Osvjezavanje kompa za do 500kn - DDR + grafa

poruka: 11
|
čitano: 1.598
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Ovako, frendica ima konstantno problema sa "sporim kompom" i neke gluposti joj se dogadjaju, cesto se smrzava....

Dodjem do nje a ono strava, celeron 2.66GHz na Asrock 775i65gv maticnoj... zvuci nelose za sada za njene potrebe... vrte se XP SP2 - nis prezahtjevno ne radi, za njene potrebe cisto pristojno, no komp ima SVEGA 256 MB DDR. Task manager naravno kaze da je u upotrebi od 300 - 600MB dakle 768 bi joj bilo dosta. Covjek kojem je dala slozit komp je pobro dosta para i "opeljesio" ju po meni - to je prije godinu dana i pol platila oko 2.5k kuna i jos dala stari, nesto slabiji komp pod cijenu - mislim na DDR ramu je stedio, bez graficke, ima samo integriranu.

Moja ideja je kupit 512 MB DDR 400 kingmax za 100kn u ADM-u, no htio bih i neku graficku AGP iz ATI HD serije ili Nvidia istih performansi (samo da moze pustati HD sadrzaj, ona se ne igra, surfa, pogleda film koji itd. sto joj treba napisati u wordu, nisje pretjerano zahtjevan korisnik, no da moze danas - sutra ugraditi blue-ray i gledati filmove bez problema buduci da racunalo i sada koristi za gledanje DVD-a i divx-a, a sa takvom grafuljom ga moze spojiti na TV i koristiti ko HTPC sto bi po meni bilo super), mislim da bi se to fino dalo naci za nekih 400njak kuna. E pa sada, ima li ko ideju, ne mora ni biti novo, ako netko od vas ima takve dijelove starije koji su ispravni a voljni ste ih prodat javite se na pm, inace moze ovdje prijedlozi. hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Osvjezavanje kompa za do 500kn - DDR + grafa
Rhodin kaže...

Ovako, frendica ima konstantno problema sa "sporim kompom" i neke gluposti joj se dogadjaju, cesto se smrzava....

Dodjem do nje a ono strava, celeron 2.66GHz na Asrock 775i65gv maticnoj... zvuci nelose za sada za njene potrebe... vrte se XP SP2 - nis prezahtjevno ne radi, za njene potrebe cisto pristojno, no komp ima SVEGA 256 MB DDR. Task manager naravno kaze da je u upotrebi od 300 - 600MB dakle 768 bi joj bilo dosta. Covjek kojem je dala slozit komp je pobro dosta para i "opeljesio" ju po meni - to je prije godinu dana i pol platila oko 2.5k kuna i jos dala stari, nesto slabiji komp pod cijenu - mislim na DDR ramu je stedio, bez graficke, ima samo integriranu.

Moja ideja je kupit 512 MB DDR 400 kingmax za 100kn u ADM-u, no htio bih i neku graficku AGP iz ATI HD serije ili Nvidia istih performansi (samo da moze pustati HD sadrzaj, ona se ne igra, surfa, pogleda film koji itd. sto joj treba napisati u wordu, nisje pretjerano zahtjevan korisnik, no da moze danas - sutra ugraditi blue-ray i gledati filmove bez problema buduci da racunalo i sada koristi za gledanje DVD-a i divx-a, a sa takvom grafuljom ga moze spojiti na TV i koristiti ko HTPC sto bi po meni bilo super), mislim da bi se to fino dalo naci za nekih 400njak kuna. E pa sada, ima li ko ideju, ne mora ni biti novo, ako netko od vas ima takve dijelove starije koji su ispravni a voljni ste ih prodat javite se na pm, inace moze ovdje prijedlozi. hvala

Nek stavi bar gigu rama i X1650 ili HD2x00.
A mi smo ti ljudi tako obični, koji u životu bore se za svaki drugi dan ! Ne prodajemo tijela svoja nikome i još se uvijek čovjek zovem ja JA SAM SLOBODAN !!!
17 godina

ma kompotko sve stoji, ali rekla je da ima max 500kn sad za to a da ovako vise stvarno nemre radit, maticna ima 2 dimm slota, a ona samo 256MB ram, pa mislim prvo uzet 512 i grafulju neku agp jer bi se to moglo naci u toj cijeni (512 MB ram je 100kn u ADM) ali nemrem nigdje naci HD 2x00 agp grafulju za kupit da je raspoloziva osim HD 2600pro u ADM, a misim da joj je HD 2400 cisto dovoljna, samo nitko je nema za prodat, a vjerujem da bi bila jeftinija

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A taj radeon 2600pro dode 441kn i jos 512rama 100kn..vjerojatno moze jos 41kunu izvuc..Šutim

I probaj tog celerona malo dignut da sve to zajedno malo bolje radi..

...Scooter Tuning is not A Crime!!...
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2008 23:50 (Lion King).

0 0 hvala 0
17 godina

nova ideja... zovem frenda, on ima jednu ATI x850xt viska i doslovce bi mi ju dao, koliko znam ta grafa je HDTV ready, tj moze posluzit za ovo sto njoj treba, zar ne? ako da onda trebam preporuku za neku utlra jeftinu DDR PCI-E maticnu iz ADM-a (ako imaju jos toga) i uzeo bi 1GB DDR rama i jos uvjek bi mi ostalo od tih 500kn, zar ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

nda, malo sam spor ja... sad si gruntam ima ddr2 1gb za 94kn i maticnih koje su celeron i ddr2 kompatibilne za 270kn, pci-e slot za x850xt i naspram ternutnog kompa ima zvjer

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

i neka skenira komp protiv gamadi( to govorim zbog svoje predođbe o curama i njihovog znanja o pc-u- u mom razredu -ima slučaja da nisu skenirale komp od kad su ga dobile u ruke)

- razlog zašto šteka

i ja sam imao xp pro na 256 SDRAM i Celeron 1,2 Ghz nije štekao

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2008 1:00 (brezonja).

