Pozdrav,
dakle,ja sam novi clan (makar vec godinama pratim ovaj forum) koji je u velikoj dilemi, i nadam se da ce se pronaci pokoja dobra dusa na ovom forumu, koja ce mi pomoci da razrijesim ovu nedoumicu;
dakle,nakon duuuugo vremena odlucih obnoviti svoju kantu, i vec sam u samom startu upao u dilemu koju sam nemogu razrijesiti.
i5 6400 (Skylake) ili i5 4460 (Haswell) ili pak AMD FX 8370E (otkljucan MP)?
Do sada sam uglavnom bio na AMD procesorima, ali sada ozbiljno razmisljam o prelasku na Intel,pa stoga imam veliku dilemu.
Laicki gledano, Skylake je najmladja od navedenih generacija procesora ali uz nizi takt proca.
S druge strane, Haswell je starija gen. ali ima visi takt.
AMD Vishera je pak starija generacija ali sa bitno visim taktom i brojem jezgri+ sa otkljucanim MP tako da se moze bolje/lakse OC proc.
Konfa se slaze za gaming naravno.
U slucaju intela, isao bih na 16GB DDR4 2400 MHZ, a u slucaju AMD-a takodjer 16GB ali DDR 2133 MHz.
Uz to je plan uzeti jednu od novih grafulja, vrlo vjerovatno RX 480 custom kad izadju ili eventualno GF 1060 zbog slicne cijene (i ovo je takodjer jedna dilema,ali o tome nesto kasnije).
Gledam puno recenzija po svemrezju :) i koliko vidim, ovaj i5 6400 je sasvim pristojan proc za gaming i nebi trebao BN nove gen. grafulje.
AMD ima vise jezgri ,ali koliko sam shvatio,ionako je vecini igara trenutno bitnija snaga pojedine jezgre nego multicore,a tu je intel u prednosti,ali opet, vidim da u 2017. pocinju izlaziti igre koje ce vise koristiti multicore pa ce AMD tu biti u prednosti.
Uz to,AMD bih clockao (uz adekvatno hladjenje naravno).
Ako vas zanima sto igram, najvise open world RPG i total war serijale.
Prijatelj koristi Asus Strix R9 390 na AMD 8350 procu i kaze da nema BN, pa si razmisljam da bi ovaj AMD trebao bez problema drzat RX 480 ili GF 1060.
Stoga,moja glavna dilema,uzimajuci u obzir graficku koju namjeravam kupiti, na kojoj bi platformi trebao graditi svoju konfu,gorenavedeni intel (6400 ili 4460/Skylake ili Haswell) ili AMD?
S kojim bih mogao biti siguran da nece bottleneckat u narednih godinu-dvije?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.