bok, bavim se fotografijom i videom i trenutni pc na kojem radim se jednostavno ne moze nositi sa zadacima koje mu zadajem. Razmisljao sam o nadogradnji sustava, i trebam par savjeta.
1. Mislio sam uzeti ssd za OS i aplikacije koje redovito koristim (lightroom i photoshop), i cuo sam da osim brzeg dizanja ne dobijem puno osim ako ne stavim scratch diskove na ssd. e saad, hoce li ti scratch diskovi umoriti ssd, tj. privesti ga kraju radnog vijeka brze nego da su na obicnom hdd-u?
2. Uzeo bi novi procesor, sto mi je bitnije, core speed ili broj jezgri? koliko znam ti programi znaju iskoristiti vise jezgri, ali ne znam do koje mjere, koliko je to isplativo? (lightroom se oslanja samo na procesor)
3. intel vs amd? na benchmarkovima intel pobjedjuje, ali cujem da se koriste prljavim trikovima da izguraju amd sa trzista (testovi koji pogoduju intel procesorima), s time da nisam siguran i lako zaboravljam, tako da ako sam neku glupost reko najte zameriti... isto tako vlastitim laickim istrazivanjem sam uvidio da amd nudi vise jezgri za slicne pare (vracamo se na pitanje broj 2)
4. ecc ili bez ecc memorije i koliko? Cujem da ecc memorija u rijetkim slucajevima spasava glavu, ali ne znam do mkoje mjere to na mene utjece
5. quadro/ati firepro (ili kako ih vec sad zovu)/obicne graficke kartice? Photoshop zna koristiti opencl, ne znam za cuda-u, i opet, koliko ce to biti brze nego sa "obicnom" karticom?
6. sto bi trebao znati o maticnim plocama? ima li nekih stvari na koej trebam pripaziti?
7. ukoliko se odlucim na kupovinu cijelog pc-ja, brand name ili custom? volio bi da je set and forget, a i mislim da bi brand name mogao biti jefitniji s obzirom da kupuju komponente na veliko
8. ako ide custom, da li da sam biram i slazem ili da to ostavim nekome tko zna sto radi (citam da preporucujete recimo lab2000 za slaganje servera/radnih stanica)
9. Eksterni backup ili unutar racunala disk-2 vise? Mane i prednosti?
to je to za sada, unaprijed zahvaljujem