Mac ili? graficka obrada zaključana tema

poruka: 44
|
čitano: 7.612
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Mac ili??? graficka obrada
dgigibao kaže...
Bara kaže...

24'' Macovi imaju monitor od 6000 kuna? Brale, na ćemu si ti?

Lipo se uzme HP LP2475w od cca 4500 kuna koji je bolji nego monitor na 24'' iMacu.

Da, znamo da je DELL puno veće kvalitete od Apple, to pokazuju mnogobrojna istraživanja

Jesam li ja igdi spomenija Dell?

jel 24'' iMac ima LED lux monitor? Ako nema onda sifurno nije bolji od gore navedenog HP-a.

17 godina
neaktivan
Mac ili??? graficka obrada

Hacker-ri je postavio pitanje da li je bolje uzeti iMac ili PC i monitor za istu cijenu.

Odgovor po meni je PC, definitivno. Sam kaze da radi na programima u Windowsu,

i na njih je navikao. Da li isti programi postoje i za OSX ne znam niti me zapravo zanima.

Za te pare se moze sastaviti konfa sa i7 920, 6GB ddr3, X58 plocom, HD4870 ili koju grafu vec zeli.

+ odlican Dell, HP ili ciji vec monitor za nekih 4.500kn koje mu taman ostaju.

Sto je odlicna konfa za bio koju vrstu graficke obrade, design-a ili nesto trece.

Zato molim vas dosta tog Mac vs PC bullshita. iMac je za djecu, teenagere i casual usere. Da mu OSX

daje 50% vise performanse u programima naprema Visti opet bi bio daleko od prije navedene konfe.

Mislim ljudi moji i7 920 vs c2d 2.8 ghz, cemu sva ta polemika ????

Posalji Apple-u mail i pitaj da li je to istina i reci ce ti da je tako, i da ako ti treba nesto za posao uzmes Mac pro.

E sad da li vi znate nekoga tko ima Mac Pro? Ja neznam. Zasto? Pa najvjerojatnije zbog astronomske cijene.

Ako nekome treba bas Mac Pro ili neki Dell workstation za njegov posao, vjerojatno ima dovoljno $$ da odvoji za

jednoga i ne bi pitao po forumima da li mu treba. To ti je ono staro pravilo ako moras pitati onda ti i ne treba.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 14:03 (drnde).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
drnde kaže...

E sad da li vi znate nekoga tko ima Mac Pro? Ja neznam. Zasto? Pa najvjerojatnije zbog astronomske cijene.

Ako nekome treba bas Mac Pro ili neki Dell workstation za njegov posao, vjerojatno ima dovoljno $$ da odvoji za

jednoga i ne bi pitao po forumima da li mu treba. To ti je ono staro pravilo ako moras pitati onda ti i ne treba.

Dobro to se slažem, ako nekoga zanima tako nešto onda ne razmišlja o tome koliko to i košta.

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma
17 godina
neaktivan
blahblahblah kaže...

Ovaj iMac je po svemu prosječna PC konfiguracija, osim po nešto većem monitoru od prosjeka. Nije to za profesionalnu grafiku. Ako si Mac fanboi, uzmi "pravog" Maca, ne ovo za prosječno konzumentsko tržište.

Ako ne koristiš neke apliakcije koje Apple radi samo u Mac verziji, nego recimo Adobe, one dolaze i u Mac i u PC verziji.

Primjeti da Mac dolazi s min. 2GB RAM-a, čak i ovaj konzumentski, pa ti je jasno da za profi grafiku ipak treba nešto više. Počni s 4GB.Čak razmisli da uzmeđ 1066MHz memoriju umjesto 800MHz.

Uzmi profesionalnu grafičku (ne treba ti SLI osim ako ne radiš nekakve lude stvari, ali u tom slučaju ne bi pitao ovo na forumu), ne neku gejmersku. Recimo Nvidia Quadro je genijalna linija za profesionalce (AutoCAD i slično), optimirano za takve stvari, dok je za gejming nešto lošija od kartica u istom cjenovnom rangu namijenjenih igranju.

Proc? Što više cachea ima proc, to bolje. Ukoliko dosta renderiraš, mislim da bi Quad bio bolji izbor od Extreme.

Nemoj brijat na veličinu kod harda (makar u grafičkim projektima nikad dovoljno mjesta), propusnost diska ti je najuže grlo u sustavu, nekoliko redova veličin. Umjesto skromnog diska na 7200 rpm, ne idi na ništa ispod 10000rpm. Ne znam baš kakva je situacija sa stolnim diskovima na 15000 rpm. Serial ATA je OK, ali SCSI je prava stvar kad se radi o konstantnom opterećenju (zaseban kontroler i kanali, dok kod ATA sustava to obavlja proc). Radio sam na takvom workstationu, osjetiš razliku. Ali mana je cijena ($$$) SCSI kontrolera i diskova :(

Ako si "pravi", kad si već htio kupiti Maca, pogledaj onda bolje profesionalne (grafičke) workstations koje rade HP (npr. xw serija) i Dell (preporučio već jedan diskutant). Slože dobar, stabilan i brz sustav, u rangu najboljih Macova.

Samo pripazi kad si instaliraš OS, da ne instaliraš kojekakav bloatware i beskorisne gluposti s raznih DVD-ova i s Neta.

OSX je OK, ali meni se ne sviđa NextStep niti općenito OpenStep-bazirana sučelja. To da je "intuitivniji" i "bolji za običnog korisnika" i da "jednostavno radi" ti je propaganda, objektivno nije ništa lakši ni "bolji" od Windowsa. Nećeš biti ništa produktivniji ni brži niti prosvjetljeniji u poslu samo zato jer koristiš OSX. Istina, za Windowse postoji više malwarea, ali to se sve da izbjeći. Zato postoji neizmjerno više softvera, svako zlo za neko dobro. Nemoj se logirati kao Administrator i raditi u aplikacijama ili sufrati webom, nego to radi pod običnim User accountom i time ćeš ukloniti barem 99% potencijalnih problema na Windowsima.

Zašto ljudi savjeruju "uzmi Mac"? Radi tradicije. Mac je bio best buy prije 20 godina (imao si skupe grafičke workstatione na UN*X sustavima). Pa ih je u devedestim Amiga gazila jeftinom, a dobrom multimedijom (Video Toaster, LightWave), a onda se i "PC" nabildao... U principu, to je više radi pokazivanja, kao s autima, "elita". Voli škvadra pokazati da oni nisu "raja", makar uglavnom nemaju pojma o kompovima i OS-ovima, samo znaju raditi u par aplikacija - upustit će se u beskonačne filozofske rasprave o OSX i Windowsima :) Da se raspravlja o dizajnu, tu bi me dobili, ali o OS-u - tu gube...

Niz graf. "profića" je tvrdilo da je "PC lošiji od Maca", makar je HW praktički isti (rade Gigabyte i Asus, mislim). Ako im "Windowsi ne valjaju" - imao sam slučajeve - da imaju svega i svačega instaliranog i pokrenutog na kompu, uz obavezno "ne sjećam se za što je to" i "nisam ja". I kad se isključe te gluposti i makne Windows Search, komp je odmah radi skoro 50% brže.

Ja se u najvecem dijelu slazem,ali ovo zadnje sto se tice Mac OS X...Nemogu se bas slozit,Mac OS mora bolje radit...cisto iz razloga sto je napravljen da radi na određenim komponentama a ne kao Windows da radi na svemu i svacemu ali necu da otezem debatu jer covjek ima 10k za to nemoze kupit nikakav workstation ili macpro i zato moze consumer level racunalo uzet...

Ajme opet mac vs pc zavrzlame. Gledaj činjenica je da je mac bolesno skup, pogotovo Mac PRO. 

ali... Os X Leopard (sad će) je optimiziraniji od windowsa ajme iz čistog razloga što kod Mac računala nema gluparanja. Uzimaju se samo dijelovi posebnih proizvođača da bi se osigurala maksimalna stabilnost i maksimalne performanse. Aplikacije za grafiku (adobe ovo ono) su posebno pisane za os x i RADE brže nego na windowsima uz puno veću stabilnost i daju bolje performanse na podjednakim konfiguracijama. To je dokazano, pogledajte malo testove okolo.

I inače previše ste zagazili u gluposti. Pod broj jedan čovjek želi konfu do 10k kuna, dakle za te novce ne može kupiti ni dell precision niti maca, pa nema smisla pretjerivati. Treba mu sastaviti što bolju i što jaču konfiguraciju za te novce. Grafičke kartice su najmanje bitne u grafici, ljudi pa one imaju skoro pa samo jednu svrhu a to su igre.

I drugo, mac slab? Možda iMac koji je desktop, ali tko od vas sastavi nešto što će MacPro lagano pojest svaka mu dala. Pa kad ste zadnji put otišli pogledat malo konfiguracije i dijelove koje ugrađuju. Npr probajte sastavit Mac PRO high end perverziju sa 2 ekrana i dobijete cifru od oko 70-80 TISUĆA kuna.

Evo mali preview što se tiče MacPro high end dijelova: 2 x 2.93 ghz Quad Core Xeon (dakle 2 procesora po 4 jezgre), 32 Gb DDR3 rama, 4 TB Diska, na izboru su 24' i 32' ekrani itd. A cifre od 50 tisuća kuna na gore.

Graficka je vrlo vazna kod stvari kao renderovanja i 3d animacije ali to nema smisla ako ces kupovat consumer level kompjuter pa bolje ti je nemoj u to ni ulagat nego ulozi u disk sa vise RPM-a i mozda i brzi ram

Zeli ti sve najbolje

"Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek."
17 godina
neaktivan
nCh! kaže...
drnde kaže...

Dobro to se slažem, ako nekoga zanima tako nešto onda ne razmišlja o tome koliko to i košta.

A šta mislite na kakvim strojevima BUG radi prijelom?

Članak u prilog temi

http://www.smashingmagazine.com/2009/04/26/five-reasons-why-designers-are-switching-to-mac/

http://www.metacafe.com/watch/1972097/how_to_behave_on_a_forum/
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 17:50 (dgigibao).
17 godina
neaktivan
dgigibao kaže...
nCh! kaže...
drnde kaže...

A šta mislite na kakvim strojevima BUG radi prijelom?

Članak u prilog temi

http://www.smashingmagazine.com/2009/04/26/five-reasons-why-designers-are-switching-to-mac/

Thats exactly the point kolega digibao.

Sta mislis, jeli se BUG redakcija raspitala po forumu da li uzeti Mac (ako ga uopce koriste) ili PC za istu cijenu jer nisu sigurni?.

Stojim pri svome, ako nekome stvarno treba, nece ni pitati, ako neko nezna jel mu treba nikad ga nebi preporucio,a ako ga neko zeli samo zato jer

mu je lijep i zgodan nek ga uzme, sta me briga, pa nisu moje pare, jelda Namigiva

A ona stavka da open source linux programeri prelaze na apple-ov proprietary OS i opremu da bi pisali open source software jer imaju problema

s hardverom roflmao xD, genijalno, pa linux out-of-the-box podrzava vise hardvera cak i od windowsa, jedino di bas zapinje su modemi na laptopima

ali tko danas jos koristi modem!?.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 18:31 (drnde).
17 godina
neaktivan

zabrazdili ste za poludit...

SLOZEN KOMP ! konacan odgovor

MAC PRO ili stanica ce bit kad bude i para od slozenog kompa :D

trenutno imam samo za slozeno

potpis :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

zabrazdili ste za poludit...

SLOZEN KOMP ! konacan odgovor

MAC PRO ili stanica ce bit kad bude i para od slozenog kompa :D

trenutno imam samo za slozeno

jedina pametna

ako hoces savjet od mene,sto brze trazi lock dok se jos vise nije razvila MAC VS PC RIOT

17 godina
neaktivan

a zašto ne napraviti kompromis :)

ovo pišem sa sljedeće konfiguracije:

Gigabyte EP45 DS3 matična

Core 2 Duo E8400

4GB 800 MHz DDR2 RAM

Gigabyte ATI Radeon HD 4870 512 MB

LG W2252V 22" monitor (kvalitetom slike negdje kao Samsung T220... dakle jedan od boljih TN monitora)

Chieftec kućište (elegantno, crno) i Chieftec 550W napajanje

Seagate 500GB disk, 7200RPM, 16 MB cachea

U prosincu me taj kompjuter koštao 7500kn... sad bi koštao oko 6800

OS koji gore tjeram... Mac OS X 10.5.7... sve radi ko podmazano - složio sam dual boot: Windows XP za igranje, MacOS za sve ostalo

i tak... čovjek ne bu puno potrošio, a imat će OSX koji fakat lijepo radi i ušminkan je - samo je važno mudro birati komponente... zato prati insanelymac forum da vidiš kakva je kompatibilnost.

što se tiče hardcore grafičke obrade i to... ne pitajte mene... najviše što koristim je Aperture za sitnije zahvate na fotkama

ovih dana bum javio dojmove rada sa Garagebandom i Logicom

Tko pod drugim jamu, ja mu mamu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Gerontius kaže...

a zašto ne napraviti kompromis :)

ovo pišem sa sljedeće konfiguracije:

Gigabyte EP45 DS3 matična

Core 2 Duo E8400

4GB 800 MHz DDR2 RAM

Gigabyte ATI Radeon HD 4870 512 MB

LG W2252V 22" monitor (kvalitetom slike negdje kao Samsung T220... dakle jedan od boljih TN monitora)

Chieftec kućište (elegantno, crno) i Chieftec 550W napajanje

Seagate 500GB disk, 7200RPM, 16 MB cachea

U prosincu me taj kompjuter koštao 7500kn... sad bi koštao oko 6800

OS koji gore tjeram... Mac OS X 10.5.7... sve radi ko podmazano - složio sam dual boot: Windows XP za igranje, MacOS za sve ostalo

i tak... čovjek ne bu puno potrošio, a imat će OSX koji fakat lijepo radi i ušminkan je - samo je važno mudro birati komponente... zato prati insanelymac forum da vidiš kakva je kompatibilnost.

što se tiče hardcore grafičke obrade i to... ne pitajte mene... najviše što koristim je Aperture za sitnije zahvate na fotkama

ovih dana bum javio dojmove rada sa Garagebandom i Logicom

Taj kompromis ne ide zato sto hackintosh zna biti nepouzdan,ja ne kazem da jest ali moguce je svasta a covjeku mozda onda nije pogodno da u sre rada mu OS "rikne" i onda dolazi do problema...

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.6.2009 11:03 (xxtoni).
16 godina
neaktivan
dgigibao kaže...

Gledate specifikacije starog iMaca. No svi 24inčni iMacovi imaju vrhunski monitor koji sam vrijedi 6000Kn.

Većina grafičara koristi Macove jer žele fluidniji rad i bolji multitasking. Obično se radi na nekoliko aplikacija odjednom i tu je MacOS X daleko najbolji i nastabilniji.

I da ne zaborabi da iz kalkulacije moraš izbaciti Antivirusni softver i vrijeme potrebno za reinstalaciju sustava i održavanje istog.

Sorry, bez urede, ali iznosiš mitove i marketinške fore umjesto činjenica.

Većina grafičara koje sam upoznao, a upoznao sam ih, nema pojma zapravo što je ispod haube. Uopće nisu kompetentni za analizu stvarnog rada OS-a. Mogu iznositi ono što im se čini, kako se osjećaju, a to je subjektivna prosudba, ne činjenica, kako se želi prikazati. tijekom vremena nisam našao dokaze da OSX ima dodatnu "fluidnost" i "bolji mutitasking" od Windowsa. Štoviše, kad se gleda arhitektura sustava, Windowsi tu imaju prednost.

Osjećaj "boljeg rada" dolazi zbog toga što tvrtke, kad nabavljaju Macove i obične PC-je za radnu grupu, često uzimaju PC konfiguracije koje su slabije od Mac konfiguracija. Smješno je kako je netko spreman platiti hrpu love za Mac, ali nije spreman kopirati dotičnu Appleovu konfiguraciju kad sklapa vulgaris PC za isti ili sličan posao. Nisu u Appleu blesavi, znaju zašto Macovi dolaze s 2GB u startu i s Xeonom u top modelima.

Drugi razlog "boljeg rada" leži što na Windowsima (XP) velika većina korisnika odabire rad pod administratorskim accountom, ignorirajući preporuke da radi pod User accountom (OSX tu nije tako naivno tolerantan). I onda surfaju po raznim sajtovima, ubacuju razne CD-e, downloadaju sve i svašta, razni crackovi za ovo i ono, pa se komp napuhne k'o žaba od bloatwarea i zarazi smećem (pod Admin accountom, naravno, ima sva prava), a nemaju pojma kako nešto maknuti ili podesiti.

No takva "igra" im ne pada na pamet na OSX sustavu (recimo, kao hrvatski vozači kad prijeđu granicu, pa se vežu, ne voze prebrzo i en svađaju se sa slovenskom policijom). Zbog toga Macovi "rade brže", jer ih se nije opteretilo smećem. Da prođu isti tretman kao WinXP PC, jednako bi se vukli :) Naravno da je MSFT napravio OS koji inkorporira preporučenu sigurnosnu filozofiju. Zove se Vista. Ali ljudima se nije svidjelo što ne radi na kantama (hej, čak iMac dolazi s 2GB RAM-a, nisu u Appleu glupi) i što ima mehanizme koji štite komp od samog korisnika. Ne mogu svašta instalirati ni prčkati.

Da su aplikacije "bolje napravljene" (i iznosi se primjer Adobea) je potpuno neuvjerljivo, naročito ljudima koji se bave developmentom i znaju kako funkcioniraju stvari u toj industriji (hint: sampioni.com). Adobe prodaje puno više licenci za Windowse, tako da kad bi radili "kvalitetniju verziju", odabrali bi Win verziju. Dodatni razlog je što Apple ima široku paletu svojih proizvoda za Maca, tako da se vrlo lako mogu naći u nezgodnoj situaciji, konkuirajući Appleovim proizvodima na Appleovoj platformi, pa im se ne ispalti previše ulagati tamo. Appleu priznajem da je napravio dobru stvar kad je zbundlao (ili nudi po OK cijeni) hrpu korisnog softvera uz Mac, tako da ga upališ i praktički odmah možeš radit. Za Windowse smo svjedoci komediji gdje neki birokrati traže da se izbaci glazbeni player i web browser iz OS-a, praktički ne samo da nemaš alate za rad kad upališ komp, nego se ne možeš ni malo zabavit.

Nego, a da se ovo nastavi u nekom novom threadu, čovjek je zapravo dobio svoj odgovor a i mi idemo u off topic?

Usput, Dell i HP workstations su u klasi 9.800-13.000 kn, barem sam tako vidio na računima.

17 godina
neaktivan
Mac ili? graficka obrada

Nema mita ni marketinškog trika u tome da ti ne treba Antivirusni program za Maca nit da je rad u OSu fluidniji i brži. Pa i najobičniji netbook od Della sa Atom sranjem poleti pod OSXom a pod Vistom umire. Također svi novi iMacovi od 24 inčna dolaze sa 4GB RAMa. Očito si ti neinformiran i stvaraš mišljenje o Macu na temelju krivih informacija i babljih priča a ne na temelju iskustva i činjenica.

http://www.metacafe.com/watch/1972097/how_to_behave_on_a_forum/
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.6.2009 13:04 (dgigibao).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Mac ili? graficka obrada
dgigibao kaže...

Nema mita ni marketinškog trika u tome da ti ne treba Antivirusni program za Maca nit da je rad u OSu fluidniji i brži. Pa i najobičniji netbook od Della sa Atom sranjem poleti pod OSXom a pod Vistom umire. Također svi novi iMacovi od 24 inčna dolaze sa 4GB RAMa. Očito si ti neinformiran i stvaraš mišljenje o Macu na temelju krivih informacija i babljih priča a ne na temelju iskustva i činjenica.

reci cu ti samo jedno...

koga god sam pitao da mi objasni razliku izmedu MACa i konfe je bila--- TO JE MAC???? WTF???!!!!

Slozena konfa za istu lovu je 3x bolja sa 8x graficka, 4x proc, 2xmemorija? OS? ma za onih 3k kuna cu ja pokrenut LEGALNU aviru svakih 2 mjeseca i igrat se sa autorun.inf

Radit ce se backup i bootbackup i ja sam miran.

Ali mi i dalje nije netko napravio nikakvu razliku koja pise na forumima ekipe koja isto nije napravila nista

nitko nije radio na kompu i macu pa da ih je usporedio kao sta se usporedbe rade (brzina, odaziv i jednostavnost)

za mene LOCK

potpis :D
17 godina
neaktivan
Mac ili? graficka obrada

čovjek je već kupio stroj pa ono, čemu rasprava više ...

Nemam pojima što radi, grafiku i obradu videa koliko sam skužio ... iMAc 24 je uglavnom dovoljan za veliku većinu poslova oko pripreme za tisak ili jednostavnijeg videa ali ne bih preporučio ukoliko se radi o nekom zahtijevnom videu ili rendanju etc ...

za to je mac pro idealan stroj ... ukoliko posla ima mislim da će se svakom isplatiti puno prije nego bilo kakav pc upravo zbog toga što se ne mora apsolutno ništa štelati po OSu i jer je stroj tih, pouzdan i skalabilan, uz to je moguće i vtiti win bilo koji nativno u drugom prozoru ukoliko mu zatreba za nešto, prebaciti stare stvari ovo ono ...

Ako je navikao na PC i ne da mu se mijenjati filozofiju polužiti će i dobro složen PC ...

A.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice