Zadatak iz fizike - hitno

poruka: 5
|
čitano: 1.438
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

E ovako zadatak za slike moram uraditi za seminar danas do 11h, pošto nisam bio kada se radilo ovo gradivo dosta sam zakinut po pitanju ovog gradiva, još gore što zadatak uopće nema nikakvih brojeva, ja evo već 2-3 sata blejim u zadatak, ne znam počet, šta postavit, pa ako ima neka dobra duša da pomogne da uradim ili da uradi čitav zadatak ako mu se da bio bih jako zahvalan, lp

17 godina
Re: Zadatak iz fizike - hitno
Sretno.
10 godina
odjavljen

Ne bih uložila velik novac u to da ćeš uspjeti.

vocap, bičz?
13 godina
neaktivan

Možda je kasno već; ali ako je od pomoći rješenje je u attachmentu.

Nemoj se prepadat zadatal bez brojeva (samo inace mi nismo navikli na to), ista je stvar, samo još manje računanja.

Uglavnom treba prvo uvidjeti da dođe do neelastičnog sudara, jer se glina zalijepi za valjak. Sve što ti preostaje jest da primijeniš zakon očuvanja, kako koji.
Pa količinu gibanja.
Prvo kad sama glina ide, ima linearnu ili onu standardnu kako se zna reći p=mv.
Kad lupi u valjak, on rotira nekom kutnom brzinom omega, a isto tako i glina tom kutnom brzinom. Sad i valjak i glina imaju kutnu količinu gibanja koja je L=I*omega.
Pri čemu ti je I moment inercije i on ovisi od tijela do tijela; to možeš svugdje naći.

Tako da, izračunaš kutnu količinu gibanja prije nego se valjak zakotrlja, tj. kad u trenutku kad glina udari u valjak, i drugi trenutak je kad se već kotrljaju, izjednači se i dobiješ kutnu brzinu.

Što se tiče da li je energija očuvana; odgovor na to konvencionalno pitanje u ovom slučaju je da nije, jer je neelastičan sudar; odnosno kad se lupe glina i valjak, dio energije se izgubi na toplinu, trejne, šta god već hoćeš.
Možeš to i pokazati računanjem kinetičke prije Ek=1/2*m*v^2 i poslije kad je Ek=1/2*I*omega^2.

8 godina
neaktivan

Znam da nisam od pomoci ali kako napraviti novu temu?

Vazno je

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice