Upgrade ili novo?

poruka: 12
|
čitano: 1.501
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Upgrade ili novo?

bok, bavim se fotografijom i videom i trenutni pc na kojem radim se jednostavno ne moze nositi sa zadacima koje mu zadajem. Razmisljao sam o nadogradnji sustava, i trebam par savjeta.

1. Mislio sam uzeti ssd za OS i aplikacije koje redovito koristim (lightroom i photoshop), i cuo sam da osim brzeg dizanja ne dobijem puno osim ako ne stavim scratch diskove na ssd. e saad, hoce li ti scratch diskovi umoriti ssd, tj. privesti ga kraju radnog vijeka brze nego da su na obicnom hdd-u?

2. Uzeo bi novi procesor, sto mi je bitnije, core speed ili broj jezgri? koliko znam ti programi znaju iskoristiti vise jezgri, ali ne znam do koje mjere, koliko je to isplativo? (lightroom se oslanja samo na procesor)

3. intel vs amd? na benchmarkovima intel pobjedjuje, ali cujem da se koriste prljavim trikovima da izguraju amd sa trzista (testovi koji pogoduju intel procesorima), s time da nisam siguran i lako zaboravljam, tako da ako sam neku glupost reko najte zameriti... isto tako vlastitim laickim istrazivanjem sam uvidio da amd nudi vise jezgri za slicne pare (vracamo se na pitanje broj 2)

4. ecc ili bez ecc memorije i koliko? Cujem da ecc memorija u rijetkim slucajevima spasava glavu, ali ne znam do mkoje mjere to na mene utjece

5. quadro/ati firepro (ili kako ih vec sad zovu)/obicne graficke kartice? Photoshop zna koristiti opencl, ne znam za cuda-u, i opet, koliko ce to biti brze nego sa "obicnom" karticom?

6. sto bi trebao znati o maticnim plocama? ima li nekih stvari na koej trebam pripaziti?

7. ukoliko se odlucim na kupovinu cijelog pc-ja, brand name ili custom? volio bi da je set and forget, a i mislim da bi brand name mogao biti jefitniji s obzirom da kupuju komponente na veliko

8. ako ide custom, da li da sam biram i slazem ili da to ostavim nekome tko zna sto radi (citam da preporucujete recimo lab2000 za slaganje servera/radnih stanica)

9. Eksterni backup ili unutar racunala disk-2 vise? Mane i prednosti?

to je to za sada, unaprijed zahvaljujem

www.vodopija.net
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 2:19 (nick).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Upgrade ili novo?

Možda je malo off topic, ali svejedno da pitam, za šta se može koristit PC od npr. 20000 kn, sa zvijerima od grafike, procesora i ostalih komponenti, osim za igranje?

Koja je uopće svrha najjačih PC-a, naravno osim igara?

Koji bi mi bio razlog da kupim neki skupi PC, a da nije igranje igara, gdje tu svu snagu i komponente iskoristit?

Gaming is Life!
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 2:59 (PCGamerX).
17 godina

@nick

1. SSD svakako. Što veći to bolje, što suže jamstvo to bolje.

2. Za Photoshop i slično neki i7 taman. U najgorem slučaju AMD FX 8350. Slabije od toga ne iči.

3. Intel ili AMD, svejedno, ovisi o budžetu najviše.

4. Bez ECC. Ali velika količina RAM svakako. Pogotovo ako barataš s RAW. ECC je više za servere i slično, a skuplje dost.

5. Obične. Quadro ili Firepro samo ako radiš teško profesionalno renderiranje. Al u tom slučaju bolje radnu stanicu nego PC.

6. Pa, trebaš paziti da ploča ima sve što trebaš i da je dobra za ono što trebaš.

7. Custom je uvijek najbolje. I najbolje da ti preporuči netko tko se bolje razumije ili više prati tržište. Sve trgovine nude i slaganje, večina besplatno, tako da i oko toga nema brige.

8. Daj nekome tko zna. Možda najbolje ovdje u temi ili u odgovarajučoj temi za slaganje. Samo moraš znati namjenu i budžet te jel plačanje gotovinom ili kartice/rate.

9. Ako imaš para ko blata najbolje je složiti nekakvo RAID polje sa mirroringom radi očuvanja podataka. Raid 1 barem. Ako nemaš za dobar RAID, onda je dovoljan i eksterni backup na neki prijenosni disk ili čak na NAS.

@PCGamerX:

Pa, možeš za rendering (pod tim mislim i obradu videa, grafike, ...), CAD (pogotovo 3D), virtualizaciju, rudarenje (virtualne valute tj coin mining), boinc/folding@home/seti, hvalisanje i još puno toga.

Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 3:19 (191x7).
17 godina
neaktivan
Upgrade ili novo?

hvala puno, imam jos par pitanja...

mislis li da je bolja ideja uzeti amd jer ima veci clock speed? citam da lightroom ne zna raditi sa vise jezgri, a s obzirom da mi je to glavni program je li dobra ideja uzeti proc sa vise herca?

isto tako citam da novi adobe cc paket koristi i opencl i cuda, pa sam mislio uzeti neki jeftini quadro ili firepro (vidim da ima kartica i do soma kuna tipa firepro v3700), mislis li da ce to pomoci? ne igram igre skoro pa uopce, samo ponekad team fortress 2 i live for speed, a s obzirom da to nisu neke hardverski gladne igricie mislim da bi ta kartica bila u redu. Mozda bi iz ovog pc-ja prebacio ati 4850 u novi ako ce trebati.

rama bi uzeo 16 gb cini mi se da ce to biti dosta, kakve pakete da uzmem? da bude recimo 4x4gb ili 2x8 ili kako?

Ako kupim dvije kartice, u koju da piknem kabl za displej? kako to funkcionira, kako ce one znati koja je za igranje a koja za biznis?

www.vodopija.net
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 13:50 (nick).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ne, AMD ima veći clock speed ali i manje učinkovite jezgre (na istom taktu ga Intel razbija).

Da, dobra ideja je uzeti proc sa više "herca" ako gledaš istu arhitekturu i ne planiraš overclock, tako je npr FX 8350 bolje uzeti nego 8320 ili pak i5 4690 nego i5 4440.

Što se grafe tiče, OpenCL i Cudu ti podržavaju i ne-profesionalne kartice. Nvidia ima CUDA dok AMD OpenCL. Ako nemaš puno novca bolje idi na GeForce ili Radeona nego Quadro ili FirePro.

I 4850 ti podržava OpenCL, ali dost stariju inačicu, zar ti ona ne ubrzava "štogodradio a da ima OpenCL"?

Što se RAM tiče, bolje je 2x8GB jer si tako ostavljaš prostora za daljnje nadogradnje.

Što bi kupovao dvije kartice ako ne trebaš ekstra performanse za igre? Ako bi išao na Crossfire ili SLI pikneš kabel u onu koja je u primarnom slotu i podesiš u driverima.

17 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Ne, AMD ima veći clock speed ali i manje učinkovite jezgre (na istom taktu ga Intel razbija).

Da, dobra ideja je uzeti proc sa više "herca" ako gledaš istu arhitekturu i ne planiraš overclock, tako je npr FX 8350 bolje uzeti nego 8320 ili pak i5 4690 nego i5 4440.

Što se grafe tiče, OpenCL i Cudu ti podržavaju i ne-profesionalne kartice. Nvidia ima CUDA dok AMD OpenCL. Ako nemaš puno novca bolje idi na GeForce ili Radeona nego Quadro ili FirePro.

I 4850 ti podržava OpenCL, ali dost stariju inačicu, zar ti ona ne ubrzava "štogodradio a da ima OpenCL"?

Što se RAM tiče, bolje je 2x8GB jer si tako ostavljaš prostora za daljnje nadogradnje.

Što bi kupovao dvije kartice ako ne trebaš ekstra performanse za igre? Ako bi išao na Crossfire ili SLI pikneš kabel u onu koja je u primarnom slotu i podesiš u driverima.

izgleda da mi 4850 nis ne ubrzava jer je sve to i dalje sporo... mislio sam na scenarij sa 2 kartice, tipa jedan firepro a drugi radeon, kako oni znaju sta koji radi i u kojeg se pika kabel?

sto mislis o ovome?

http://www.njuskalo.hr/pc-racunala/radna-stanica-fujitsu-celsius-w480-xeon-quad-2.93ghz-12gb-1g-oglas-11564570

www.vodopija.net
17 godina

Pa, ako imaš taj 5200+ nije ni čudo da ti je sve sporo, to ne bi ubrzao ni FirePro od 5000€ a kamo li HD 4850.

Ne ubrzavaju ti grafičke sve, samo određene stvari kao npr rotiranje slike u Photoshopu ili neke filtere.

Program mora podržavati, mora biti uključeno, hardver i drajveri moraju podržavati isto.

Ne bih gledao te stare radne stanice. I mislim da je bolje moderna "gaming" grafička od 1000 Kn nego neka "pro" kartica stara nekoliko godina za istu cijenu.

Koliko novca imaš?

17 godina
neaktivan
Upgrade ili novo?

recimo oko 3-4k kuna (ako ne i manje)...od ovog pc-ja bi si ostavio kuciste, dvd, hdd i napajanje valjda, ima 550w (ako je to dosta ostavio bi ga da smanjim troskove)

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

DVD ima S-ATA priključak? Hard disk isto? Koji je hard disk (barem kapacitet)?

Koje je točno napajanje? Ako je MS Industrial ili nešto tome slično - nije preporučivo zadržati ga, pogotovo ako već ima godina.

Windowsi trebaju?

Prema dosadašnjim pitanjima stekao sam dojam da trebaš komp za posao od barem 10.000 Kn, a kad ono jedva 3-4 tisuće.

Ne brini, složit ćemo nešto, samo trebam još informacije tj odgovore na postavljena pitanja.

Edit:

Evo, pod pretpostavkom da sve staro što si naveo možeš zadržati i da ne trebaš Windowse...

1 x Procesor AMD FX-Series X8 8320 3.5GHz,16MB,125W,AM3+, FD8320FRHK

1 x ASUS M5A97 R2.0, AM3,AM3+, AMD 970, SB950, BUS 5200 MHz, DDR3

1 x DDR3 8GB (1x8GB) Kingston, HyperX Blue, 1600MHz, CL10

1 x Kingston SSD 240GB V300, 2,5", Sučelje SATA 3, MLC

1 x Sapphire R7 260X 2GB GDDR5 OC, 2GB GDDR5 128bit, 28nm

3.949,95Kn @ ADM

RAM nadogradiš kada skupiš još novca za nadogradnju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 15:35 (191x7).
17 godina
neaktivan
Upgrade ili novo?

ne znam jesu li sata ali mislim da bi trebali biti, pc je star negdje 5-6 godina... disk je 500 gb, napajanje chieftec, a windowsi... "ne trebaju"

hvala na preporuci, jos cu number crunchat pa cu upgradeat

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako jesu S-ATA onda komotno sve možeš zadržati (kejs, dvd, hdd, napajanje).

Kada planiraš kupovinu?

RAM koji imaš je 2x2GB ili 4x1GB ili 2x1GB+1x2GB?

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 16:56 (191x7).
17 godina
neaktivan
Upgrade ili novo?

novci su mi vezani u opremi pa moram prodat nesto da bi si to oslobodio, kupovao bi valjda u sljedecih mjesec-2-3...

sada su mi ddr2 800mhz 2x2gb

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice