Server za backup podataka

poruka: 19
|
čitano: 6.808
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozz, pošto neznam koja cijena bi bila toga, jel bi to išao obični komp ili nešto drugačije, otvorio sam novu temu pa ponudite par opcija.

Treba mi server koji bi služio za backup podataka, zapravo, na tom serveru bi bili SVI podatci koji se koriste u firmi i svaki dan bi se upisivali i brisali novi.

Znači svi podatci bi se nalazili na tom računalu i svako računalo bi moglo pristupiti na njega i stavljati i brisati podatke.

Ako kužite, super, pošto neznam kolika je svota novca potrebna za ovo, ponudite nešto što bi trajalo godinama.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nikako obicni komp! Obavezno pravi server sa RAID kontrolerom, redundantnim diskom i redundantnim napajanjem (ako ima super). Zadnje što želiš je da ti se nešto dogodi sa svim podacima u firmi. Recimo, ako imaš rack, kao fileserver, čisto ok bi bilo http://www.instar-informatika.hr/ibm-server-x3250m4-2583kkg/0644557. Staviš dva diska u mirrored raid polje instaliraš recimo windows server 2008 i lijepo se poigraš sa DFS-om za shareove (radi kasnijeg lakšek manipuliranja podacima). Ja osobno ne bih išao ispod toga, još bi upiknuo i neki manji UPS. E sada, pošto (vjerojatno ako još nemate server) je ovo manja firma, onda se može (iako je preporučljivo da se i to razdvaja) dignuti osim fileservera i DHCP, print server i domain controller na istoj mašini pa onda fino imaš punu kontrolu nad korisnicima. Kasnije čak i VPN bi išao bez frke za manji broj korisnika.

My 2 cents.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Daj to laički pojasni, šta kupiti i kako spojiti? Ne treba kontrola nad korisnicima, samo mogućnost upisivanja, brisanja i izmjenjivanja podataka (excel, word etc)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ma kakav rack... Ako već pita ovdje, dovoljan mu je jedan najobičniji NAS. Najbolje Synology, može i Dlink, s min. dvije ladice za disk (bolje četiri) i RAID1.

Gledam te!

0 0 hvala 0
15 godina

Pitao je za server... Dobro, ako hoce samo file sharing, onda je istina dovoljan i NAS.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Dijeljenje podataka, ali i mogucnost spremanja podataka na tom serveru..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pa naravno da imaš i mogućnost spremanja. Evo ovo recimo, staviš dva identična diska unutra u RAID 1 polje i miran si, ako jedan rikne, podaci su sigurni. Ali sada, ako je iole ozbiljna firma i ako misliš baš sve staviti na mrežu, onda bih se opet vratio na punokrvni server. Zašto? Kontrola pristupa. Ne vjerujem da na ovom NAS-u možeš to složiti. Ja osobno ne bih htio da Mika iz pogona ima pristup financijskim podacima od Barice iz računovodstva, ako me razumiješ...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Server za backup podataka
Leryan kaže...

Pa naravno da imaš i mogućnost spremanja. Evo ovo recimo, staviš dva identična diska unutra u RAID 1 polje i miran si, ako jedan rikne, podaci su sigurni. Ali sada, ako je iole ozbiljna firma i ako misliš baš sve staviti na mrežu, onda bih se opet vratio na punokrvni server. Zašto? Kontrola pristupa. Ne vjerujem da na ovom NAS-u možeš to složiti. Ja osobno ne bih htio da Mika iz pogona ima pristup financijskim podacima od Barice iz računovodstva, ako me razumiješ...

Tu nema problema oko računovodstva, jer toga nema, svi podatci se smiju međusobno gledat. A ovaj komp na kojem mu je smješteno sve star je nekih 10 godina i baš je pravo računalo, i ima jedan bad sektor koji se pojavio unazad mjesec dana, tako da je i on pri kraju i ne treba riskirat već rješavat.. Tako da bi ovaj sad prijedlog bio super, samo daj sa diskoviam sa svime.

15 godina

U principu ne možeš kupiti NAS sa diskovima, oni su uvijek bez, ali nije ti problem kupiti dva diska i ubaciti. Neka budu identična samo, onda ga fino konfiguriraš preko USB-a ili preko IP-a ako si ga spojio na mrežu. Definiraš share i staviš RAID 1. Samo znaj da onda imaš kapacitet jednog diska, a ne dva.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Leryan kaže...

U principu ne možeš kupiti NAS sa diskovima, oni su uvijek bez, ali nije ti problem kupiti dva diska i ubaciti. Neka budu identična samo, onda ga fino konfiguriraš preko USB-a ili preko IP-a ako si ga spojio na mrežu. Definiraš share i staviš RAID 1. Samo znaj da onda imaš kapacitet jednog diska, a ne dva.

Jel se na to instaliraju windowsi ili nešto drugo?

12 godina
neaktivan

Windows server ili server ubuntu....prijedlog za diskove je svakako WD red koji su napravljeni za NAS uređaje,ali možda ne bi bili loši ni wd green,jer oni kad se ne koriste,odlaze u ''standby''

Only 3 things are infinite - the Universe,human stupidity and WinRar's trial period.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Na te NAS-eve ide windows server??? :)

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Leryan kaže...

Na te NAS-eve ide windows server??? :)

a valjda imaju neki posebni za NAS,ja znam samo za ove '''serverske''

Only 3 things are infinite - the Universe,human stupidity and WinRar's trial period.
15 godina

Ja još nisam vidio serverski nas sa OS-om... Imaš filerserver koji se spaja na NAS, on samo ima podatke.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pošto nemam pojma kak rade ti NAS serveri zanima me da li se na to čudo da instalirat mysql server?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Gledo sam malo po netu, a valjda ću znat to spojit, ak ne tražit ću pomoć nekog stručnjaka tu u gradu.. A zanima me još koji bi bilo najbolje switch uzet, jer imam modem koji je na prizemlju i pravi se ured sad iznad toga, dolje će ostat i dalje dio osoblja, dakle ne mogu prenest switch i ruter gore, šta da uzmem trebat će spojit 3 - 4 kompjutera gore

Ali to mora bit umrežano sa ovim kompjuterima koji su dolje, znači imam jedan kabel koji ide iz modema u switch, ovaj drugi ću vuć iz switcha u ovaj drugi switch ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Hrvek1909 kaže...

Gledo sam malo po netu, a valjda ću znat to spojit, ak ne tražit ću pomoć nekog stručnjaka tu u gradu.. A zanima me još koji bi bilo najbolje switch uzet, jer imam modem koji je na prizemlju i pravi se ured sad iznad toga, dolje će ostat i dalje dio osoblja, dakle ne mogu prenest switch i ruter gore, šta da uzmem trebat će spojit 3 - 4 kompjutera gore

Ali to mora bit umrežano sa ovim kompjuterima koji su dolje, znači imam jedan kabel koji ide iz modema u switch, ovaj drugi ću vuć iz switcha u ovaj drugi switch ili?

ček,koliko je uopće klijenata? postoje svitchevi od 4,8,16,32,64 (i slično) i više portova,tako da ne znam što će ti dupli switch

13 godina
neaktivan
kivic15 kaže...
Hrvek1909 kaže...

ček,koliko je uopće klijenata? postoje svitchevi od 4,8,16,32,64 (i slično) i više portova,tako da ne znam što će ti dupli switch

Imaš prizemlje koje ima mislim 3 - 4 računala, povezana na switchu sa printerima, i sad će se napravit još jedan dio ureda ali je iznad toga na katu, tako da i gore treba switch. Kako je najpametnije to izvest i spojit, logično bi bilo da se kupi novi switch..

edit: što se tiče računala, bit će gore 3 printera i 4 računala

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2014 19:42 (Hrvek1909).
10 godina
protjeran

Jel aktivna tema? Ako da, imam pitanje: jel bolje obicni komp sa velikim HDD kupiti i s njega napraviti server ili vec gotovi server za backup?  Koja opcija mi je jeftinija/bolja?
p.s. ovdje sam se malo jos informirao vezano uz backup podataka

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.3.2015 8:52 (Ivan29).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice