Pozdrav svima, evo kao što vidite, otvorio sam topic (ne, nije očito :D ) o slaganju bitnih dijelova kompjutera, za malo keša.
Uvod
Neki se pitaju, kako je moguće prijeći iz starog socketa (939) u jedan od najnovijih za mali keš? E pa moguće je, jer sam ja to napravio. Uložen je vremenski period od 2 i pol tjedna, da bi se složila solidna konfa, čak i za gaming.
Stari dijelovi
Znači, koristio sam Socket 939 koji se sastojao od Abit KN8 matične ploče (defaultna, nije Ultra il tako nešto), AMD Athlon64 X2 4200+ - 2.2 GHz (naknadno bio kupljen sa Zalman Al-Cu 700 coolerom za 350kn prije nekoliko godina), AMD Athlon64 3000+ - 1.8 GHz, DDR1 Memorije (2x512MB, 2x256 MB). Sam procesor je prodan za cijenu od 300kn, dok je sve ostalo riješeno za 200kn. Znači, s dodatkom svojih 200kn od prije i jos 500kn kasnije, to bi sveukupno bilo 1200kn.
Novi dijelovi - 1. Faza - Matična Ploča
Dakle, prelazimo na novi dio tzv. "poglavlja", matičnu ploču. Uz pomoć prijatelja iz osnovnjaka, pronašao sam matičnu ploču Asus M4N78-AM (verzija je, ne 2) preko Njuškala.
Platio sam ju sveukupno 220kn, znači ako oduzmemo to od cijelog iznosa, preostaje nam 900kn.
Novi dijelovi - 2. Faza - Procesor
Kao što vidite, došli smo i do druge faze, do procesora. Također uz pomoć prijatelja i Sony Ericsson Elm mobitela i njegove Wi-Fi konekcije došao sam do procesora AMD Athlon II X3 450 - 3.2 GHz u HGSpotu, za cijenu od 520kn, ako me sjecanje dobro sluzi, no naravno, njihova ponuda je besprijekorna, pa sam obisao cijeli grad Zagreb, nakon zavrsene nastave, da bi dosao tamo i da bi mi oni rekli da nemaju navedeni procesor, te sam im ustupio broj kako bi mi javili sutradan da im dobavljač više nema navedeni procesor, more idiotism please!? Nakon izgubljenog vremena s njima, okrenuo sam se ADM-u, gdje je cijena procesora bila oko 550kn, koji mi je takoder bio i bliže. Navedeni procesor je kupljen u ADM-u, a ja sam vrištao od sreće. Isti dan kad su mi javili da HGSpotov dobavljač nema navedeni procesor, nazvao sam ADM i rekli su mi instantno da imaju procesor, te mi je čovjek objasnio kako da dođem do njih u 2 minute. Procesor je isti dan kupljen.
Novi dijelovi - 3. Faza - Spajanje komponenata
Nakon što su matična ploča i procesor kupljeni, odmah su bili montirani u Thermaltake Mambo kučište, te su očekivali RAM memoriju.
Novi dijelovi - 4. Faza - RAM memorija, Formatiranje i Svježi OS
RAM memorija je kupljena u ADM-u, ovaj utorak. Radi se o Corsair Value keksićima od 2 GB (2x2GB) po cijeni od 420kn sveukupno. Čim sam došao doma, bacio sam torbu na pod i odmah išao namontirati navedenu memoriju, nakon što sam je raspakirao, na matičnu.
Nakon toga, pospajao sam kablove, te uključio računalo. Poslije toga sam formatirao HDD i postavio svježu instalaciju Windows XP-a gore, kako nebi došlo do komplikacija s spremljenim postavkama starih komponenata.
MBO Review
Matična ploča je zadovoljila sva moja očekivanja. Gura svoje i nadmašila je moja očekivanja za svoju cijenu. Također ima jako dobar BIOS menu, koji je jako pregledan i jednostavan. Jedino šta mi se ne sviđa na matičnoj ploči je njena integrirana grafička kartica, te samo dva slota za RAM memoriju. Sve ostalo je odlično, i veselim se suradnji s njom u budućnosti. :D
CPU Review
Procesor je za svoju cijenu odličan. Pokazao se jako učinkovito u jednoj od neoptimiziranih igara (GTA IV), i u jednoj od optimiziranih (APB). Radi savršeno.
Po njegovim statistikama, može se uočiti da je jači od AMD Phenom I 9550, četverojezgrenog procesora koji radi na 2.2 GHz, dok je AMD Athlon II 450, trojezgreni procesor, te radi na 3.2 GHz. Također, oboje rade na 95W.
RAM Review
Kao što se može vidjeti po ovom review-u, nisam neki hardveraš, jer neznam puno o hardveru. No, memorija se čini da radi solidno, iako XP očitava samo 3 gige od 4. Koliko sam skuzio, u dual channelu je memorija, tako da bi trebalo i brze radit (valjda).
SVEUKUPNO POTROŠENO (ZAOKRUŽENO): 1200kn
Napomena:Grafička kartica koja je korištena u obadvije konfiguracije je Gainward GTS 250 512 MB DDR3.
Napomena 2: Ovo sve šljaka na napajanju od 400W, Fortronovu.
Eto, toliko od mene. Ako zelite benchmarkove od navedenih komponenata, uputite me preko kojih programa da ih napravim, i postat ću SS-e ovdje.
Pozdrav do daljnjeg!