Mac ili? graficka obrada zaključana tema

poruka: 44
|
čitano: 7.611
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Mac ili??? graficka obrada

kazu mi: uzmi http://reviews.cnet.com/desktops/apple-imac-24-inch/4507-3118_7-32976339.html?tag=mncol;rnav

ali znam da se za cijenu od 12.000.00 kuna moze slozit konfa boli glava...

Sad, posto se ja nisam do sad bavio grafickim obradama (osim CAD) neznam sta bi trebalo slozit.

Radi se o grafickoj obradi slika, montiranje (Edius, Adobe)

treba mi nesto u rangu do 10.000.00 kn sa monitorom od ''24 ostalo je vasa zelja.

Samo da bude rendanje dobro i da ide glatko naravno :D

Puno hvala

ko mi moze tko objasnit zasto svi guraju taj mac kad se za istu cijenu da slozit 3 puta bolji komp?

potpis :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Mac ili??? graficka obrada
Hacker-ri kaže...

ko mi moze tko objasnit zasto svi guraju taj mac kad se za istu cijenu da slozit 3 puta bolji komp?

U ovom slučaju, radi se o softwareu, ne o preformansama računala.

Ako si naučen na Win platformu, drži se nje (osim, naravno, ukoliko nisi spreman učiti novo).

Nisam 100% siguran, al znam da je bila neka glupost da Adobe nije napravio 64bitne CS4 aplikacije (ili samo određeni dio aplikacija, nisam ziher) za Mac.

Ugl, raspitaj se prvo da li programi na kojima radiš se mogu normalno vrtiti na OSXu, a onda gledaj + i - Maca.

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2009 21:52 (Bukva).
16 godina
neaktivan

uzmi core....i7. konfu

bubamara.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ivan_1995 kaže...

uzmi core....i7. konfu

sve si mi rekao XD

17 godina
neaktivan

Ja bih ti rado složio neku konfu, no stvarno mi je prekasno... Sry. Složim nešto ujutro ako ne budeš imao ništa ponuđeno...

17 godina
neaktivan

Eto jedna konfa, smatram da je bolja od Mac-a u svemu... Išao sam po njegovim specifikacijama i stavljao sve jače...

CPU: Intel Core i7 920 - dosta jači od Mac-ovog 2,8 GHz C2D

MBO: Gigabyte EX58-UD4

RAM: DDR3 6GB (3x2GB) Corsair, 1600MHz, 9-9-9-24 - za razliku od Mac-ovog 2×1GB DDR2 800MHz

VGA: 2×XFX HD4870 512MB   -   Mac ima HD2600Pro...

HDD: WD Caviar Green 1TB - Mac ima 320GB

PSU: Corsair TX650

Optika: Pioneer DVR216-DBK

Ukupno: 7670kn + kućište i monitor po izboru...

Mislim da sam ostavio dosta prostora za kućište i monitor, ako nisam reci pa ćemo negdje smanjiti...

Proc i grafika su daleko jači od Mac-a, čak generacijama ispred...

HDD je 3× veći... I RAM-a imaš 3× više i to DDR3...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

osobno mislim da mu nije potrebna takva grafa za grafičku obradu (ako sam dobro shvatio to su dvije 4870 u crossfireu?), treba mu nešto tiše i da ima manju potrošnju.

C'est la vie
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 11:01 (leo_819).
17 godina
neaktivan
leo_819 kaže...

osobno mislim da mu nije potrebna takva grafa za grafičku obradu (ako sam dobro shvatio to su dvije 4870 u crossfireu?), treba mu nešto tiše i da ima manju potrošnju.

Da, to je CF HD4870... Pa grafička obrada zna ponekad biti vrlo grafički zahtjevna pa sam zbog toga išao na ovu kombinaciju grafa koja je vrlo povoljna (1800kn)... Ako ne to, može onda i npr. jedna HD4890...

16 godina
neaktivan
Sused kaže...
leo_819 kaže...

Da, to je CF HD4870... Pa grafička obrada zna ponekad biti vrlo grafički zahtjevna pa sam zbog toga išao na ovu kombinaciju grafa koja je vrlo povoljna (1800kn)... Ako ne to, može onda i npr. jedna HD4890...

mislim da je bolje onda hd4870x2 jer je jeftinija ili ako hočeš single GPU neku GTX280/5

17 godina
neaktivan
Treba_do_neba kaže...

mislim da je bolje onda hd4870x2 jer je jeftinija ili ako hočeš single GPU neku GTX280/5

Kako je jeftinija? Pa HD4870X2 je najjeftinija 2800, a ove dvije su 1800kn...

17 godina
neaktivan

Ovisi kakva grafička obrada?? Npr Cinema 4D gotovo pa nema veze sa grafičkom karticom, koristi njene isntrukcije i to je to. Rami i proc su ovdje bitni, a za grafiku je i više nego dovoljna 1 kartica i to nemora bit ni neka toliko bijesna. Tu će ostvariti najveću uštedu. 

Osobno bi radije preporučio nešto iz Nvidia ergele zbog Cuda tehnologije kojom će dobit bolje performanse pri grafičkoj obradi.

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

kazu mi: uzmi http://reviews.cnet.com/desktops/apple-imac-24-inch/4507-3118_7-32976339.html?tag=mncol;rnav

ali znam da se za cijenu od 12.000.00 kuna moze slozit konfa boli glava...

Sad, posto se ja nisam do sad bavio grafickim obradama (osim CAD) neznam sta bi trebalo slozit.

Radi se o grafickoj obradi slika, montiranje (Edius, Adobe)

treba mi nesto u rangu do 10.000.00 kn sa monitorom od ''24 ostalo je vasa zelja.

Samo da bude rendanje dobro i da ide glatko naravno :D

Puno hvala

Glasam za iMac.

I sam ga mislim kupiti kad skupim dovoljno novaca.

Preporučam da malo prošvrljaš po ovom forumu i da vidiš da li je Mac stvarno za tebe.

U životu prolazi samo vjeran pas...
17 godina
neaktivan
nCh! kaže...

Ovisi kakva grafička obrada?? Npr Cinema 4D gotovo pa nema veze sa grafičkom karticom, koristi njene isntrukcije i to je to. Rami i proc su ovdje bitni, a za grafiku je i više nego dovoljna 1 kartica i to nemora bit ni neka toliko bijesna. Tu će ostvariti najveću uštedu.

Osobno bi radije preporučio nešto iz Nvidia ergele zbog Cuda tehnologije kojom će dobit bolje performanse pri grafičkoj obradi.

Pa to sam i ja rekao. Neznam točno, no neke aplikacije za grafičku obradu koriste grafičke kartice i bitno im je da su jake, a neke ne... Ugl, ovaj proc i RAM su dovoljni, a grafa ako ne treba tolika, neka uzme jednu HD4870 ili HD4890...

Što se tiče iMac-a, svaka od ovih komponenata je jača od njega, išao sam po njegovim specifikacijama... On ima C2D 2,8GHz, 2 GB RAM-a, HD2600Pro...

16 godina
neaktivan

ili kupiš neki komp pa na njega mac

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sused kaže...

Što se tiče iMac-a, svaka od ovih komponenata je jača od njega, išao sam po njegovim specifikacijama... On ima C2D 2,8GHz, 2 GB RAM-a, HD2600Pro...

Nije sve u jačini. ;)

17 godina
kompotko kaže...
Sused kaže...

Nije sve u jačini. ;)

Pa, dobro, al jel možeš obrazložiti? (nisam ni pro ni contra Mac, čisto me zanima zašto)

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Pa, dobro, al jel možeš obrazložiti? (nisam ni pro ni contra Mac, čisto me zanima zašto)

Jednostavnost, lijep dizajn, pomno odabrane komponente, dobar OS.

Tko nije probao, ne zna.

17 godina
kompotko kaže...

Tko nije probao, ne zna.

I kakve to veze ima s grafičkom obradom u Adobe i Ediusu?Iznenađen

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Sused kaže...

Eto jedna konfa, smatram da je bolja od Mac-a u svemu... Išao sam po njegovim specifikacijama i stavljao sve jače...

CPU: Intel Core i7 920 - dosta jači od Mac-ovog 2,8 GHz C2D

MBO: Gigabyte EX58-UD4

RAM: DDR3 6GB (3x2GB) Corsair, 1600MHz, 9-9-9-24 - za razliku od Mac-ovog 2×1GB DDR2 800MHz

VGA: 2×XFX HD4870 512MB   -   Mac ima HD2600Pro...

HDD: WD Caviar Green 1TB - Mac ima 320GB

PSU: Corsair TX650

Optika: Pioneer DVR216-DBK

Ukupno: 7670kn + kućište i monitor po izboru...

Mislim da sam ostavio dosta prostora za kućište i monitor, ako nisam reci pa ćemo negdje smanjiti...

Proc i grafika su daleko jači od Mac-a, čak generacijama ispred...

HDD je 3× veći... I RAM-a imaš 3× više i to DDR3...

Ovo je odlicna konfa, miljama ispred bilo kojeg iMac-a, cak i ispred vecine Mac pro-a (osim mozda onih s xeonima).

HD bi mozda ipak stavio Caviar Black 640GB, 32MB Cache - 484kn u ADM-u, jer ipak su Green dosta spori i vise za storage.

Mozda za kuciste ne bi bio los Antec three hundred, a ako zelis vrhunski 24" monitor onda razmisli o jednom od ova dva:

DELL 2408WFP ili HP LP2475w (linkao sam na review-e) oba dodu negdje oko 4.500kn, HP-ov je ipak malo jeftiniji.

Uglavnom koji god da uzmes, ako ti je vazna vjernost boja, bjezi od TN matrica. Ako ti svejedno onda slobodno

uzmi neki Samsung 24" T240 ili tako nest imas vec oko 2.400kn.

EDIT: Dovoljno je 1x Hd4870 ipak se ovdje radi o grafickoj obradi a ne 3D modeliranju.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 12:04 (drnde).
17 godina
neaktivan
kompotko kaže...
Bukva kaže...

Tko nije probao, ne zna.

Prvo argumenti su ti glupi vidim da si mac fanic...

anyway

Imas 2 solucije sa mog pogleda (normalne)

1)Ako si mozes priustit uzmes sebi Mac Pro

2) Uzmes sebi neki nabrijani work station

Zasto ti ja nebi predolozio da si sklapas ovu sto ti oni preporucuju ili da uzimas imac-a je vrlo jednostavan

Apple je firma koja vrlo ovisi o muzicarima i grafickim dizajnerima i stvarno u tom su najbolji ali iMac je dektop racunalo (ovo je glupo sto sam vako rekao ali mozda skontas sta mislim) ako planiras uzimat za napredni design (znaci stvarno nesto extremno zahtjevno kao radit u 10 programa istodobno i da renderuju svi zajedno) moras uzet Mac Pro

Naravno ako bi ti radio nesto manje zahtjevno posluzio bi i iMac ali onda ti je mozda bolje da razmislis o drugoj soluciji

2)
Uzmes sebi neki Workstation npr.Dell-ov

Vrlo kvalitetne masine imam Precision 690

Xeon Quad 2.33

8GB FB-DIMM-a (nisam mogao vjerovat da moze biti voliko brzi od normalnog SD-rama i skuplji :P)

Nvidia Quadro-FX 3500

2x320 GB SCSI diskoa na 15 000 obrtaja

pa eto to je najvaznije ja mislim

na to ide x64 vista i garantiram ti da neces imat problema

Ja osobno volim brendirane masine za profesjonalan rad nad samo sastavljenim jer nemozes ti nikad sastavis racunalo kao oni,oni tocno znaju koja komponenta ide uz koju,koliko joj energije treba,kakvo hlađenje...

Za profesjonalan rad je uvijek bolje dati novac na brand nego stedit na glupostima pa se onda patit.Prije nego sto sam uzeo ovu masinu mogoa sam dobit slom zivaca,radim na necemu pola dana onda zasteka ja odem popijem kavu,vratim se ono jos zaleđenom meni pukne film restartujem komp naravno sve propalo... i ponovo,dan potrosio bez razloga...

Ja na ovom imam jos 2x 24" dell ultra sharp sa onim pacijim nogama i stvarno nemogu zamislit rad bez ova dva monitora...to ti je stvarno designerska nirvana

Bez ikakvi problema radim u:
Fireworks,Photoshop,Dreamweaver,Flash,Corel (znam da ste ocekivali Illustrator ali za sad ga ne koristim)naravno uz to sve ide Bridge,Firefox,Winamp,Skype...

Eto cisto da imas znas kako je...

EDIT:
Ovo je odlicna konfa, miljama ispred bilo kojeg iMac-a, cak i ispred vecine Mac pro-a (osim mozda onih s xeonima).

I kakve to veze ima ?

Kad je tu Mac OS X koji je optimiziran da radi bas na tom racunalu a vista mora da radi na 100000000000000000 razni konfiguracija i normalno da nemoze onda super radit pa ti imo masinu koja ide na nitro.

Vista vs Mac OS X nikakva borba.Mozes blatit Apple kako god hoces,da su lopovi,prevaranti pa cak i skupi sto i jesu sve kao i vecina drugi firmi koji mogu,ali sto se tice graficke obrade,zvuka i videa nitko im se nemoze mijesat u posao

"Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek."
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 12:13 (xxtoni).
17 godina
neaktivan

doma imam masinu od 12.000.00 kuna WIN7 Autocad radi vec godinu dana svaki dan po 4 sata i nikad nije blokirao...

neznam o kakvim blokiranjima ti pricas...

rendanje nisam ni osjetio da blokira a da ne pricam kakvu glatkocu imam bas u svemu.

Ne postoji neki trzaj da ja primjetim da je to sporo, sta stisnem otvori, sta stisnem zatvori.

Sad, oces mi rec da 2.8 Ghz na MACu je slabije od 4x2,9 na konfi?

da je 520GB na MACu jace od 1T na konfi?

512 MB da je jace od 2x4870(2GB) na konfi?

gledajuci konfu koja radi ono sta ja zahtjevam vidim da je 3x jaca konfa.

OS je mozda puno bolji od XP VISTA WIN7, ali jel taj OS vrijedi 3 puta slabijeg kompjutera?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da sa razumijemo.Kod zahtjevne obrade(nije toliko bitno cega,grafika,CAD,CAM) bitna ti je sirova(!) snaga racunala.

Mozes reci da je iMac ispoliran sto se tice njegovog OSX-a ali konfa na windowsima za te novce je puno jaca!

Nemoguce je da neki Adobe-ov program radi isto brzo na OSX-u s 2Gb rama ili na Visti s 8Gb-rama.

Nemoguce!

A sto se tice "brandiranih" racunala,to je druga prica.

Ako si iskusniji vidjet ces koja ti komponenta moze biti kriticna i promijenit ces je prije kupnje,

Zato postoje forumi.Brandvi su skupi,ali ne i savrseni i nemozes se u njih 100% pouzdat.

Niti u Dell niti u AppleCool

...Scooter Tuning is not A Crime!!...
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 12:56 (Lion King).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

doma imam masinu od 12.000.00 kuna WIN7 Autocad radi vec godinu dana svaki dan po 4 sata i nikad nije blokirao...

neznam o kakvim blokiranjima ti pricas...

rendanje nisam ni osjetio da blokira a da ne pricam kakvu glatkocu imam bas u svemu.

Ne postoji neki trzaj da ja primjetim da je to sporo, sta stisnem otvori, sta stisnem zatvori.

Sad, oces mi rec da 2.8 Ghz na MACu je slabije od 4x2,9 na konfi?

da je 520GB na MACu jace od 1T na konfi?

512 MB da je jace od 2x4870(2GB) na konfi?

gledajuci konfu koja radi ono sta ja zahtjevam vidim da je 3x jaca konfa.

OS je mozda puno bolji od XP VISTA WIN7, ali jel taj OS vrijedi 3 puta slabijeg kompjutera?

ma nemozes ti to skontat...ti koristis BETA OS za rad...to nitko u normalan u industriji nebi uradio...

Tko je uopce govorio o jacini komponenti,o tome nije uopce rijec bila,ti ocigledno nisi ni procitao sa sam ja napisao...

Ja sam rekao covjek NE UZIMAJ AKO NEMOZES UZET MAC PRO JER OVAJ JE PRESLAB,ja neznam jesi li ti slijep ili mozda neznas procitat sta sam ja napisao,mozda sam i ja kriv...

O HDD-u nitko ni rijeci nije rekao a da ti posteno kazem spori su ti HDD-ovi sto vi preporucujete...

Ispod 4GB RAM-a necu uopce da pricam....

Jesi ti ikad pokusavo renderovat video npr u After Effectsu tu te bez 4GB rama i 2 procesora nema,mislim ono odes spavat dva dana pa se vratis tako moze a inace...

Ja sam covjeku rekao da si uzme workstation jer sam 100% siguran da je to bolje solucija nego sam sastavljat i to me nitko nemoze uvjerit da nije tako...

16 godina
neaktivan
Sused kaže...

Grafička obrada nema apsolutno nikakve veze s grafičkom karticom.

Hacker-ri kaže...

Radi se o tome da je mac u obradi grafike prije od pc-a, pa ako ništa drugo stvar je navike..

Da preskočim tematiku mac vs pc, ako se želiš ozbiljno baviti obradom grafike morati ćeš surađivati s ostalima na tržištu. Obzirom da većina ipak radi na mac-u, primoran si imati mac-a. Premda koliko sam vidio, većina ih ima i pc-e. Pa bi dobitno rješenje bilo neki slabiji mac i jači pc ukoliko ti to više paše. Možeš ti i jači mac ako ti više odgovara, ali su neke stvari bolje i jednostavnije na pc-u. Npr. imaš digitalni tisak velikih formata, kojeg ripom drmaš na printer; svi do jednog (rip) kojeg sam vidio vrte se na pc-u..

Pa da pojednostavim, za 'ozbiljan' rad treba ti i mac i pc..

17 godina
neaktivan
Lion King kaže...

Da sa razumijemo.Kod zahtjevne obrade(nije toliko bitno cega,grafika,CAD,CAM) bitna ti je sirova(!) snaga racunala.

Mozes reci da je iMac ispoliran sto se tice njegovog OSX-a ali konfa na windowsima za te novce je puno jaca!

Nemoguce je da neki Adobe-ov program radi isto brzo na OSX-u s 2Gb rama ili na Visti s 8Gb-rama.

Nemoguce!

A sto se tice "brandiranih" racunala,to je druga prica.

Ako si iskusniji vidjet ces koja ti komponenta moze biti kriticna i promijenit ces je prije kupnje,

Zato postoje forumi.Brandvi su skupi,ali ne i savrseni i nemozes se u njih 100% pouzdat.

Niti u Dell niti u AppleCool

Hoces reci da su ljudi koji nisu cak ni pravi hobisti (hmm cudno) kvalifikovaniji od inžinjera koji na design-u proizvoda rade par godina u sastavljanju kompjutera ?

Znas sta,ako hoces kvalitetan proizvod jednom ces dat novac i imat ga,ako ces smece kupovat,nista od nadogradnje

Ima ona znanstvena teorija zaboravio sam kako se zove uglavnom zamisao je nesto u ovom šlifu

Ti ako imas jedan kljucni dio defektan,ti zamjesnis sve ostale on ih samo unisti

Nemozes nikad sastavit bolji kompjuter od cijele firme

Nije to open source tematika da svi doprinesu po dio i to ispadne sve fino,ovdje je vazno da imas proizvod koji radi sta hoces kad hoces bez puno pitanja

Ti hoces da napravis sliku a ne da razmisljas kako ces popravit 30 errora i zasto ti se kompjutera nece bootat,kao designera to te ne zanima,ti radis da bi stvorio nesto a ne da bi popravljao komputer

EDIT:

Radi se o tome da je mac u obradi grafike prije od pc-a, pa ako ništa drugo stvar je navike..

Da preskočim tematiku mac vs pc, ako se želiš ozbiljno baviti obradom grafike morati ćeš surađivati s ostalima na tržištu. Obzirom da većina ipak radi na mac-u, primoran si imati mac-a. Premda koliko sam vidio, većina ih ima i pc-e. Pa bi dobitno rješenje bilo neki slabiji mac i jači pc ukoliko ti to više paše. Možeš ti i jači mac ako ti više odgovara, ali su neke stvari bolje i jednostavnije na pc-u. Npr. imaš digitalni tisak velikih formata, kojeg ripom drmaš na printer; svi do jednog (rip) kojeg sam vidio vrte se na pc-u..

Pa da pojednostavim, za 'ozbiljan' rad treba ti i mac i pc..

Da je rijec o firmi svakako bi se sa tobom slozio,radim sa jednom stampariom imaju oko 6pc-ova za rad i jedan mac pro

Ali posto treba meni se cini osobno ja vidim samo dvije razumne solucije

1)Uzet Mac Pro,na njega ide i Vista u bootcamp bez ikakvih problema...

2)Uzeti kvalitetan workstation

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2009 13:10 (xxtoni).
16 godina
neaktivan

Ovaj iMac je po svemu prosječna PC konfiguracija, osim po nešto većem monitoru od prosjeka. Nije to za profesionalnu grafiku. Ako si Mac fanboi, uzmi "pravog" Maca, ne ovo za prosječno konzumentsko tržište.

Ako ne koristiš neke apliakcije koje Apple radi samo u Mac verziji, nego recimo Adobe, one dolaze i u Mac i u PC verziji.

Primjeti da Mac dolazi s min. 2GB RAM-a, čak i ovaj konzumentski, pa ti je jasno da za profi grafiku ipak treba nešto više. Počni s 4GB.Čak razmisli da uzmeđ 1066MHz memoriju umjesto 800MHz.

Uzmi profesionalnu grafičku (ne treba ti SLI osim ako ne radiš nekakve lude stvari, ali u tom slučaju ne bi pitao ovo na forumu), ne neku gejmersku. Recimo Nvidia Quadro je genijalna linija za profesionalce (AutoCAD i slično), optimirano za takve stvari, dok je za gejming nešto lošija od kartica u istom cjenovnom rangu namijenjenih igranju.

Proc? Što više cachea ima proc, to bolje. Ukoliko dosta renderiraš, mislim da bi Quad bio bolji izbor od Extreme.

Nemoj brijat na veličinu kod harda (makar u grafičkim projektima nikad dovoljno mjesta), propusnost diska ti je najuže grlo u sustavu, nekoliko redova veličin. Umjesto skromnog diska na 7200 rpm, ne idi na ništa ispod 10000rpm. Ne znam baš kakva je situacija sa stolnim diskovima na 15000 rpm. Serial ATA je OK, ali SCSI je prava stvar kad se radi o konstantnom opterećenju (zaseban kontroler i kanali, dok kod ATA sustava to obavlja proc). Radio sam na takvom workstationu, osjetiš razliku. Ali mana je cijena ($$$) SCSI kontrolera i diskova :(

Ako si "pravi", kad si već htio kupiti Maca, pogledaj onda bolje profesionalne (grafičke) workstations koje rade HP (npr. xw serija) i Dell (preporučio već jedan diskutant). Slože dobar, stabilan i brz sustav, u rangu najboljih Macova.

Samo pripazi kad si instaliraš OS, da ne instaliraš kojekakav bloatware i beskorisne gluposti s raznih DVD-ova i s Neta.

OSX je OK, ali meni se ne sviđa NextStep niti općenito OpenStep-bazirana sučelja. To da je "intuitivniji" i "bolji za običnog korisnika" i da "jednostavno radi" ti je propaganda, objektivno nije ništa lakši ni "bolji" od Windowsa. Nećeš biti ništa produktivniji ni brži niti prosvjetljeniji u poslu samo zato jer koristiš OSX. Istina, za Windowse postoji više malwarea, ali to se sve da izbjeći. Zato postoji neizmjerno više softvera, svako zlo za neko dobro. Nemoj se logirati kao Administrator i raditi u aplikacijama ili sufrati webom, nego to radi pod običnim User accountom i time ćeš ukloniti barem 99% potencijalnih problema na Windowsima.

Zašto ljudi savjeruju "uzmi Mac"? Radi tradicije. Mac je bio best buy prije 20 godina (imao si skupe grafičke workstatione na UN*X sustavima). Pa ih je u devedestim Amiga gazila jeftinom, a dobrom multimedijom (Video Toaster, LightWave), a onda se i "PC" nabildao... U principu, to je više radi pokazivanja, kao s autima, "elita". Voli škvadra pokazati da oni nisu "raja", makar uglavnom nemaju pojma o kompovima i OS-ovima, samo znaju raditi u par aplikacija - upustit će se u beskonačne filozofske rasprave o OSX i Windowsima :) Da se raspravlja o dizajnu, tu bi me dobili, ali o OS-u - tu gube...

Niz graf. "profića" je tvrdilo da je "PC lošiji od Maca", makar je HW praktički isti (rade Gigabyte i Asus, mislim). Ako im "Windowsi ne valjaju" - imao sam slučajeve - da imaju svega i svačega instaliranog i pokrenutog na kompu, uz obavezno "ne sjećam se za što je to" i "nisam ja". I kad se isključe te gluposti i makne Windows Search, komp je odmah radi skoro 50% brže.

17 godina
neaktivan

Gledate specifikacije starog iMaca. No svi 24inčni iMacovi imaju vrhunski monitor koji sam vrijedi 6000Kn.

Većina grafičara koristi Macove jer žele fluidniji rad i bolji multitasking. Obično se radi na nekoliko aplikacija odjednom i tu je MacOS X daleko najbolji i nastabilniji.

I da ne zaborabi da iz kalkulacije moraš izbaciti Antivirusni softver i vrijeme potrebno za reinstalaciju sustava i održavanje istog.

http://www.metacafe.com/watch/1972097/how_to_behave_on_a_forum/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

24'' Macovi imaju monitor od 6000 kuna? Brale, na ćemu si ti?

Lipo se uzme HP LP2475w od cca 4500 kuna koji je bolji nego monitor na 24'' iMacu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bara kaže...

24'' Macovi imaju monitor od 6000 kuna? Brale, na ćemu si ti?

Lipo se uzme HP LP2475w od cca 4500 kuna koji je bolji nego monitor na 24'' iMacu.

Da, znamo da je DELL puno veće kvalitete od Apple, to pokazuju mnogobrojna istraživanja

http://www.metacafe.com/watch/1972097/how_to_behave_on_a_forum/
17 godina
neaktivan

Ajme opet mac vs pc zavrzlame. Gledaj činjenica je da je mac bolesno skup, pogotovo Mac PRO. 

ali... Os X Leopard (sad će) je optimiziraniji od windowsa ajme iz čistog razloga što kod Mac računala nema gluparanja. Uzimaju se samo dijelovi posebnih proizvođača da bi se osigurala maksimalna stabilnost i maksimalne performanse. Aplikacije za grafiku (adobe ovo ono) su posebno pisane za os x i RADE brže nego na windowsima uz puno veću stabilnost i daju bolje performanse na podjednakim konfiguracijama. To je dokazano, pogledajte malo testove okolo.

I inače previše ste zagazili u gluposti. Pod broj jedan čovjek želi konfu do 10k kuna, dakle za te novce ne može kupiti ni dell precision niti maca, pa nema smisla pretjerivati. Treba mu sastaviti što bolju i što jaču konfiguraciju za te novce. Grafičke kartice su najmanje bitne u grafici, ljudi pa one imaju skoro pa samo jednu svrhu a to su igre.

I drugo, mac slab? Možda iMac koji je desktop, ali tko od vas sastavi nešto što će MacPro lagano pojest svaka mu dala. Pa kad ste zadnji put otišli pogledat malo konfiguracije i dijelove koje ugrađuju. Npr probajte sastavit Mac PRO high end perverziju sa 2 ekrana i dobijete cifru od oko 70-80 TISUĆA kuna.

Evo mali preview što se tiče MacPro high end dijelova: 2 x 2.93 ghz Quad Core Xeon (dakle 2 procesora po 4 jezgre), 32 Gb DDR3 rama, 4 TB Diska, na izboru su 24' i 32' ekrani itd. A cifre od 50 tisuća kuna na gore.

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice