Uparivanje komponenti

poruka: 25
|
čitano: 5.701
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Uparivanje komponenti

Pozdrav i sretna nova godina!

Zanima me na što se mora paziti kada se uparuju komponente da bi računalo radilo optimalno? Ne mislim sada na opće stvari tipa socket proca i matične. Nego na one finije detalje.

Recimo, primjer: gledam Intel® Core™ i5-4460 Processor. On podržava DDR3-1333/1600 i ima 2 memorijska kanala. To bi, koliko sam shvatio, značilo da moram kupiti matičnu i RAM koji podržavaju 1600, i RAM bi išao kao komplet od 2 keksa?

Sigurno ima tako nešto za grafičku, ssd, hdd, napajanje ...

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Uparivanje komponenti

Mislim da je prvo na što moraš paziti odabir komponenti zavisno o tome kako namjeravaš koristiti računalo. Dakle da ne bacaš novac na nekakav nabrijani procesor ako imaš ograničeni budžet i na kompu se želiš igrati (dakle bitnija je snaga grafičke kartice). 

Kakvo računalo kupuješ odnosno za koju namjenu?

14 godina
neaktivan

Ne trebam u ovom trenu računalo, više to pitam teoretski jer znam malo o temi i htio bi naučiti na što se mora paziti.

kada ću i trebati komp, neće biti ništa posebno, neki i3 + ssd + hdd + grafika niže srednje klase.

16 godina
Denis kaže...

..

Kakvo računalo kupuješ odnosno za koju namjenu?

+ i želje, plan ako se planira nadogradnja .. i što stvarno misli na PCju (jer prvi odgovor je za školu, posao.. dok na kraju ipak kažu za gaming.)

-ali danas to više nije kao nekad. Sad su za sve isti/slični requirementsi. Uredski rad, Autodesk, Adobe, MSO.. pa do galminga. Svi koriste npr GPU + AERO kao minimum. Razlika je samo u FPSu kojeg se želi tj cijeni.

Jedno od pravila je da komponente trebaju biti sličnih cijena-ranga.. npr jeftikaner MBO za manje od 300kn i skupi CPUu za više od 3.000kn nisu 'par' tj tad je chipset moguće usko grlo + (najvažnije) takav MBO nije predviđena za heavy taskove samo je teoretski 'ista'... ako je MBO cca 1.500, CPU 1.500 tad su recimo iz iste klase, to bi bio optimum, na koji može ići zvjerski ostatak (VGA, RAM, napajanje..) u suprotnom, npr dali ima smisla platiti napajanje 1.000kn i kupiti VGA za 250kn ili integriranu ako je cilj gaming?

... ali, ako je plan nadogradnja, tad se može upravo tako, pa se vga kupi za mjesec-dva (jer stalno izlaze novi modeli, osjetne razike.. npr nV-960).

Problem, cijena (ako je glavni kriterij optimum-omjer za odabir komponenti ili max.performanse). Ako je primarni kriterij cijena, tad se sve mijenja. Tad može i jeftikaner MBO ... i dovoljan je 'jeftikaner' CPU jer 90% radi VGA u svim modernim taskovima, dok je za osnovne 2d-testris i Celeron dovoljan. Ali npr gaming, već postavlja neki i3 kao potreban (npr novi FC4 traži HT, postoji Pentium patch, dakle sve je soft problem.. CPU je inače dovoljan ali tko zna koliko će biti takvih problema i dali će patch izaći i popraviti stvar.). Zato, CPU može biti u startu Celeron, dovoljno jeftin da ga se baci.. ili i3 to je 300-700kn raspon. Više od tog samo za specifične potrebe (kad cijena više nije kriterij) npr i5-i7-xeon pa do 6-10 i više corea.. Za prosječan PC je to bacanje novca (više bi se osjetilo npr SSDom i VGA koje se može kupit za razliku u cijeni).

.. tako da nema pametnog odgovora, pogotovo za tuđe potrebe ili je barem prvi korak da su potrebe dobro opisane, navedene. Npr dali već ima odgovarajuće napajanje s EPS8 VGAkonektorima ili se i kućište+napajanje kupuje, proširenja, hdd-ssd, recimo da je RAM lako dodati, 4GB je današnji minimum i OK za 90% dok je 8-16 (do max 32) ja konkretnije stvari, recimo da je 8GB OK (ako se ne koristi tad je sporedan višak RAMa). Možda je svejedno bolje kupiti sad više.. jer dolaze nove generacije, DDR4, uobičajen je pad cijene ali dođe vrijeme kad krene u rast, (usporediti DDR-2-3) tako će u jednom trenu DDR3 početi poskupljivati, pitanje kompatibilnosti s MBO (gustoća modula) i sl. pa ako se planira koristiti više RAMa možda je pametnije kupiti ga odmah, ... da-ne ovisi o tržištu, to je samo kao napomena tj moguć scenarij.

Lako je s jeftikaner PCjem, granica 2.000 (trgovačkih ''99'') tad ide jefitna MBO, CPU, hdd, .. i ako ostane za VGA sva razlika (ili za neku drugu komponentu). Sve iznad tog je bezbroj kombinacija dok npr miš+tipkovnica koji nemaju nikakavog utjecaja na mogućnosti PCa mogu biti u rasponu od 20kn do 2.000kn. .. koja je cijena tad optimalna za PC? Nema.. nema najboljeg, nema optimalnog, ako se i složi već sutra nova komponenta na tržištu te baci u očaj jer je bolje/jeftinija/jača.. i možda nekompatibilna npr USB-SATA-Power... itd. itd. (jer svi razmišljaju smao o socketu, možda RAMu, u ciklusima od cca 5g. mijenja se i ostatak, periferija, konektori ... to je IT biz.). Zato nema planiranja na duže staze, trenutno stanje + najave za idući qvartal i tako se složi konfiguracija.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Uparivanje komponenti

Hvala na iscrpnom odgovoru. 

Pa evo nekih inda konkretnih pitanja za neku konfu koja bi se koristila za slijedeće:

• - MS Office, internet
  • - Youtube
  • - Povremeno igranje igrica tipa Urban Terror ili team fortress 2

- Gledanje filmova u boljim rezolucijama i slušanje glazbe

- dobro bi došla mogućnost nadogradnje na jaču grafiku (srednji viši razred) i ugradnja dodatnog hdd

Predložena konfa recimo, uz moje komentare zašto sam odabrao baš to.

Vidjet ćete da sam u obzir uzeo jamstvo, radi lošeg iskustva sa tehnikom ua zadnje vrijeme.

Plus, odabrao sam bolju matičnu i napajanje radi mogučnosti nadogradnje.

Slobodno kritizirajte :)))

Kućište ANTEC VSP5000, MIDI, USB 3.0, crno, bez PS -- 3 god jamstvo, usb 3.0

429,00

Napajanje 650W, ANTEC True Power Classic TP-650C, ATX, 120mm vent -- 5 god jamstvo, gold 80+

849,00

Mrežna kartica PCI, TP-LINK TL-WN851ND, 300Mbps, 802.11n/g/b, 2 odvojive antene

135,00

SSD 120.0 GB INTEL Series 530, SSDSC2BW120A401, SATA3, 2.5'', MLC-Chip, maks. do 540/480 MB/s  -- 5 god jamstvo, makar ima možda i brži za te per: Samsung Evo Basic mislim

675,00 

Tvrdi disk 1000.0 GB WESTERN DIGITAL Caviar Black, WD1003FZEX, SATA3, 64MB cache, 7200okr./min, za desktop -- malo skuplji ali 5 god jamstvo

665,00

2x Memorija PC-12800, 8 GB, KINGSTON, KVR16N11/8, DDR3 1600MHz -- možda bi prošao i jedan keks

1.458,00

Matična ploča ASUS H97 Plus, Intel H97, DDR3, zvuk, G-LAN, SATA, RAID, PCI-E 3.0, USB 3.0, D-SUB, DVI, HDMI, ATX, s. 1150 -- ATX, nije mATX, ima dovoljno USB 3.0, 3 god jamstvo

859,00

Grafička kartica PCI-E ASUS GeForce GT 630, 2GB DDR3, D-SUB, DVI, HDMI -- isto 3 god jamstvo, slična od drugih tvrtki ima 2 god

645,00

Procesor INTEL Core i3 4160 BOX, s. 1150, 3.6GHz, 3MB cache, GPU, Dual Core

1.035,00

Moj PC  
    0 0 hvala 0
    14 godina
    croatianchemist kaže...

Pa evo nekih inda konkretnih pitanja za neku konfu koja bi se koristila za slijedeće:

• - MS Office, internet
    • - Youtube

- dobro bi došla mogućnost nadogradnje na jaču grafiku (srednji viši razred) i ugradnja dodatnog hdd

Vidjet ćete da sam u obzir uzeo jamstvo, radi lošeg iskustva sa tehnikom ua zadnje vrijeme.

429,00

Napajanje 650W, ANTEC True Power Classic TP-650C, ATX, 120mm vent -- 5 god jamstvo, gold 80+

849,00

135,00

SSD 120.0 GB INTEL Series 530, SSDSC2BW120A401, SATA3, 2.5'', MLC-Chip, maks. do 540/480 MB/s  -- 5 god jamstvo, makar ima možda i brži za te per: Samsung Evo Basic mislim

675,00 

Tvrdi disk 1000.0 GB WESTERN DIGITAL Caviar Black, WD1003FZEX, SATA3, 64MB cache, 7200okr./min, za desktop -- malo skuplji ali 5 god jamstvo

665,00

2x Memorija PC-12800, 8 GB, KINGSTON, KVR16N11/8, DDR3 1600MHz -- možda bi prošao i jedan keks

1.458,00

Matična ploča ASUS H97 Plus, Intel H97, DDR3, zvuk, G-LAN, SATA, RAID, PCI-E 3.0, USB 3.0, D-SUB, DVI, HDMI, ATX, s. 1150 -- ATX, nije mATX, ima dovoljno USB 3.0, 3 god jamstvo

859,00

Grafička kartica PCI-E ASUS GeForce GT 630, 2GB DDR3, D-SUB, DVI, HDMI -- isto 3 god jamstvo, slična od drugih tvrtki ima 2 god

645,00

1.035,00

Jako lose slozeno,

1. Nepotrebno tako jako napajanje

2. Nepotrebna tako skupa maticna jer procesor koji si odabrao nema otkljucan mnozitelj

3. Ta graficka nije uopce ta igrice

4.cemu 16gb rama, 8 ti je dovoljno danas za sve igrice

Ta 6000kn se to puno bolje moze sloziti

Imas temu za slafanke konfiguracija pa tamo potaj dan-dva prije nego sto budes planirao uzet

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
    Poruka je uređivana zadnji put čet 1.1.2015 14:08 (Tony1999).
    14 godina
    neaktivan
    Tony1999 kaže...

Jako lose slozeno,

1. Nepotrebno tako jako napajanje

2. Nepotrebna tako skupa maticna jer procesor koji si odabrao nema otkljucan mnozitelj

3. Ta graficka nije uopce ta igrice

4.cemu 16gb rama, 8 ti je dovoljno danas za sve igrice

Hvala na komentaru, evo mojih odgovora ... 

1. i 2. Napajanje i matična jesu previše za ovu konfu, to se slažem, ali ako si vidio u mom postu piše da se planira budući upgrade, a teško je sada predvidjeti što i kako će se nadograđivati. 

Ali i dalje je moguće da su overkill s time uzetim u obzir. 

3. Za grafiku - ok, to mi je jasno, ili nema igrica ili uzeti jaču, nema puno dileme. Prije će biti prva varijanta da nema igrica.

4. 8 gb je dovoljno, slažem se, ali uzeo sam u obzir što je ihush napisao da je bolje možda sada uzeti više radi cijena.

Staviti ću tamo ako budem kupovao, za sada ne kupujem, ovo je čisto radi učenja pa zato nisam stavio tamo

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.1.2015 14:09 (croatianchemist).
    13 godina
    protjeran
    ihush kaže...

Jedno od pravila je da komponente trebaju biti sličnih cijena-ranga.. npr jeftikaner MBO za manje od 300kn i skupi CPUu za više od 3.000kn nisu 'par' tj tad je chipset moguće usko grlo + (najvažnije) takav MBO nije predviđena za heavy taskove samo je teoretski 'ista'... ako je MBO cca 1.500, CPU 1.500 tad su recimo iz iste klase, to bi bio optimum, na koji može ići zvjerski ostatak (VGA, RAM, napajanje..) u suprotnom, npr dali ima smisla platiti napajanje 1.000kn i kupiti VGA za 250kn ili integriranu ako je cilj gaming?

kolega ovo je nekada bilo pravilo, danas je totalno drugacije! cipset danas prakticki nemoze biti usko grlo! dakle razlike u plocama od 300kn i ona od 3000kn je jedino mizerno vidljiva u benchmarcima! evo ti moj primjer ploca od 500kn i cpu od 2500...da je obrnuto to sigurno nebi napravio sto je najgore sad je oc dozvoljen/moguc na tim "jeftinjarama" bez ikakvih vecih problema za plocu ili samu njenu stabilnost dok je sve u nekim normalnim granicama!lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
    14 godina
    odi tamo pogledaj teme za slaganje konfiguracija pa pogledaj kako iskusni sloze za 6000kn, mogu se igrat igrice na njima, imaju mogućnost nadogradnje...
    This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
    17 godina
    croatianchemist kaže...

• - MS Office, internet
    • - Youtube

429,00

849,00

135,00

675,00 

665,00

1.458,00

859,00

645,00

1.035,00

S obzirom na to što želiš raditi s računalom, preporučio bi ti radije neki AMD-ov APU jer će te kombinacija ploče i APU-a ispasti jeftinije nego da ideš na Intel, a dobit ćeš bolju grafiku s kojom se možeš igrati (barem ove naslove koji tebe zanimaju). 

Taj disk ti je prilično bučan, vjerojatno najbučniji od svih "normalnih" diskova. Ako planiraš na njega ne planiraš instalirati softver već želiš da ti bude samo kao skladište podataka, možda je bolji izbor WD Red. Doduše, jamstvo je znatno kraće, ali dobiješ za praktički jednak novac dvostruko veći kapacitet. 

Ako ideš na APU, grafička kartica ti ni ne treba (možda kao nadogradnja kasnije), no gledaj da uzmeš što bržu memoriju (1866 MHz ili više) jer to ima izravan utjecaj na performanse grafike u APU-u. 

Napajanje - već ti je 550W dovoljno za buduće nadogradnje (grafika, koji dodatni disk). Naravno, ako govorimo o nešto boljem napajanju, ne jeftikanerima. 

Eh da, ako ideš na APU, onda odaberi i nekakav solidan hladnjak za procesor. 200-250 kn je dovoljno da se kupi solidno rješenje. 

16 godina
    croatianchemist kaže...

..

• - MS Office, internet
    • - Youtube

..

-ne slažem konfiguracije, to moraš sam (zato btw dajem upute..). Ako sam kupuješ/slažeš tad moraš znati i izabrati, .. ili će to obaviti majstor za tebe.

Postoje majstori i majstori.. kao i savijeti-mišljenja (npr u temi), opet moraš odabrati TI (ne ja ili neki forumaš).

- druga važna stvar je izbor platforme, intel ili (onaj drugi, neću reći smeće.. jer bi izazvao novi dorumski rat..).

Ako je cilj na približno jednakom PCju (kućište, napajanje, disk ... sve osim CPU time i MBO) uštedjeti cca 100-200kn tad je onaj drugi moguć izbor, može za najjeftiniju kombinaciju, sve ostalo nije moja preporuka. Važno, svugdje su potrebne MMX-SIMD instrukcije, tu AMD odivjek šepa, + APU je katastrofa mada na papiru izgleda OK, rekli bi zagorci, ni vrit ni mimo.. (toliko o Denisovom prijedlogu  NHF?).

-loš plan, npr nepotrebna GF-630, jer je intel HD4xxx OK, vrlo slično tim performansama. Tek za jaču VGA ima smisla, tako da može integruša pa jendog dana dodaš jaču ako je potrebno.

Intelica je već neko vrijeme pristojna VGA, može normalno vrtiti npr Cod4-6 previše slična upravo toj početnoj kategoriji 620-630 da bi ih kupovao (osim ako postoji dodatni razlog). + Uvjek se može dodati VGA.

-nisi shvatio bit, svi OSevi, sve app, svaka upotreba današnjih PCja je zapravo 'slična', tj Multimedija, internet, flash, YT.. pa čak i MSO danas zahtijeva AERO (čitaj VGA.. tj GPU!), browser itd. Razlika je samo u FPS, tj koliko snage ti je potrebno za konkretan program-task.. dal je to 100-200 konja (kao na autu) tj nešto u klasi npr gf-750 ili jače.. npr 980, 760.. količina RAMa, hdd-ssd.. za sve imaš requirements, npr Adobeov paket ili neka igra kao FC4, BF4, WoT.. tetris.. tad vidiš što (koliko jako, koliko RAMa itd.) ti treba i toliko jako kupiš, npr dal je to 8 ili više RAMa. (kojeg je fizički lako dodati). U nekikm poslovima će možda biti važniji SSD, negdje CPU.. ti uzmeš svoje želje, cijene i odabereš. (eventualno tražiš potvrdu na forumu, ali to je tad prepucavanje, kao i ovo što ja tipkam.. 'moj je bolji'...).

Jednako tako kad to zbrojiš, vidiš koje napajanje ti je potrebno, dali ti treba neko veće kučište (npr više HDDova) ili neko pizzabox + nečujno itd itd.. ako gabariti npr VGA to dozvole. Pa do tog da staviš vodeno hlađenje za 2.000kn i akvarij sa zlatnim ribicama. Sve to su moguće kombinacije. Nema najboljeg plana dugoročno.. kupiš ono što možeš sad ili dogradnja u idućih par mjeseci. Dugoročnije od tog mora biti promašaj.

Gledaj na GPU kao na koprocesor. Danas se tako koristi (ne kao nekad samo za igre ili ACAD..).

Na svaki (osim izuzetaka) se može dodati PCIex16 VGA, može biti potrebno i odgovarajuće napajanje. npr navedena 630 ne traži ništa osim kroz MBO, dok jače traže i 2-3x više struje + odgovarajući konektor. Ako se u startu to previdi može biti skuplje kasnije ili nedovoljno stabilno. Ako se pak kupi nepotrebno jeače napajanje a odustane od VGA ako je onboard dovoljna, tad je to potrošen dio novca...

RAM je samo prostor-gepek u autu, moraš ga imati dovoljno, ostatak je višak.

disk je izbor, pa i hdd-ssd. Slično gepeku-RAMu, potrebno je imati dovoljno, to je recimo 1TB. (trgovci u jeftikaner konf. stave 500GB razlika je cca 30-50-100kn za 1TB.. ako sam slažeš nikad nebi odabrao manji za tako malu razliku u cijeni). Dali će npr cijena diska od 400-ili-500 kn utjecati na kranju odluku?

Nebi smjelo, tad uštedi tamo gdje možeš, npr na RAMu.. Po tom kriteriju ne mogu ni preporučiti nešto AMDovog, jer ako je na kraju razlika manja od 200kn, tad zapravo nije stvar uštede.

- Štediš na svemu ili ne štediš. Pa čak da kupiš nešto po brandu, npr Asusovog i platiš više.. jer je bolja ambalaža, dulja garancija ili neki vaučer za igru (a nije stvarna razlika u komponenti). Ušteda čak može biti 'planirano bacanje' komponente, npr celeron za 300kn zamjena na npr i5 (bezvceze odabrano) jer je vrlo vjerojatno da današnji koji košta 1.500 za 3-6mj pojeftini ili se pojavi jači za isti novac. Celera tad baciš ili prodaš za 100kn.. dok je ukupni iznos sličan.

To je možda jedini pametni način, tj konkretno vidiš dali ti taj jeftikaner zadovoljava potrebe odnosno zamjenom vidiš (ili ne vidiš) poboljšanje (a cijene CPUa padaju.. i stalno dolaze jači, trik je samo kupiti u zadnji tren dok je u trgovini). Kao i oglasnik, jer CPU je najmanje rizična komponenta (izbjegavati gamere koji dižu voltaže s OCom do boli) pa se uštedi cca 50%. I Stjepanj-ov primjer je sličan, mbo-cpu.. samo drugačiji cilj-ideja.. ili možda isti. :)

napajanje, ako čitaš deklaracije može svako, ako vjeruješ brandu tad neko skuplje. Kvalitetna MBO je najvažnija jer ona regulira napajnje, ali loše napajanje može sve uništiti (ili skratiti vijek npr crkne kroz 2-3g umjesto kroz 5+ slično kao i OC, hlađenje.. pa ako se to zbroji dobiješ PC koji može iamti probleme već nakon godine, a pitanje što će ući pod garanciju..).

Stjepanj kaže...
    ihush kaže...

..MBO za manje od 300kn i skupi CPUu za više od 3.000kn nisu 'par'..

..od 300kn i ona od 3000kn ..od 500kn i cpu od 2500.....

- imaš svoj stil, svoje ideje... to je cool. ali npr 300kn nije 500kn (kao i moj karikirani primjer s 1.500 kao sredinom a tvoj s 2.500 je bliži sredini kojeg ipak ne stavljaš na manje od 300kn..) kreni od te razlike, pa nadalje.. i važna je MBO, važne su PCIx staze, propustnost koju ne primjetiš, dok npr ne uštekaš neki USB.3.0 uređaj pa se sve strokira dok radi (npr miš), kao i probelm sa stabilnosti VRMa, nedovoljno PCI-PCIex portova itd ..

Skuplje stvari su s razlogom skuplje, dogmatski podrazumijevamo kvalitetnije (koliko fazna regulacija? Što je važno za stabilnost? Što s npr 3-i-4 kanalnim MBO za RAM?). Kao što su npr Asus/Gigabyte vodeći brandovi, dok su ASR/MSI jeftikaneri. Razlika postoji, ušteda je moguća, sreća je promjenjiva.. a na kraju možda radi, možda radi godinu ili 5.. ili u vidu bijelog dima ispusti dušu, BSODa itd..

Ako je bitno kakavo napajanje, koji cooler.. ne kenjkajte oko ovih ušteda. MBO je najbitnija komponenta za stabilnost, mora npr peglati napon itd.

Sve stvari mogu biti +-10% unutar kategorije. npr dolje Denis predlaže kupnju coolera (to je opet trošenje novca)... pa dali je kriterij novac, kvaliteta, snaga.. i kojim redosljedom, tj dali je optimalno štedjeti na MBO+CPU (i brandu) dok se kupuje poseban hladnjak (u odnosu na stock koji radi svoj job na intelu).

(inače bi se mogao složiti s jeftikanerMBO+skupiCPU ali ne u ovom slučaju, npr VGA je važniji dok je tvoj CPU od 2500 'tvoj' (tvoji razlozi koji u ovom primjeru može biti zamjenjen s dvostuko jeftinijem + VGA i to ga pojede u rezultatu), ne biraš ti za sebe, to zaboravljaš). Čitav PC mogu složiti za taj iznos, ili uzeti VGA te cijene koja tad vrti igre garantirano glađe nego bilo koji CPU.

Denis kaže...
    ..

-s APU su se svi opekli, nije ispao ono što je najavljivao.. (osakaćena VGA + nove generacije koje ju pojedu) kao i svaki AMDov pokušaj osim za jeftikaner kategoriju. + Zaboravlja se da intel to sad ima u svim CPUima.. (a važno je i za SIMDove, npr sve furierove transformacije.. prevedeno multimedija). Npr notebookovi samo u najjeftinijoj/najslabijoj klasi koriste AMD-APU.. to dovoljno govori.

-- na sve dijelove posta, za razmisliti.

- ili je čovjeku dovoljan roberspirere.. neki tabletić-plajer.. za 300-500-1.000kn tj opis želja pokriva i bilo koji moderni smartphone i sl.

ako greškom kupiš tablet za 500kn i baciš ga, to je svejedno manji promašaj nego konfiguracija od nekoliko tisuća s kojom nećeš biti zadovoljan ili se BSODa, crkava i sl. pa da je više u servisu nego kod tebe i natežeš se s garancijom.. (koju mogu i odbiti).

--

-sad znaš sve.

Ostalima NHF nije svađa nego drugačiji pogled, usporedite pa možda ja promjenim mišljenje.. jer u ITu su promjene stalne, nema dugoročnog pravila.

17 godina
    Uparivanje komponenti

APU sam predložio jer za isti novac u odnosu na Intel nudi znatno bržu grafiku. S obzirom na to što se planira raditi na računalu, performanse x86 jezgri nisu osobito bitne. Spominješ Furierove transformacije, SIMD i multimediju. To je imalo smisla u davna vremena kada procesori nisu imali integrianu grafiku. Uostalom i sam si istaknuo da je GPU u procesoru koprocesor koji se koristi za određene operacije gdje njegova arhitektura ima više smisla. Za gledanje filmova ionako nije bitan procesor već sklop za dekodiranje videa unutar GPU-a (u ovom slučaju integriranog u procesor). 

Evo krasan primjer gdje se vidi koliko APU ima bržu grafiku u odnosu na Intel - http://www.eteknix.com/kaveri-hybrid-crossfire-a10-7850k-a10-7700k-r7-240-250/5/

Gledati A10-7700K vs i3-4330. 

Ove pričice o tome kako treba kupiti jaču ploču jer je to bitno ti baš ne drže vodu. Kad je kome falilo PCI/PCIe utora/stazica na ploči? Govorim o normalnim korisnicima koji koriste jednu grafičku i eventualno ubace WiFi karticu. Običan korisnik, a pogotovo netko tko PC namjerava koristiti za surfanje i gledanje filmova, neće u praksi osjetiti razliku između ploče od 1000 i 3000 kn. Niti će imati više performanse, niti će koristiti dodatne mogućnosti, niti će računalo biti trajnije niti stabilnije. 

2 0 hvala 0
    16 godina
    Denis kaže...

..To je imalo smisla u davna vremena kada procesori nisu imali integrianu grafiku...

- ako ne misliš biti ozbiljan, nema smisla. Zar je potrebno uvjeravati te koliko pogrešnih tvrdnji ili iskrivljenih navoda uspiješ utrpati u odlomak?

čitavo vrijeme je SIMD najvažnija stvar, u svemu, jer sve je danas multimedija. (btw, zato intel per clock gazi nazivno slične AMDove pa i kad imaju dvostruko jezgara). To možda nećeš primijetiti npr u benchjanju, jer npr bench može bez zvuka, bez AVa, bez hrpe drugih stvari koje inače rade, +online gaming. Čitav sistem konstantno radi s 'multimedijom', sve je multimedija. Photoshop, transkodiranje videa.... i kad koriste GPU i dalje koriste SIMD-CPU. OK? To je mana sintetike jer se isključuje ostatak sistema, koji je ipak tu. To je razlog zašto intel ima prednost ako je ostatak sličan/isti. Čekout...

Ako je pak pitanje tankoćudnosti osjećaja koje sam možda povrijedio.. sorry, al tad može biti i gore. Samo nastavi s argumentima (ne izvrtanjem i rastezanjem istine).

ok, dakle neki i3 po onom grafu može vrtiti npr BF4 s 20-30FPSa. To je jedino što mi je u ovoj temi bitno, kao odgovor pokretaču (ako je to dio njegovok kriterija-želja), tj kao dovoljno dobra integruša za igre pa ako je potrebno nešto jače, tad mora biti jače od 630, barem 650.. itd.

Kako bi opravdao kupnju npr A10 vs onog što je autor poželio .. uštedom? Koliko? Cijena MBO+CPU+VGA ili bez VGA jer svaka intel konf. ima integrušu (osim posebnih serija). Da još dokupi cooler? Radije nek kupi 'pravi' CPU. :))

Dali je A10 jača GPU od intel HD 4xxx? Je. Ali to je sporedno ako kupuješ jaču VGA ili su performanse 4xxx zadovoljavajuće. Ostatak CPUa je daleko ispod nivoa 'pravog' (jer nije pravi, jer je rađen kompromis), ponavljam vidi notebookove, upitaj se... ili argumentiraj. Nasuprot tomu, ako nisi na intel CPUu, tad gubiš... pogotovo na jačim konfiguracijama je to vidljivo. Kad se slaže PC iz snova, tad je to intel, ne neki APU kojeg će sutra pregaziti tabletić.

17 godina
    Uparivanje komponenti

Majstore, vidim ja da ti voliš solit pamet ljudima, ali jednostavno ti ne stoje argumenti. 

Da si pogledao test koji sam linkao vidio bi da pri 1080p rezoluciji u BF4 na Low postavki A10-7700K ima 38,32 FPS, a Core i3 25,37 FPS. Ne samo da govorimo o relativnoj razlici od 50% već i golemoj subjektivnoj razlici - 25 fps je praktički neigrivo (imaj na umu da je ovo prosječan FPS, minimumi su znatno niži).

Čovjek ti napiše da bi on PC za gledanje filmova, slušanje glazbe, surfanje i povremeno igranje nezahtjevnih igara, a ti tu meni spominješ Photoshop, transkodiranje videa i slično. Ne znam kakve to veze ima jedno s drugim. A i kad već spominješ sve te aplikacije, APU i nije baš tako grozno lošiji u odnosu na ekvivalentni Intelov procesor što se lijepo može vidjeti ovdje - http://www.eteknix.com/complete-amd-kaveri-review-a10-7850k-a10-7700k-a8-7600/10/

Pogotovo ako u cijelu priču ubacimo i OpenCL. Tu se btw. opet vraćamo na ono da se grafika u CPU-u koristi kao koprocesor. 

Ja se slažem da su Intelovi procesori bolji izbor za jače konfiguracije, no u razredu ispod 1.000 kn, ako govorimo o nekakvim prosječnim korisnicima, APU ima mnogo više smisla baš zbog osjetno jače grafike. 

3 0 hvala 0
    16 godina
    Denis kaže...

Majstore, vidim ja da ti voliš solit pamet ljudima, ali jednostavno ti ne stoje argumenti. 

Da si pogledao test koji sam linkao vidio bi da pri 1080p rezoluciji u BF4 na Low postavki A10-7700K ima 38,32 FPS, a Core i3 25,37 FPS. Ne samo da govorimo o relativnoj razlici od 50% već i golemoj subjektivnoj razlici - 25 fps je praktički neigrivo (imaj na umu da je ovo prosječan FPS, minimumi su znatno niži).

Čovjek ti napiše da bi on PC za gledanje filmova, slušanje glazbe, surfanje i povremeno igranje nezahtjevnih igara, a ti tu meni spominješ Photoshop, transkodiranje videa i slično. Ne znam kakve to veze ima jedno s drugim. A i kad već spominješ sve te aplikacije, APU i nije baš tako grozno lošiji u odnosu na ekvivalentni Intelov procesor što se lijepo može vidjeti ovdje - http://www.eteknix.com/complete-amd-kaveri-review-a10-7850k-a10-7700k-a8-7600/10/

Pogotovo ako u cijelu priču ubacimo i OpenCL. Tu se btw. opet vraćamo na ono da se grafika u CPU-u koristi kao koprocesor. 

Ja se slažem da su Intelovi procesori bolji izbor za jače konfiguracije, no u razredu ispod 1.000 kn, ako govorimo o nekakvim prosječnim korisnicima, APU ima mnogo više smisla baš zbog osjetno jače grafike. 

-baš se ne razumijemo..

OK, evo quota.. da ne izmišljavamo razloge, ''Čovjek ti napiše da bi on PC za gledanje filmova, slušanje glazbe, surfanje i povremeno igranje ''. Približno takav je njegov popis želja.

• - MS Office, internet
    • - Youtube

.. da znamo što je cilj.

pogledaj sad usporedbu amd-intel, mada je jači u gamingu APU suxa u najobičnijem playanju HD videa (a sve ostale razlike dodavanjm bolje VGA se povečavaju u korist intela, to je cilj, ne jeftikaner konfig koji radi..)

Adobe i sl. su samo primjeri kako se danas baš u svemu koristi GPU, kao odgovor na tvoje prvale da je danas SIMD nepotreban. Ako se odluči za AMD platformu, može uštedjeti tj dobiti nešto jaču onboard grafiku u odnosu na intel (samo za igre), ali ukupno katastrofa. tj baš za navedeno gledanje videa je APU užasno loš, čak prastara hd2500 tu dere APU (uz 20-30% opterećenja dok APU opterećuje iznad 80 za 'obično playanje videa'.). Dali sad razumiješ koliko je APU loša stvar osim ako je ukupna cijena (najniža) cilj? Zato spominjem npr tablet-mobitel jer i oni odrađuju navedeno kao gledanje filmića..

Uz 2-3 x više zagrijavanje (tvoj prijedlog za boljim coolerom...). Jednostavno intel je jači. Autor ne planira najjeftinije dovoljno-dobro rješenje, nego optimalno i planira pristojnu VGA. Tad APU nemam baš nikakvog smisla, pa ni CF jer je .. (ako te zanima tad već znaš).

APU je samo jeftikaner rješenje. Ako se odluči na tako nešto, ok.. njegov izbor (ili tvoj?). Ja bi prije preporučio nešto na intel platformi (što je i s onboardom dovoljno za navedeno, zapravo za NAVEDENO je intel BOLJI).

Argumenti ili natezanje.. jer sad govoriš o klasi ispod 1.000kn..  Gdje to autor navodi kao kriterij? Btw i to sam pokrio, npr tablet.. ali to nije cilj, cilj je relativno jako računalo, optimalno. (npr: koja je cijena CPUa kojeg on predviđa? Uzima npr WD black, skuplje ali 5g gar itd, dakle nije cilj proći najjeftinije za sve ostalo APU jednostavno nije)

Pošto se za 'pravi gaming' koristi nešto klase gf-650 i jače, npr 960 treba stići u trgovnine (950 se još čeka..) to su VGA u kategoriji 500-1000-2000kn. U slučaju APUa može neki CF-hybrid ali tad je ograničen izborom, lošiji AMD-CPU, ukupno slabije nego neka novija-jača VGA jednakom cijenom.

Dali i dalje preporučaš AMD-APU rješenje kao optimalnije za konkretno postavljene kriterije(?) ili je intel platforma ipak jača i koja je ukupna cijena u obje kombinacije AMD/Intel sa i bez dodatne VGA, plus precizno navedene želje i moguće nadogradnje. Ja preporučam Intel+nVidia, može AMD platforma s normalnim CPUom+VGA, ali APU samo za jeftikaner klasu, ništa više.

Kao argument navodiš bench npr BF4 38-vs-25 FPSa... dali ja tvrdim da to nije tako? APU je jača od intel HD, ali samo za gaming. Ako se u formulu ubaci potrošnja-zagrijavanje i predložen cooler (tvoj prijedlog) tad koja je ušteda na APU?

Daljnji argument neka imaginarna granica 1.000kn? Tko/gdje to navodi? Što ja kažem? APU je samo za jeftikaner klasu, vidi npr notebookove (najjeftiniji modeli), sve ostalo nije na APU. Pa mi daj neki argument za APU, umjesto dokazivanja stvari laganim izvrtanjem.. istovremeno u toj rečenici se slažeš da je intel jači za jaču konfiguraciju (dali po tebi PC kojem kućište/429 +PS/849 =1.2xxkn treba spadati u slabije?). Pa o čemu tad trkeljamo? Čovjek po svom izboru odabire WD-black (zna da je skuplje ali garancija), ne po tomu da uštedi 100-200kn na ograničenoj platformi.

Dali trebam biti blaži (pristojniji?) zato što si MOD ili zato što nešto znaš? Moj kriterij je upravo suprotan... upravo zato te mogu maltretirati za tvrdnje koje ne možeš sakriti pod IMHO. Isključivo argument.

14 godina
    neaktivan
    Uparivanje komponenti

Pročitaj vašu raspravu, rado bih sudjelovao, ali nemam dovoljno znanja.

Mogu jedino napisati ponešto o vlastitim preferencama, pa mi opet me kritizirajte jer tako i najbolje nauči čovjek.

Što se tiče matične ... laički mi se čini (ispravite me) da je zgodniji ATX format, nego mATX ili ti neki manji. Prvo jer imaš više mjesta i komotniji si. Drugo, imaš veće mogućnosti nadogradnje PCIe i PCI karticama i slično.

Gledao sam u instaru, najjeftinija ATX koju sam našao je oko 800-900 kn. Ona ima i dual bios recimo, dosta USB 3.0 i 2.0 portova i još možda pokoji gamerski dodatak. To se mi se čini dobar plus, pogotovo ovaj dual bios, jer jedna matična mi se sje*ala nakon updata biosa. Još bolje ako se kupi neka koja ima noviji chipset koji će podržati broadwell. Nekako mi je to pametnije nego matična od 350 kn, koja ima najosnovnije koje bi me trenutno zadovoljavalo, ali u budućnosti možda ograničilo. naravno da se ne kupuje komp za idućih 10 godina, ali s druge strane sadašnji komp je star 8 godina (core2duo) i evo, win 8.1 vrti bez greške i za svakodnevni rad je super. Puno lakše mi je po njemu čačkati jer je ATX format, nego po kompu od starog koji ima malu matičnu di je sve blizu i bojim se da ne oštetim nekaj dok mijenjam neku komponentu. 

Procesor - pa meni je dosta i3. AMD/INTEL, pojma nemam, više mi se sviđa intel jer ga oduvijek koristim pa znam nešto u njemu. O AMD procesorima ništa ne znam. 

Iskreno, stari mi ima i5 ivy, ja imam core2duo, i moram reći da za svakodnevni rad nije tolika razlika. Moj komp sa core2duo mi se najviše ubrzao kada sam stavio novi hdd. Čitao sam da je zapravo usko grlo više hdd i da se više dobije sa SSD + slabiji proc nego hdd i jači proc. Naravno, pod uvjetom da se ne koriste procesorski zahtjevne aplikacije. Ono, office rad i slične gluposti.

Grafika - šta ja znam, za početak bi uzeo neku niže srednje klase, upgrade se lako napravi u slučaju potrebe, makar sumnjam da će se takva potreba pojaviti.

Napajanje -- tu sad svašta čitah -- jedino što sam uspio naći da svi govore jest da mora biti 80+ certifikat.

ovo ostalo: da li je modularno ili ne, da li je single ili multi rail, koliko mora imati više snage od one koju zahtijevaju komponente ... tu svatko ima svoje argumente. Osobno, modularno mi se sviđa, i čini mi se logičnim uzeti jače napajanje nego što je nazivno potrebno radi neke buduće rezerve i da napajanje stalno ne radi ma max opterećenju.

Hvala na komentarima i ispravcima :)

Moj PC  
    0 0 hvala 0
    13 godina
    neaktivan
    Uparivanje komponenti

Da rasprava ne ode besportrebno u krivom smjeru... nek vodilja bude složiti konfiguraciju do određenog iznosa, komp za određenu namjenu. Ovdje su kolege svako svojim argumentima u pravu, ali tebi kao krajnjem potencijalnom kupcu cilj je umjesto olaksan zapravo otezan!

Ovako: potencijalni kupac je ovdje (po meni pametno i pohvalno) htio cuti misljenje znalaca a ne prodavaca u nekoj prodavaonici, jer prodavacu je cilj prodati npr. uredsko racunalo za max. iznos npr. 2tKn. E sada dolazimo do kljucnog problema, kao prvo "konfiguracije  slazu" prodavaci od onih komponenti koje su im na lageru ili su im iz "nekog" razloga dobavljive kod nekog od dobavljaca!

Sto se tad moze kupiti ili dobiti? prodavaci da bi se "uklopilo u cijenu" tad mijenjaju i temelj na kojem su slagali konfiguraciju plocu ili CPU! 

U tom slucaju, prodavcac je prodavac, cilj mu je da kupac dođe za 1.5/2g po novo racunalo, ujedno toliko nekvalitetnog smeca se ugradilo da se ne treba zbunjivati kada racunalo strane nakon 2g, a "majstor" kaze radi pouzdanosti preporucuo bi Vam novo ili uz vise srece otisli su samo kondenzatori...

Druga je prica kad znalac ode u trgovinu i kaze hocu to i to, ako to nije to ode i kupi jod konkurencije ali kupac zna sto treba!

Na forumu postoji tema gdje uigrani, upuceni, informirani cijenama znalci pomazu u slaganju ili bolje receno balansiranju konfiguracija.

Da su gore u raspravi obojica argumnentirali stavove, vrhunski su znalci cinjenica je, pokusat cu ukratko reci svoj stav.

Uvijek je tako bilo ostalo, AMD ove konfe su davale nesto vise za ulozeno, kog novih generacija APU tehnologije ta razlika jos vise se povecala u korist AMD-a.

Intel uvijek nesto skuplji, trenutno ima osjetno jace i bolje CPU-ove (i "sporiju" integriranu CPU grafiku).

Znalci ionako znaju sto hoce, opcenito pravilo po meni za po doma i jeftiniji gaming AMD, za ured i posao Intel.

Ukoliko je npor. potrebno snazno, pouzdano, racunalo nikako se ne slazem staviti npr. I5 ili I7 CPU na plocu od cca. 350-500Kn sto na slozencima u domacih prodavaca uredno srecemo.

Kako sam u jednom postu odgovorio pri odabiru laptopa (i ostale konzumne elejtronike) sve je to uglavnom konfekcija i prije kupnje jedini nacin kako odabrati konfekcijski broj je kvalitetno se informirati!

Moj PC  
    3 0 hvala 0
    16 godina
    croatianchemist kaže...

..

Napajanje -- tu sad svašta čitah -- jedino što sam uspio naći da svi govore jest da mora biti 80+ certifikat.

ovo ostalo: da li je modularno ili ne, da li je single ili multi rail, koliko mora imati više snage od one koju zahtijevaju komponente ... tu svatko ima svoje argumente. Osobno, modularno mi se sviđa, i čini mi se logičnim uzeti jače napajanje nego što je nazivno potrebno radi neke buduće rezerve i da napajanje stalno ne radi ma max opterećenju.

..

-o napajanjima postoje razne priče, kalkulatori potrošnje, deklaracije (kao običan komad papira ili pravi certifikat-ime kojem vjeruješ i platiš).. i internetske istine koje često zaborave promjene generacija glavnih komponenti. Tako npr novije nVidie troše relativno malo za snagu koju daju (kad se usporedi s 4xx-5xx serijom npr 7xx-9xx.

- Lowend VGA ne traže dodatno napajanje (ugl 30-50W, sam PCIex osigurava do 75W).

- Midd.. divlji zapad, neke rade bez dodatnog napajanja tj nema precizne granice + rebranding, neke umjesto 6pin koriste 8pin (jer je 'jača'... običan trik-marketing-placebo). u rasponu 100-150W.

- high, iznad 200W u opterećenju ..270-300W.. i traže često oba 6+8 ili 2x8pin.

Po postojećem konektoru na VGA može se zaključiti koliko struje stvarno troši (svaka VGA ima u specifikacijama navedeno). Problem je samo kad oni preporuče npr berem 500W.. (da samo govore za VGA, manje bi bilo zabuna).

Novije ugl za istu snagu troše manje, ali topmodeli troše puno.

Problem može biti i MBO iz niže klase, ako elektronika ne isporučuje dovoljno stabilnog napona kroz PCIex.. (teoretski je sve OK, u praksi ima svega).

Ostatak računala troši ispod 200W (osim ako natrpaš diskove, RAMove, sto USB punjača, s nekom zvjeri od CPUa.. recimo da je tad možda 300W, pojedina komponenta 10-15W, za CPU postoji podatak ali ne miješati s TDPom, npr do 130W, većina polovicu toga).

Najkritičnije je paljenje (inicijalizacija) računala (jer tad sve traži neku struju). Naravno i u nekom benchu-igri kad CPU i VGA vuku max (ali tad je sporedan ostatk računala koji ugl tad miruje). Prava deklaracija (kojoj se vjeruje) navodi točne podatke. Problem je samo vjerovati ili ne.

Napajanje 150kn, bez obzira što deklarira npr 500W vjerojatno ne daje kontinuirano više od 270W.. pa još dok je sve novo možda i radi, starenjem, povišena temperatura.. efikasnost pada i tad još samo MBO-VRM može ispeglati potrebno.. tj pregori nešto, dali samo napajanje ili pola PCja MBO+VGA... (jeftikaner napajanje je čest uzrok crkavanju ostatka). Pravo napajanje će vjerojatno dati kavitetnih 400W, vjerojatno i nakon nekoliko godina barem 350W..

-u slučaju problema kao grmljavina, sve može porkavati (garancija ne pokriva ali možda prođe). Nije baš najjasnije dali uzeti neko pristojno napajanje za cca 300kn i zamijeniti ga nakon par godina ili skuplje. Sreća je ipak nepoznanica...

Recimo da su 500-600W dovoljno i da je izbor (cijene) stvarno stvar izbora. Može raditi i jeftikaner (ali to čak ni trgovci više ne stavljaju u svoje konf. jer s garancijom 2god imaju problem i minus gledajući šasnu da sve crkne, stave ga isključivo u najnezahtijevnije konf. za sve ostalo bar 50kn više i mirniji su).

Railovi. Koliko VGA planiraš, npr CF-SLI tad je i MBO preduvijet, tad ima smisla 700-1000W.. jer tad se slaže zvjer. Može i 2x500W (često jeftinije), čak i zbog duljine žica.. samo se doda adapter za paljenje (ili spojiš par žica).

Kod veće potrošnje, 'zvjer PC' je važnije imati kvalitetno napajanje, u takvom su i railovi odvojeni, ... ali to ovisi o konkretnom opterećenju. Navedene tvoje potrebe/plan mogu biti u rasponu od 150-400W (stvarne potrošnje bez CF/SLIja).

Modularno ili fix, u istoj klasi modularno je cca 100kn skuplje. Osim urednosti ako imaš neiskorištene kablove npr VGApower.. ali kalbiranje se da vrlo uredno srediti. Radije bi 100kn dao za brand, garanciju, jače napajanje.. nego za modularno. Odnosno.. ako ne ubaciš dodatnu VGA tad je i napajanje vjerojatno overkill pa tad i MBO itd. (neke svtari se trebaju odmah znati, odgađanje nadogradnje može dati loš rezultat tj može biti bačen novac u kategoriji 500-1000kn smao za PS). Žice kad složiš, dalje je svejedno. Tad ako koristiš žice, nekako više vjerujem fixnom kablu nego konektoru koji može biti klimav... (nepotrebno paničarenje, nisam još naišao..). U jeftinjoj kategoriji se ne nude modularna. ..

- tko zna, ako se ne ugrađuje odmah VGA, možda je novčano/realno optimalnije uzeti neko prosječno napajanje i prilikom nadogradnje kupiti konkretno, tad nema promašaja/nagađanja. Pogotovo ako kućište ima mjesta za 2x (neka kućišta imaš na dnu i na vrhu), tad su napajanja npr 400W/300kn neki optimum i dodatnu VGA spojiš na dodano napajanje.. to je samo jedan od mogućih scenarija, kao ideja koju možeš razmotriti.

-enivej, napajanje kao komponentu odaberi posljednje.

(ovo je samo filozofiranje o napajanju, za kompletan PC se mogu natipkati stranice i nikad 'najboljeg' odgovora...)

17 godina
    croatianchemist kaže...

Pročitaj vašu raspravu, rado bih sudjelovao, ali nemam dovoljno znanja.

Mogu jedino napisati ponešto o vlastitim preferencama, pa mi opet me kritizirajte jer tako i najbolje nauči čovjek.

Što se tiče matične ... laički mi se čini (ispravite me) da je zgodniji ATX format, nego mATX ili ti neki manji. Prvo jer imaš više mjesta i komotniji si. Drugo, imaš veće mogućnosti nadogradnje PCIe i PCI karticama i slično.

Gledao sam u instaru, najjeftinija ATX koju sam našao je oko 800-900 kn. Ona ima i dual bios recimo, dosta USB 3.0 i 2.0 portova i još možda pokoji gamerski dodatak. To se mi se čini dobar plus, pogotovo ovaj dual bios, jer jedna matična mi se sje*ala nakon updata biosa. Još bolje ako se kupi neka koja ima noviji chipset koji će podržati broadwell. Nekako mi je to pametnije nego matična od 350 kn, koja ima najosnovnije koje bi me trenutno zadovoljavalo, ali u budućnosti možda ograničilo. naravno da se ne kupuje komp za idućih 10 godina, ali s druge strane sadašnji komp je star 8 godina (core2duo) i evo, win 8.1 vrti bez greške i za svakodnevni rad je super. Puno lakše mi je po njemu čačkati jer je ATX format, nego po kompu od starog koji ima malu matičnu di je sve blizu i bojim se da ne oštetim nekaj dok mijenjam neku komponentu. 

Procesor - pa meni je dosta i3. AMD/INTEL, pojma nemam, više mi se sviđa intel jer ga oduvijek koristim pa znam nešto u njemu. O AMD procesorima ništa ne znam. 

Iskreno, stari mi ima i5 ivy, ja imam core2duo, i moram reći da za svakodnevni rad nije tolika razlika. Moj komp sa core2duo mi se najviše ubrzao kada sam stavio novi hdd. Čitao sam da je zapravo usko grlo više hdd i da se više dobije sa SSD + slabiji proc nego hdd i jači proc. Naravno, pod uvjetom da se ne koriste procesorski zahtjevne aplikacije. Ono, office rad i slične gluposti.

Grafika - šta ja znam, za početak bi uzeo neku niže srednje klase, upgrade se lako napravi u slučaju potrebe, makar sumnjam da će se takva potreba pojaviti.

Hvala na komentarima i ispravcima :)

Matična ne mora biti ATX. Danas najbolje čipsete možeš naći na matičnim pločama raznih veličina, od punog ATX, preko skraćenog ATX, micro ATX-a, pa do mini ITX-a. Ja recimo imam mini ITX ploču jer mi više ne treba. Po više mislim na to da mi ne treba više od jednog utora za grafičku karticu, ne trebam PCIe ili PCI utore za nekakve dodatne kartice, niti trebam više od dva utora za memoriju. Logika da je po ATX računalu lakše čačkati ima smisla iz perspektive profesionalnog servisera, no zapitaj se koliko često zapravo otvaraš računalo i mijenjaš komponente. Ja to na svom računalu napravim možda dva-tri puta godišnje. 

Procesor - ovo što si napisao o procesorima zorno ilustrira koliko su ti performanse bitne. Ako ne kužiš razliku izmežu i5 Ivy Bridgea i nekoliko generacija starijeg Core 2 Duo procesora, onda je maltene svejedno koji procesor odabereš ako nije Celeron. S obzirom da želiš diskretnu grafičku karticu i naginješ Intelu, predlažem da kupiš najjeftiniji i3. SSD svakako nemoj preskočiti jer doista osigurava najveći subjektivni skok u performansama. 

Grafika - mislim da ti je recimo R7 260X prilično solidan izbor. Ako hoćeš nešto jače onda recimo R9 270X.

Napajanje - premda 80 PLUS certifikat, posebno ako je "jači" od Bronzea, doista jamči kvalitetu napajanja, nažalost ne jamči da će napajanje biti tiho. S obzirom da se buka razlikuje od modela do modela, predlažem da pročitaš recenziju napajanja na par mjesta na webu prije kupovine. Napajanja su najefikasnija pri opterećenju od 50%, a s obzirom na komponente na koje ciljaš, zasigurno ti ne treba jače od 600W. Štoviše, čini mi se da tvoje potrebe može zadovoljiti i kvalitetno napajanje od 450 ili 500 W - recimo nekakavav Seasonic S12G ili nešto slično. Još jedna napomena u vezi 80 PLUS znački - nije baš nužno gurati srebni ili zlatni standard odnosno 80 PLUS značku. Takva napajanja jesu nešto kvalitetnija i efikasnija, no ušteda energije koju ćeš dobiti zaista je vrlo malena i u konačnici neisplativa ako se uzme razlika u cijeni. S obzirom da si planirao kupiti disk s jamstvom od 5 godina, predlažem da kupiš i napajanje s tako dugim jamstvom. 

12 godina
    neaktivan
    Uparivanje komponenti

AMD FX-6300
    Asus M5A78L-M LX V2

RAM: 4GB DDR3 1333Mhz Transcend

HDD: 250GB Sata II Segate

Kuciste: Blueberry Gamer G52 + 560W napajanje

Zanima me misljenje o ovoj konfiguraciji, kako ce se ovaj procesor ponasat na ovoj maticnoj i da li ce biti dovoljno ovo napajanje  posto nekad kasnije mislim ubacit graficku ( r7 260 najvjerovatnije ) i da li se isplati dati 200kn vise za LC power 600w

Moj PC  
    0 1 hvala 0
    13 godina
    neaktivan

Za ovu konfiguraciju i uz r7 260 nepotrebno jace PSU, ali ako financije dozvoljavaju svakako ulozi u nesto kvalitetnije napajane.

12 godina
    neaktivan
    Hvala na odgovoru, znaci mogu ostavit ovo sto dodje sa kucistem od 560w
    13 godina
    protjeran
    next'24 kaže...

Ne, nego ulozi u kvalitetnije(brendirano min 80+ cert. bronze) napajanje! za 50€ dobijes kuciste i napajanje od zamisli 560w, znas da je to teski krs unutra...

evo tu ljepo pitaj ljude koliko mozes dati i on ce ti preporuciti maximalno najbolje moguce

http://www.bug.hr/forum/topic/kucista-napajanja/napajanja-vasu-konfiguraciju-po/51397.aspx

LP

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
    Poruka je uređivana zadnji put ned 18.1.2015 16:04 (Stjepanj).
    10 godina
    neaktivan

čitam ovo i mnogo zanimljivo, ja isto nikad nisam bio za amd, a nikad nisam ima ni iskustva snjime, očit zbog cijene, za svoj komp isto tako nisam ni gledao amd sada uzimam za brata pa su mi preporučili amd, ćemo probat i to tada makar da čujem i vas jer vas nema u temi slaganja, šta vi mislite koji proc za komp koji će služiti samo za surfanje, gledanje tv-a na kompu te filmova koju stranicu teksta napisati u wordu te neke starije igrice zaigrati (toliko su stare da se bojim dali će niti radit na novom kompu), cifra bi bila oko 2500kn, te iman još jedno pitanje šta znači to kod napajanja 80+? te koliko je kvalitetno napajanje forton hexa+ 400?

13 godina
    neaktivan
    Stjepanj kaže...
    next'24 kaže...

Ne, nego ulozi u kvalitetnije(brendirano min 80+ cert. bronze) napajanje! za 50€ dobijes kuciste i napajanje od zamisli 560w, znas da je to teski krs unutra...

evo tu ljepo pitaj ljude koliko mozes dati i on ce ti preporuciti maximalno najbolje moguce

http://www.bug.hr/forum/topic/kucista-napajanja/napajanja-vasu-konfiguraciju-po/51397.aspx

LP

Gore sam dao svoje misljenje vidim slazes se, ja se isto tako slazem s tobom da ce decki sa foruma u temi koju si linkao dati najrelevantniji odgovor.

Poanta nije u tome!, ovaj forumas otvorio je ovdje temu i zeli cuti misljenje kompetentnih ljudi, infornirati se prije kupnje a ne kupiti ono sto mu prodavac zeli prodati!

Primjer: @stjepanj odgovori mi, npr. da mi "obicni kupci" odemo u omiljenu  ili povoljniju nam prodavaonicu kupiti gotovu konfiguraciju... prva nek bude cijene cca. 2500Kn druga cca. 4000Kn, pitanje glasi koliko si siguran da obe konfiguracije nece biti u identicnom kucistu s identicnim napajanjem?

1
    Nova poruka
    E-mail:
    Lozinka:

vrh stranice