Jel mi može netko provjerit ovaj zadatak, vezano uz pseudojezik?
x := sqr(9) mod 3 * sqr(10 div 3)
riješenje:
x := 81 mod 3 * sqr (3)
x := 81 mod 3 * 9
x := 81 mod 27
x := 0
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jel mi može molim vas netko pregledat ovo? Hitnoo plz...
Zapiši koja će vrijednost biti pohranjena u varijabli z nakon izvođenja programa.
x := 12;
y := 3;
x := x + y;
y := x div y;
z := x - y
Jel valja riješenje sa slike možda?
div - cijelobrojno dijeljenje
neda mi se sve čitati jer su slike katastrofa, ali u 5. zadatku hipotenuza i paralelni otpor nisu int tip.
Jel mi može netko reći kako da znam koliki je k2 (konačna vrijednost unutarnje petlje), inače zapeo sam na tom dijelu pa ne mogu do kraja riješiti zadatak, ide ovak:
t := 0;
za i := 1 do 4 činiti {
za j := 1 do i činiti {
t := t + 2 * i
}
}
Dakle nije mi jasno ovo j := 1 do i (kako da znam koliki je i)?
Lekcija iz računalstva ugnjeđžena petlja za u pseudojeziku
Može molim vas ako netko zna?
Pa "i" ti na početku poprimi vrijednost 1 te se izvršavaju operacije (u ovom slučaju nova,unutarnja petlja). Nakon izvršavanja operacija, "i" se poveća za 1 i počinje novi ciklus izvršavanja operacija, odnosno unutarnja petlja u zavisnosti od i, itd.
i = 1, j = 1, t = 2
i = 2, j = 1, t = 2+2*2 = 6 (Napomena: "t" više nije 0 jer je u prošlom koraku poprimio novu vrijednost 2)
i = 2, j = 2, t = 6+2*2 = 10
...
Ček nisam te baš razumio, gle kako sam riješio, ali nije mi točno jer sam provjerio u pythonu i rezultat treba biti 13.
Slika: http://i.imgur.com/faAomjB.jpg
Zadatak koji si postao gore i ovaj na slici nisu isti (no nema veze isti je princip)
Što se tiče zadatka na slici rješenje jeste 13. Vidim da si nešto krivo radio. Ako ideš tako po koracima, onda imaš 4 glavna koraka (1.t=7, 2.t=10, 3.t=12, 4.t=13). Moraš paziti na povezanost između "i" (koji se pojavljuje u vanjskoj petlji) i unutarnje petlje. Ako je npr. u 3. koraku i = 4, tada imaš 2 podkoraka (j=4 i j=5) jer je j:=i do 5 (ne 2 do 5).
i = 2, j = 2, t = 4
i = 2, j = 3, t = 5
i = 2, j = 4. t = 6
i = 1, j = 5, t = 7
i = 3, j = 3, t = 8
i = 3, j = 4, t = 9
i = 3, j = 5, t = 10
i = 4, j = 4, t = 11
i = 4, j = 5, t = 12
i = 5, j = 5, t = 13
Ček znači i je uvijek ovaj p1, a j je uvijek p2? Ili kako? SRy ak sam dosadan, jbg želim naučit s razumijevanjem, ne napamet :/ ae budem probal riješit pa ću postati
Ma nema problema, malo i ja zeznuto objašnjavam jer ne znam kako bih ti to najbolje prikazao. Gledaš iz koda kako je zadana petlja.
Ti u ovom slučaju imaš i := 2 do 5 (2,3,4,5 te će vrijednosti poprimiti "i" u svakom ciklusu).
U svakom ciklusu se izvršava i ova unutarnja petlja, ali ona zavisi od glavne petlje u kojoj se nalazi "i"(ako je i = 3 a j:=i do 5 ---- j poprima vrijednosti 3,4,5, tj.tri ciklusa unutar jednog)
Tako nekako. Ovako ja na to gledam. Kad se ulazi u vanjsku petlju inicijalizira se brojač "i", znači da on poprima neku vrijednost i s njom se ulazi u unutarnju petlju. Ta glavna petlja sa pripadnim brojačem ti predstavlja ulaz u unutarnju petlju. Kad se završi unutarnja petlja i eventualno još neke naredbe, završava se blok naredbi vanjske petlje, njen brojač se uveća i vraća na početak vanske petlje.