Konfa za AutoCad

poruka: 47
|
čitano: 13.796
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Konfa za AutoCad
Danny_HR kaže...
Commodore kaže...

A ja se jos uvijek cudim kako taj AutoCAD nije globalno prevazidjen. pa sam Autodesk ima bolje aplikacije za svaku tehnicku struku, a da ne govorimo o ostalima. stvar navike? ili samo zbog otvaranja starih projekata i tako u nedogled.

Ostao je standard.

Osobno bi i ja rađe radio u Archicadu ili Nemetcheku npr., ali kada svi suradnici koriste ACad ne mogu ja biti jedina crna ovca i tražiti da se svi prilagođavaju.

E danny slažem se stobom što se tiče Nemetcheka. To je strašan alat. Pogotovo za iscrtavanje armature. Čudo od alata.

Za Archicad se baš ne slažem.

15 godina
protjeran
amater_2 kaže...

Sve ovisi o tebi.

Npr. Meni treba da jednu kuču od 200m2 iscrtam oko 4 sata.

Znači sa svim crtežima.

koristenje autocada za arhitekturu = cjepanje drva plasticnom sjekirom.

16 godina
Commodore kaže...
amater_2 kaže...

Sve ovisi o tebi.

Znači sa svim crtežima.

A jesi me nasmijao.

Heheheheh

Znaš li ti uopće očemu pričaš?

17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Misliš osim što to tako radi pa valjda preko 90% arhitekata?

Čime se baviš?

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
15 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

Kakav je utjecaj grafičke kartice u odnosu na količinu RAM-a 4 vs. 8gb tj. može li se driverima i optimizacijama ubrzati rad kao i krcanjem RAM-a? Razlog iz kojeg pitam je što sam uvalio frendici s arhitekture svoju NVS290 ( inače prilično slabašna grafa u rangu 8400GS, ali ima drivere prilagođene za CAD,Catia,3DS itd. ).

Stroj je E7400 C2D,4gb DDR2 i imala je onboard grafiku. Za 170kn sam joj neki dan dao karticu. Osmijeh Valjda ju nisam "oženio".

Ona doduše bojim se prvenstveno radi u ArhiCAD-u,ali pošto se ja u to sve razumijem kao u kineske patke,prvenstveno joj je bilo bitno spojiti dva monitora putem DVi adaptera koji dolazi uz NVS290tku,što jeftinije,2D/3D podjednako bitno..

Mogu li driveri spasiti stvar ili je bolje da je ostala na onboard grafici? I uzela još 2gb DDR2,pa imala 6gb.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@ par predhodnih, ... CADovi su jedna od rijetkih app koje ima smisla koristiti u 64bit verziji, naravno ako je stabilna.

Iz istiog razloga je besmisleno imati više RAMa ako OS i app nisu 64, jer u 32-app može koristiti 1.7-2.0GB (uz /PAE do 3GB) tom računicom ako je 32bitna app. sve iznad 3-4GB je neiskoristivo. (ima smisla ako više app radi paralelno, ali to je overkill..)

Driveri za CAD (obično samo ACAD, 3Dmax...) su bitna stvar, može se i modanjem. Razlika između običnih i 'neobičnih' VGA je u potrebnoj preciznosti, funkcijama. Ima koristi kod previewa jer se manje čeka render, wirefriame... ali ništa pretjeranog. Više utjecaja ima (namjerno) osakaćivanje funkcija od strane proizvođača, ili bilo bi preciznije reči, igrače kartice (driveri) su podešeni za FPS, dok profi za kvalitetan rad. Modane kartice uvjek imaju neku manu u odnosu na prave, ali mogu biti zadovoljavajuće. (povezano s thedreamovim retoričkim pitanjem, za taj iznos, 'ne, nisi je oženio'..).

Uz ostale koji imaju potrebe ubrzati rad u takvim slučajevima, potrebno je otkloniti usko grlo.

To je kod autosaveanja HDD. - ili RAID ili SSD, uz pametno napravljen raspored diskova-particija... (osim RamDiska), praktično je rješiti brzim NASovima ili (nedavno i na ovim stranicama reklama) PCI-karticom/RAM-Disk, (ako se itko pitao čemu takve stvari služe) koji eliminira potrebu za posebnom MBO s većom količinom RAMa (32-128) ... na Macu ili Z600 vrlo ugodno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran
amater_2 kaže...
Danny_HR kaže...
Commodore kaže...

A ja se jos uvijek cudim kako taj AutoCAD nije globalno prevazidjen. pa sam Autodesk ima bolje aplikacije za svaku tehnicku struku, a da ne govorimo o ostalima. stvar navike? ili samo zbog otvaranja starih projekata i tako u nedogled.

Ostao je standard.

Osobno bi i ja rađe radio u Archicadu ili Nemetcheku npr., ali kada svi suradnici koriste ACad ne mogu ja biti jedina crna ovca i tražiti da se svi prilagođavaju.

E danny slažem se stobom što se tiče Nemetcheka. To je strašan alat. Pogotovo za iscrtavanje armature. Čudo od alata.

Za Archicad se baš ne slažem.

Sta ti ne pase kod Archicada? Sve sto mozes napraviti u autocadu vezano za arhitekuru mozes i u arhicadu. brzinu rada necu usporedjivati. posto prilicno dobro vladam sa sva 3 navedena alata mogu biti objektivan da je allplan nijansu bolji od archicada u nekim stvarima, u drugima je bolji archicad, a autocad tu nema sto traziti. revit vozi u dobrom smijeru ali i on je malo opterecen zbog  autocad naslijedja.

15 godina
protjeran
Danny_HR kaže...
Commodore kaže...

Misliš osim što to tako radi pa valjda preko 90% arhitekata?

Čime se baviš?

Ne bi pricao o stvarima koje ne poznajem.

15 godina
protjeran
amater_2 kaže...
Commodore kaže...
amater_2 kaže...

Sve ovisi o tebi.

Znači sa svim crtežima.

A jesi me nasmijao.

Heheheheh

Znaš li ti uopće očemu pričaš?

Vrlo dobro, s AutoCADom sam od v. 12.

16 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

acad apsolutno nije za ništa osim 2d od prvog dana, a i pokušaj 3d je priča sama za sebe nekompatibilna sa svime živim

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
spojka kaže...

acad apsolutno nije za ništa osim 2d od prvog dana, a i pokušaj 3d je priča sama za sebe nekompatibilna sa svime živim

kompatibilnost sa drugim aplikacijama nije problem jer vecina njih ima podrsku bar za .dxf i .dwg. to su formati koje je autoCAD u vrijeme dok je bio revolucija u tehnickom crtanju nametnuo kao standard. no danas je situacija da sam uz pomoc modernih BIM alata u mogucnosti klijentu ponuditi ono sto klijent zeli. da vidi kako ce njegov objekt u stvarnosti izgledati. exterijersi i interijerski. prosla su vremena kad je investitor znao citati nacrte. da ne govorim koliko je vizualnost pomoc i samom arhitektu u dobivanju novih ideja i uocavanju manjkavosti. tlocrti, presjeci, procelja, planovi oplate... izlaze automatizmom. navedite mi jednog arhitekta u hrvatskoj koji u autocadu projektira na taj nacin da kad je projekt definiran u par klikova izradjuje troskovnike, proracune fizike, statike...

autocad je nista vise od malo modernije crtace daske sa mogucnoscu bezbolnog brisanja. nekad je to bilo super, danas nije dovoljno. moja preporuka svim mladim arhitektima i studentima je da nauce neki BIM alat (archicad, revit, allplan...) i da se okane onog glupog nacina razmisljanja koje im usadjuju profesori na fakultetu je oni su stara garda zapela u vremenu i prostoru. programi kao sto je archicad svakom verzijom napreduju i vec su na tom nivou da autocad izgleda smijesno pored njih. sve do verzije 7 archicad je bio program pun rupa i mana ali je nudio napredniji pristup. danas je, sa par neophodnih addonsa, mocan projektantski alat sa tendencijom daljnjeg napretka dok je autocad vec sa verzijom r14 udario o zid i daljnje mogucnosti napretka nema. malo ga usminkaju za novu verziju i to je to.

16 godina
Commodore kaže...
spojka kaže...

kompatibilnost sa drugim aplikacijama nije problem jer vecina njih ima podrsku bar za .dxf i .dwg. to su formati koje je autoCAD u vrijeme dok je bio revolucija u tehnickom crtanju nametnuo kao standard. no danas je situacija da sam uz pomoc modernih BIM alata u mogucnosti klijentu ponuditi ono sto klijent zeli. da vidi kako ce njegov objekt u stvarnosti izgledati. exterijersi i interijerski. prosla su vremena kad je investitor znao citati nacrte. da ne govorim koliko je vizualnost pomoc i samom arhitektu u dobivanju novih ideja i uocavanju manjkavosti. tlocrti, presjeci, procelja, planovi oplate... izlaze automatizmom. navedite mi jednog arhitekta u hrvatskoj koji u autocadu projektira na taj nacin da kad je projekt definiran u par klikova izradjuje troskovnike, proracune fizike, statike...

autocad je nista vise od malo modernije crtace daske sa mogucnoscu bezbolnog brisanja. nekad je to bilo super, danas nije dovoljno. moja preporuka svim mladim arhitektima i studentima je da nauce neki BIM alat (archicad, revit, allplan...) i da se okane onog glupog nacina razmisljanja koje im usadjuju profesori na fakultetu je oni su stara garda zapela u vremenu i prostoru. programi kao sto je archicad svakom verzijom napreduju i vec su na tom nivou da autocad izgleda smijesno pored njih. sve do verzije 7 archicad je bio program pun rupa i mana ali je nudio napredniji pristup. danas je, sa par neophodnih addonsa, mocan projektantski alat sa tendencijom daljnjeg napretka dok je autocad vec sa verzijom r14 udario o zid i daljnje mogucnosti napretka nema. malo ga usminkaju za novu verziju i to je to.

Slažem se u većini od navedenog u tvom postu.

Ja npr. Allplan koristim za iscrtavanje planova aramture, archicad ako trebam nekome prezentirati nekakav brzi rend. da invstitor vidi o čemu  se radi.

A za izvedbene planove ja mislim da nema boljeg od acad-a.

Neznam dali si probao crtati koji izvedbeni projek u archicadu. Pa to je ubijačina od napora.

Po meni je najbolji allplan, samo je težak do bola....

16 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

crtam si dosta za svoje potrebe tokarenja i glodanja na cnc-ima pa mogu reći da acad nije 3d jer ga niti jedan program za dobivanje G koda ne prepoznaje .dxf niti .dwg nacrte iz njega (njegov 3d mod) je samo njegov . 2D mod je nešto drugo njega se koristi za jednostavnije pozicije i postoje lagani CAM programi kao EZ CAM (moj mezimac) i onda si stvarno brz a i jako je jednostavno. Doduše postoje neki dodaci za Solid Works kada importiraš nacrt iz cad-a i ako je u njemu tlocrt, nacrt i bokocrt pa dodatno objasniš Solidu što je što ali da bi to isto radio sa nekom zgradom mislim da bi poludio jer ne da ima hrpa linija koje treba definirati jednostavno mora biti nešto jednostavnije ali nisam još naletio do sada na takvo nešto.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
amater_2 kaže...
Commodore kaže...
spojka kaže...

Slažem se u većini od navedenog u tvom postu.

Ja npr. Allplan koristim za iscrtavanje planova aramture, archicad ako trebam nekome prezentirati nekakav brzi rend. da invstitor vidi o čemu  se radi.

A za izvedbene planove ja mislim da nema boljeg od acad-a.

Neznam dali si probao crtati koji izvedbeni projek u archicadu. Pa to je ubijačina od napora.

Po meni je najbolji allplan, samo je težak do bola....

nije tezak nego ima potpuno drugacije sucelje.

sasvim normalno izvedbene (iako ih najcesce drugi rade) radim u archicadu i ne vidim gdje je problem. slojevi se automatski preklapaju,  otvori imaju predvidjene sheme ugradnje, detalji se oznace na tlocrtu i sami se iscrtavaju, kotiranje brze i jednostavnije nego u autocadu. moja jedina zamjerka archicadu je sto vec dugo nisu poradili na modeliranju stepenista i ograda, no i to se rjesava sa cigraphovim i cadimageovim add onsima, ali i ovaj defaultni stairmaker je puno bolja opcija od rucnog crtanja svih sitnica. Cini ti se komplicirano zato sto si u Autocadu navikao na drugacije definiranje linija, penova i layera, ali i ja sam bio naviknut na to pa sam se odvikao. rad sa shortcutovima i programiranim tipkama na misu jednalo je brz kao comand line, ako ne i brzi. Allplan sam malo zanemario zadnjih par godina jer ga jedini ja u uredu znam koristiti pa je malo besmisleno a i onako nam staticke proracune rade vanjski suradnici. E zbog tih vanjskih suradnika prisiljen sam imati autoCAD instaliran na compu inace bih ga odavno maknuo. Ne znam znas li da je prije 2 godine korporacija Nemetchek(Allplan) kupila Graphisoft(ArchiCAD) i prvo se spekuliralo o gasenju ArchiCADa kao jedine ozbiljne konkurencije ali su odlucili nastaviti ga razvijati jer je koncepcijski bolji od Allplana i ima veliku bazu korisnika. U americi je Revit najjaci ali to je zbog autodeskovog marketinga. probao sam ga i zaista nije los ali boluje od nekih djecjih bolesti ka sto je i archicad bolovao prije verzije 8.1. Uglavnom, moj ti je savjet da se potrudis nauciti jedan od tih programa jer ce ti zivot biti puno laksi (a i sareniji).

15 godina
protjeran
spojka kaže...

crtam si dosta za svoje potrebe tokarenja i glodanja na cnc-ima pa mogu reći da acad nije 3d jer ga niti jedan program za dobivanje G koda ne prepoznaje .dxf niti .dwg nacrte iz njega (njegov 3d mod) je samo njegov . 2D mod je nešto drugo njega se koristi za jednostavnije pozicije i postoje lagani CAM programi kao EZ CAM (moj mezimac) i onda si stvarno brz a i jako je jednostavno. Doduše postoje neki dodaci za Solid Works kada importiraš nacrt iz cad-a i ako je u njemu tlocrt, nacrt i bokocrt pa dodatno objasniš Solidu što je što ali da bi to isto radio sa nekom zgradom mislim da bi poludio jer ne da ima hrpa linija koje treba definirati jednostavno mora biti nešto jednostavnije ali nisam još naletio do sada na takvo nešto.

zato sto su nacrti koje dobijes u dxf-u i dwg-udvodimenzionalni jer vecina ljudi u autocadu crta 2d. npr. ako meni geodet da situaciju terena u .dxf ili .dwg sa samo ucrtanim tockama i brojcanom oznakom visine (a 99,9% strucnjaka tako radi) onda ja moram rucno modelirat teren i podizat tocke i slojnice, ali ako mi da sa stvarno definiranim Z kordinatama i slojnicama (kako je vec standard u europi) model terena mi je gotov za 10 sekundi. ne znam za kompatibilnost strojarskih alata sa autoCAD formatima, ali od arhitektonskih i revit i allplan i archicad citaju dwg a citaju ih i 3dsmax, maya, sketchup.....

16 godina

sasvim normalno izvedbene (iako ih najcesce drugi rade) radim u archicadu i ne vidim gdje je problem. slojevi se automatski preklapaju,  otvori imaju predvidjene sheme ugradnje, detalji se oznace na tlocrtu i sami se iscrtavaju, kotiranje brze i jednostavnije nego u autocadu. moja jedina zamjerka archicadu je sto vec dugo nisu poradili na modeliranju stepenista i ograda, no i to se rjesava sa cigraphovim i cadimageovim add onsima, ali i ovaj defaultni stairmaker je puno bolja opcija od rucnog crtanja svih sitnica. Cini ti se komplicirano zato sto si u Autocadu navikao na drugacije definiranje linija, penova i layera, ali i ja sam bio naviknut na to pa sam se odvikao. rad sa shortcutovima i programiranim tipkama na misu jednalo je brz kao comand line, ako ne i brzi. Allplan sam malo zanemario zadnjih par godina jer ga jedini ja u uredu znam koristiti pa je malo besmisleno a i onako nam staticke proracune rade vanjski suradnici. E zbog tih vanjskih suradnika prisiljen sam imati autoCAD instaliran na compu inace bih ga odavno maknuo. Ne znam znas li da je prije 2 godine korporacija Nemetchek(Allplan) kupila Graphisoft(ArchiCAD) i prvo se spekuliralo o gasenju ArchiCADa kao jedine ozbiljne konkurencije ali su odlucili nastaviti ga razvijati jer je koncepcijski bolji od Allplana i ima veliku bazu korisnika. U americi je Revit najjaci ali to je zbog autodeskovog marketinga. probao sam ga i zaista nije los ali boluje od nekih djecjih bolesti ka sto je i archicad bolovao prije verzije 8.1. Uglavnom, moj ti je savjet da se potrudis nauciti jedan od tih programa jer ce ti zivot biti puno laksi (a i sareniji).

Prošao sam tečaj Archicad i jednostavno mi ne leži.

Neznam zašto, jednosatvno mi nešto fali. Fali mi sloboda u kretanju. S Acad-om sam odličan. Koristim dosta njegovih komandi  koje neki prosječni korisnici nisu nikad vidili.

Jedini program na kojeg bi se prebacio to je Allplan.

Da te pitam, di si ti naučio allplan?

Neki tečaj ili si ga sam savladao?

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 22:55 (amater_2).
15 godina
protjeran
amater_2 kaže...

Prošao sam tečaj Archicad i jednostavno mi ne leži.

Neznam zašto, jednosatvno mi nešto fali. Fali mi sloboda u kretanju. S Acad-om sam odličan. Koristim dosta njegovih komandi za koje neki prosječni korisnici nisu nikad vidili.

Jedini program na kojeg bi se prebacio to je Allplan.

Da te pitam, di si ti naučio allplan?

Neki tečaj ili si ga sam savladao?

kao i autocad i archicad. help, tutorijali, forumi. sam svoj majstor sa tecajem autocada za kojeg ne znam zasto sam isao kad sam vec znao ono sto su nas tamo ucili. najjednostavniji nacin ti je da pocmes radit jedan mali nacrt i kako se koje pitanje pojavljuje, prvo pokusas sam otkrit rjesenje pa zatim help (koji allplanu i nije jaca strana, pogotovo craciranom jer mi je jedan bio na njemacki a drugi nije bas najbolje radio, a svakako mi se cinio los, ne znam za novije verzije) pa ako ni tu ne uspijes onda http://www.allplanforum.com/ 

i ne trebas se prebacivati, pocmi ga uciti iz hobija, onda neces odustati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 22:57 (Commodore).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice