Frend treba pomoć, ne znam u koju bi temu stavio zadatak, pa se ispričavam ako sam fulao...
U registru je upisan podatak 0xFF09.
a)Koliko bita ima registar ? Koliko byteova ?
b)Napiši MSB i LSB
Ako netko zna, može objašnjenje.
Frend treba pomoć, ne znam u koju bi temu stavio zadatak, pa se ispričavam ako sam fulao...
U registru je upisan podatak 0xFF09.
a)Koliko bita ima registar ? Koliko byteova ?
b)Napiši MSB i LSB
Ako netko zna, može objašnjenje.
Imaš dakle vrijednost 0xFF09, to je u heksadekadskom zapisu. Svako slovo ti predstavlja 4 bita, a tu su 4 slova pa je to 16 bita, odnosno 2 bajta.
MSB bi mogao biti najznačniji bit što je 1, ili vjerojatnije najznačajniji bajt, a to je 0xFF. LSB bi mogao biti najmanje značajan bit i on je 1, ili vjerojatnije je najmanje značajan pa je njegova vrijednost 0x09.
hex=4bita (več rečeno) .. jer je od hex u binarnom 0000-1111 0-15/4bitni podatak, nibl, pola bayta (byte=8bita). Jedan byte je tad 2-hexa, 4 hexa su 2byte ili 16bita.
low/high ili MSB/LSB su pandan dekadskim jedinicama-deseticama-stoticama.. veća/manja vrijednost. Koristilo se davno, dok je memorija bila ograničena u KB.. često se koristio samo lo-byte (hi je bio nepromjenjen u nekom logičkom stanju i time se ubrzavao rad, baratanje i količina potrebne memorije za računanje, za usporedbu kao pisanje godine 2017.. ili 17 jer svi znamo na koje stoljeće se odnosi. Hi/MSB je veći broj ali se uvijek računa/barata manji-low/LSB jer je u njemu precizan podatak koji se računa dok se hi može ignorirati/pretpostaviti i sl. Asembler/eprom i sl. Nevažno u današnjim 64bitnim appsima..