... Kobe 5 naslova... lebron 3 naslova... KOBE je mali GOAT za librona... uvjek i onda i uvjek... libron je narcisodni k od ovce... smece...
... Kobe 5 naslova... lebron 3 naslova... KOBE je mali GOAT za librona... uvjek i onda i uvjek... libron je narcisodni k od ovce... smece...
Po tome je onda Bill Russell najveći igrač svih vremena jer on ima 11 prstena, 5 više od Jordana. Jedan Robert Horry ima 7 prstena, to ga onda čini boljim od Jordana, Kobe-a, Birda, Magica?
Ne možeš ovako površno gledati na timske sportove. Jordan jest najveći. Ali ne zbog broja prstena nego zbog toga što je radio individualno. Ono što nitko drugi neće moći.
LeBron je pola svoje karijere proveo u raspadnutoj franšizi koju je nosio sam samcat. Nebrojeno puta ih je praktički sam odveo u finale. Što bi trebao, sa Ilgauskasom i Delonte Westom pobijediti Duncana, Ginobilija Parkera i one legendarne Spurse u finalu?
Gubio je i Jordan od Celticsa i ostalih dok mu se nije pridružio Pippen.
Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Naravno da ne mozes gledat samo naslove kad usporedujes igrace, ali moras ih gledat uz neke druge stvari. Kobe ima vise naslova od lbja dok lbj ima vise mvp nagrada. Obojica su jedno cijelo desetljece bili najbolji igraci lige. Drukciji stil igre, no obojica veliki igraci. Nema smisla uopce previse raspravljat ko je bolji od njih dvojice. Neko voli lbja neko voli kobea i nijedna strana nece promjenit misljenje.
meni osobno kobe je najdrazi igrac, razlog zbog kojeg sam uopce i poceo gledat kosarku a i navijat za lakerse i niti jedan igrac kakav god bio u buducnosti to nece promjenit.
uostalom, usporedba igraca koji su igrali u potpuno drugom vremenu nema smisla. Mozes usporedivat lbja i kda, kobea i duncana, magica i birda itd jer igraju u isto vrijeme kao npr u nogometu messi i ronaldo, a ne sad ic usporedivat maradonu i messia, nema smisla nikakvog.
Naravno da ne mozes gledat samo naslove kad usporedujes igrace, ali moras ih gledat uz neke druge stvari. Kobe ima vise naslova od lbja dok lbj ima vise mvp nagrada. Obojica su jedno cijelo desetljece bili najbolji igraci lige. Drukciji stil igre, no obojica veliki igraci. Nema smisla uopce previse raspravljat ko je bolji od njih dvojice. Neko voli lbja neko voli kobea i nijedna strana nece promjenit misljenje.
meni osobno kobe je najdrazi igrac, razlog zbog kojeg sam uopce i poceo gledat kosarku a i navijat za lakerse i niti jedan igrac kakav god bio u buducnosti to nece promjenit.
uostalom, usporedba igraca koji su igrali u potpuno drugom vremenu nema smisla. Mozes usporedivat lbja i kda, kobea i duncana, magica i birda itd jer igraju u isto vrijeme kao npr u nogometu messi i ronaldo, a ne sad ic usporedivat maradonu i messia, nema smisla nikakvog.
sve je rečeno. dodao bi samo kako nikad nisam vidio igrača, a pratim NBA od 90ih sa takvim stanjem uma kao što je bio Kobe. Bez obzira kada bi imao loš šut u igri tipa 3/20, svejedno je znao na kraju tekme uzimat ključne šuteve i odraditi tekmu kako treba i pobijediti jer mu samopouzdanje nije padalo bez obzira na sve. Nešto što nijedan LeBron, KD ili Westbrook, a pogotovo bradonja nemaju. Niti će vjerojatno imat. LeBron je najbliži po tom pitanju, ali ono njegovo užasno cmizdrenje za svaki faul u ključnim tekmama mu nikako ne ide u prilog.
To je nešto što oldschool ekipa tipa Kobe, Duncan, Jordan, Iverson i ostali nisu radili i zato ih više cijenim, bez obzira na broj prstena i MVP nagrada.
Jedna igračina poput Iversona nema prsten, a totalno je promijenio stil igre jednog PGa, što su mnogi PGovi poslije njega prihvatili i koriste dan danas.
sve je rečeno. dodao bi samo kako nikad nisam vidio igrača, a pratim NBA od 90ih sa takvim stanjem uma kao što je bio Kobe. Bez obzira kada bi imao loš šut u igri tipa 3/20, svejedno je znao na kraju tekme uzimat ključne šuteve i odraditi tekmu kako treba i pobijediti jer mu samopouzdanje nije padalo bez obzira na sve.
Onda slabo pamtiš. Pogledaj koju odlučujuću utakmicu Chicaga s Jordanom ili možda Indiane s Millerom. Nikad nisu bježali od odgovornosti i uvijek su podmetali leđa. Pogledaj danas jednog Leonarda (sjeti se prošle godine i odlučujuće utakmice protiv Philadelpie i šuta preko ruke Embida na isteku utakmice).
Svatko od nas ima nekog igrača kojeg preferira tako i ti.
sve je rečeno. dodao bi samo kako nikad nisam vidio igrača, a pratim NBA od 90ih sa takvim stanjem uma kao što je bio Kobe. Bez obzira kada bi imao loš šut u igri tipa 3/20, svejedno je znao na kraju tekme uzimat ključne šuteve i odraditi tekmu kako treba i pobijediti jer mu samopouzdanje nije padalo bez obzira na sve.
Onda slabo pamtiš. Pogledaj koju odlučujuću utakmicu Chicaga s Jordanom ili možda Indiane s Millerom. Nikad nisu bježali od odgovornosti i uvijek su podmetali leđa. Pogledaj danas jednog Leonarda (sjeti se prošle godine i odlučujuće utakmice protiv Philadelpie i šuta preko ruke Embida na isteku utakmice).
Svatko od nas ima nekog igrača kojeg preferira tako i ti.
ja sam samo uzeo Kobea kao primjer. i naglasio sam kako su stariji igrači imali veća muda. za Leonarda se slažem, jedan od najdražih igrača u lizi (osim Lillarda naravno).
ja sam samo uzeo Kobea kao primjer. i naglasio sam kako su stariji igrači imali veća muda. za Leonarda se slažem, jedan od najdražih igrača u lizi (osim Lillarda naravno).
OK, uzeo si Kobea kao primjer ali za što? Napisao si da nikad nisi vidio igrača sa takvim stanjem uma kao što je bio Kobe. To ti apsolutno ne stoji. Kobe je bio izvrstan igrač ali je bio samo jedan od izvrsnih. Igrača koji se mogu mjeriti s njim bilo je i prije, ima ih sada a biti će ih i ubuduće.
OK, uzeo si Kobea kao primjer ali za što? Napisao si da nikad nisi vidio igrača sa takvim stanjem uma kao što je bio Kobe. To ti apsolutno ne stoji. Kobe je bio izvrstan igrač ali je bio samo jedan od izvrsnih. Igrača koji se mogu mjeriti s njim bilo je i prije, ima ih sada a biti će ih i ubuduće.
Ma šta ne stoji?! Pa napisao sam gore za što! Dodao si Millera i Jordana za primjer, ok, to i ptice na grani znaju kako su rasturali u svoje vrijeme, ali trenutno i ubuduće ne vidim igrače koji imaju takav mentalitet na terenu i izvan terena kao Kobe, možda se varam, ali današnji NBA je humor. Čak nisam njegov fan, niti fan Lakersa.
Ne bi se slozio da je takvih igraca bilo i da ce biti. Kobe je po meni najbolji scorer ikada. Covjek je mogao dati kos na tisuce nacina, imao je post igru, footwork, fade, sut za 3 (kolko-tolko), mogao je zakucat na bilo koga, a mid range necu ni spominjat. Uz to, sto po meni i puno ljudi izostavi kada se prica o njemu, da je bio lockdown defender. Igrac koji je mogao cuvat najboljeg igraca iz protivnickog tima i jos k tome u napadu dati 40 kada je to htio. Isto tako, ljudi se rugaju i sprdaju na njegova dodavanja i govore da nije dobar playmaker - Kobe nije puno dodavao, ali njegov average u karijeri je 5 APG. sto nije toliko lose za SG-a. Kada je htio dodati, mogao je, ali ponavljam, zasto bi dodavao kada je mogao zabiti kos s lakocom?
Necu reci da je Kobe bolji od Jordana jer ga nisam gledao i jednostavno druga era, isto tako necu reci da je bolji od LeBrona jer je to opet druga era. Sva trojica su igrala drugu verziju kosarke. Svaki igrac je poseban na svoj nacin. LeBron i Jordan su bili te srece pa su bili jedni od najatleticnijih igraca ikada, nasuprot tome Kobe to nije bio.
Ma šta ne stoji?! Pa napisao sam gore za što! Dodao si Millera i Jordana za primjer, ok, to i ptice na grani znaju kako su rasturali u svoje vrijeme, ali trenutno i ubuduće ne vidim igrače koji imaju takav mentalitet na terenu i izvan terena kao Kobe, možda se varam, ali današnji NBA je humor. Čak nisam njegov fan, niti fan Lakersa.
Kobe je jedan od najboljih. To nitko ne spori. Ali nije svijet stao nakon što je on prestao igrati. Imaš danas Leonarda (fantastičan igrač u napadu, jedan od boljih u obrani), Duranta (nevjerojatan igrač posebice obzirom na konstituciju današnjih NBA igrača), Curry je jedan od najboljih šutera ikad (da je bolji u obrani stao bi uz rame najvećih igrača), da ne nastavljam dalje. Vrhunskih igrača nema na bacanje ali uvijek su bili tu (npr zanima me kakv će biti Dončić za cca 5 godina ili Zion Williamson) i biti će.
Današnja NBA košarka ide u smjeru sve većeg broja trica. Visoki centri su rijetke biljke i od njih se traži šut izvana i vrlo velika pokretljivost (kako bi tu prošao Shaquille O'Neal koji nije imao šut a ni pretjeranu brzinu već je bio pravi buldožer). Nisu igrači ti koji mijenjaju NBA već to rade treneri (u novije vrijeme i analitičari) a igrači su ti koji provode te zamisli. Regularna sezona je više revijalna košarka. Kada dođe play-off to je druga priča. Hoćeš li reći da je prošlogodišnje finale bilo loše?
Ne bi se slozio da je takvih igraca bilo i da ce biti. Kobe je po meni najbolji scorer ikada. Covjek je mogao dati kos na tisuce nacina, imao je post igru, footwork, fade, sut za 3 (kolko-tolko), mogao je zakucat na bilo koga, a mid range necu ni spominjat. Uz to, sto po meni i puno ljudi izostavi kada se prica o njemu, da je bio lockdown defender. Igrac koji je mogao cuvat najboljeg igraca iz protivnickog tima i jos k tome u napadu dati 40 kada je to htio. Isto tako, ljudi se rugaju i sprdaju na njegova dodavanja i govore da nije dobar playmaker - Kobe nije puno dodavao, ali njegov average u karijeri je 5 APG. sto nije toliko lose za SG-a. Kada je htio dodati, mogao je, ali ponavljam, zasto bi dodavao kada je mogao zabiti kos s lakocom?
Necu reci da je Kobe bolji od Jordana jer ga nisam gledao i jednostavno druga era, isto tako necu reci da je bolji od LeBrona jer je to opet druga era. Sva trojica su igrala drugu verziju kosarke. Svaki igrac je poseban na svoj nacin. LeBron i Jordan su bili te srece pa su bili jedni od najatleticnijih igraca ikada, nasuprot tome Kobe to nije bio.
Je li bitno hoćeš li se ti složiti ili ne. Ako tvrdiš da je netko najbolji šuter ikad potkrijepi to nekom statistikom.
ne radi se tu o statistici već o načinu na koji on doprinosi košarci. nakon Jordana, on je najveći igrač modernog doba koji te asocira kada kažeš riječ "NBA". gore ti je i objasnio na koje načine sve je zabijao i koje tehnike sve je koristio. uzor mnogim danas igračima koje ti nabrajaš.
i ne možeš mi reći da jedan harden koji po statistici ima 40 ppg u zadnje vrijeme ispada bolji od njega, kada od tih 40 poena je 20 s crte i 20 s trice. gledamo nba koji nema obrane, ne igra se obrana uopće i onda svaki PG u ligi istrese po 50 komada jer prolazi kao duh kroz obranu ili ima dobro nategnutu tricu ili čak shoot s loga.
igrači kao curry i ostali miševi koji se pod koš uvlače samo kad nema nikoga niti ne želim uspoređivati sa jednim bryantom, jordanom i takvima kojima nije bio problem zakucati i preko igrača na PF i Centar pozicijama . danas to još radi westbrook, ali taj je druga priča.
ne radi se tu o statistici već o načinu na koji on doprinosi košarci. nakon Jordana, on je najveći igrač modernog doba koji te asocira kada kažeš riječ "NBA". gore ti je i objasnio na koje načine sve je zabijao i koje tehnike sve je koristio. uzor mnogim danas igračima koje ti nabrajaš.
i ne možeš mi reći da jedan harden koji po statistici ima 40 ppg u zadnje vrijeme ispada bolji od njega, kada od tih 40 poena je 20 s crte i 20 s trice. gledamo nba koji nema obrane, ne igra se obrana uopće i onda svaki PG u ligi istrese po 50 komada jer prolazi kao duh kroz obranu ili ima dobro nategnutu tricu ili čak shoot s loga.
igrači kao curry i ostali miševi koji se pod koš uvlače samo kad nema nikoga niti ne želim uspoređivati sa jednim bryantom, jordanom i takvima kojima nije bio problem zakucati i preko igrača na PF i Centar pozicijama . danas to još radi westbrook, ali taj je druga priča.
O čemu se onda radi? Koji su to elementi kojima se može mjeriti njegov utjecaj na košarku i doprinos a nisu ga imali drugi?
Znači, po tebi su Kobe i Jordan dva najveća a ostalih nema. Znači Bird, Magic, Olajuwon, Russel, Chamberlaine, Miller, Thomas, Malone, Stockton,Pipen, Barkley.... i ostali nisu doprinjeli ništa.
O čemu se onda radi? Koji su to elementi kojima se može mjeriti njegov utjecaj na košarku i doprinos a nisu ga imali drugi?
Znači, po tebi su Kobe i Jordan dva najveća a ostalih nema. Znači Bird, Magic, Olajuwon, Russel, Chamberlaine, Miller, Thomas, Malone, Stockton,Pipen, Barkley.... i ostali nisu doprinjeli ništa.
Kralju, jel ti čitaš s kime ja uspoređujem Bryanta? Ovo što si spomenuo su sve igrači prije njega!
Pa ti si rekao da je uz Jordana on najveći igrač modernog doba NBA. Jel' hoćeš reći da ovi koje sam nabrojao nisu iz modernog doba NBA? (možda dvojica nisu ali ostali jesu) Tebi za podsjetnik 3 naslova je osvojio u paru s Shaq-om a mislim da je u svakom od ta tri finala Shaq bio MVP finala. Netko bi rekao da se pomalo šlepao u Shaqa (što bi bila totalna glupost jer je Kobe fantastičan igrač).
Ono što ja hoću reći je da svaki period ima svoje zvjezde. Uspoređivati ih međusobno je totalna glupost i nema nikakvog smisla. Igra evoluira i mijenja se kroz godine (od pravila, taktike, fizikalija,...) i sad ti usporedi što je bolje a što lošije.
Bas ovu raspravu sam htio da se izbjegne, nema smisla. Kobe kolko je imo fanova imo je duplo vise hatera, uvijek. Sad zbog smrti je taj hejt malo splasnuo al svi vi koji malo vise pratite znate da kad je i zavrsio karijeru baco se veliki hejt. Hejteri su cak i u njegovoj zadnjoj tekmi nasli srat jer je zabio 60 sa 50 suteva. Stalno se napominje da je promasio najvise field goala u povjesti(isti ti ljude navijaju za hardena koji ce taj rekord sigurno srusit nastavi li bacat cigle i dalje).
sto se tice naslova sa shaqom, te naslove nit bi kobe digo bez shaqa niti shaq bez kobea. I to je najjednostavnije moguce obasnjenje tog tandema. Opet vi koji malo jace pratite i koji ste gledali ta finala tj tu playoff seriju znate da finala nebi ni bilo da kobe nije povuko u finalu konferencije, al eto za to se ne dodjeljuju nagrade a danasnji "fanovi" ionako samo odu na wikipediu i pogledaju broj trofeja.
A vezano za ovo kad ste rekli da i danas ima i ubuduce ce bit igraca kao kobe, to rezem glavu da nece. Mozda ce mu i srusit sve rekorde, mozda ce imat vece postotke suta, mozda ce cak i podic par mvp nagrada, ali kad ja vidim jedan potencijal tipa karl anthony towns ili wiggins i slicno da im nekad bude bitnije odigrat fortnite nego trenirat. Kad vidim da kuzma vise mari sto ce obuc i koje vino ce pit umjesto da se vrati bar na staru formu od prije ozljede, kad vidim da jedan ben simmons jednostavno nema muda sutnut tricu a s tim bi posto automatski top 10 igrac lige i jos hrpu stvari. E kad to vidim sasvim sam siguran da igraca ko kobe vise nema niti ce ih bit.
igraca kojem je taj sport na prvom, drugom i trecem mjestu u zivotu, koji ako promasi slobodni za pobjedu il produzetak ce ostat i sutirat 1000 slobodnih nakon tekme. E taj mentalitet je ono zbog ceg smo ga najvise voljeli.
Mozemo na druge teme, kao npr jeste vidjeli kakvu lakrdiju su napravili s all star tekmom?
Najmanje sam htio omalovažiti Kobea. Tko ga uopće može omalovažiti. On je jedan od najvećih koji su igrali tu igru. Svatko tko voli košarku ili zna nešto o istoj mu to mora priznati. Mene je zasmetalo, pomalo američko izdizanje iznad ostalih, jer je tragično završio svoj život. Što sa svim onima koji su bili vrhunski igrači ali su igrali u manje atraktivnim franšizama i nakon karijere se za njih ne zna? Suludo je tražiti najboljeg igrače u toliko dugom razdoblju NBA lige. Meni to nema smisla. Najbolje igrače u generacijama možeš uspoređivati jer su igrali u istom razdoblju. Tu bi trebalo stati.
Što kažeš za jednog kvalitetu Leonarda ili Duranta, atleticizam Gianisa? Jesu li on kalibar igrača koji se može uspoređivati s najvećima? Fantastičnih igrača u generaciji nema previše.
Uz ove neostvarene talenta ja bi spomenuo i Embida.
All-Star utakmice ne gledam već godinama. Jednostavno ih ne pratim jer je to čisto PR preseravanje. Meni je nepojmljivo koji sve likovi upadaju u momčad a kako se zapostavljaju igrači koji imaju bolju sezonu. Nema tu puno smisla i logike. Meni je draže gledati natjecanje u zakucavanju i tricama. Evo podsjetnika na epsku bitku Jordan vs Wilkins i za mene najbolje zakucavanje koje je itko ikada izveo (po mom slobodnom sudu).
Embiid :facepalm:
A vezano za ovo kad ste rekli da i danas ima i ubuduce ce bit igraca kao kobe, to rezem glavu da nece. Mozda ce mu i srusit sve rekorde, mozda ce imat vece postotke suta, mozda ce cak i podic par mvp nagrada, ali kad ja vidim jedan potencijal tipa karl anthony towns ili wiggins i slicno da im nekad bude bitnije odigrat fortnite nego trenirat. Kad vidim da kuzma vise mari sto ce obuc i koje vino ce pit umjesto da se vrati bar na staru formu od prije ozljede, kad vidim da jedan ben simmons jednostavno nema muda sutnut tricu a s tim bi posto automatski top 10 igrac lige i jos hrpu stvari. E kad to vidim sasvim sam siguran da igraca ko kobe vise nema niti ce ih bit.
igraca kojem je taj sport na prvom, drugom i trecem mjestu u zivotu, koji ako promasi slobodni za pobjedu il produzetak ce ostat i sutirat 1000 slobodnih nakon tekme. E taj mentalitet je ono zbog ceg smo ga najvise voljeli.
to je to.
over and out.
ali kad ja vidim jedan potencijal tipa karl anthony towns ili wiggins i slicno da im nekad bude bitnije odigrat fortnite nego trenirat. Kad vidim da kuzma vise mari sto ce obuc i koje vino ce pit umjesto da se vrati bar na staru formu od prije ozljede, kad vidim da jedan ben simmons jednostavno nema muda sutnut tricu a s tim bi posto automatski top 10 igrac lige i jos hrpu stvari. E kad to vidim sasvim sam siguran da igraca ko kobe vise nema niti ce ih bit
Pa u i 80-ima je hrpa igrača u NBA bila na drogama. A iz te ere je došao jedan Jordan koji je definicija sportaša i radnika. Tako da ne razumijem baš ovo što pišeš. U svakoj generaciji postoje igrači koji ne rade puno i ne ispune svoj potencijal. Ali se bome i svakih 10-20 godina pojavi jedan Jordan, Kobe, LeBron.
Ne volim kad se ovo radi trenutnoj generaciji i omalovažava se na temelju pojedinaca. To ne prikazuje čitavu generaciju igrača. Dok se ove generacije od prije uvijek maksimalno veličaju.
Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
ja isto volim najvise pogledat trice i zakucavanja. u zadnjih par godina su bas ta natjecanja bila zanimljiva. obicno bude ili jedno ili drugo bas jako dobro. tekma ja mislim prosle godine isto nije bila losa, znao sam da ce ove godine morat nesto za kobea napravit no ja sam se priklonio onoj ekipi koja je rekla da samo brojeve na dresu neka stave i to je dovoljno. no kao i uvijek ljudi imaju potrebu za pretjerivanjem, nemaju granice, idu do maksimuma koji na kraju prelije casu i postigne kontra efekt.
zanimljiva bi mogla bit i ona tekma usa vs world iako smatram da bi stariji format rookies vs sophomore bila trenutno zanimljivija. tko nebi gledao matchup doncica i younga protiv ziona i ja moranta? samo na papiru zvuci zanimljivije nego all star game. iako se ni na toj tekmi ne igra bas obrana, zna bit dosta konkurentno, ipak ti klinci imaju nesto za dokazat tek.
...
... istina... https://www.index.hr/sport/clanak/rodman-svi-ovi-danasnji-igraci-moraju-zahvaliti-pippenu/2181543.aspx
Ovo je debelo isforsirano. Isto tako bi mogli reći da Pippen igra u današnje vrijeme gledao bi u leđa LeBronu i još nekolicini. Glupo je ovako uspoređivati igrače. Pippen je bio fantastičan igrač ali držimo ga u vremenu kad je igrao, danas se traže neke druge stvari, igra je fizički otišla na neki novi nivo tako da nema smisla upoređivati. Svaka epoha ima svog predstavnika u galeriji vrhunskih igrača.
Kao veliki fan Bullsa i mr. Aira(on mi je crkva :) ), s ovime se moram složiti. Objektivno košarka, ali i svi drugi sportovi, ne izgledaju ni približno kao nekad. Jedno je subjektivna romantika koju gajimo prema vremenima kada smo možda više pratili i doživljavali košarku i ostale sportove, a drugo je trenutna realnost kada nam isto možda više nije niti zanimljivo kao nekad - povlačim paralele sa svojim starim kojem je i dan danas Krešo Ćosić najdraži igrač svih vremena jer u njegovo vrijeme kad je bio mladac, on je uistinu bio poseban i totalna avangarda, on zna i za MJ-a, i LeBrona i sve, ali eto, njemu je Krešo jači od svih.
Jednostavno je tupavo uspoređivat, a znamo da Ameri to najviše vole i komentiraju - Who's better and why???. Priznajem, i sam sam nekad upadao u takve debate sa prijateljima i ostalim fanovima basketa - mogu samo reći da mi je to super zanimljivo i da se na taj način baš dobro zekamo najčešće nakon basketa uz par piva i gemišta. Sad također pratim intenzivno NBA i trudim se uživat u ovoj etapi NBA.. Tko zna, za 10 godina se možda vrati HC defense i centri ponovno počnu dominirati ligom i sl...
Guess we'll have to wait and see...
Kao veliki fan Bullsa i mr. Aira(on mi je crkva :) ), s ovime se moram složiti. Objektivno košarka, ali i svi drugi sportovi, ne izgledaju ni približno kao nekad. Jedno je subjektivna romantika koju gajimo prema vremenima kada smo možda više pratili i doživljavali košarku i ostale sportove, a drugo je trenutna realnost kada nam isto možda više nije niti zanimljivo kao nekad - povlačim paralele sa svojim starim kojem je i dan danas Krešo Ćosić najdraži igrač svih vremena jer u njegovo vrijeme kad je bio mladac, on je uistinu bio poseban i totalna avangarda, on zna i za MJ-a, i LeBrona i sve, ali eto, njemu je Krešo jači od svih.
Jednostavno je tupavo uspoređivat, a znamo da Ameri to najviše vole i komentiraju - Who's better and why???. Priznajem, i sam sam nekad upadao u takve debate sa prijateljima i ostalim fanovima basketa - mogu samo reći da mi je to super zanimljivo i da se na taj način baš dobro zekamo najčešće nakon basketa uz par piva i gemišta. Sad također pratim intenzivno NBA i trudim se uživat u ovoj etapi NBA.. Tko zna, za 10 godina se možda vrati HC defense i centri ponovno počnu dominirati ligom i sl...
Ma treba pomaknuti tricu sa metar unatrag, jer ovaj run n' gun trica mi je užas za gledati...Stvarno mislim da je ljepota NBA košarke izgubila na svojoj čari zbog tricaške revolucije i 'analitike'.
Općenito se današnje igrače podcjenjuje u tim usporedbama. Tipa kad mi netko kaže da Curry nije najbolji šuter ikad zbog toga što je danas košarka takva kakva je i vise se puca izvana što prije nije bio slučaj.
A onda s druge strane ti ljudi počnu govoriti kako danas igrači ne igraju obranu kao nekad i slicnd pizdarije. Zašto se tu onda ne vode svojom logikom i kažu da je košarka danas drugačija?
Ja sam mišljenja da bi se apsolutno svaki top igrač iz bilo koje ere uklopio u neku drugu eru. Najbolji igrači će uvijek isplivati i adaptirati se.
Ma treba pomaknuti tricu sa metar unatrag, jer ovaj run n' gun trica mi je užas za gledati...Stvarno mislim da je ljepota NBA košarke izgubila na svojoj čari zbog tricaške revolucije i 'analitike'.
Zbog čega? Meni je to smiješno. Najbolje da sad svako malo mijenjamo pravila košarke kad nekome ne odgovara način igre. Meni je to baš draž sporta, kad gledaš kako se mijenjaju ere i kako se na više različitih načina može igrati jedan sport. Prije 20 godina košarka nije izgledala isto kao prije 50. Mislim da je svaka generacija malo presubjektivna. Za neke klince koji danas odrastaju Curry je taj kojeg vole gledati i uz kojeg odrastaju. Nama su to bili Kobe ili Jordan. Ne znači to da je jedan način igre bolji od drugog.
Općenito se današnje igrače podcjenjuje u tim usporedbama. Tipa kad mi netko kaže da Curry nije najbolji šuter ikad zbog toga što je danas košarka takva kakva je i vise se puca izvana što prije nije bio slučaj.
A onda s druge strane ti ljudi počnu govoriti kako danas igrači ne igraju obranu kao nekad i slicnd pizdarije. Zašto se tu onda ne vode svojom logikom i kažu da je košarka danas drugačija?
Ja sam mišljenja da bi se apsolutno svaki top igrač iz bilo koje ere uklopio u neku drugu eru. Najbolji igrači će uvijek isplivati i adaptirati se.
Steph je definitivno najbolji šuter tu nema ni rasprave. Isto važi i za obranu i tempo igre, pogledaj samo 90e, 2000te i usporedi ih sa ovime danas. Onda netko kaže da je Harden najbolji scorer ikad.
Zbog čega? Meni je to smiješno. Najbolje da sad svako malo mijenjamo pravila košarke kad nekome ne odgovara način igre. Meni je to baš draž sporta, kad gledaš kako se mijenjaju ere i kako se na više različitih načina može igrati jedan sport. Prije 20 godina košarka nije izgledala isto kao prije 50. Mislim da je svaka generacija malo presubjektivna. Za neke klince koji danas odrastaju Curry je taj kojeg vole gledati i uz kojeg odrastaju. Nama su to bili Kobe ili Jordan. Ne znači to da je jedan način igre bolji od drugog.
Zbog čega? Pa zbog toga jer je nestalo 60% igre, doslovno se obujam igre smanjio, nema više posta, nema mid-range igre, izgubila se dubina sporta. Da najbolje je da se mijenjaju pravila, jer su se uvijek mijenjala u svim sportovima tako i u NBA-u. Uvođenje trice, pa hand checking, pa približavanje trice, pa ponovo udaljavanje...Ima toga kolko hoćeš.
Ti klinci koji odrastaju gledajući Currya po mom su mišljenju u startu zakinuti, ne mogu vidjeti igru leđima, fizičku igru kao nekad, igru na 'laktu', žestoku obranu...I Kobe i Jordan su nudili baš sve. Jednom je bivši Stephov trener Mark Jackson rekao da je Curry loš primjer djeci jer malo ljudi može bacati dalekometne bombe ko on, kamoli djeca i onda umjesto da rade na nekakvim osnovama igre oni uporno lupaju po tricama 's centra', naravno uzalud i bezuspješno. I kad pogledaš vani na igralištu klince, svi redom siluju trice, a muče se sa polaganjem i slobodnim...
Isto tako je prije 20-30 godina velika većina šuteva bila sa midrange pozicija bez obzira što je postojala trica. Pa nitko ne piše da je to bilo naporno za gledati. Ono što je nekad bio midrange to je danas šut za 3. Nema smisla mijenjati pravila igre jer će za 10-20 godina opet doći neki novi trendovi.
Isto tako je prije 20-30 godina velika većina šuteva bila sa midrange pozicija bez obzira što je postojala trica. Pa nitko ne piše da je to bilo naporno za gledati. Ono što je nekad bio midrange to je danas šut za 3. Nema smisla mijenjati pravila igre jer će za 10-20 godina opet doći neki novi trendovi.
Nekad je raspodjela šuteva bila puno bolje ujednačena nego što je to danas.
Pa nije baš ovo svijet mode da se tu radi o 'trendovima' koji dolaze i odlaze kako vjetar puše. Svaka momčad želi pobjeđivati i po tome se kroji način igre, e sad kad je Houston zaposlio statističare i matematičare prije par godina i sport pretvorio u znanost svi su shvatili da to trebaju slijediti. Ovo sad nije trend, ovo je znanstveno dokazano najbolji način igre, tj. najuspješniji i momčadima je samo to bitno, boli ih kita kako to izgleda.
Igra u kojoj 3/4 igrača čekaju na poziciji trice dok jedan carini loptu (Houston) a bek/nisko krilo glumi centra je sve samo ne napredak igre. To je nešto najnegledljivije što može biti u košarci.