0 0 hvala 0
17 godina
brezonja kaže...

i neka skenira komp protiv gamadi( to govorim zbog svoje predođbe o curama i njihovog znanja o pc-u- u mom razredu -ima slučaja da nisu skenirale komp od kad su ga dobile u ruke)

- razlog zašto šteka

i ja sam imao xp pro na 256 SDRAM i Celeron 1,2 Ghz nije štekao

pa ono, format C tj. reinstall windoza je prvo sto sam napravio, onda mi nije bilo jasno zakaj steka na frisko dignutim windozama sa firefoxom sa 3 otvorena taba nakon 10 minuta koristenja i slusanja winampa u pozadini, krenem gledat kakava je kanta, mislim kad task manager pokaze 487MB da koristi a 256 MB rama ima znas da je ostatak na disku i da cijelo vrijeme mora prebacivati podatke disk (virtual memory) i ram.... na 333 mhz DDR je to jaaako sporo, kad dodas tome cinjenicu da ima integriranu graficku i da ni tih 256 MB rama nije 256 vec 256 - koliok guta graficka.,... mislim da je 1GB za ugodan rad u XP+ minimum i imat desktop racunalo sa integriranom grafuljom danas nema smisla
17 godina
neaktivan
Rhodin kaže...
  pa ono, format C tj. reinstall windoza je prvo sto sam napravio, onda mi nije bilo jasno zakaj steka na frisko dignutim windozama sa firefoxom sa 3 otvorena taba nakon 10 minuta koristenja i slusanja winampa u pozadini, krenem gledat kakava je kanta, mislim kad task manager pokaze 487MB da koristi a 256 MB rama ima znas da je ostatak na disku i da cijelo vrijeme mora prebacivati podatke disk (virtual memory) i ram.... na 333 mhz DDR je to jaaako sporo, kad dodas tome cinjenicu da ima integriranu graficku i da ni tih 256 MB rama nije 256 vec 256 - koliok guta graficka.,... mislim da je 1GB za ugodan rad u XP+ minimum i imat desktop racunalo sa integriranom grafuljom danas nema smisla
  meni nije ama baš ništa štekao windovs Xp Pro na 256 SDRAM-a na 100 mhz, a i danas mi windows pojede samo 200 mb plus minus 10 mb, i 256 mb rama sam imao 4 god i nije štekao čak ni u igrama.

a sad s   768 mb SDRAM-a na 100 mhz mi uopče ne šteka u normalnom radu a kamoli u wordu ili dok surfam s 7 otvorenih tabova
17 godina
brezonja kaže...
Rhodin kaže...

meni nije ama baš ništa štekao windovs Xp Pro na 256 SDRAM-a na 100 mhz, a i danas mi windows pojede samo 200 mb plus minus 10 mb, i 256 mb rama sam imao 4 god i nije štekao čak ni u igrama.

a sad s   768 mb SDRAM-a na 100 mhz mi uopče ne šteka u normalnom radu a kamoli u wordu ili dok surfam s 7 otvorenih tabova
ok, ovo je sada OT: ja ne znam koji xp ti koristis, no frisko instalirani windozi xp pro bez ijednog drivera, SP, officea ili bilo kojeg drugog programa koriste 189MB ram, gledo sad kad sam instaliro, i vrte 18 procesa pri prvom dizanju.... sa driverima, officeom, SP2, adaware, winamp, divx, bsplayer, flash, adobe reader, quicktime, nero, power dvd, bittorrent... moguce da sam jos nekaj zaboravio, uglavnom nakon nekoliko reseta (resetiro sam svaki put kad je trazio za svaki slucaj) oko 210mb (s time da sam u msconfig iskljucio da se pale neke gluposti tipa msmessanger, winamp agent, nero, bittorrent itd. u startup tabu) i oko 37 procesa... sad, ili si ti imo gole i bose windoze ili nekaj ne stima.... firefox se jako brzo popne na 50-80MB zauzeca i vec to nevalja, a kamo li ak oces "multitaskat" sa jos winampom i nedaj boze wordom ili necim upaljenim u pozadini... zvuci smijesno, ali polako ga to gusi....

topic: dakle kako vam zvuci:

ATI x850XT (napomena: besplatan! - ako nista puno bolje od integrirane bilo koje)

ili eventualno jos dodat 190kn i uzet
Gigabyte Radeon HD 2400 XT 256MB DDR3, PCIE, TVout, DVI - 190kn

doduse nisam siguran kakav hard ima (sto se tice kompatibilnosti), napajanje me ne brine jer ovo bi trebalo bilo koje napajanje drzat

17 godina

Prva i najjeftinija stvar koja se može učiniti za povećanje performansi starog kompjutera je više RAM-a. Osmijeh Što se prelaska na X850XT tiče, što da ne kad je džabe, ali tu neće dobiti mnogo po pitanju video akceleracije.

EDIT: Kad sam već kod video akceleracije, setih se da u onom eksperimentu na Tom's Hardwareu "Athlon 2000+ vs Atom" Athlon nije bio u stanju da glatko prikaže BD film uprkos tome što je bio uparen sa integrisanom grafikom koja je radila punu video akceleraciju (780G čipset) zato što je, najverovatnije, procesor bio preslab da bi obavio dekriptovanje sadržaja sa originalnog diska, a njen stari celeron na 2,66GHz nije mnogo jači od toga, tako da bodi taj X850XT kad je besplatan, a gledanje blue ray filmova će ionako morati da sačeka sitnu investiciju u odgovarajući drajv. Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2008 2:11 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice