Matična i napajanje za NAS server

poruka: 5
|
čitano: 2.168
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Matična i napajanje do 1200/1300kn za NAS server

Pozdrav

Napajanja i matične su mi nekak najzeznutije komponente za odabrati pa se, eto, obraćam vama za pomoć. 

Trenutne komponente su dvojezgreni Intel Celeron G1840 s. 1150, 8GB DDR3 RAM-a i 2x2TB WD Red diska (koji će ići RAID 1). Ujedno, ovaj NAS je čisto za laganu kućnu upotrebu, neće biti nikakvog profesionalnog/jako zahtjevnog okruženja.

Pretpostavljam da bi za ovakvo nešto bilo čisto dovoljno napajanje od nekih 400w max. Nije važna modularnost i slične gluposti, bitna je stabilnost i pouzdanost, jer se ovaj komp neće u biti nikada gasiti.

Za matičnu je u biti jedino potrebno da ima što više SATA portova i da ima HDMI ili DisplayPort izlaz po mogućnosti.

Ujedno, biste li mi mogli dati neke preporuke za ventilatore (2 komada) i hladnjak za proc do nekih petstotinjak kuna? To ne ulazi u ovaj budžet za mb. i napajanje, neg ide zasebno.

Hvala :)

EDIT: zaboravio sam napomenuti, htio bih da sve po mogućnosti mogu nabavit u ADM-u ili Futura IT.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2015 16:43 (Suddenly Psychotic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Matična i napajanje do 1200/1300kn za NAS serv

novi CPU pogotovo Celeron, su 'hladni', ne traže dodatne hladnjake.. (osim možda zamjene za pasivnjak ili super tihe..). Za ovakvu namjenu je 'zgodno' i underclocking.. (nečujno, trajno, hladno).

RAID-1 nije backup, podsjetnik npr na ransom-crypt.. mirror je zapravo beskoristan čista redundancija u slučajevima kad je to potrebno (webserver i sl) kao vanjska usluga koja mora biti stalno up (uptime 99+%).

napajanje, može zvučati čudno.. dovoljno i manje od 200w, treba biti kvalitetno, teško, pravo.. ne MS kerefeki.. a broj koji otisnu je samo broj, ili višak u ovom slučaju. Takav NAS treba cca 100w.. ostalo je višak, toplina, ventilatori.. da je Atom i sl, trošio bi više na HDD nego ostatak sistema.

pa i obrnuto, i najnekvalitetnije stvari rade +5g bez posebnih problema kad se pravilno složi-podesi, jeftikaner PC bez problema glumi server.. ali ovdje vjerojatno ne želiš buku.

+ pošto je danas i multimedija-player nešto uobičajenog, npr DLNA ili playanja na TV-gaminga, ima smisla i neka dodatna GPU.. to komplicira-multiplicira odluku npr potrebne Watte, tišina-hlađenje.. ne mora odmah, ali zbog PSa, dimenzija kućišta.. i o tome razmisliti..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2015 17:17 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

novi CPU pogotovo Celeron, su 'hladni', ne traže dodatne hladnjake.. (osim možda zamjene za pasivnjak ili super tihe..). Za ovakvu namjenu je 'zgodno' i underclocking.. (nečujno, trajno, hladno).

Jel imaš kakav izvor za ovu tvrdnju? Zar taj procesor ima stvarno toliko nisku potrošnju/grijanje da mu ne treba dodatni hladnjak, pogotovo u ovakvoj upotrebi?

17 godina

dodatne kao neke jače od onog s kojim dolazi, dovoljan-tih, radi.. jer spominješ dodatne ventilatore. + hladnjak može biti pasivan (da ne kemijamo s vodom) dok se ventilator stavlja samo zbog cijene pasivnjaka u odnosu na efikasnost ali potrebni su za 'normalan' PC, u ovakvom slučaju može se probati ..

- zapravo tu govorim da ne treba dodatni, normalan stock je OK + podesit niži broj obrtaja u BIOSu tako da bude nečujan, to je dovoljno za hlađenje bez underclockinga ili posebnih pasivnih hladnjaka.

ostali je onak.. dodatak.

- a kod underclockinga-undervoltinga skoro kao Atom.. tad ne traži npr ventilator, dovoljno su pasivni finovi.. npr celeron je cca se spušta s 50tak na 30w, atom 4-5-6w.. (neda mi se sad gledati jer se to stalno snižava-mijenja). slično npr tablet-mobač i hrpe NAS-kutijica.. Sam CPU u NASu jako malo radi.. idla (nema gaminga, miltimedije i sl., ne radi VGA itd..).

ovdje npr kažu da se spušta cca 10W ili na 25W.. i sve ovisi o sreći..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 20:43 (ihush).
13 godina

Jesi razmišljao možda o Thin Mini-ITX matičnim pločama? Vidim da na stranicama ADM-a imaju dva model H81T (bez RAID-a) i Q87T (podržava RAID). U njih ide 19 V adapter (preporuka za 90 W), ali nisam siguran koji je točno priključak. Moguće da je onaj kao kod HP i Dell prijenosnih računala (7,4/5 mm). Problem je što kod nas baš i nema malih kućišta koja su specifično za te matične pa ti jedino preostaje DIY kućište ili ubaciš u nekakvo normalno ITX kućište. Mislim da se dobiju 2 I/O shield-a, jedan za tanka kućišta i jedan za normalna kućišta (itx, matx, atx...). Adapteri imaju bolju efikasnost od normalnih ATX napajanja pri tako niskim opterećenjima, a i prednost je što možeš koristiti mala kućišta.

Još jedna stvar je što ćeš morati zamijeniti normalne rame s ramima za laptop (sodimm).

Ako ti se ne sviđaju te kombinacije onda preporuka za LC Power LC420-12 (od 230 kn; 2 god. jamstva), a ako baš mora biti ADM ili Futura onda FSP Hexa+ 400 (oko 340 kn; 3 god. jamstva). Mislim da takva konfiguracija stvarno ne treba ništa bolje od toga makar radila 0-24 h, ali ako baš hoćeš dobru efikasnost i kvalitetu višeg ranga onda idi na SF Golden Green HX 350 (od 470 kn; 5 god. jamstva), ali to napajanje opet nema u ADM-u i Futuri (probaj pitati mogu li ti oni nabaviti ako baš hoćeš kod njih uzimati).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice