možeš li mi to matematički napisati?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Formiraj produzeni razmjer od tri jednostavna omjera: / je razlomak
a)5:2, 5/4:1/2 i 10:4
Provjeri sljedeća tri omjera a: (ab), (a+b):(ab+b na kvadrat) i (ab+b):(ab na kvadrat+b na kvadrat), a=0 b=0 imaju jednake kolicnike a zatim od njih formiraj produzeni razmjer
Treba dokazati da je x+kx+1>=2*(korijen iz x)*((korijen iz k)+(korijen iz (k+1)))....ovo je dio matematičke indukcije ovdje sam stala :S Ne može dalje...
Izračunajte oplošje pravilne šesterostrane piramide ako je:
a=4m
V1=3m
--------
Ja sam riješio ali nisam siguran da li je točan,pa ako nije prepravite me...:DDD
oplosje je tocno po meni ali sto ti je ono v=5
pa visina je 5m
kako bih po tvom to tribalo ići?
daj puni zadatak napisi
pa to je puni zadatak
tocno je al sta ce ti ona petica ne triba ti
ma znam,,al nastavnica želi da napišemo i visinu,,luda je
al sta je v1,cega visina
Evo ako ima netko da ima volje i zna uradit koji zadatak... Naravno ne trazim da ih uradite sve, ni 5, nego recimo 1 ako imate istu knjigu pa ga znate ili ga jednostavno - znate :)
Prokleta sfera...
EDIT: Khm... http://slike.hr/slike/5_3d6ab.jpg.html
ti si na sferi ja na piramidama prokletim
Prizme, piramide, valjak, stozac idu ko od sale - ali ovo...
ja neman uvid u prostor pa me teze ide dosta,dobro da sam na logaritmima skupi dobre ocjene
Bok Ljudi ! :)
Da li mi tko može pomoći oko algebarskih razlomaka. -.- Bila bi vam puno zahvalna !
1. Riješi linearnu jednadžbu
a) (2x - 3)2 - 2x(x-4)=(x+2) (2x-3)
b) (4x-5) (3x+2) - (4x-1)2=4x(3-x)
2. Skrati razlomke
a) -3x2-21x
________
x2+7x
b) a3+a2
_____
a3-a
c) 2x2-3xy
_________
6x4y-9x3y2
d) a2+4a+4
_________
3a2b+6ab
e) 5a2-10a
________
a2-4
3. Zbroji razlomke
a) x+1 2-x
____ _ ____
5 2
b) a+2 1-a
____ _ ____
3 4
c) a2-6 a-2
_____ _ ______
a2-3a a-3
d) x2-9 x2+6x+9
_____ _ ________
5x-15 5x+15
Resiti jednacine:
3+lx-6l=lx-3l
lx-1l+l2x-6l<3
Odrediti p realan broj tako da grafik f-je.
f(x)=(p-1)x2-(p+8)x+p+5dodiruje x-osu i da f-ja f ima maksimum
Resiti jednacine:
3+lx-6l=lx-3l
lx-1l+l2x-6l<3
Svaku posebno ili je ovo neki sustav? U svakom slučaju promatraš više intervala, a važni su oni gdje apsolutna vrijednost mijenja predznak. Točke u kojima se to dešava su x=3, x=6 i x=1. Pa promatraše redom
x e <-besk,1>
x e [1,3>
x e [3,6>
x e [6, besk>
U svakom od tih intervala znaš kojeg je predznaka apsolutna vrijednost pa možeš maknut apsolutne vrijednosti (uz minuse gdje treba).
Ako jednadžbe gledaš svaku posebno, onda za svaku imaš 3 intervala koja gledaš.
Odrediti p realan broj tako da grafik f-je.
f(x)=(p-1)x2-(p+8)x+p+5dodiruje x-osu i da f-ja f ima maksimum
Dodiruje os x -> tjeme je na osi x- > b^2-4ac=0
Ima maximum -> a < 0
Iz ova dva uvjeta ćeš dobiti p.
Bok Ljudi ! :)
Da li mi tko može pomoći oko algebarskih razlomaka. -.- Bila bi vam puno zahvalna !
1. Riješi linearnu jednadžbu
a) (2x - 3)2 - 2x(x-4)=(x+2) (2x-3)
2. Skrati razlomke
d) a2+4a+4
_________
3a2b+6ab
3. Zbroji razlomke
c) a2-6 a-2
_____ _ ______
a2-3a a-3
1. Ovakvi zadaci se rješavaju tako da se sve zagrade kvadriraju/kubiraju/..., svi izrazi pomnože i potom sve prebaci na jednu stranu.
2. I u brojniku i u nazivniku probaš izraze zapisati kao umnožak nekih jednostavnijih izraza, i potom pokratiš one izraze koji se javljaju i u brojniku i u nazivniku.
3. Svedeš na zajednički nazivnik i zbrojiš/oduzmeš.
(rješit ću citirane)
1. a)
4x2 - 12x + 9 - 2x2 + 8x = 2x2 - 3x + 4x - 6
-5x + 15 = 0
x = 3
2. d) u brojniku je kvadrat binoma; (a + 2)2. Nazivnik se može zapisati kao 3ab(a + 2). Izraz (a + 2) je zajednički te se krati, pa je rezultat (a + 2) / 3ab.
3. c) nazivnik lijevog razlomka jednak je a(a - 3), a desnoga (a - 3). Zajednički nazivnik će stoga biti a(a - 3). Brojnik rješenja će biti a2 - 6 - a(a - 2) = 2a - 6 = 2(a - 3). Nakon kraćenja rješenje je 2/a.
hvala
Pozdrav,ako ima koja dobra dusa da mi rijesi par zadatka iz matematike,zadaci su iz 8 raz a ja ih nemam pojma rijesit
3. b) d)
4. b) d)
5.cijeli
Hvala
Pozdrav,ako ima koja dobra dusa da mi rijesi par zadatka iz matematike,zadaci su iz 8 raz a ja ih nemam pojma rijesit
3. b) d)
4. b) d)
5.cijeli
Hvala
3 b) Svedes na najmanji zajednicki višekratnik 12, prosiris razlomke tako da budu s nazivnikom 12! Dobijes (-3/12)+(8/12)=(-3+8)/12=5/12!!
Drugi zadaci su ti slicni!!
Da ali ja opet neznam to rijesit moze mi neko bas napisat na papir ili tu na forum?
Da ali ja opet neznam to rijesit moze mi neko bas napisat na papir ili tu na forum?
gledaj nitko ti neće rješavati tvoju domaću zadaću...
zadatci su dosta jednostavni...
kod zbrajanja i oduzimanja svodiš na najmanji zajdenički nazivnik... kod množenja množiš brojnik sa brojnikom, nazivnik sa nazivnikom...
djeljenje se svodi na množenje tako da množiš prvi član sa recipročnom vrijednošću drugog člana...
prvo riješavaš zagrade, pa množenje i djeljenje, a nakon toga zbrajanje
a probat cu, samo me jos nesto zanima. minus i minus daje plus zar ne? plus i minus daje minus?
Evo ti jedan korisni link da ponovis razlomke http://public.carnet.hr/~ahorvate/materijali.html
a probat cu, samo me jos nesto zanima. minus i minus daje plus zar ne? plus i minus daje minus?
Da!!