Problem s signalom i nepronalaskom kanala

poruka: 14
|
čitano: 1.827
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 mjeseca

Pozdrav, 

imam problem da na prolaznoj uticnici tv pronalazi samo cmc, osjecku, sportska, a nece pronaci novu, hrtove, rtl. Signal na tim kanalima je kvaliteta 40ak posto te jacina 35 posto. A na zavrsnoj uticnici na drugom tvu pronalazi sve kanale i kvaliteta je 100% dok je jacina stabilnih 28% te nemam nikakve smetnje. Spojeno je od riblje kosti do produzne pa od produzne ide do zavrsne kabel... Molio bih za savjete.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Problem s signalom i nepronalaskom kanala
Avelit kaže...

Pozdrav, 

imam problem da na prolaznoj uticnici tv pronalazi samo cmc, osjecku, sportska, a nece pronaci novu, hrtove, rtl. Signal na tim kanalima je kvaliteta 40ak posto te jacina 35 posto. A na zavrsnoj uticnici na drugom tvu pronalazi sve kanale i kvaliteta je 100% dok je jacina stabilnih 28% te nemam nikakve smetnje. Spojeno je od riblje kosti do produzne pa od produzne ide do zavrsne kabel... Molio bih za savjete.

Padaju mi na pamet dvije moguće situacije:

1. Loš spoj između splittera i utičnice na kojoj je problem
2. Puno veća udaljenost utičnice na kojoj je problem od one na kojoj radi uredno, a samim time i veći gubitak signala

12 godina

Nepoznat mi pojam "riblje kosti" , nepoznata "prolazna utičnica" i nepoznat "produžni"  pa teško razlučiti  problem.

Prolazna TV utičnica se koristila u zgradama za ZAS kod vertikala ulaza i ima veće gušenje signala , a za kuću od par etaža se ne koriste.

Nije spomenuto da ima "spliter"  ?

14 godina
AF139 kaže...

Nepoznat mi pojam "riblje kosti" , nepoznata "prolazna utičnica" i nepoznat "produžni"  pa teško razlučiti  problem.

Prolazna TV utičnica se koristila u zgradama za ZAS kod vertikala ulaza i ima veće gušenje signala , a za kuću od par etaža se ne koriste.

Nije spomenuto da ima "spliter"  ?

Zaključio sam da čovjek ne barata najbolje terminima i pretpostavio o čemu se radi. Spomenuo sam dvije stvari koje je lako testirati i eliminirati kao problem. Ne treba uvijek mudrovati i spammati umjesto pokušati pomoći.

2 mjeseca

Isprike, krivo sam napisao mislio sam prolazna, a ne produzna... riblja kost tj. logaritamska antena... prolazna uticnica PRIKLJUČNICA TV PROLAZNA - RW4202P14 - 14dB - 1M - CLASSIA - BTICINO, zavrsna Utičnica podžbukna Selene TV bijela iz pevexa... kabel ide on antene do prolazne u prolaznu ulazi kabel koji dolazi od zavrsne i kabel od antene. jel sad malo jasnije???

2 mjeseca

Hvala na pomoci. Splitter nemam, napisao sam sve detaljno dolje. Jel bih ga trebao uzeti? Prolazna uticnica je na 2

5m od antene, a zavrsna jos 3,5m od prolazne te ide u prizemlje te je na njoj sve normalno. Da li bih to trebao drugacije pospajat?

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 0:06 (Avelit).
14 godina
Avelit kaže...

Hvala na pomoci. Splitter nemam, napisao sam sve detaljno dolje. Jel bih ga trebao uzeti? Prolazna uticnica je na 2

5m od antene, a zavrsna jos 3,5m od prolazne te ide u prizemlje te je na njoj sve normalno. Da li bih to trebao drugacije pospajat?

Kolika je ukupna udaljenost od antene do utičnice A (na kojoj uredno primaš sve programe) i od antene do utičnice B (na kojoj nemaš programe)? Čemu točno služi prolazna utičnica u tvojem slučaju? Jesu li svi spojevi sigurno dobro napravljeni? Pod dobro napravljeni smatram da je bakrena žica jedan kontakt, a plašt u kablu drugi kontakt. Često iz neznanja spajaju samo bakrenu žicu, a plašt odrežu u potpunosti.

2 mjeseca

Spojevi su dobri. Prolaznu sma uzeo jer sam mislio da se mozda tako spaja kako bih dobio signal iz jedne antene na dva tva to jest dve uticnice, da signal prolazi na prvu uticnicu i ostaje dio te dalje prolazi ostatak do zavrsne. Udaljenost od A do antene je oko 7m a na B do antene oko 3m. Plast nismo odrezali. Da li bi mi bilo mozda pametnijr uzet splitter i staviti ga prije prolazne, tj maknuti prolaznu i onda kabel koji ide od antene stavit u spliter in, a kabel koji ide dolje spojiti na out 1, a na drugi kabel do tva gdje je bila prolazna, stavit samo kabel i ubacit ga u out 2.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2026 18:49 (Avelit).
14 godina
Avelit kaže...

Spojevi su dobri. Prolaznu sma uzeo jer sam mislio da se mozda tako spaja kako bih dobio signal iz jedne antene na dva tva to jest dve uticnice, da signal prolazi na prvu uticnicu i ostaje dio te dalje prolazi ostatak do zavrsne. Udaljenost od A do antene je oko 7m a na B do antene oko 3m. Plast nismo odrezali. Da li bi mi bilo mozda pametnijr uzet splitter i staviti ga prije prolazne, tj maknuti prolaznu i onda kabel koji ide od antene stavit u spliter in, a kabel koji ide dolje spojiti na out 1, a na drugi kabel do tva gdje je bila prolazna, stavit samo kabel i ubacit ga u out 2.

Možda ću postaviti neka malo glupa pitanja, ali trebaju mi odgovori da probam riješiti problem.

Jesi li probao zamijeniti prijemnik, odnosno probati prijemnik koji prima sve programe na drugoj utičnici? Jesi li probao zamijeniti kabele od utičnice do prijemnika? To su najlakši načini za riješiti problem ako je nešto od toga uzrok.

Svakako bi najtočniji način bio da se za razdjeljivanje signala s jedne antene na dva uređaja koristi splitter. Također, ukoliko je signal slabiji, dobra opcija bila bi dodavanje pojačala.

2 mjeseca

Tve nisam mijenjao, ali sam zamjenio kablove i nista se nije popravilo. Problem je moze biti samo u uticnici ili je preslab signal po mom misljenju. Kupit cu i probat sutra stavit razdjelnik i direktno iz njega u tv prikopcat pa javim.

17 godina

Ako je spojena riblja kost bez bilo kakvog pojačala mislim da je tu većina tvojih problema.

0 1 hvala 0
14 godina
Avelit kaže...

Tve nisam mijenjao, ali sam zamjenio kablove i nista se nije popravilo. Problem je moze biti samo u uticnici ili je preslab signal po mom misljenju. Kupit cu i probat sutra stavit razdjelnik i direktno iz njega u tv prikopcat pa javim.

Može biti problem u prijemniku svakako, ja to nikad ne bi isključio kao problem. Pogotovo ako je razina signala 0. Razdjelnik, možda i pojačalo. Ovisi koja je udaljenost od odašiljača na lokaciji. I naravno, radi li se o optičkoj vidljivosti ili refleksiji signala. Teško je bez konkretnih informacija reći.

2 mjeseca

Tv je nov ne bi trebalo bit problema... Uzeo sam razdjelnik ali kad sam dosao kuc, vidio sam da mi je dao satelitski umjesto obicni antenski. dal je koristit njega i na jedan kraj stavit F muski konektor a na stranu tva antenski i spojit kabel na antenski ulaz ili da zamijenim i uzmem antenski?

14 godina

Satelitski splitter bi trebao raditi sa zemaljskim signalom, obrnuto ne. Vidio sam dosta novih uređaja s greško, tako da me ne bi iznenadilo. Ako ti je tlaka testirati TV, spoji splitter pa ćeš vidjeti na čemu si onda. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice