Konfa za AutoCad

poruka: 47
|
čitano: 13.803
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad - ograničeni budžet

Imam jedan zanimljiv zahtjev od prijatelja:

Trebao bih klincu nadograditi konfu da može vrtjeti AutoCad jer mu treba za školu:

Trebao bih: MBO, CPU, RAM i grafu. Problem nastaje što je budžet ograničen na maks 250€. E sad da li je za AutoCad bitnija grafa ili proc i RAM. Dajte mi neki savjet da pomognemo klincu.

Lp

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

Koji autocad tocno?

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.10.2010 16:59 (Skizzy).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Konfa za AutoCad

Iskreno pojma nemam. Klinac ide u nekakvu strojarsku školu (srednju). Valjda nekaj kaj bi srednjoškolcima trebalo, ali morem provjeriti.

16 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

A onda oni koriste onaj stariji autocad

1 0 hvala 1
15 godina
Konfa za AutoCad

Bilo je nekoliko sličnih tema, pogledaj ovu. Kratka je i kada ju pročitaš biti će ti jasnija slika o AutoCAD konfi. ZA pokrenuti AutoCAD 2011 trebaš minimalno imati ovo.

Ako se klinacna tom kompu igra dobar je i za AutoCAD.

2 0 hvala 1
17 godina
Konfa za AutoCad

Mislim da bi ovo bilo dobro.

U školi vjerojatno koriste autocad 2007/2008 i letit će na ovome, a dovoljna je konfa i za najnoviji.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Konfa za AutoCad

autocad 2006 radi lakseg rukovanja i jednostavnijeg izgleda unutar programa

konfiguracija: ako sam ja vrtio njega bez beda na P4 2.8 sa 512 RAMA i grafickom od 64MB, onda ce svaki danasnji komp vrtiti kako treba autocad!

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

Za AutoCAD ti je dovoljna neka integrirana grafička kartica. Naročito ako ti se klinac ne planira igrati, tako da zaboravi sve ove što stavljaju grafičke kartice jer prvenstveno slažu konfiguraciju za igre.

Prvo ti fino definiraj što točno planiraš s tim računalom, jer ako je samo za AutoCAD bitna ti je memorija i procesor, ostalo više manje ne.

Nakon toga složiti ćemo nešto.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!

4 0 hvala 0
16 godina
RE: Konfa za AutoCad - ograničeni budžet
ck_kiki kaže...

Imam jedan zanimljiv zahtjev od prijatelja:

Trebao bih klincu nadograditi konfu da može vrtjeti AutoCad jer mu treba za školu:

Trebao bih: MBO, CPU, RAM i grafu. Problem nastaje što je budžet ograničen na maks 250€. E sad da li je za AutoCad bitnija grafa ili proc i RAM. Dajte mi neki savjet da pomognemo klincu.

Lp

-nadogradnja, znači da nekakvo računalo već postoji...

-zašto se misli da je nadogradnja uopće potrebna?

- Za rad PC unazad par god može sasvim pristojno poslužiti. Ako je stariji od recimo 5., onda nema normalne nadogradnje...

(usporediti sa školskim PCjem)

-RAM je samo pitanje potrebne količine, višak nema koristi. Danas 1-2GB normal, 2-4 Je za sve dovoljno. Optimum 2GB.

CPU, je isključivo brzina, koju profesionalci (koji zarađuju) mogu platiti.

VGA, ako je neka Qaudro-Fire, isključivo oni koji to jednim projektom otplate.

Opet, pošto je školarac u pitanju, nekako mi se više čini razlog pojačavanja -igra.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

Pa nije nadogradnja, ali imam ove komponente doma i dat ću klincu (teška im je situacija). Gle stari prvenstveno traži da mali može koristiti AutoCad, ali ako možemo ugurati u 250€ i grafu nek se dijete igra. Nikad se u životi nisam susreo s AutoCadom, iskreno čak ga ni vidio otvorenog na ekranu. No mislim da ću nakon ovih Vaših informacija skemijat nekaj klincu da se može i igrati. Mislio sam da je AutoCad zahtjevnija aplikacija.

Lp

0 0 hvala 0
15 godina
ihush kaže...
ck_kiki kaže...

Imam jedan zanimljiv zahtjev od prijatelja...

-nadogradnja, znači da nekakvo računalo već postoji...

-zašto se misli da je nadogradnja uopće potrebna?

- Za rad PC unazad par god može sasvim pristojno poslužiti. Ako je stariji od recimo 5., onda nema normalne nadogradnje...

(usporediti sa školskim PCjem)

-RAM je samo pitanje potrebne količine, višak nema koristi. Danas 1-2GB normal, 2-4 Je za sve dovoljno. Optimum 2GB.

CPU, je isključivo brzina, koju profesionalci (koji zarađuju) mogu platiti.

VGA, ako je neka Qaudro-Fire, isključivo oni koji to jednim projektom otplate.

Opet, pošto je školarac u pitanju, nekako mi se više čini razlog pojačavanja -igra.

Slažem se sa svim što si napisao osim boldanog i to nevezano za ovu temu, jer je svako novije računalo, a u ovom slučaju će to biti novije računalo, će u potpunosti zadovoljiti za rad na AutoCAD-u (bez obzira na verziju). BTW ja sam na Asus-u netbook-u bez problema vrtio AutoCAD 2010 (Atom 1.6 GHz i 1GB RAM-a), ne ide glatko i kad krene autosave treba ga čekati ali je super jer možeš na godišnjem nešto napraviti.

Moje neslaganje s tvojim tvrdnjama tiče se više korištenja AutoCAD-a u poslovnom segmentu i to:

- što se tiče RAM-a minimalna količina bi trebala biti 6 GB a optimalna 8 GB, ovo govorim iz dugogodišnjeg iskustva u radu s predmetnim programom. U slučaju kada je u pitanju veliki projekt (recimo građevina tlocrtne površine cca 40.000 m2 u jednoj etaži) i kada se koristi puno External referenci 4 GB RAM-a su premalo. Naravno OS je 64-bitni.

- VGA, ukoliko se ne koristi intenzivno 3D (pri korištenju AutoCAD-a ili nekog drugog programa) zadovoljava bilo koja cjenovnog razreda od cca 1000 kn (maksimalno 1.500 kn). Profesionalne grafičke kartice nije opravdano koristiti i ugrađivati u strojeve koji prvenstveno služe za 2D crtanje (što je AutoCAD bez obzira na sva poboljšanja koja su napravili po pitanju 3D-a).

NHF Cool

16 godina
mario.L_hr kaže...
..

NHF Cool

-none taken.

Samo nisam (možda) dovoljno precizno opisao.. imajući na umu slabije - školsko računalo. Drugi dio (VGA) se odnosi na profesionalce, koji si bez obrzira dali imaju neku korist to mogu priuštiti.. kao ploter, ili sama licenca ACADa.. pa je besprimjerno raspravljati 2-ili-4GB zbog cijene, može i 24GB za takvog korisnika. Osmijeh

Ovdje je cilj 'sklepati nešto..' za školarca. (a RAM je vrlo lako dodati..)

Btw, pošto je ACAD radio i na netbooku, radio bi na svakom 'prosječnom' računalu -za školske potrebe. Brzina na netbooku je ipak sporedna. (očekivano sporo..), ali bi na klasičnom desktopu sličnih karakteristika radilo osjetno brže, već samo zbog HDDa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

AutoCAD za 2D rad za koji je namijenjen nikako ne treba zvijer za pokretanje i rad. 3D ionako nitko ozbiljan ne radi u AutoCAD-u.

Ovo je konfiguracija koju koristim unazad 2 godine ako se ne varam a trajati će još najmanje godinu dana, nikakvo usporavanje u odnosu na moju kućnu konfiguraciju koju imate pod moj pc ne osjetim, dapače rad je jednako brz i jednako ugodan.

Mario, zaboravljaš da čovjeku ne treba računalo za projekte od 40000 m2, a i općenito malo kome treba. Sa ovim računalom radio sam projekt od 12000 m2 sa kompletnim namještanjem prostora i nije bilo apsolutno nikakvih trzavica, a radilo se sa external referencama u obliku blokova, slika i sl.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 13:01 (Danny_HR).

4 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Konfa za AutoCad

Ja bi unutra stavio Quadro NVS290,imaš ih na njuškalu za 200kn,čisto zbog Performance drivera i optimizacija. Nove i nisu najisplativije,pcie x16 verzija oko 800kn, ali imaš malo korištenih,za 150-250kn što se po meni isplati.

http://images.highspeedbackbone.net/skuimages/large/P56-290-16-main2.jpg

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 13:41 (thedream).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Danny_HR kaže...

AutoCAD za 2D rad za koji je namijenjen nikako ne treba zvijer za pokretanje i rad. 3D ionako nitko ozbiljan ne radi u AutoCAD-u.

Ovo je konfiguracija koju koristim unazad 2 godine ako se ne varam a trajati će još najmanje godinu dana, nikakvo usporavanje u odnosu na moju kućnu konfiguraciju koju imate pod moj pc ne osjetim, dapače rad je jednako brz i jednako ugodan.

Mario, zaboravljaš da čovjeku ne treba računalo za projekte od 40000 m2, a i općenito malo kome treba. Sa ovim računalom radio sam projekt od 12000 m2 sa kompletnim namještanjem prostora i nije bilo apsolutno nikakvih trzavica, a radilo se sa external referencama u obliku blokova, slika i sl.

Tvoja konfa potvrđuje ono što sam i sam rekao. U 90% slučajeva je dovoljna. Što se tiče velikih projekta iznenadio bi se po tom pitanju.

Problem nastaje kada radiš interdisciplinarni (koordinacijski ) projekt i preklapaš sve (arhitektura, energetski razvodi, vatrodojava, slaba struja, grijanje i hlađenje, ventilacija, vodovod, odvodnja i eventulano neka egzotičnija intalacija), s tim da trebaš računati da pojedina struka ima više tlocrta za jednu etažu, ljudi masovno koriste .ttf fontove, hatch i ostale stvari koje žderu resurse. nakon 2-3 auto save-a (kod mene nariktana na 20 min) stroj se počinje vući ko krepana mačka (quadcore 9400 + 4 GB RAM-a). Jedino što pomaže je restart. Slična konfa (slabiji procesor) s 8GB ni ne osjeti file.

Pokušao sam taj problem riješiti na neki razuman način, završilo je na tome da bi morao potrošiti 3-4 sata po file-u kako bih ga preuredio i počistio. Zaključio sam da mi se više isplati kupiti 8GB RAM-a u novom računalu.

17 godina
neaktivan
"Purge" čuda radi. :)
15 godina
Danny_HR kaže...
"Purge" čuda radi. :)

Overkill, purge, promjena svih fontova u .shx, promjena solid hatch-eva je prva crta bojišta. Ne nužno ovim redom.Cool

17 godina
neaktivan

Ja se uvijek iznova začudim kolko to znači.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 14:19 (Danny_HR).
16 godina
Konfa za AutoCad

Pozz ljudi.Evo da i ja nešto napišem na ovu temu.

Kao dugogodišnji korisnik Acad moram reći da je ram itekako bitan.

Nije bitan za nekave kućice ili slične projektiće.

Radio sam hotel koji je imao preko 45 000m2. Imao sam samo 4GB rama i mogu reći da mi je to bilo jako malo. Kad bi išao editirati neki block, u 80% slučajeva sam morao stisnuti restart botunić.

E sad, ovom dečku za školu nije potrebna neka velika količina memorije. Dosta mu je i 2GB.

S vremeno to može podignuti. barem to nije problem.

E danny, ima ljudi koji crtaju 3D u Acad-u.

Npr. ja. Izmodeliram 3d kuće u svega par sati i pri tome imam potpunu slobodu.

E sad da netko ne kaže imaš archicad ili sl.

Da imam i ima položen tečaj za archicad ali Acad je i dalje broj 1 za mene.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 14:28 (amater_2).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Danny_HR kaže...

A ja se začudim koliko su ljudi lijeni i ne poznaju alat s kojim rade. Redovito kad me netko traži rješenje nekog problema, reda radi pogledam help. U 80% slučajeva pojavi se pop-up da se help prvi put koristi. To stvarno ne mogu razumjeti, većina rješenja se nalazi unutra (press the fu****g F1).

16 godina
mario.L_hr kaže...
Danny_HR kaže...

A ja se začudim koliko su ljudi lijeni i ne poznaju alat s kojim rade. Redovito kad me netko traži rješenje nekog problema, reda radi pogledam help. U 80% slučajeva pojavi se pop-up da se help prvi put koristi. To stvarno ne mogu razumjeti, većina rješenja se nalazi unutra (press the fu****g F1).

HEHE

Slažem se stari. Ali neki ljudi upoče ne shvaćaju princip rada acad-a. Nemaju pojma koliko je to moćan alat.

I sad više manje svi imaju net i mislim da se jako brzo može naći rješenje bilo kojeg problema unutar acad-a.

A koliko sam samo istu stvar pokazivo kolegama. Uf glava me boli kad se sjetum...

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 14:35 (amater_2).
15 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

A ja se jos uvijek cudim kako taj AutoCAD nije globalno prevazidjen. pa sam Autodesk ima bolje aplikacije za svaku tehnicku struku, a da ne govorimo o ostalima. stvar navike? ili samo zbog otvaranja starih projekata i tako u nedogled.

15 godina
protjeran
amater_2 kaže...
mario.L_hr kaže...
Danny_HR kaže...

HEHE

Slažem se stari. Ali neki ljudi upoče ne shvaćaju princip rada acad-a. Nemaju pojma koliko je to moćan alat.

I sad više manje svi imaju net i mislim da se jako brzo može naći rješenje bilo kojeg problema unutar acad-a.

A koliko sam samo istu stvar pokazivo kolegama. Uf glava me boli kad se sjetum...

Mocan? Da, svasta se s njim da napraviti, ali za koliko vremena?

15 godina
amater_2 kaže...

Pozz ljudi.Evo da i ja nešto napišem na ovu temu.

Kao dugogodišnji korisnik Acad moram reći da je ram itekako bitan.

Nije bitan za nekave kućice ili slične projektiće.

Radio sam hotel koji je imao preko 45 000m2. Imao sam samo 4GB rama i mogu reći da mi je to bilo jako malo. Kad bi išao editirati neki block, u 80% slučajeva sam morao stisnuti restart botunić.

E sad, ovom dečku za školu nije potrebna neka velika količina memorije. Dosta mu je i 2GB.

S vremeno to može podignuti. barem to nije problem.

E danny, ima ljudi koji crtaju 3D u Acad-u.

Npr. ja. Izmodeliram 3d kuće u svega par sati i pri tome imam potpunu slobodu.

E sad da netko ne kaže imaš archicad ili sl.

Da imam i ima položen tečaj za archicad ali Acad je i dalje broj 1 za mene.

Crtam i ja dio svog posla u 3D-u ali ne samo i isključivo uz pomoća alata od samog Autodesk-a. Za to koristim plug-inove koji rade uz AutoCAD.

U potpunosti se slažem s tobom da je ACAD broj 1 za ono čime se aja bavim. Nikako ne mogu probaviti profesionalni alat za crtanje bez comand line-a, koji će ti k***c pikanje i traženje ikonica kada sve to možeš riješiti s dva ili tri slova unešena putem tipkovnice (dokazano je brže pa to pomnoži s brojem ponavljanja komandi i eto ti dodatnih pol sata dnevno).

16 godina

Sve ovisi o tebi.

Npr. Meni treba da jednu kuču od 200m2 iscrtam oko 4 sata.

Znači sa svim crtežima.

16 godina

U potpunosti se slažem s tobom da je ACAD broj 1 za ono čime se aja bavim. Nikako ne mogu probaviti profesionalni alat za crtanje bez comand line-a, koji će ti k***c pikanje i traženje ikonica kada sve to možeš riješiti s dva ili tri slova unešena putem tipkovnice (dokazano je brže pa to pomnoži s brojem ponavljanja komandi i eto ti dodatnih pol sata dnevno).

Upravo to. Ni ja nemogu zamisliti alat bez comand line-a. Ja na radnoj površini imam samo ribbon.

Skoro sve naredbe izvodim preko tipkovnice.

Liva ruka na tipkovnici i u desnoj miš.

I udri..  hehe

15 godina
Commodore kaže...
Danny_HR kaže...

A ja se jos uvijek cudim kako taj AutoCAD nije globalno prevazidjen. pa sam Autodesk ima bolje aplikacije za svaku tehnicku struku, a da ne govorimo o ostalima. stvar navike? ili samo zbog otvaranja starih projekata i tako u nedogled.

Zbog velike korisničke baze i zbog razloga da se u građevinarstvu još uvijek 90% crteža izrađuje u 2D tehnici (sa punom odgovornošću to tvrdim) a u tom segmentu je naprosto fantastičan.

Commodore kaže...
amater_2 kaže...
mario.L_hr kaže...
Danny_HR kaže...

HEHE

Mocan? Da, svasta se s njim da napraviti, ali za koliko vremena?

Ovisi od korisnika do korisnika. Intuitivnost korištenja, lako učenje moćna baza korisnika i naprosto fascinantne mogućnosti automatizacije korištenjem skripti i lispova. Naprosto je šteta da se ljudi ne odlučuju otići korak dalje s ovim mogućnostima.

17 godina
neaktivan
Commodore kaže...

Ostao je standard.

Osobno bi i ja rađe radio u Archicadu ili Nemetcheku npr., ali kada svi suradnici koriste ACad ne mogu ja biti jedina crna ovca i tražiti da se svi prilagođavaju.

15 godina
Danny_HR kaže...
Commodore kaže...

Ostao je standard.

Osobno bi i ja rađe radio u Archicadu ili Nemetcheku npr., ali kada svi suradnici koriste ACad ne mogu ja biti jedina crna ovca i tražiti da se svi prilagođavaju.

Definitivno su i Archicad i Nemetchek dobri software-i (mislim da im je i vlasnika isti) ali ono preko čega ja osobno ne mogu preći je command line kao i automatskog pridjeljivanja imena layer-ima. Kad  se AutoCAD odrekne command line-a i ja ću se odreći njih. Nešto takvo su radili s verzijom 2009 kada command line nije bila po default-u već se naknadno morala uključiti, negdje sam pročitao da je bila prava pobuna korisnika. Također mi se teško odreći i nekoliko desetaka lispova koji mi nužno trebaju u poslu.

Ono što je najvći problem kod kombinacije rada u više različitih software-a je, da kod iole većeg projekta, to ne funkcionira. Software koji se inače dosta rijetko ruši pada ko kruška svako malo.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice