Stari pc kao server

poruka: 3
|
čitano: 1.716
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Stari pc kao server

Dobar dan svima.imam jedan stari pc (pc2 u moj pc)i mislio bih napraviti od njega neki fileserver.ima 2 ide utora pa bih uzeo 4 hdd sad me zanima:ima li windows xp podrsku za software raid 0.

Hoce li 150mbps wifi biti dostatan za filetransfer

Da uzmem sata karticu

6 nastaviti sa projektom
0 ne nastaviti
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Stari pc kao server

- jeftin SATA kontroler neće pomoći (nevažne performanse), jedino ako ti je potreban SATA port uz problem bootanja ako misliš na njega instalirati OS (nemaju svi boot ROM, skuplji-kvalitetniji-brži kontroleri su skuplji od nove MBO pa nema smisla).

- za fileserver je dovoljan (naj)sporiji disk, usko grlo je mreža ali ni to nećeš primjetiti kao poseban problem. Uobičajeno je koristiti žicu, wlan može ali jedino ako ne možeš žicom spojiti (server PC može stojati bilo gdje, nema razloga udaljavati ga od routera-switcha, ako je udaljen pa treba wlan tad se može desiti problem smetnji i time pad brzine..)

-za fileserver je dovoljan bilo koji PC ili OS, win ima nekih zgodnih sitnica ali možda može linux (bilo koja distra) npr eliminiraš probleme s virusom ili licencom. Naravno za linux problemi mogu biti npr driveri, to provjeriš livebootom.

-btw, osim u oglasniku za par kuna, ne isplati se kupovati stare PATA diskove, cijena-kapacitet. Novi 1TB SATA HDD je cca 400kn. U starom PCju 4xHDD traže dovoljno priključaka za struju, povečavaš šansu za problem (x4) jer sve se kvari a PATA diskovi su ugl stariji... Ako ih već imaš, možeš ih iskoristiti ali manje dijelova daje manje problema i tiši rad (za server i to može biti kriterij jer obično radi nonstop).

-ako uzneš sata kontroler (za sata disk), pripazi na potrebne power-sata konketore, možda trebaš adapter.

-umjesto trpanja više diskova, postoji drugi pristup, korištenje diskova po potrebi, preko USB-adaptera (ili spajanje-odspajanje direktno na MBO uz gašenje), ladice za HDD i sl. Time dobiješ malo veću sigurnost za podatke (jer ako je disk odspojen neće se pokvariti osim ako si baksuz) i eliminiraš ovisnost o količini i tupu strujnih konektora, buku i sl. USB je najzgodniji jer možeš spajati bez gašenja, većina jeftinih kontrolera ne dozvoljava hotplug (moraš gasiti PC). npr SATA kontroler može imati i vanjski priključak eSATA ili samo dodaš bricket (lim s konnektorom) na stražnji dio PCa, dok za front postoje razne kombinacije (50-200kn) SATA-USB.. konektora. To su samo moguće ideje, odlučiš po svojim potrebama i hardwareu koji ti je pri ruci, tek da ne pokupuješ pogrešno...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2014 14:37 (ihush).
14 godina
neaktivan
Re: Stari pc kao server

Hvala puno nista onda kako vidim radije u pc1 staviti taj jos jedan hdd koji kupim u buducnosti  i n(sad nisami pri parama)jesam baksuz jucer me petarda pogodila u oko hvala bogu sve je ok.onda mi ce pomoci ovaj ko p ionako radi 24\7 hvala na pomoci moze lock temu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice