Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 50.667
|
čitano: 27.648.421
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Od stoljeća sedmog monitori imaju .ini datoteku u koju proizvođač upiše rezoluciju i frekvencije koje je testirao na tom monitoru. Velika baza podataka je već ugrađena u Windows / Unix instalaciju. Ukoliko i ne postoji podatak za specifičan monitor tih nekoliko kilobajta nije problem naći i skinuti s interneta. To nije nikakav tweak ili forsiranje. Tako će ti umjesto Standard Display ili tako nešto pisati Acer Predator x34a sa svim podržamim rezolucijama. Overdrive na monitorima je potpuno drugačija priča koja dolazi sa određenim kompromisom. Osnovna namjena televizora nije da bude monitor za PC ili konzolu. Do sada nisam vidio niti jedan televizor sa gaming u nazivu ili koji je došao sa uputama za overklokanje. Zašto inzistiraš da bi taj televizor morao imati 120 Hz na 1440p ili UHD rezoluciji. Kao što si mogao vidjeti na linku koji sam stavio ranije taj Sony može prikazati 2592x1458 @144 Hz što je stvarno ugodno iznenađenje i nije dobra nego je odlična matrica. 

Evo jedan primjer .ini datoteke (file). Slobodno nađi hardware ID svog televizora i promjeni podatke tako da ne trebaš ništa tweakati.

; #######################################
; [SONYMON.INF]
;
; Revision 2.60 January 08, 1999
; Sony Corporation
; #######################################

[Version]
signature="$CHICAGO$"
Class=Monitor
ClassGuid={4D36E96E-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
Provider=%SONY%

[ClassInstall32]
AddReg=ClassAddReg32

[ClassAddReg32]
HKR,,,,%MonitorClassName%
HKR,,Icon,,"-1"
HKR,,NoInstallClass,,1

[DestinationDirs]
DefaultDestDir=11

MS-15SF.Copyfiles=23
CPD-15SF2.Copyfiles=23
...

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2020 15:15 (Leon4rdo).
18 godina
neaktivan
Leon4rdo kaže...

Od stoljeća sedmog monitori imaju .ini datoteku u koju proizvođač upiše rezoluciju i frekvencije koje je testirao na tom monitoru. Velika baza podataka je već ugrađena u Windows / Unix instalaciju. Ukoliko i ne postoji podatak za specifičan monitor tih nekoliko kilobajta nije problem naći i skinuti s interneta. To nije nikakav tweak ili forsiranje. Tako će ti umjesto Standard Display ili tako nešto pisati Acer Predator x34a sa svim podržamim rezolucijama. Overdrive na monitorima je potpuno drugačija priča koja dolazi sa određenim kompromisom. Osnovna namjena televizora nije da bude monitor za PC ili konzolu. Do sada nisam vidio niti jedan televizor sa gaming u nazivu ili koji je došao sa uputama za overklokanje. Zašto inzistiraš da bi taj televizor morao imati 120 Hz na 1440p ili UHD rezoluciji. Kao što si mogao vidjeti na linku koji sam stavio ranije taj Sony može prikazati 2592x1458 @144 Hz što je stvarno ugodno iznenađenje i nije dobra nego je odlična matrica. 

Evo jedan primjer .ini datoteke. Slobodno nađi hardware ID svog televizora i promjeni podatke tako da ne trebaš ništa tweakati.

Sto si ti napravio od posta :) to se tak ne radi 

Ne inzistiram ja... tako ih prodaju kao jedan od glavnim alata za prodaju a 90% njih nije 120hz out of the box kako se predstavlja. Zasto mislis da bi obicni korisnik trebao znati vise od toga ?

Spoji konzolu op 60hz... kako to? to je pitanje... moze on biti i 1500hza ali gdje i na koji nacin je drugi par cipela.

Bnet: mNik987#2148
14 godina
neaktivan

Sry, kriv je Copy-Paste a ne ja . Ispravljeno.

8 godina
protjeran
toxic kaže...

Taj TV mozes koristit kao 60hz tv ako ne znas kako forsirati rezoluciju i to na pcu..

Dakle niti ne govorim o 4k vec o 1440p rezoluciji koju bi trebao podrzavati ali samo kroz forsanje koje radi samo opet na pcu dakle na konzolama ne...

Ne kužim zašto ne bi UHD tv mogao raditi na 120 Hz i sa rez 2160x3840 ?

spojiš tivi hdmijem s pisijem i ako je grafička ok nema problema. što to nisam shvatio u cijelom razgovoru ?!  

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće
18 godina
neaktivan
Anđeo bez falinge kaže...
toxic kaže...

Taj TV mozes koristit kao 60hz tv ako ne znas kako forsirati rezoluciju i to na pcu..

Dakle niti ne govorim o 4k vec o 1440p rezoluciji koju bi trebao podrzavati ali samo kroz forsanje koje radi samo opet na pcu dakle na konzolama ne...

Ne kužim zašto ne bi UHD tv mogao raditi na 120 Hz i sa rez 2160x3840 ?

spojiš tivi hdmijem s pisijem i ako je grafička ok nema problema. što to nisam shvatio u cijelom razgovoru ?!  

4k 120hz ti treba hdmi 2.1 a 99.9% tva nema tu opciju ili nova inacica displayporta

Dakle ovi koji kakti rade na 120hz rade na manjim rezolucijama zbog propusnosti hdmi 2.0, a tih 120hz radi na nacin da forsas hz preko pc-a u prijevodu na xbox one x koji ima 120hz podrsku neces moci na tvu imati 120hz na 1440p...

Ima neki tvova koji na nizim rezolucijama imaju 120hz out of the box.. mislim da ova nova serija Samsunga pa mozda i ona starija NU8000x

Bnet: mNik987#2148
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2020 15:42 (toxic).
8 godina
protjeran

a to, HDMI 2.1, nisam znao da ne može s 2.0....bez veze 

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2020 15:47 (Anđeo bez falinge).
16 godina
Koji televizor kupiti - vodič za odabir
Napokon. Koga zanima sačekajte sa kupovinom TV-a

48-inch OLED is ready
In addition, LG Display confirms that the 48-inch OLED TV panel is ready. Until now, the smallest OLED TV has measured 55 inches diagonally.

- "In addition, LG Display will add another size of OLED TV display to its lineup of 55-inch, 65-inch, 77-inch, and 88-inch OLED TV displays, expanding consumer options by unveiling a 48-inch OLED TV display for the first time in the world."

0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
stipest kaže...

48-inch OLED is ready
In addition, LG Display confirms that the 48-inch OLED TV panel is ready. Until now, the smallest OLED TV has measured 55 inches diagonally.

- "In addition, LG Display will add another size of OLED TV display to its lineup of 55-inch, 65-inch, 77-inch, and 88-inch OLED TV displays, expanding consumer options by unveiling a 48-inch OLED TV display for the first time in the world."

Ja sam se borio izmđu 49" ili 55" tv gledam sa 2-2,5m i izbor je pao na 55".

Bolji je veći ekran a mjesta imam kad dignem ovog starog samsunga od 40" sa Vogels 3250 zidnog nosača.

Inače soba mi je oko 17m2 i ovaj 40" mi djeluje ogroman al 55" će tek bit prava stvarčina i cinema ugođaj u sobi 

18 godina

Pozdrav ekipa, kupio sam rabljeni Samsung UE48HU7500 našeg forumaša, jedini nedostatak koji su mi stari i mlađi buraz rekli je da prijenos s PC na TV ne radi iako na prijašnjem TV-u je radilo bez problema. GPU je 1080Ti, 2xDP se koriste za dva monitora, dok HDMI služi za prijenos na TV. Jedino što mi pada na pamet može biti da je problem zbog starije verzije HDMI kabla? Nemam drugi HDMI da isprobam jer mi treba minimalno 8m kabla da bi isprobao.

Neki vaš savjet ili rješenje ako ste se susreli s tim problemom?

LOL: Crobrother
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan

Pozdrav, kupujem televizor do 2000 kn, dvoumim se izmedu ova 2 modela, ali bi mi dobro dosli i drugi savjeti ako mislite da za te novce postoji bolji tv. Trazim samo da je smart i da proizvođač nije kvarljiv. Hvala unaprijed:)

https://www.elipso.hr/audio__video/televizori/GRUNDIG-43GDU7504W/

https://www.elipso.hr/audio__video/televizori/HISENSE-H43B7100/

4 Hisense
0 Grunding

0 0 hvala 0
18 godina
tzvhdsse kaže...

Pozdrav, kupujem televizor do 2000 kn, dvoumim se izmedu ova 2 modela, ali bi mi dobro dosli i drugi savjeti ako mislite da za te novce postoji bolji tv. Trazim samo da je smart i da proizvođač nije kvarljiv. Hvala unaprijed:)

https://www.elipso.hr/audio__video/televizori/GRUNDIG-43GDU7504W/

https://www.elipso.hr/audio__video/televizori/HISENSE-H43B7100/

Imao Hisense dvije godine bez problema iako nije bio Smart TV. Baš zbog tog razloga kupio sam Samsung Smart TV iz posta prije tvoga.

16 godina
Najbrži kaže...

Pozdrav ekipa, kupio sam rabljeni Samsung UE48HU7500 našeg forumaša, jedini nedostatak koji su mi stari i mlađi buraz rekli je da prijenos s PC na TV ne radi iako na prijašnjem TV-u je radilo bez problema. GPU je 1080Ti, 2xDP se koriste za dva monitora, dok HDMI služi za prijenos na TV. Jedino što mi pada na pamet može biti da je problem zbog starije verzije HDMI kabla? Nemam drugi HDMI da isprobam jer mi treba minimalno 8m kabla da bi isprobao.

Neki vaš savjet ili rješenje ako ste se susreli s tim problemom?

Što želiš ''prebaciti'' na TV? Kompletni PC ili samo flimove i serije?

16 godina
Wizards kaže...
stipest kaže...

48-inch OLED is ready

Ja sam se borio izmđu 49" ili 55" tv gledam sa 2-2,5m i izbor je pao na 55".

Bolji je veći ekran a mjesta imam kad dignem ovog starog samsunga od 40" sa Vogels 3250 zidnog nosača.

Inače soba mi je oko 17m2 i ovaj 40" mi djeluje ogroman al 55" će tek bit prava stvarčina i cinema ugođaj u sobi 

Ja sam se na istoj udaljenosti, odlučio ipak za 49''( LG49SK8500) i mislim da nisam pogriješio. Jedino bi danas uzeo OLED-a (a možda ga i uzmem ). Najbitnije je da imamo izbora i da se napokon pojavio OLED manji od 55'', pa kako kome odgovara.

7 godina
Zanima me dali neko ima problem s prikazivanjem hdr sadrzaja preko kompjutora na xf 9005.
Win 10, vlc player.
Kada je u windowsima ugasen hdr slika izgleda super, znaci puna boja i onako punchy.
Ali u tom slucaju kad pustim film ne pojavi mi se onaj logo hdr na telki.
A kad upalim hdr slika izgleda isprano a logo se upali.
Takodjer nemogu odabrati 10bit color u nvidia panelu koje god da kombinacije izvrtim.
Ukratko bolje mi slika izgleda s ugasenim hdrom ali onda telka veli da to nije hdr.
Tomica R je offline Prijava posta
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Nemam taj TV ali mislim da je ista stvar na svim . Ugl,  probao sam sve moguce kombinacije na LG UH85  i na svim osim jedne slika je  bila isprani uzas u HDR-u .jedina kombinacija  koji meni  odgovara je 8bit+dithering i RGB FULL  spektar boja (nazalost to je plafon za HDMI 2.0 standard tj ne moze se podici na 10 ili 12 bita  u RGB-u zbog nedovoljnog bandwidth-a  ) ... A ostali (420 422 444 ) mi nisu opcija ni u 10 ni 12 bita jer moraju ici u limited modu sto meni  ne dolazi u obzir ( slika je blijeda ,isprana i bezze ). 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2020 19:56 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Hvala na odgovoru.
Ista stvar vrijedi za igre.
Ako ne upalim hdr u windowsima igra misli da ne ekran ne podrzava hdr i uooce mi ne nudi opciju da ga upalim.
A kad ga upalim onda vidim da svjetlina padne.
Al igre izgledaju fenomenalno i nisu boje iprane al kod filmova se bas primjeti razlika.
6 godina
neaktivan

Pegaz2507

Nisam probao HDR preko laptopa, radi mi odlično preko eksternog SSD - USB 3.0.

55xf9005 automatski prepoznaje HDR i postavlja postavke slike, koja je fantastična  -Blade Runner 2049....

DV je dosta loš na Netflixu ali izgleda da je to do serija i filmova, a ne do televizora. Ima li netko slična iskustva?

Imao sam problema sa HDR-om - trzanje slike, kad sam instalirao Oreo, ali nakon factory reseta sve se vratilo u normalu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2020 22:18 (Jabbar).
7 godina
Externi hdd, ssd sve radi odlicno, problem imam samo na win 10.
Ja sam rucno stavio oreo i moram priznat da nikad problema nisam imal s nicim.
Dv izgleda fenomenalno npr na planet earth.
Inace sam prezadovoljan s telkom i valjda sam se mjesec dana igrao s postavkama dok nisam polovil sve.
18 godina
stipest kaže...

Filmovi i serije, dok za gaming morao bi uzeti HDMI 2.0b odnosno najbolje 2.1 jer podržava 4k@120fps & ARC

15 godina

tek ovih dana složio svoj samsung q70 55 inčni na zid.

prezadovljan svime, ali jasno, dočekalo me: ovi audiopodaci nisu podržani.

Pola filmova ne radi jer su skinuti u dts.
Ima ko preprouku brzog i dobrog file convertera da rade na samsung tv.

+
kako stavit svoje aplikacije i playere otključao sam develper mode, ali dalje ne znam. hvala

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pegaz2507 kaže...
Externi hdd, ssd sve radi odlicno, problem imam samo na win 10.
Ja sam rucno stavio oreo i moram priznat da nikad problema nisam imal s nicim.
Dv izgleda fenomenalno npr na planet earth.
Inace sam prezadovoljan s telkom i valjda sam se mjesec dana igrao s postavkama dok nisam polovil sve.

Ja imam konstanto ulkjučen HDR(windows HD color) na HTPC-u.

Probaj neki drugi player...možda je do codeca..

Kaj se tiče 10-bita... koja grafa kakvi kabel...

Ali moram reči da preferiram pokretanje videa s androida ugrađenog u TV i MX playera, preko mreže.. neda mi se na externe diskove nasnimavat..

I mogu reči da oštrina nije tak napucana kad se gleda prek HTPC-a, kao kod internog pleyera...(HDR)

Dok 10-bita materijal bolje izgleda prek HTPC-a nego internog pleyera.. Ali mislim da je to do oka koje gleda...stvar ukusa..

6 godina
neaktivan
fila2208 kaže...

tek ovih dana složio svoj samsung q70 55 inčni na zid.

prezadovljan svime, ali jasno, dočekalo me: ovi audiopodaci nisu podržani.

Pola filmova ne radi jer su skinuti u dts.
Ima ko preprouku brzog i dobrog file convertera da rade na samsung tv.

+
kako stavit svoje aplikacije i playere otključao sam develper mode, ali dalje ne znam. hvala

Pozz, mozes reci gdje si uzeo i kakva je crna u mraku?

8 godina
neaktivan
Koji televizor

Radi manjeg prostora trebam novi 43 inch TV.  Koji je od ovih najbolji izbor?

LG 43UM7450

SONY 43XG8096

Samsung QE43Q60R

TV je namjenjen uglavnom za gledanje programa preko B-neta, HRT-i preko mreže i u manoj mjeri, pregled vijesti na portalima.

0 0 hvala 0
16 godina
Najbrži kaže...
stipest kaže...

Filmovi i serije, dok za gaming morao bi uzeti HDMI 2.0b odnosno najbolje 2.1 jer podržava 4k@120fps & ARC

Onda uzmi Serviio i ne treba ti ništa drugo. Provjereno sve radi jednostavno i brzo. Ja ga godinama koristim na dva tv i laptopu i nikad greške .

9 godina
protjeran

Za te novce, definitivno 43UM7450.

WebOS, dolazi sa Magic Remoteom, imas vec HRTi aplikaciju i radi super.

https://geizhals.at/?cmp=2036869&cmp=2005245&cmp=2017397&active=1

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2020 10:19 (Čitatelj).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Overload001 kaže...

Pozz, mozes reci gdje si uzeo i kakva je crna u mraku?

elipso, na black fridayu za 5900 + džaba tablet t510.

samo ću ti reći da nema tko nije bio kod mene a da nije zastao kraj tv i rekao vau koji je ovo tv. Još testiram, riktam postavke i to, ali zasad je wow.

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
16 godina

Pozdrav svima, 

doslo vrijeme kupovne novog televizora i za oko mi je zapeo ovaj LG 65UM7610 

Ako netko ima nekakvo misljenje o ovom ili nekakav drugi prijedlog slobodno neka obrazloži.

Cijena je max 7k i mora biti 65".

Iskreno najradije bi LG zbog web os-a jer koliko sam skuzio dosta je brzi od samsungovog tizena. 

Zelenoidne aritmetičke metamorfoze zelenog konja u jednadžbi zelenojeda s travom zelenom.

0 0 hvala 0
9 godina
protjeran

Ovdje imas usporedbu UM7xxx serije:

https://www.zambullo.de/fernseher/lg-tv-um-serie-unterschiede-und-vergleich-der-fernseher-der-serie-um-von-lg-aus-2019-mit-uhd-aufloesung.html

UM7610 ima IPS u tvojim velicina, dok su UM7600 i manje vecinom VA paneli kod 65".

Ako zelis da je IPS, i da malo ustedis, imas i UM7450, koji je u 65" velicini isto IPS,

dolazi vec sa Magic Remoteom.

http://hdtelevizija.com/wp-content/uploads/2019/05/LG_TV-LineUp_chart_2019.jpg

https://geizhals.at/?cmp=2077716&cmp=2075727&active=1

UM7450 je ipak 150€ povoljniji od UM7610, a nudi gotovo sve sto i skuplji model.

Ako bas moras potrositi te novce, onda radije gledaj SM8500 ili SM8600 - 100Hz nativno,

Nano Cell premaz, naprednije softwareske mogucnosti, a nisu puno skuplji od UM7610.

https://geizhals.at/?cmp=2077716&cmp=2075727&cmp=2017521&cmp=2045947

https://www.zambullo.de/fernseher/lg-tv-serie-sm-2019-unterschiede-und-vergleich-der-super-uhd-fernseher-sm-serie-mit-nano-cell-technologie-aus-2019-sm8200-sm8500-sm8600-sm8610-sm9000-sm9010-sm9800-sm9900.html

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.1.2020 11:28 (Čitatelj).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Hvala na savjetima. Vidim da neki dolaze sa direkt led, neki sa edge led? Razlika je velika/vidljiva ili je to sve isto?
Zelenoidne aritmetičke metamorfoze zelenog konja u jednadžbi zelenojeda s travom zelenom.
9 godina
protjeran

Iskreno, to je jedino vidjivo kod "local dimminga", kojeg sam osobno iskljucio jer mi ide na zivce.

Ima jedino smislan a OLED-u, gdje se iskljuce svi nepotrebni pokseli. A ovako imas pol TV-a svjetlije

a pol tamnije - nepotrebno i iritantno. Mozda se nekom dopada, meni osobno ne.

Moj PC  
1 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice