kupovati ništa bez recenzije pa su nažalost prekriženi za mene.

Nikad ne uspoređivati sliku u trgovinama, svi su podešeni da izgledaju ko božično drvce. Ionako kad dođeš doma staviš na cinema profil koji nema veze s onim što si vidio u trgovini.

Jedine telke u koje vjerujem su LG, Sony, Panasonic, high end Samsung i to je uglavnom to. Sve istalo ako baš nemaš izbora ili kao je jako velika akcija.

13 godina

pqweasdyxc

Ispred Panasonica bih isto dodao "high-end" jer slabije serije LCD modela su od Vestel-a.

Usput, gledam malo ovu novu seriju televizora We. SEE (by Loewe) i na Amazonu kao zemlja porijekla je stavljena Slovenija. Gledam, možda je greška, a opet Loewe ima neke veze s Hisense-om pa im možda televizore radi Gorenje/Hisense. Možda onda dobijemo i Gorenje televizore uskoro ili će se Hisense televizori sklapati i u Sloveniji. Ovi dosadašnji su valjda u Češkoj po onome što vidim po naljepnicama s recenzija.

14 godina
neaktivan
Mad Ant kaže... 

Trebao bi ti i taj soundbar koji imaš normalno raditi, probaj prije nego ideš kupiti novi. I uzmi u obzir da je C1 na stalku jako nizak, da se ne dogodi da ti soundbar ulazi u sliku (iako ovaj koji imaš izgleda dosta tanak). Ja imam LG kućno kino 5.1 i centar mi je ispod TV-a u stalaži gdje mi je i ostatak tehnike, pa me ne dira taj detalj.

Mogu potvrdit da soundbar radi normalno s novom telkom. Na zidu je monitran pa mi visina nije problem.

Tnx!

5 godina
neaktivan
Minneyar kaže...

Nemoj prepuštati stvari slučaju, pogledaj na samoj kutiji oznaku uređaja. Ako 4. slovo (s desna na lijevo) nije P ili W, nek idu u skladište po novi 

Super, narucit cu online s osobnim preuzimanjem I guess pa vidjet na preuzimanju koji je i trazit noviji ak imaju.

Imam i SpyderX Pro kalibrator, cujem da su dosta lose boje out of the box na C1.

Bez spectra su ti jeftini kolorimetri neupotrebljivi, tj. sve sto napravis ces vjerovatno vise pokvariti sliku nego napraviti koristi. 

14 godina
vRay kaže...
Minneyar kaže...

Nemoj prepuštati stvari slučaju, pogledaj na samoj kutiji oznaku uređaja. Ako 4. slovo (s desna na lijevo) nije P ili W, nek idu u skladište po novi 

Super, narucit cu online s osobnim preuzimanjem I guess pa vidjet na preuzimanju koji je i trazit noviji ak imaju.

Imam i SpyderX Pro kalibrator, cujem da su dosta lose boje out of the box na C1.

Bez spectra su ti jeftini kolorimetri neupotrebljivi, tj. sve sto napravis ces vjerovatno vise pokvariti sliku nego napraviti koristi. 

Ma da, odustao sam na kraju. Expert (bright room) za SDR i Cinema Home za DV i bok :)

BTW, uzeo zadnji 65'' C1 u Elipsu u CC One West, bio je Evo panel "P", 11/2021 proizvodnja.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2022 11:23 (Minneyar).
14 godina
Minneyar kaže...

Ma da, odustao sam na kraju. Expert (bright room) za SDR i Cinema Home za DV i bok :)

BTW, uzeo zadnji 65'' C1 u Elipsu u CC One West, bio je Evo panel "P", 11/2021 proizvodnja.

Iskreno, LG ima jako dobre out of the box postavke u pojedinim modovima. Ja koristim identične postavke kao i ti i prezadovoljan sam.

Čak sam i game optimizer mod resetirao na defaultne postavke. Ova fora sa Warm 40-50 u nekim igrama izgleda super u drugima izgleda katastrofalno. Malo sam dodatno proučavao tu temu u zadnjih par dana i kaže ekipa da Warm 50 iliti Warm 2 kako se zove kod ostalih proizvođača i nije uvijek dobra ideja, pogotovo kad se podešava samo tu postavku. Treba ju koristiti koristiti sa kalibriranim postavkama za RGB vrijednosti u white balance settingsima jer inače prečesto ode u pretjerano žutu ili crvenu. Naravno, bez profesionalne opreme za kalibraciju ili plaćanja nekome da to napravi nemoguće je to od oka pogoditi.

Idealan TV bi trebao imati nešto slično kao True Tone na Apple-ovim displayima gdje senzor određuje temperaturu boje ekrana sukladno ambijentalnoj rasvjeti. Na iPhoneu i iPadu mi True Tone izgleda nevjerojatno dobro i prirodno u svim uvjetima gledanja.

18 godina
Minneyar kaže...
vRay kaže...
Minneyar kaže...

Ako smijem pitati, po kojoj cijeni i kud baš Elipso? Oni gotovo uvijek imaju skuplje cijene osim ako je neki specifični model na akciji. 

greysaint0 kaže...
Minneyar kaže...

Iskreno, LG ima jako dobre out of the box postavke u pojedinim modovima. Ja koristim identične postavke kao i ti i prezadovoljan sam.

Čak sam i game optimizer mod resetirao na defaultne postavke. Ova fora sa Warm 40-50 u nekim igrama izgleda super u drugima izgleda katastrofalno. Malo sam dodatno proučavao tu temu u zadnjih par dana i kaže ekipa da Warm 50 iliti Warm 2 kako se zove kod ostalih proizvođača i nije uvijek dobra ideja, pogotovo kad se podešava samo tu postavku. Treba ju koristiti koristiti sa kalibriranim postavkama za RGB vrijednosti u white balance settingsima jer inače prečesto ode u pretjerano žutu ili crvenu. Naravno, bez profesionalne opreme za kalibraciju ili plaćanja nekome da to napravi nemoguće je to od oka pogoditi.

Idealan TV bi trebao imati nešto slično kao True Tone na Apple-ovim displayima gdje senzor određuje temperaturu boje ekrana sukladno ambijentalnoj rasvjeti. Na iPhoneu i iPadu mi True Tone izgleda nevjerojatno dobro i prirodno u svim uvjetima gledanja.

True tone loše izgleda kad imaš kalibrirani monitor za usporedbu ili kad si naučen na korektnu sliku.

SpiderX ne bi više kupio jer se sa njim ne može kalibrirati TV što je razočaravajuće za taj novac. Imaju lihvarsku politiku pa softverski osakaćuju modele kako bi tjerali ljude da kupe najnoviji model, i ne samo to, nego i stare modele softverski ograniče kako bi postali neupotrebljivi. Sramota. Koga zanima više nek progugla.

Bio sam u kontaktu s njima i nagovarao ih da izbace verziju sa TV kalibracijom ali stalno neki izvori i filozofiranje. Uređaj sam po sebi je preskup i limitiran, iako ga koristim za posao. Trebali bi samo ubaciti TV mod u software i fajlove za kalibriranje koji se mogu skinuti na USB Stick. Korisnik bi ručno mijenjao slike tj. boje koje se vrte pri kalibraciji i na taj način bi izbjegli potrebu za izmišljanje nekakvih HDMI adaptera i nepotrebnih gluposti no očito im nije stalo do korisnika.

Tako da će slijedeći kalibrator definitivno biti X-Rite. Isti software za Color checker passport i sve skupa bolje funkcionira.

Ovo napominjem jer sam vidio teme gdje se ljudi čude nakon kupovine SpyderX-a što ne mogu kalibrirati TV. Odnedavno postoje i neke 3rd party solucije.

Kad smo kod kalibracije, nije baš pametno kopirati postavke s weba. Možda se nešto dobije a možda i gore ispadne. Ako na standardnim postavkama korisnik ne vidi da je slika presaturirana ili preplava onda bolje da ništa ni ne dira. 

Postoje devijacije među panelima čak ako je i ista serija pa nema smisla kopirati sve od broja do broja od nekoga tko je platio profesionalno kalibriranje (i to u mračnoj sobi) i prepisao postavke na forum.

Neke stvari poput motion postavki su univerzalne jer se radi obradi slike nevezano uz panel no nešto kao toplina, saturacija, svjetlina, kontrast su individualne i ovise o panelu. 

14 godina
Jimmy kaže...
Minneyar kaže...
vRay kaže...
Minneyar kaže...

Ako smijem pitati, po kojoj cijeni i kud baš Elipso? Oni gotovo uvijek imaju skuplje cijene osim ako je neki specifični model na akciji. 

greysaint0 kaže...
Minneyar kaže...

True tone loše izgleda kad imaš kalibrirani monitor za usporedbu ili kad si naučen na korektnu sliku.

SpiderX ne bi više kupio jer se sa njim ne može kalibrirati TV što je razočaravajuće za taj novac. Imaju lihvarsku politiku pa softverski osakaćuju modele kako bi tjerali ljude da kupe najnoviji model, i ne samo to, nego i stare modele softverski ograniče kako bi postali neupotrebljivi. Sramota. Koga zanima više nek progugla.

Bio sam u kontaktu s njima i nagovarao ih da izbace verziju sa TV kalibracijom ali stalno neki izvori i filozofiranje. Uređaj sam po sebi je preskup i limitiran, iako ga koristim za posao. Trebali bi samo ubaciti TV mod u software i fajlove za kalibriranje koji se mogu skinuti na USB Stick. Korisnik bi ručno mijenjao slike tj. boje koje se vrte pri kalibraciji i na taj način bi izbjegli potrebu za izmišljanje nekakvih HDMI adaptera i nepotrebnih gluposti no očito im nije stalo do korisnika.

Tako da će slijedeći kalibrator definitivno biti X-Rite. Isti software za Color checker passport i sve skupa bolje funkcionira.

Ovo napominjem jer sam vidio teme gdje se ljudi čude nakon kupovine SpyderX-a što ne mogu kalibrirati TV. Odnedavno postoje i neke 3rd party solucije.

Kad smo kod kalibracije, nije baš pametno kopirati postavke s weba. Možda se nešto dobije a možda i gore ispadne. Ako na standardnim postavkama korisnik ne vidi da je slika presaturirana ili preplava onda bolje da ništa ni ne dira. 

Postoje devijacije među panelima čak ako je i ista serija pa nema smisla kopirati sve od broja do broja od nekoga tko je platio profesionalno kalibriranje (i to u mračnoj sobi) i prepisao postavke na forum.

Neke stvari poput motion postavki su univerzalne jer se radi obradi slike nevezano uz panel no nešto kao toplina, saturacija, svjetlina, kontrast su individualne i ovise o panelu. 

Elipso zato sto je najjeftiniji bio tamo u datom trenutku, 11 800 kn s 5 god garancije i 2 god kasko garancije. A i blizu mi je :)

SpyderX Pro sam uzeo za 100 eura na odlicnoj akciji na Amazonu i super mi je dosao za kalibraciju nekoliko monitora. Koristim DisplayCAL a ne njihov software. Inace da skuzio sam po vlastitom iskustvu kolko je zapravo lose uzimati postavke s interneta, tek kad sam kalibrirao sam skuzio da su totalno krive. 

Inace kolko sam citao, moze se za LG koristiti i SpyderX, Calman for LG ga podrzava. Naravno, dobijes losije rezultate nego s boljim kolorimetrima jer ovaj nema korekcije za OLED nikakve pa ga moras u generic modu koristiti, ali za neprofesionalnog korisnika bi trebalo bit dovoljno dobro. Samo sto Calman kosta 150 dolara i onda treba vjerojatno jos kojekakve stvari platit (pattern generator itd), tak da previse muke i para za nista posto mi je slika i ovako odlicna.

Slazem se i za ovaj True Tone, ima to i LG C1 tj nesto ekvivalentno, HDR Tone Mapping mislim da se zove. Iskljucio sam i to i sve AI opcije i sve opcije pod Clarity, jedino sam ostavio Sharpness na 10/ Default jer mi se cini mutnije kad to smanjim na 0. TruMotion de-judder na 4, de-blur na 0. 

7 godina
neaktivan

Pozdrav,

gledam neki televizor za uzet roditeljima. Naisao sam na Samsung UE43TU7092UXXH za 3000 kuna (https://www.futura-it.hr/led-tv-43-samsung-ue43tu7092uxxh-smart-tv-4k-uhd-dvb-t2cs2-hdmi-wi-fi-usb-energetska-klasa-g-ue43tu7/147472/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click) pa me zanima vase misljenje o navedenom televizoru i ako ima neki bolji u tom cjenovnom razredu? Takoder, jako je bitno da se moze postaviti i na zid, a ne mogu nac nigdje informacije jel ovaj moze ic? Jel se svi njihovi modeli mogu instalirati na zid ili nesto jos trebam paziti kad uzimam?

0 0 hvala 0
18 godina
Minneyar kaže...
Jimmy kaže...
Minneyar kaže...
vRay kaže...
Minneyar kaže...

greysaint0 kaže...
Minneyar kaže...

Elipso zato sto je najjeftiniji bio tamo u datom trenutku, 11 800 kn s 5 god garancije i 2 god kasko garancije. A i blizu mi je :)

SpyderX Pro sam uzeo za 100 eura na odlicnoj akciji na Amazonu i super mi je dosao za kalibraciju nekoliko monitora. Koristim DisplayCAL a ne njihov software. Inace da skuzio sam po vlastitom iskustvu kolko je zapravo lose uzimati postavke s interneta, tek kad sam kalibrirao sam skuzio da su totalno krive. 

Inace kolko sam citao, moze se za LG koristiti i SpyderX, Calman for LG ga podrzava. Naravno, dobijes losije rezultate nego s boljim kolorimetrima jer ovaj nema korekcije za OLED nikakve pa ga moras u generic modu koristiti, ali za neprofesionalnog korisnika bi trebalo bit dovoljno dobro. Samo sto Calman kosta 150 dolara i onda treba vjerojatno jos kojekakve stvari platit (pattern generator itd), tak da previse muke i para za nista posto mi je slika i ovako odlicna.

Slazem se i za ovaj True Tone, ima to i LG C1 tj nesto ekvivalentno, HDR Tone Mapping mislim da se zove. Iskljucio sam i to i sve AI opcije i sve opcije pod Clarity, jedino sam ostavio Sharpness na 10/ Default jer mi se cini mutnije kad to smanjim na 0. TruMotion de-judder na 4, de-blur na 0. 

Aha, ok. Ne pratim baš njihove cijene zbog navedenih problema a i ne sviđa mi se što doslovno poduplaju cijenu pa onda kao stave na akciju. Čuo sam da daju 10% za cash. Ne znam da li je to neka akcija ili standardna praksa. Postoje i oni kuponi/bonovi ali to mi je riskantno.

Što se tiče SpyderX-a, bolje išta nego ništa, pogotovo ako je akcija no ako kupuješ po punoj cijeni jer ti treba za posao onda baš nije dobar. Da ne govorim da postoje devijacije među senzorima pa ti može krivo kalibrirati. Tomu treba dodati da je SpyderX ima sto puta manju osjetljivost senzora nego X-Rite. Ima detaljnijih informacija po forumima koga zanima. Nisam previše ulazio u to no korisno je spomenuti posto Datacolor ima jači marketing pa ljudi misle da je automatski bolji.

Ovo za Calman nisam znao, tj. da radi i sa Spyderom. Interesantno da su podržani jači modeli. Npr. LG C i G serija a A i B ne. Zanima me da li su slabije serije zaista nepodržane ili samo nisu navedene.

14 godina

Ovo za Calman nisam znao, tj. da radi i sa Spyderom. Interesantno da su podržani jači modeli. Npr. LG C i G serija a A i B ne. Zanima me da li su slabije serije zaista nepodržane ili samo nisu navedene.

Zbilja nisu podrzane, odnosno bas TV-i imaju u sebi podrsku za tu kalibraciju preko Calmana i sve sto je potrebno za nju. Ima bas veliki guide za to: 

https://tftcentral.co.uk/articles/lg-oled-tv-calibration-guide-autocal-and-hardware-calibration

17 godina

Evo i mene opet.

Nakon nekoliko razmijenjenih poruka s vama ovdje i ne znam koliko pročitanih stranica u nazad, te razno raznih "recenzija" po netu konačno sam uzeo novi TV. Imao sam dvojbu između Samsung 50QN90A i LG 48C11 ali sam na kraju otišao do trgovine gdje su imali oba izložena da ih mogu malo bolje usporediti i vidjeti svojim očima koji je "bolji". Odluka na kraju nije pala niti na jedan od ta dva TV-a nego na Samsung 50Q80A a evo i zašto:

Zašto ne LG?
Prva velika dvojba je bila OLED ili LED. Na kraju sam se "uplašio" malo OLED ekrana jer se ne želim dovesti u situaciju gdje za dvije godine imam nekakav burn-in na TV-u i kojeg više nakon toga ne bih mogao podnijeti. Razlog zašto bi se to moglo dogoditi je zato jer žena često pušta glazbu s youtube-a gdje je dugo vremena statična slika na ekranu te dijete koje gleda RTL kockicu. Da sam ja jedini korisnik TV-a, 90% sam siguran da bih išao na OLED.

Zašto Samsung?
Još jedna stvar zašto sam prevagnuo na LED stranu je ta, što gledajući poprilično izbliza nisam baš mogao reći da OLED (barem ne ovaj samsung kojeg sam kupio) ima puno lošiju crnu. Nedvojbeno je da je na LG-u crna bolja ali meni osobno i ovo izgleda jako jako dobro (pogotovo kada postoje black bar-ovi dok gledam film). Međutim ono zbog čega sam ostao razočaran je ta ista crna boja na Neo QLED televizorima koja prema mojem viđenju bila poprilično lošija nego na OLED 80 seriji, čak bih se usudio reći da je to bilo više sivo nego crno. Trgovac u svijet-medija mi je rekao kako su svi ti QN90 televizori "Edge-lit" što sam do tada nekako previdio/nisam znao te koliko znam, na takvim panelima local diming radi lošije (puno manje zona), stoga lošija i crna.

Oko sučelja (i tizena općenito) na samsungu sam bio poprilično skeptičan, međutim stvarno sam zadovoljan kako to sve skupa radi. Odlično mi je to što se Firestick pokazuje u alatnoj traci zajedno sa svim ostalim aplikacijama te uopće nemam osjećaj kao da se radi o nekakavom vanjskom uređaju. Daljinski od TV-a takđer radi i na firesticku što mi je još jedan veliki plus. Ustvari, koliko god smiješno zvučalo, s daljinskim sam baš oduševljen. Mislim da bi se i ostali mogli ugledati na Samsung. Super mi je što nema baterije nego se puni preko usb c ili preko malo foto panela na poleđini daljinskog i konačno nije nešto što moram držati s dvije ruke (malo pretjerujem ali nadam se da shvaćate poantu).

Ako netko ima koje pitanje, stojim na raspolaganju, a kolegama koji su odvojili vrijeme za odgovore koji su mi pomogli u odluci, veliko hvala!

Živjeli i sretna vam Nova Godina! 

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.1.2022 1:37 (steve90).
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
steve90 kaže...

Zašto Samsung?
Još jedna stvar zašto sam prevagnuo na LED stranu je ta, što gledajući poprilično izbliza nisam baš mogao reći da OLED (barem ne ovaj samsung kojeg sam kupio) ima puno lošiju crnu. Nedvojbeno je da je na LG-u crna bolja ali meni osobno i ovo izgleda jako jako dobro (pogotovo kada postoje black bar-ovi dok gledam film). Međutim ono zbog čega sam ostao razočaran je ta ista crna boja na Neo QLED televizorima koja prema mojem viđenju bila poprilično lošija nego na OLED 80 seriji, čak bih se usudio reći da je to bilo više sivo nego crno. Trgovac u svijet-medija mi je rekao kako su svi ti QN90 televizori "Edge-lit" što sam do tada nekako previdio/nisam znao te koliko znam, na takvim panelima local diming radi lošije (puno manje zona), stoga lošija i crna.

Trgovac lupa gluposti i trebao bi prodavati banane na placu a ne televizore (vjerojatno bi i za banane rekao da spadaju u skupinu kokosa). Samsung QN90A je MiniLED TV koji ima (u 65" varijanti) 768 dimming zona. I nije edge lit nego spada u FALD skupinu displeja (isto kao i obični LED FALD, samo su led-ice na MiniLED modelima daleko manje nego na klasičnim FALD televizorima).

Osobno sam jučer bio u Sancta Domenici i gledam sa jedne strane zida QN95A a s druge strane LG C1/G1. Prvi puta u životu sam shvatio kolika je ogromna razlika u kvaliteti kontrasta i općenito slike između OLED-a i najboljeg Samsungovog QLED modela. Uopće nema usporedbe po kvaliteti slike. Istina da, ako se puno gleda zemaljske programe, (Q)LED je pametniji izbor. S druge strane, LG je do nedavno imao akciju 5 godina jamstva pa tko je kupio pod tim uvijetima, barem će biti miran narednih 5 godina, čak i ako se burn in dogodi.

No, za bilo koga tko gleda mješani sadržaj i želi top kvalitetu slike, OLED nema alternativu.

15 godina
neaktivan

Jutro ekipa,
molim pomoć i to žurno...
Punici je riknuo TV i sad u roku dan dva moram kupiti drugi.
Tražim TV veličine +/- 43", bez naprednih funkcija jer samo i isključivo gleda Iskon TV, cijene do približno 3500kn...naravno, navedeno je podložno promjeni ovisno o ponudi.
Ako imate kakvu sugestiju - pišite.
Unaprijed hvala, M.

0 0 hvala 0
13 godina
greysaint0 kaže...
steve90 kaže...

Zašto Samsung?

Trgovac lupa gluposti i trebao bi prodavati banane na placu a ne televizore (vjerojatno bi i za banane rekao da spadaju u skupinu kokosa). Samsung QN90A je MiniLED TV koji ima (u 65" varijanti) 768 dimming zona. I nije edge lit nego spada u FALD skupinu displeja (isto kao i obični LED FALD, samo su led-ice na MiniLED modelima daleko manje nego na klasičnim FALD televizorima).

Osobno sam jučer bio u Sancta Domenici i gledam sa jedne strane zida QN95A a s druge strane LG C1/G1. Prvi puta u životu sam shvatio kolika je ogromna razlika u kvaliteti kontrasta i općenito slike između OLED-a i najboljeg Samsungovog QLED modela. Uopće nema usporedbe po kvaliteti slike. Istina da, ako se puno gleda zemaljske programe, (Q)LED je pametniji izbor. S druge strane, LG je do nedavno imao akciju 5 godina jamstva pa tko je kupio pod tim uvijetima, barem će biti miran narednih 5 godina, čak i ako se burn in dogodi.

No, za bilo koga tko gleda mješani sadržaj i želi top kvalitetu slike, OLED nema alternativu.

Ja nisam htio niti komentirat sve te budalastine.

Skoro vise niti ne sudjelujem u ovom topicu jer nema smisla.

6 godina
neaktivan
MEGATAMA kaže...
greysaint0 kaže...
steve90 kaže...

Zašto Samsung?

Ni ja više ne vidim smisla komentirat recimo ovaj strah od burn in na oledima kad je to pojava moguća samo kod igrača koji vise 10h na igricama. 

Toliko puta objašnjeno a ovo za gledati programe koji imaju loga i bojati se opet ne mogu razumjeti strah jer tu se ne radi o "burn in" efektu i kao vlasniku 6 godina starog ful hd oleda koji nemaju zaštitu kao novi oledi, nema ni traga od image retention (kako se ispravno zove) a gledamo većinu vremena takve programe a ostalo stream servise. 

A ovo za muziku i slušanje youtubea. 

Stvarno ne razumjem kakvo je to uživanju u zvuku sa tv,  ako nemaš dobar soundbar koji toplo preporučam, za kojih milju kuna imaš solidne prenosive zvučne sisteme i slušaš preko wifi glazbu u puno boljoj kvaliteti od bilo kojih zvučnika tv.

No ok,  svatko ima svoje gušte. 

16 godina

Ako ja mogu par svojih mislim.najveci problem je sto je stvarno.mslo pravih real time recenzija TV a posebmo sto ove jeftinije marke poput grundiga su gotovo nepostojece.i onda nije ni cudo sto ljudi ne zele dat ozbiljnije novce 4000kn I vise za low brand tv koji ne znaju kako radi..ja cak nissm uspio ni nac klasifikaciju grundiga tvova.. A odredjivat kvalitetu tv Po napajanju,je Po meni u najmanju ruku upitno .

R33mba#2892
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
melcisedec kaže...
MEGATAMA kaže...
greysaint0 kaže...
steve90 kaže...

Zašto Samsung?

Ni ja više ne vidim smisla komentirat recimo ovaj strah od burn in na oledima kad je to pojava moguća samo kod igrača koji vise 10h na igricama

Toliko puta objašnjeno a ovo za gledati programe koji imaju loga i bojati se opet ne mogu razumjeti strah jer tu se ne radi o "burn in" efektu i kao vlasniku 6 godina starog ful hd oleda koji nemaju zaštitu kao novi oledi, nema ni traga od image retention (kako se ispravno zove) a gledamo većinu vremena takve programe a ostalo stream servise. 

A ovo za muziku i slušanje youtubea. 

Stvarno ne razumjem kakvo je to uživanju u zvuku sa tv,  ako nemaš dobar soundbar koji toplo preporučam, za kojih milju kuna imaš solidne prenosive zvučne sisteme i slušaš preko wifi glazbu u puno boljoj kvaliteti od bilo kojih zvučnika tv.

No ok,  svatko ima svoje gušte. 

Ja sam burnin vidio na dva VA monitora, za nepovjerovati! nije da bode u oci no znak od win starta se vidi sad kak je na telkama neznam!

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.1.2022 12:31 (Boris grozni).
9 godina
neaktivan

Samo da se javim, mjesec dana sam proučavao forum i tražio telku do 10000 i na kraju sam uzeo LG 65A1 OLED i jako sam zadovoljan. Nisu mi trebale nekakve fancy stvari pa sam se odlučio na A seriju. Slika odlična, podešavanje jednostavno, softver brz. Znam da nije baš TV za gaming, ali i to sam probao, meni čisto oke na 60fps. I svjetlina je zadovoljavajuća, nemam problema s tim, a soba je relativno osvijetljena (dnevni boravak je u pitanju).

Dobio sam i 5 godina garancije i 2 godine kasko, fair deal. 

4 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
R3nchi kaže...

Ako ja mogu par svojih mislim.najveci problem je sto je stvarno.mslo pravih real time recenzija TV a posebmo sto ove jeftinije marke poput grundiga su gotovo nepostojece.i onda nije ni cudo sto ljudi ne zele dat ozbiljnije novce 4000kn I vise za low brand tv koji ne znaju kako radi..ja cak nissm uspio ni nac klasifikaciju grundiga tvova.. A odredjivat kvalitetu tv Po napajanju,je Po meni u najmanju ruku upitno .

Nije to bas van svake pameti, s obzirom da je to prva stvar na kojoj se ide stediti. U prijevodu, ako vidis da je napajanje vrhunski slozeno mozes ocekivati istu stvar i sa ostalim komponentama.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice