Anti-statička narukvica

poruka: 9
|
čitano: 10.745
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Anti-statička narukvica

Molio bih admine da ne brišu ovu temu, jer ne znam gdje da drugdje pitam u vezi ove stvari.

Pošto mi komponente stižu kroz 1-2 dana, zanima me ta anti-statička narukvica, na Jubiotu vidim da poznati informatičari koji slažu računala koriste anti-statičku narukvicu, i zato bih vas pitao dali da i nju kupim ili je nepotrebno?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Anti-statička narukvica

Komercijalna glupost.

To sve oko elektriciteta je prenapuhano.

Kad krenes slagat,prvo uzemljis kuciste,zatim sebe(dotaknes nesto uzemljeno u kuci,npr "one pipce na uticnici".

Ako stvarno hoces zicera,kupis si jednokratne rukavice (one kaj kirurzi imaju) i tjt.

ALI OPET  MORAS UZEMLJIT KUCISTE

Ako ti je neugodno,dotakni golim laktom.Najmanje osjecas.

Kada sam bio na praksi i slozio ~10tak kompova u danu,nikad nisam radio nis posebno,smo bi uzemljio kuciste i tjt.

EDIT:
Kada malo bolje razmislis,sa tim bi se osjecao na neki nacin kao pas sa ogrilicom

Prestanite stavljati zarez,tamo gdje je odavno trebala biti tocka!
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2014 20:59 (Paradox1).
13 godina
neaktivan
Anti-statička narukvica

Ja dok sam u servisu bio niko nije koristio statičku rukavicu, jednom prilikom sam i pito šefa servisa o tome i reko je da je to čista glupost. Svi kompovi se sastavljaju na stolu.

Još nisam čuo a nit ovi iz servisa za slučaj u kojem je neka komponenta zbog statičnog elektriciteta stradala, možda kad bi sve komponente na tepihu slago, mada sumnjam.

Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Anti-statička narukvica

Jedini cilj je izjednačiti potencijale kucista i komponenti sa sobom. Ako dotaknes bilo koji metalni dio kucista rukom potencijal ce se izjednaciti tj. nece biti praznjenja statickog elektriciteta između tebe i komponenti. Uzemljivanje sebe nekad moze uciniti bas suprotno...

Ja nekada koristim narukvicu kada radim sa nekim boljim racunalom, da ne bi bilo slucajno se dogodilo. Dosada nikad se nista nije dogodilo.

Never let a computer know you are in a hurry.

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: Anti-statička narukvica
kenan.M kaže...

Svi kompovi se sastavljaju na stolu.

Ovo ti je dobra caka.

Ako je stol izoliran od poda (tj: nije uzemljen),zamisli da ti imas dobre tenisice i da krenes slagat komp.

Skoro sva kučista su pod dobrim elektriciteom,kada ih se prvi put vadi van.To trenje izmedu stiropora i one kao krpe,omota radi cuda.

Ti automatski nisi svijestan da ti je kuciste pod naponom.Tu treba bit oprezan.

Prestanite stavljati zarez,tamo gdje je odavno trebala biti tocka!
17 godina
Anti-statička narukvica

A kak to mislite da treba uzemljit kučište? Na koji način???

Dotaknem kučište jednom rukom i kleme za uzemljenje na utičnici drugom?

Idem napravit malo veći zahvat na računalu (temeljito čišćenje, promjena paste i preslagivanje diskova) pa bi se htio osigurat. Znam da postoji izuzetno mala šansa da se nešto desi, no bolje spriječiti nego liječiti.

Radove izvodim na parketu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Anti-statička narukvica

Kakvo diranje utičnice????

Samo dotakni nešto metalno tipa radijator ili nešto slično i riješio si problem.

Inače nisam baš čuo u zadnje vrijeme da je neko od statičkog elektriciteta skurio komp. Samo matičnu na nešto NE VODLJIVO (njena kutija je dobro rješenje) dok pikaš komponente u nju i sve riješeno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Anti-statička narukvica

Statički elektricitet traži točku najmanjeg otpora da bi se uzemljio,sumnjam da će baš odabrat ljudsko tijelo koje stvara oko 4-6 kilo ohma

0 0 hvala 0
17 godina
Anti-statička narukvica

Sve ovo znam što ste napisali, no niste odgovorili ono što sam prvenstveno pitao, a to je kako uzemljiti kučište? Na što se tu misli u ovim prijašnjim postovima.

Što se tiče onog s utičnicom. One 2 kleme na utičnici (dakle ne rupe nego ono metalno sa strane) su kleme za uzemljenje i ako njih dotaknete ispraznite tijelo od naboja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice