Iz Socket 939 u AM3 - Da, moguće je!

poruka: 20
|
čitano: 5.068
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima, evo kao što vidite, otvorio sam topic (ne, nije očito :D ) o slaganju bitnih dijelova kompjutera, za malo keša.

Uvod

Neki se pitaju, kako je moguće prijeći iz starog socketa (939) u jedan od najnovijih za mali keš? E pa moguće je, jer sam ja to napravio. Uložen je vremenski period od 2 i pol tjedna, da bi se složila solidna konfa, čak i za gaming.

Stari dijelovi

Znači, koristio sam Socket 939 koji se sastojao od Abit KN8 matične ploče (defaultna, nije Ultra il tako nešto), AMD Athlon64 X2 4200+ - 2.2 GHz (naknadno bio kupljen sa Zalman Al-Cu 700 coolerom za 350kn prije nekoliko godina), AMD Athlon64 3000+ - 1.8 GHz, DDR1 Memorije (2x512MB, 2x256 MB). Sam procesor je prodan za cijenu od 300kn, dok je sve ostalo riješeno za 200kn. Znači, s dodatkom svojih 200kn od prije i jos 500kn kasnije, to bi sveukupno bilo 1200kn.

Novi dijelovi - 1. Faza - Matična Ploča

Dakle, prelazimo na novi dio tzv. "poglavlja", matičnu ploču. Uz pomoć prijatelja iz osnovnjaka, pronašao sam matičnu ploču Asus M4N78-AM (verzija je, ne 2) preko Njuškala.

Platio sam ju sveukupno 220kn, znači ako oduzmemo to od cijelog iznosa, preostaje nam 900kn.

Novi dijelovi - 2. Faza - Procesor

Kao što vidite, došli smo i do druge faze, do procesora. Također uz pomoć prijatelja i Sony Ericsson Elm mobitela i njegove Wi-Fi konekcije došao sam do procesora AMD Athlon II X3 450 - 3.2 GHz u HGSpotu, za cijenu od 520kn, ako me sjecanje dobro sluzi, no naravno, njihova ponuda je besprijekorna, pa sam obisao cijeli grad Zagreb, nakon zavrsene nastave, da bi dosao tamo i da bi mi oni rekli da nemaju navedeni procesor, te sam im ustupio broj kako bi mi javili sutradan da im dobavljač više nema navedeni procesor, more idiotism please!? Nakon izgubljenog vremena s njima, okrenuo sam se ADM-u, gdje je cijena procesora bila oko 550kn, koji mi je takoder bio i bliže. Navedeni procesor je kupljen u ADM-u, a ja sam vrištao od sreće. Isti dan kad su mi javili da HGSpotov dobavljač nema navedeni procesor, nazvao sam ADM i rekli su mi instantno da imaju procesor, te mi je čovjek objasnio kako da dođem do njih u 2 minute. Procesor je isti dan kupljen.

Novi dijelovi - 3. Faza - Spajanje komponenata

Nakon što su matična ploča i procesor kupljeni, odmah su bili montirani u Thermaltake Mambo kučište, te su očekivali RAM memoriju.

Novi dijelovi - 4. Faza - RAM memorija, Formatiranje i Svježi OS

RAM memorija je kupljena u ADM-u, ovaj utorak. Radi se o Corsair Value keksićima od 2 GB (2x2GB) po cijeni od 420kn sveukupno. Čim sam došao doma, bacio sam torbu na pod i odmah išao namontirati navedenu memoriju, nakon što sam je raspakirao, na matičnu.

Nakon toga, pospajao sam kablove, te uključio računalo. Poslije toga sam formatirao HDD i postavio svježu instalaciju Windows XP-a gore, kako nebi došlo do komplikacija s spremljenim postavkama starih komponenata.

MBO Review

Matična ploča je zadovoljila sva moja očekivanja. Gura svoje i nadmašila je moja očekivanja za svoju cijenu. Također ima jako dobar BIOS menu, koji je jako pregledan i jednostavan. Jedino šta mi se ne sviđa na matičnoj ploči je njena integrirana grafička kartica, te samo dva slota za RAM memoriju. Sve ostalo je odlično, i veselim se suradnji s njom u budućnosti. :D

CPU Review

Procesor je za svoju cijenu odličan. Pokazao se jako učinkovito u jednoj od neoptimiziranih igara (GTA IV), i u jednoj od optimiziranih (APB). Radi savršeno.

Po njegovim statistikama, može se uočiti da je jači od AMD Phenom I 9550, četverojezgrenog procesora koji radi na 2.2 GHz, dok je AMD Athlon II 450, trojezgreni procesor, te radi na 3.2 GHz. Također, oboje rade na 95W.

RAM Review

Kao što se može vidjeti po ovom review-u, nisam neki hardveraš, jer neznam puno o hardveru. No, memorija se čini da radi solidno, iako XP očitava samo 3 gige od 4. Koliko sam skuzio, u dual channelu je memorija, tako da bi trebalo i brze radit (valjda).

SVEUKUPNO POTROŠENO (ZAOKRUŽENO): 1200kn

Napomena:Grafička kartica koja je korištena u obadvije konfiguracije je Gainward GTS 250 512 MB DDR3. 

Napomena 2: Ovo sve šljaka na napajanju od 400W, Fortronovu.

Eto, toliko od mene. Ako zelite benchmarkove od navedenih komponenata, uputite me preko kojih programa da ih napravim, i postat ću SS-e ovdje.

Pozdrav do daljnjeg!

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.5.2011 20:50 (marYan).
Moj PC  
6 0 hvala 6
16 godina
protjeran

Svaka cast ali nemogu svi prodat za tu cifru haah

zvoneeee
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Iskreno, uz dobru volju i cjenkanje se može zaraditi novac koji sam ja zaradio, ja da nisam bio nestrpljiv, mogao sam prodati samo matičnu za 250kn, ali želio sam sve riješiti nabrzaka i što prije po nove stvari.

S time da sam starce opelješio masno, i telefonske račune im nabio, al nije bed. :D

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
protjeran

Iskreno kada sam čitao ime teme mislio sam kao da je izašo neki kit ili neki add on za ploču da možeš AM3 proc ko šta je bila prije fora kupiš asrock npr ploču socket 754 i možeš 939

Npr ova

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K8Upgrade-NF3

zvoneeee
Moj PC  
10 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

+1 za temu. Tako je, i za malo para se može složiti dobra konfa.

Dobro, ja baš ne bih tražio na Njuškalu, ali na forumu od ljudi koji su poznati kao pošteni trgovci, svakako da. Najbolje vrijeme za kupovanje takvih komponenti je oko Božića.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

ne kontam, spominješ računalo za gaming a nigdje grafičke kartice

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Iz Socket 939 u AM3 - Da, moguće je!
kokokoko kaže...

Iskreno kada sam čitao ime teme mislio sam kao da je izašo neki kit ili neki add on za ploču da možeš AM3 proc ko šta je bila prije fora kupiš asrock npr ploču socket 754 i možeš 939

Npr ova

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K8Upgrade-NF3

To sam i ja razmišljao kad sam postao topic, ali mi se nije dalo mjenjati naslov.

stef kaže...

+1 za temu. Tako je, i za malo para se može složiti dobra konfa.

Dobro, ja baš ne bih tražio na Njuškalu, ali na forumu od ljudi koji su poznati kao pošteni trgovci, svakako da. Najbolje vrijeme za kupovanje takvih komponenti je oko Božića.

Zahvaljujem, i da, istina.

Znam da nije dobro preko Njuškala tražiti, čovjek je bio govno, pa mi nije želio spustit cijenu za 20kn, a imao sam samo 200kn na pocetku, pa sam morao zicat frenda.. Uglavnom, tražio sam ga da mi osobnu pokaže prije nego što sam mu dao keš, ipak ima utjecaja to što sam imao kožnjak i ćelavu glavu, hahaha.. :DD

Šalu na stranu, konfa stvarno lijepo funkcionira i zadovoljan sam.

igy kaže...

ne kontam, spominješ računalo za gaming a nigdje grafičke kartice

Grafička kartica je korištena još od stare konfiguracije, isto sam ju kupio u ADM-u prije godinu il dvije, za 100 eura.

Radi se o Gainward GTS 250 512 MB DDR3.

EDIT: Dodano napajanje koje se koristilo i koje se jos uvijek koristi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.5.2011 20:51 (marYan).
17 godina

- memorija radi u dual channelu ali to što se tiče performansi i nije naročito bitno... 3 GB ti očitava jer se radi o 32-bitnim windowsima

- s grafom je konfiguracija ipak skuplja, a tu su i ostale komponente 

- prelazak na noviju platformu si mogao proći i jeftinije (npr. ja sam phenom II X4 920 prodavao za 450kn (dodouše to je am2+ platforma ali su krajnje performanse procesora veće), ili AM3 Phenom II X2 procesor koji se može otključati u X4, a mnogo ih se može, koji se također mogu naći za 500-tinjak kn)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Svaka cast,Odlicna tema.

Dokazao si da ze uz malen trud i malo razmisljanja mogu zaraditi dobri novci za prelazak sa stare konfe na nesto bolje!

{#}

Slobodno stisnes Hvala :)
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
igy kaže...

- memorija radi u dual channelu ali to što se tiče performansi i nije naročito bitno... 3 GB ti očitava jer se radi o 32-bitnim windowsima

- s grafom je konfiguracija ipak skuplja, a tu su i ostale komponente 

- prelazak na noviju platformu si mogao proći i jeftinije (npr. ja sam phenom II X4 920 prodavao za 450kn (dodouše to je am2+ platforma ali su krajnje performanse procesora veće), ili AM3 Phenom II X2 procesor koji se može otključati u X4, a mnogo ih se može, koji se također mogu naći za 500-tinjak kn)

Znam da se radi o 32-bitnim Windowsima, no da sam stavljao 64 bitne, nebi funkcioniralo najbolje, jer neki programi nisu kompatibilni.

Grafulju nisam računao u ovo, jer je korištena već duže vrijeme.

Mogao sam proci time jeftinije, ali sam trebaju novu konfu što prije.

Brega55 kaže...

Svaka cast,Odlicna tema.

Dokazao si da ze uz malen trud i malo razmisljanja mogu zaraditi dobri novci za prelazak sa stare konfe na nesto bolje!

{#}

Hvala. A i hvala ti šta si mi gledo ponude od ADM-a i pomago oko konfe :D

14 godina
neaktivan

svaka ti čast....malo tko ima živaca za sklapat tako nešto..i malo po malo...obično pljuneš lovu i vozi..

moj primjer je sa intel pentiuma 4 starog u am2+ za neakvih 6mjeseci i 2000kn uloga
naravno prodao sam sve staro što sam imao za prodati, stara kučišta baš sve sve...uglavnom doslovno rješio se drloga koji bi završio kod onih što skupljaju staro željezo i lagano dio po dio složio...čekao oglase, određene dijelove...trgovao većinom poštom...i duplo sam zadovoljniji nego kad bi dao odmah novce i kupio gotovo...jer ga znam u dušu sad :D

znači matična, proc, aftermarket cpu cooler, kučište, rami, grafička, napajanje, lcd monitor...sve za 2000kn :D

samo krupno, ništa sitniš
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 14:47 (oly570).
15 godina

HAHAHA kad sam pročitao naslov mislio sam da si nagurao am3 proc u 939 ploču.. rekoh WTF :D

enivej.. tako se to radi.. malo volje i truda i ne treba puno ulagati da bi se imalo apdejtanu konfu.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemreš vjerovat, kad si počeo nabrajat početne komponente mislio sam da si mi maznuo komp, imam istu matičnu, napajanje i malo slabiji procesor (1.9x2) :-) Još malo pa će i to put oglasnika.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
oly570 kaže...

svaka ti čast....malo tko ima živaca za sklapat tako nešto..i malo po malo...obično pljuneš lovu i vozi..

moj primjer je sa intel pentiuma 4 starog u am2+ za neakvih 6mjeseci i 2000kn uloga
naravno prodao sam sve staro što sam imao za prodati, stara kučišta baš sve sve...uglavnom doslovno rješio se drloga koji bi završio kod onih što skupljaju staro željezo i lagano dio po dio složio...čekao oglase, određene dijelove...trgovao većinom poštom...i duplo sam zadovoljniji nego kad bi dao odmah novce i kupio gotovo...jer ga znam u dušu sad :D

znači matična, proc, aftermarket cpu cooler, kučište, rami, grafička, napajanje, lcd monitor...sve za 2000kn :D

Hvala, samo sam želio pokazat da je sve lako moguće, ako se potrudimo, i da smo nula bez staraca :DD

nine kaže...

HAHAHA kad sam pročitao naslov mislio sam da si nagurao am3 proc u 939 ploču.. rekoh WTF :D

enivej.. tako se to radi.. malo volje i truda i ne treba puno ulagati da bi se imalo apdejtanu konfu.

Ahahah, znao sam da ce to pol ekipe mislit, da vam budem iskren, namjerno sam stavio taj naslov da vise ljudi vidi topic i vidi da ima nesto korisnog u ovome. :)

Funky Donkey kaže...

Nemreš vjerovat, kad si počeo nabrajat početne komponente mislio sam da si mi maznuo komp, imam istu matičnu, napajanje i malo slabiji procesor (1.9x2) :-) Još malo pa će i to put oglasnika.

Haha, možda i jesam! ^^

Sretno s time!

Samo imaj malo više strpljenja od mene i proći ćeš jeftinije.

16 godina
protjeran

.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 16:19 (Don Kihoty).
15 godina
neaktivan

Moja preporuka je da staviš 64 bitni sustav i otključaš 4. jezgru na procesoru ako je moguće (ako ploča može i ako je procesor sa dobrom zaključanom 4. jezgrom).

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

.

I ja bi se kurčio s postovima kad bi imao 4 zvjezdice ;)

dajstadas kaže...

Moja preporuka je da staviš 64 bitni sustav i otključaš 4. jezgru na procesoru ako je moguće (ako ploča može i ako je procesor sa dobrom zaključanom 4. jezgrom).

Ne, ne želim stavljat 64-bitni sustav zbog nekompatibilnosti s nekim igrama i programima. Matična ploča ne podržava to ja mislim, a i da podržava, sumnjam da bi to bilo stabilno..

15 godina
neaktivan

Procesor naravno da podržava x64 instrukcije. To sa matičnom nema veze.

Software koji spominješ da nije kompatibilan je vjerojatno još iz vremena dok je drug Tito bio živ pa mi to i nje baš argument za 32 bitni sustav. Zbog činjenice što koristiš 32 bitni OS nemaš dohvat sva 4 GB memorije pa računaj da si dio novaca bacio u vjetar.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
dajstadas kaže...

Procesor naravno da podržava x64 instrukcije. To sa matičnom nema veze.

Software koji spominješ da nije kompatibilan je vjerojatno još iz vremena dok je drug Tito bio živ pa mi to i nje baš argument za 32 bitni sustav. Zbog činjenice što koristiš 32 bitni OS nemaš dohvat sva 4 GB memorije pa računaj da si dio novaca bacio u vjetar.

Pod podržavanje za matičnu sam mislio na otključavanje 4-te jezgre.

BTW. Roknuo sam sada Windows 7 Ultimate.

Također, keksa su od 2 x 2Gb, a za ovu izgubljenu gigu i nije neki problem.

17 godina
neaktivan

Hehe uradio sam isto i ja. sa 939 na AM3. I konfa mi je prilicno dobra ;)

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice