Sastavljanje antenskog sustava

poruka: 9
|
čitano: 16.613
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
pitanje

Trebam savjet. Prije nekoliko mjeseci uveli smo u kucu maxTv e kako za sada maxTv moze samo na 1. prijamnik mojoj baki ostala je prastara logaritamska antena koja sve manje i manje hvata programe koje ona gleda( OTV NET Z1). I sad sam ja dobio zadatak da joj slozim programe odnosno da se zaletim u nabavku svega potrebnoga sto bi joj bilo potrebno da prati sto vise programa iz regije koje razumije. Nazalost o antenama, pogotovo digitalnim znam, vrlo-vrlo malo, te bi molio pomoc.

Zadatak je sloziti sustav (zemaljski i/ili satelitski) za stvarno minimalnio para + uzeti u obzir da sav potreban materijal se mora moci nabaviti u Bjelovaru. (osudjeni ste na vemil hgspot kvark pevec adm(imam otvoren racun pa mi mogu dostaviti)). 

P.S Osobnog sam misljena da bi mogao uzeti neki combo uredja za zrak i zemlju jer tanjur od analogne imam pa bi trebalo promijeniti samo reciver.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ma samo ti njoj uzmi riblju kost i neko dobro pojačolo i okreni prema zagrebu i hvatat češ te programe koje si naveo. A poslije kad dođe digitalna TV samo kupiš reciver.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Sastavljanje antenskog sustava

tu imaš dobre antene, izaberi prema dobitku (pojačanju)

http://www.ett-antene.hr/files_uhfdva.htm

Za one ponajbolje ti niti ne treba antensko pojačalo, može ih se kupiti u Zagrebu u Tehnocentar dućanima.

Za najbolje rezultate trebaš znati zemljopisnu poziciju odašiljača kojeg loviš. Ukoliko su željeni odašiljači geografski previše različito jedan od drugoga onda ces trebati više antena i filtar za iste. Ako položaj odašiljača nije preveć različit i ulazi unutar kuta prijema antene koju odabereš onda je dosta jedna antena.

O kvaliteti antene ti najviše ovisi kvaliteta prijema. Bolja antena bolji prijem i to je sva tajna, a najbolje antene koštaju oko 250Kn te uredno "love" i "digitalni" signal tj, ne treba ti nikava posebna antena da bi lovio "digitalni" signal. One jeftine antene preporučam zaobići. One su dobre za sretnike koji bi i sa komadom žice imali dobar prijam.

Pojačala mozes kupiti od firme MKE

http://www.mke.hr/index.php?article_id=252

Ovo pojačalo je dosta ako rabiš jednu ili dvije antene. Treba ti i napajanje i treba ce ti konektori. sve kupiš tam kod njih.

Pojačalo je potrebno ako imaš više od 10 metara antenskog kabela ili ako rabiš jako loš antenski kabel ili ako je TV signal jako slabašan. Može ga se ugraditi i naknadno nakon što utvrdiš kakvi su rezultati bez pojačala.

Prednost pojačala je da u slučaju jakih elektrostatičkih smetnji tijekom nevremna obično stradava pojačalo, a ne tuner u TVu i naravno pomaže ukoliko je distributivni sustav unutar tvoje kuće u lošem stanju, kako sam već i spomenul.

17 godina
autorov komentar

Pogledao sam malo po krovu sto bi to moglo biti i razgovoru sa starim rekao mi je da imamo širokopojasno pojačalo a antena izgleda poput ove dolje na slici(on kaze da je logaritamska). Takodjer sam mislio da je pojacalo pregorjelo no lamica na adapteru svijetili(sto nije dokaz da je pojacalo ispravno). Takodjer neznam u kakvom stanju zice i kako  to provjeriti. Ipak moja zelja je da se to tako napravi da bude dobro za vjeke vjekova a ne da se neko mora stalno pentrati po krovu da bi okrenuo antenu. Bi li mi se isplatilo da recimo kupim combo uredjaj za digitalnu zemaljsku i satelitsku televiziju ( http://vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=4170006) posto da tanjur od analogne imam a i provedene su instalacije? U tom slucaju bih li morao promijeniti LNB koji uzeti i koje su cjene istih? Koje bi sve programe iz regije mogao gledati, te sto bi mogao iskoristiti od postojece opreme?

17 godina
protjeran

Ja ti ne znam puno o satelitima, ali mislim da ti OTV i Z1 ne emitiraju preko satelita, a ako tome nije tako. tj. i oni emitiraju preko satelita onda si to sve naštimaj prek satelita i sve 5.

Da bi stvar riješio jednom za "vijeke vjekova" moraš znati gdje su odašiljači sa kojih ćeliš loviti programe koje si naveo.

Na karti si označi pozicije i poziciju svoje kuće. Vidi konfiguraciju terena, imaš li ogromen prepreke, brda ili zgrade. Ako ne, onda samo pogledaj da li kut koji odašiljači zatvaraju prema tvojoj poziciji je manji od kuta primanja tvoje antene. Ako je tako dosta je jedna antena, ako nije trebaš dvije.

U slučaju dvije antene trebaš pojačalo sa dva ulaza.

HRT i RTL obično nije problem

Nov@ kemija sa svojim malim i čudno rasprostranjenim odašiljačima isto kao Z1 i OTV. Gotovo uvijek ti trebaju bar dvije antene i bolje je kupiti antene sa većim dobitkom i što ravnijom prijemnom karakteristikom.

Kabeli su loši ako su raspucani i korodirani. Ako nisu onda su vjerovatno kvalitetniji od bilo čega što trenutno mozes kupiti i mozes ih nastaviti koristit. Provjeri da li se negdje račvaju i ako da onda provjeri spojna mjesta i popravi ako su loša, npr zidne antenske utičnice ako ih imaš i sl. Antena koju imaš je dobra ako nije korodirana ili mehanički oštećena.

Pojačalo koje imaš zaobiđi i spoji direktno antenu bez pojačala, ako je slika bolja ili ista bez pojačala onda je pojačalo mrtvo, a ako je slika lošija bez pojačala onda je mozda samo poluispravno ili je antena "potrgana" ili nešto treće.

Da bi stvar složio pošteno morati ces uloziti bar 300 do 500Kn ovisino o tome u kakvom stanju ti je instalacija, koliko je dobro i da li je ispravno pojačalo itd.

Ja još uvjek lovim zemljski signal i lovim ove programe sa dvije antene u zapadnom dijelu ZG.

HRT1, HRT2, RTL, NOV@, SLO1, SLO2, KANAL A, VTV, Z1, OTV i svi su vrlo dobre kvalitete te ih sve lovim na bar dva kanala (dvije različite frekvencije emitiranja), a kako telka ima ugrađeni DVB-T tuner lovim i sve kanale koje emitrija tim putem, a među njima nije Z1, OTV i njima slični.

17 godina
neaktivan

Za digitalnu satelitsku ti treba novi LNB (70 kn) i reciver (od 250 kn). Ide Z1 na Hotbirdu, ali nema OTV-a ni ostaloga. U digitalnoj zemaljskoj idu za sada NOVA, RTL, 1 i 2. Dakle nema lokalnih i ne znam kakav je tamo prijem kod tebe. Imaš kartu sa digitalnim signalom na stranicama OiV-a pa pogledaj. No, trenutno mislim da se ne isplati zezat s tim kad besplatno možeš dobiti DigiTV (programi su tu) i ako preko zemaljske vidiš HRT1 i HRT2 riješil si sve. Pretplata je 45 kn kaj znači ak misliš investirat u opremu 500 kn to je skoro godina dana plaćena već.

Istina je da MaxTV ima više domaćih programa. A i možeš ufurat još jedan uređaj na drugu telku (vidi tu), ali 1500 kn... A i ovisi kakva ti je linija jer ako jedan troši oko 3-4Mbita, onda dva troše duplo, + još internet - ne znam ko to može dobit.

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.9.2008 22:52 (istvud05).

0 0 hvala 0
17 godina
autorov komentar

Ok hvala provijeriti cu to pa cu reci rezultate sutra.

16 godina
neaktivan

Bok,posto neam blage o ovoj digiutalnoj televiziji i o sastavljanju tih gluposti,zanima me da li cu ja morati kupiti 2 receivera ako imam 2 tva u kuci...jedan tv mi je u prizemlju,a drugi ne katu...Zanima me jel se tu moze kaj napravit da nemoram kupovat dva receivera?

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

za svaki TV moraš imat po 1 rec. točka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice