Konfa za 10.000.00 kn

poruka: 185
|
čitano: 22.332
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Konfa za 10.000.00 kn

Kaj se SSD-a tiće,

pročitao sam dosta testova, recenzija, i došao sam do slijedećih zaključaka:

- razlika u performansama Agility 3 i Vertex 3 (pogotovo za 120 GB model) su poprilično male i ne vrijede te razlike u cijeni
- performanse SATA3 u odnosu na 2 SSD diskove nije značajna u svakodnevnom/normalnom korištenju (ako je na SSD-u samo OS i aplikacije), jer se te ogromne brzine postižu samo kod baratanja velikom količinom podataka, "velikim fajlovima"

Znači ja trebam SSD za OS i sve aplikacije (CAD/CAM),
i suzio sam izbor na slijedeće:
Corsair SSD 120GB Force Series
OCZ SSD Agility 3 120GB

Na kraju sam se odlučio za Corsair jer je vrlo "bestbuy", sa solidnim performansama.

Ove brzine ogromne ja neću osjetiti ako uzmem Vertex 3, a mnogo je skup{#}

17 godina
neaktivan
padobranac-zagi kaže...

Kaj se SSD-a tiće,

pročitao sam dosta testova, recenzija, i došao sam do slijedećih zaključaka:

- razlika u performansama Agility 3 i Vertex 3 (pogotovo za 120 GB model) su poprilično male i ne vrijede te razlike u cijeni
- performanse SATA3 u odnosu na 2 SSD diskove nije značajna u svakodnevnom/normalnom korištenju (ako je na SSD-u samo OS i aplikacije), jer se te ogromne brzine postižu samo kod baratanja velikom količinom podataka, "velikim fajlovima"

Znači ja trebam SSD za OS i sve aplikacije (CAD/CAM),
i suzio sam izbor na slijedeće:
Corsair SSD 120GB Force Series
OCZ SSD Agility 3 120GB

Na kraju sam se odlučio za Corsair jer je vrlo "bestbuy", sa solidnim performansama.

Ove brzine ogromne ja neću osjetiti ako uzmem Vertex 3, a mnogo je skup{#}

Agility 3 i Vertex 3 se itekako razlikuju i to se ne gleda samo po brojkama performansi. SATA3 SSD ne mora biti brži od SATA2 SSD-a, ako nije brži, ali ako je brži onda je brži. Ako imaš SSD koji R/W 250MB/s onda ti je SATA2 dosta, ali ako imaš SSD koji R/W 500MB/s onda je SATA2 pušiona i trebaš SATA3. SATA 3 SSD sa 550/500 R/W (kao Agility 3 npr.) jedino na SATA3 sučelju postiže tu brzinu i to je duplo od 250/200 npr. (peak naravno, sustained ide oko 300 što je opet max SATA2).

S Intelom 3210 ćeš svakako biti u boljoj situaciji, nego bilo kojim od tih.

16 godina
Konfa za 10.000.00 kn

Evo jedne za 10K:

i7 2600K - 2210kn

Asrock P67 Extreme4 - 1149kn

Corsair XMS3 2x4Gb 1333mhz - 589kn

2x Zotac Gtx 560Ti - 2x 1417kn

2x Kingston V100 64gb - 2x 748kn

2x Samsung F3 1Tb - 2x 402kn

Seasonic SS-620Gb - 576kn

Thermaltake Armor A90 - 542kn

UKUPNO: 10200kn

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
zaki kaže...

Evo jedne za 10K:

i7 2600K - 2210kn

Koliko ja znam intel i7 Ima trokanalni memorijski kontroler i bilo bi poželjno staviti 3x2GB rama da rade u triple channelu.

[IMG]http://i54.tinypic.com/23m4qr4.png[/IMG]
14 godina
neaktivan
naxeem kaže...
 SATA3 SSD ne mora biti brži od SATA2 SSD-a, ako nije brži, ali ako je brži onda je brži.

Krasna recenica :) 

14 godina
neaktivan
Fixcar kaže...
zaki kaže...

Evo jedne za 10K:

i7 2600K - 2210kn

Koliko ja znam intel i7 Ima trokanalni memorijski kontroler i bilo bi poželjno staviti 3x2GB rama da rade u triple channelu.

i7 imas na tri platforme:  1156, 1366, 1155

a samo na 1366 podrzava triple channel.

i7 2600K je 1155 platforma i ne podrzava triple channel

I taj tripple channel je vise marketinski trik nego sto stvarno daje performanse.

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

I taj tripple channel je vise marketinski trik nego sto stvarno daje performanse.

Daje, daje :)

14 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Agility 3 i Vertex 3 se itekako razlikuju i to se ne gleda samo po brojkama performansi. SATA3 SSD ne mora biti brži od SATA2 SSD-a, ako nije brži, ali ako je brži onda je brži. Ako imaš SSD koji R/W 250MB/s onda ti je SATA2 dosta, ali ako imaš SSD koji R/W 500MB/s onda je SATA2 pušiona i trebaš SATA3. SATA 3 SSD sa 550/500 R/W (kao Agility 3 npr.) jedino na SATA3 sučelju postiže tu brzinu i to je duplo od 250/200 npr. (peak naravno, sustained ide oko 300 što je opet max SATA2).

S Intelom 3210 ćeš svakako biti u boljoj situaciji, nego bilo kojim od tih.

Svašta si ti tu napisal...

Ja opet ponavljam zaključak do kojeg sam došao čitajući usporedbe, testove... Brzine cca 500 ili više rijetko ko će iskusiti i primjetiti, samo kod čitanja/pisanja velikih fajlova. I to znači sa SSD-a na SSD, sa ili na nešto drugo opet nema šanse jer taj drugi, ako nije SSD, ne može postić te brzine.

Pošto mislim na SSD-u imat OS i aplikacije, najbitnija stavka je 4k random reak/write, a te brzine su kod svih diskova daleko ispod SATA2 maximuma.

14 godina
neaktivan
zaki kaže...

Evo jedne za 10K:

i7 2600K - 2210kn

Sve OK osim:

- neda mi se igrat sa SLI, vele ljudi da to nije tolko u stvarnosti vrijedno

- zašto dva SSD-a? U raid polje možda? Za sigurnost ili ono da je dupli kapacitet?

Od kud su cijene?

Čudno kak si uspio ubacit i7-2600K, i dvije grafe, a da nije prek 10k {#}

Jel fali kaj u konfi?

BTW, platforma bude sigurno Sandy 1155, a to je dual ch memorija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.5.2011 19:18 (padobranac-zagi).
16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
naxeem kaže...
 SATA3 SSD ne mora biti brži od SATA2 SSD-a, ako nije brži, ali ako je brži onda je brži.

Krasna recenica :) 

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/mesic-i-ja-slazemo-se-u-svemu-osim-u-onom-u-cemu-se-ne-slazemo.html   :D

42
17 godina
neaktivan

Cpt. Obvious.

14 godina
neaktivan
padobranac-zagi kaže...
zaki kaže...

Evo jedne za 10K:

i7 2600K - 2210kn

Sve OK osim:

- neda mi se igrat sa SLI, vele ljudi da to nije tolko u stvarnosti vrijedno

- zašto dva SSD-a? U raid polje možda? Za sigurnost ili ono da je dupli kapacitet?

Od kud su cijene?

Čudno kak si uspio ubacit i7-2600K, i dvije grafe, a da nije prek 10k {#}

Jel fali kaj u konfi?

BTW, platforma bude sigurno Sandy 1155, a to je dual ch memorija.

Fali samo optika (i periferija) a nju neki vise ni ne kupuju.

Osobno bih isao na min.  2x4GB RAM-a (ako samo igras 2x2 ti je za sad dovoljno). po mogucnosti 1600Mhz jer su razlike u cijeni minimalne.

Sto se SLI/CF setupa tice neke igre imaju problem ali vecina ne a cinjenica je da jeftinije dodju iste performanse u 2 karice nego u jednoj (glupo ali tako je).

14 godina
neaktivan
Konfa za 10.000.00 kn

Jel ti treba iskljucivo za igre (+ surf, office, nezahtjevne aplikacije) i da li zelis maximalno za 10k kn ili bi ti bilo draze da kupis nijansu slabiji stroj za osjetno manje love?

0 0 hvala 0
16 godina
Konfa za 10.000.00 kn
Ovo sam slozio u Protis-u, SLI po meni vrijedi novaca (ja osobno nisam u svom kompjuteru imao single GPU grafu od HD2xxx serije), konfa ima 8Gb rama, SSD konfiguracija po izboru, ja bi ih stavio u RAID0 (vece performanse i kapacitet od 128gb ukupno)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Jel ti treba iskljucivo za igre (+ surf, office, nezahtjevne aplikacije) i da li zelis maximalno za 10k kn ili bi ti bilo draze da kupis nijansu slabiji stroj za osjetno manje love?

Ne, igre su na drugom mjestu.

Primarno je CAD/CAM, Autocad, Solidworks, Catia. To mi je posao.

Uz to malo obrade slika, možda nešto videa, ali više amaterski.

Bilo bi lijepo moć odigrat koju igru - flight simulator ili aute neke {#}

A neznam zašto pitaš ovo zadnje, ali odlučio sam nekak da bude Sandy (ne AMD).

14 godina
neaktivan
padobranac-zagi kaže...
BlueMax kaže...

Ne, igre su na drugom mjestu.

Primarno je CAD/CAM, Autocad, Solidworks, Catia. To mi je posao.

Uz to malo obrade slika, možda nešto videa, ali više amaterski.

Bilo bi lijepo moć odigrat koju igru - flight simulator ili aute neke {#}

A neznam zašto pitaš ovo zadnje, ali odlučio sam nekak da bude Sandy (ne AMD).

Nisam mislio na AMD. Da je iskljucivo za igre preporucio bi ti i5 2500k koji je osjetno jeftiniji a u igrama jednak sa i7 2600k.

Za CAD:

najbitniji ti je procesor i RAM.

dakle i7 2600k

4x4 GB 1600Mhz DDR3

grafika:

ni slucajno ne uzimati SLI ili CF setup jer ih ni jedna aplikacija ne iskoristava. ako neces ici na pro karticu (jer ti je 10k kn premalo za setup sa imalo ozbiljnijom pro karticom) definitivna preporuka Nvidija 570GTX.

Kuciste uzmi neko tiho a opet dovoljno prozracno da se overclockani (OC obavezan za rendere, veoma ubrzava posao) i7 moze ohladiti.

HDD:

Jedan dobar i pouzdan SSD za OS i apikacije (nemoj OS i apps stavljati na SSD raid jer je mogucnost pada sistema 4x veca od single SSD-a) i dva WD Blacka (ili Blue, a moze i F3 ali ja se drzim iskljucivo WD-a zbog ranijih problema koje sam imao sa inim HDD-ovima) u RAID 1 za storage + 1 za backup.

napajanje preko 500w ti je nepotrebno. puno bitnije od snage ti je kvalitet i pouzdanost. 

maticna: kvalitetna, sa potrebnim prikljuccima i dobrom regulacijom napona. nemoj se zalijetati na one ekstra skupe jer su skupe zbog dodatnih PCI-E slotova, SLI/CF supporta, turbo mreznih kartica i slicnih gluposti koje ti ne trebaju a samo vuku novac.

Hladnjak za procesor: ispod Mugena 2 rev.B ne bih isao. Megahealms ili NH D-14 preporuka.

ako je comp za posao nema mjesta stednji.

obavezno si odaberi kvalitetnu periferiju i dobar monitor jer to je ono sto je u kontaktu s tobom.

preporuka ducana: ADM.hr

oni ce ti sve sloziti i besplatno istestirati tako da ce ti cijena biti slicna onoj u PROTISU i MAGAZIN RS, a imaju odlicnu podrsku i cijene kupca.

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
nemoj OS i apps stavljati na SSD raid jer je mogucnost pada sistema 4x veca od single SSD-a

Na čemu baziraš tu izjavu?

14 godina
neaktivan
naxeem kaže...
BlueMax kaže...
nemoj OS i apps stavljati na SSD raid jer je mogucnost pada sistema 4x veca od single SSD-a

na matematici

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
naxeem kaže...
BlueMax kaže...

na matematici

Nešto si jak u matematici? Kako si izračunao tu nepouzdanost RAID-a? Fourrierovim transformacijama?

14 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Nešto si jak u matematici? Kako si izračunao tu nepouzdanost RAID-a? Fourrierovim transformacijama?

:)

u biti je jednostavno, razmisli.

ako kupujes 2 ssd-a imas duplo vecu sansu da ti jedan pogresno nesto zapise i ode raid 0. posto je dovoljno da jedan shebe a ti imas 2? 2 na 2?

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
naxeem kaže...

:)

u biti je jednostavno, razmisli.

ako kupujes 2 ssd-a imas duplo vecu sansu da ti jedan pogresno nesto zapise i ode raid 0. posto je dovoljno da jedan shebe a ti imas 2? 2 na 2?

RAID 0 nije RAID. RAID je sam po sebi uvijek pouzdaniji od jednog diska. Matematički: pRAID > pSSD ako je RAID > 0. Jednostavno, ako je

MTBFRAID = Σ [MTBFSSD1+MTBFSSD2 + ... + MTBFSSDn] => MTBFRAID > MTBFSSDk

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.5.2011 22:41 (naxeem).
14 godina
neaktivan
Konfa za 10.000.00 kn

Poruka se odnosila na prethodni prijedlog s OS-om na 2xSSD.  Dakle RAID 0 jer apsolutno nikakvog smisla nema stavljati OS u bilo koje drugo polje.

No nebitno za temu. Ti bi kao moderator na ovom forumu trebao ljudima davati konstruktivne savjete a ne spamati, prepirati se i filozofirati. Ako imas neke primjedne na moj savjet upucen onome ko je savjet treazio, slobodno reci. Mozemo to prodiskutirati jer imam ogromno iskustvo upravo u onome sto covjeka zanima. Nadam se da nisi mislio savjetovati OS u RAID polju jer znas koliko mu to ubrzanje donosi i u tocno kojim segmentima a koliki rizik vuce za sobom. Ili da kupuje jos 4 HDD-a za 10tku?

btw. formula ti je totalno kriva, bar u onom dijelu kad je razvijas. ako govorimo o RAID 0 polju, a ja govorim. ne mozes zbrajati mtbf diskova da bi dobio mtbf raida. nadam se da to shvacas.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.5.2011 23:30 (BlueMax).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemoj me ti učiti što bih ja trebao. Rekao si netočnu stvar, pitao sam da objasniš, objasnio si, pojasnio sam ti da nije točno.

Da, znam da se ne može zbrajati u svakom RAID-u, stvar je "malo" kompleksnija, ali nema smisla da tu filozofiramo više nego što je potrebno. Moj cilj je da čovjek slučajno ne uzme zdravo za gotovo tvoju posve netočnu tvrdnju da je RAID nepouzdaniji od jednog diska.

Svakako, formula je zajebancija na tvoju "matematiku". Svakako, nemoj ljudima savjetovati stvari koje nisu točne. RAID je svakako bolja solucija u pogledu pouzdanosti, ali s obzirom da (npr. Intel) SSD diskovi imaju TRIM koji radi samo kao pass-trough, važno je napomenuti da su Intel diskovi iznimno pouzdani i da imaju odličan GC i bez TRIM-a. Dva SSD-a su mu dobra solucija i bez RAID-a (iako je zbog pouzdanosti SSD-a i RAID0 skroz ok), ako često prebacuje podatke.

Zašto nema smisla stavljati OS na RAID polje koje nije 0?

14 godina
neaktivan
zaki kaže...

Evo jedne za 10K:

i7 2600K - 2210kn

zaki kaže...
Ovo sam slozio u Protis-u, SLI po meni vrijedi novaca (ja osobno nisam u svom kompjuteru imao single GPU grafu od HD2xxx serije), konfa ima 8Gb rama, SSD konfiguracija po izboru, ja bi ih stavio u RAID0 (vece performanse i kapacitet od 128gb ukupno)

naxeem kaže...

Nemoj me ti učiti što bih ja trebao. Rekao si netočnu stvar, pitao sam da objasniš, objasnio si, pojasnio sam ti da nije točno.

Da, znam da se ne može zbrajati u svakom RAID-u, stvar je "malo" kompleksnija, ali nema smisla da tu filozofiramo više nego što je potrebno. Moj cilj je da čovjek slučajno ne uzme zdravo za gotovo tvoju posve netočnu tvrdnju da je RAID nepouzdaniji od jednog diska.

Svakako, formula je zajebancija na tvoju "matematiku". Svakako, nemoj ljudima savjetovati stvari koje nisu točne. RAID je svakako bolja solucija u pogledu pouzdanosti, ali s obzirom da (npr. Intel) SSD diskovi imaju TRIM koji radi samo kao pass-trough, važno je napomenuti da su Intel diskovi iznimno pouzdani i da imaju odličan GC i bez TRIM-a. Dva SSD-a su mu dobra solucija i bez RAID-a (iako je zbog pouzdanosti SSD-a i RAID0 skroz ok), ako često prebacuje podatke.

S nekima se ne moze nego ovako.

Lijepo procitaj prijedlog konfiguracije, objasnjenje zasto 2 SSD-a, kako fino zbraja kapacitet (u kojem polju se to radi??) i onda moj komentar na predlozenu konfiguraciju pa mi reci o kojem polju je rijec i zasto ne stoji moja tvrdnja da je za pad sistema 4x veca mogucnost.

Ti meni sad pricas stvari koje ja znam vec 15 godina a ni jednim slovom nisi pokusao pomoci covjeku osim s onom izjavom da je disk brzi ako je brzi a da nije brzi ako je sporiji. Ako te naljutio moj citat te tvoje recenice, nije trebao jer sam je citirao zato sto me je nasmijala a ne da se sprdam s tobom. I sam sam vise puta rekao i napisao i puno vece gluposti od tog citata.

Sad ovim zadnjim postom napokon pocimas biti konstruktivan, pa cu te ja pitati. Zasto Intel SSD a ne Vertex 3 koji je brzi? (Pazi, trik pitanje, u pitanju je pouzdanost RAID 0 polja a ja se slazem da je Intel nijansu bolji izbor)

17 godina
neaktivan

Nije mene naljutilo ništa, nisam ljut, opušten sam i šalim se (s matematikom recimo). - Intel ZATO što je najpouzdaniji. Nema dalje. Ona očita rečenica objašnjava očitu stvar. Rekao je da SATA 3 nema smisla, ali ima i za brze diskove i za RAID. OCZ navodi 500/500 brzine, što SATA 2 ne može postići niti u teoriji.

14 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Da ne zaboravim na ovo odgovoriti. Zato jer je to bacanje novca i to velikog novca. Koliko ljudi osobno poznajes koji su zrtvovali kapacitet preskupog SSD-a da bi stavili 2 ili vise njih u mirror raid polje?

Pitanje je imali mu smisla uopce kupovati SSD za posao kojim se bavi jer ce masno platiti brze podizanje OS-a i aplikacija (a onaj ko se ozbiljno bavi poslom OS i aplikacije ujutro pokrene a izgasi kad ide s posla). Kupovina 2 SSD-a za posao u kojem skoro pa ne pomazu, a s obzirom na ograniceni budzet = glupost. Eto zasto. RAID-om 0 bi bar dobio jos brze to sto mu i ovako ne treba.

14 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Nije mene naljutilo ništa, nisam ljut, opušten sam i šalim se (s matematikom recimo). - Intel ZATO što je najpouzdaniji. Nema dalje. Ona očita rečenica objašnjava očitu stvar. Rekao je da SATA 3 nema smisla, ali ima i za brze diskove i za RAID. OCZ navodi 500/500 brzine, što SATA 2 ne može postići niti u teoriji.

Da, mislim da je i on u kasnijim postovima izjavio da to zna, ali zna i da u real life sto se tice njegovih potreba on nece ni do SATA 2 plafona doci. Ako je razlika u cijeni 300kn a u njegovom poslu to dnevno iznosi 5 milisekundi onda je to promasena investicija.

17 godina
neaktivan

Ne kužim. Pa ne služi SSD brzom podizanju OS-a i aplikacija. Ja računalo nikad ne gasim, imam SSD i osjećam ogromna ubrzanja u svakodnevnom radu. 300kn u poslu je kao privatno 3kn. Promašenom investicijom možeš nazvati 3000kn u nešto što ne daje nikakve rezultate, a ne 300kn.

Primjer: meni je razlika kod rada SSD i HDD 4s protiv 10s. Da, to je samo 6s razlike, ali je razlika ogromna.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2011 0:08 (naxeem).
16 godina
neaktivan
Konfa za 10.000.00 kn

obavezno si kupi i SSD disk  za sistem... ja sam sebi... jaooo kako se osjeti!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne kužim. Pa ne služi SSD brzom podizanju OS-a i aplikacija. Ja računalo nikad ne gasim, imam SSD i osjećam ogromna ubrzanja u svakodnevnom radu. 300kn u poslu je kao privatno 3kn. Promašenom investicijom možeš nazvati 3000kn u nešto što ne daje nikakve rezultate, a ne 300kn.

Primjer: meni je razlika kod rada SSD i HDD 4s protiv 10s. Da, to je samo 6s razlike, ali je razlika ogromna.

U tvom poslu mozda da (ne znam cim se bavis), u mom i njegovom ne. Mi radimo sa relativno malim fileovima i razlike nema. Za malo ugodniji rad i osjecaj da sve leti naknadno si moze uzeti SSD ali ako je sad ogranicen na 10k kn a pogotovo ako nema adekvatnu periferiju koja je za nas posao jedna od najbitnijih stavki vise mu vrijedi dodatnih 8GB RAMa (sto gameri ovdje ne mogu razumjeti) nego 3 SSD-a. Ja sam si u jednom trenutku odlucio kupiti SSD (Corsair Force) i nisam pogrijesio ali da si sad slazem konfiguraciju za posao citav budget bi potrosio na bitnije stvari, a SSD kad uleti. Nama su graficke kartice zahebano podrucje, tu nikad dosta love.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice