Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.433.690
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Matematika - pomoć
e tek mi sad nije ništa jasno. ono prvo objašnjeje je bilo kvalitetnije: podijelim 1,5 sa 10 i to je to, jel tako? čemu komplicirati? ovo s X na kraju samo me zbunilo.
Po mudrosti Nestor, po genijalnosti Sokrat, po umjetnosti Vergilije. Zemlja pokriva, narod plače, Olimp ga ima
15 godina
neaktivan
glagoljica kaže...
e tek mi sad nije ništa jasno. ono prvo objašnjeje je bilo kvalitetnije: podijelim 1,5 sa 10 i to je to, jel tako? čemu komplicirati? ovo s X na kraju samo me zbunilo.

podijeliti 10 sa 1.5 da se dobije kolko košta 1 kg, a onda ako se pita možda kolko košta 5 kila onda još pomnožiti to sa 5, ovdje netreba jer se traži 1kg

13 godina
neaktivan
glagoljica kaže...

A čuj ovaj drugi način bi bio reklo bi se pravilniji.Jer ako tako napišeš na ispitu sigurno dobivaš bodove.

I always tell the truth.Even when I lie.
15 godina
neaktivan
Bruno_K!ng kaže...
glagoljica kaže...

A čuj ovaj drugi način bi bio reklo bi se pravilniji.Jer ako tako napišeš na ispitu sigurno dobivaš bodove.

da, pa sigurno, ja sam samo pokušao objasniti kako bi bilo najlakše shvatiti, a za nekakav ispit nebi vjerojatno bilo pravilno makar ovisi o profesoru

17 godina
odjavljen
glagoljica kaže...

Stvar je u tome da ti je zadatak mogao ici 3 kg kostaju 25 kn, koliko ce kostati 3.536 kila  (ucenjem napamet tu bi se odmah zblokiro)...Mozes i u ovom slucaju podijeliti 25 sa 3 i dobis jednu kilu koju ces pomnozit sa 3.536, ali pozeljno je pratiti neki matematicki tok jer matematika je puno laksa kad se uci s razumijevanjem nek sablonski.

http://isvijet.com.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.7.2014 0:21 (Edge).
16 godina
Matematika - pomoć

Nije pitanje iz matematike neg iz statistike pa ako bi mi mogao netko objasniti zašto se u ovom zadatku baš moraju koristiti kombinacije bez ponavljanja ,kaka položaj svakog igrača nije bitan i pod b varijacije bez ponavljanja kada je položaj igrača bitan

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
17 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...

Nije pitanje iz matematike neg iz statistike pa ako bi mi mogao netko objasniti zašto se u ovom zadatku baš moraju koristiti kombinacije bez ponavljanja ,kaka položaj svakog igrača nije bitan i pod b varijacije bez ponavljanja kada je položaj igrača bitan

a)

Kad položaj nije bitan, onda je postava 1-2-3-4-5 ista kao i 3-5-2-4-1 i sve ostale kombinacije istih igrača. To znači postoji 56 mogućih kombinacija, dakle 56 načina da grupiraš objekte u različite grupe.

b)

Kad je položaj bitan, onda postava 1-2-3-4-5 nije ista kao i 2-4-5-3-1 itd. Tada postoji 6720 mogućih permutacija, tj. 6720 načina da objekte posložiš u različitom redoslijedu.

Zadnja metoda za računanje vjerojatnosti slučajnih varijabli za koju nema primjer je kad se objekti mogu ponavljati što se zove varijacija, za što se često uzima primjer s kockama.

Broz before hoes
14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ima li netko da se dobro kuži  u Skečped nek se javi na pm. Dajem pare velike(ozbiljno)

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 15:51 (Odeon).
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Neodređeni integrali

Ideja: prvi sam probao rastaviti na dva integrala, i onda supstituciju t = tgx, ali ne uspijevam na taj način.

Drugi sam razvio razvio kvadrat binoma i razdvojio integrale pa pokušavao razne supstitucije, ali ništa ne uspijeva.

Now the only thing a rambler needs is a suitcase and a gun. The only time he’s satisfied is when he’s on the run.
16 godina
crazy_luđak kaže...

Neodređeni integrali

Ideja: prvi sam probao rastaviti na dva integrala, i onda supstituciju t = tgx, ali ne uspijevam na taj način.

Drugi sam razvio razvio kvadrat binoma i razdvojio integrale pa pokušavao razne supstitucije, ali ništa ne uspijeva.

1. Probaj razdvojiti na dva integrrala, prvi bi trebao biti tablični, drugo cos3x = t. Sa dtom bi trebao pokupiti ovaj sinus gore pa bi i to trebalo ići.

2. Rekao bih da si dobro krenuo, no vjerojatno si zaboravio da je cos2 ax + sin2ax = 1 :) A s tim je onda lagano :)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Hvala na pomoći Luuka, oba hinta su bila ključna {#}

Imam problem sa još jednim integralom: naime, iskoristio sam transformaciju

cos(2x) = cos2x - sin2x, ali mi ispadaju različiti rezultati. Nešto sam previdio?

Now the only thing a rambler needs is a suitcase and a gun. The only time he’s satisfied is when he’s on the run.
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav svima, dali bi netko znao riješiti ovaj zadatak? Bio bih Vam zahvalan ako bi ga netko riješio!

15 godina
maxy86 kaže...

Pozdrav svima, dali bi netko znao riješiti ovaj zadatak? Bio bih Vam zahvalan ako bi ga netko riješio!

Refleksivnost: Za svaki x, relacija xρx očito ne vrijedi, jer x+x=2x što je parno. Dakle relacija nije refleksivna.

Simetričnost: Očto je da ako xρy onda i yρx jer x+y = y +x pa će u oba slučaja zbroj bti jednake parnosti. Dakle relacija je simetrična.

Tranzitivnost: Ako vrijede xρy i yρz to znači da su zbrojevi x+y i y+z neparni, a iz toga se zaključi da su x i z iste parnosti (jer ako su različite parnosti onda bi zbog istog y-ona jedan zbroj bio paran, a drugi neparan), što znači da je njihov zbroj x+z paran, pa relacija xρz ne vrijedi i relacija nije tranzitivna.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Hvala na odgovoru! {#}

13 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...
maxy86 kaže...

Refleksivnost: Za svaki x, relacija xρx očito ne vrijedi, jer x+x=2x što je parno. Dakle relacija nije refleksivna.

Simetričnost: Očto je da ako xρy onda i yρx jer x+y = y +x pa će u oba slučaja zbroj bti jednake parnosti. Dakle relacija je simetrična.

Tranzitivnost: Ako vrijede xρy i yρz to znači da su zbrojevi x+y i y+z neparni, a iz toga se zaključi da su x i z iste parnosti (jer ako su različite parnosti onda bi zbog istog y-ona jedan zbroj bio paran, a drugi neparan), što znači da je njihov zbroj x+z paran, pa relacija xρz ne vrijedi i relacija nije tranzitivna.

captain soap je sheldon cooper :D ako se ne varam on je rijesio fiziku na maturi 100%

12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav,moze meni neko  rijesiti ovo?

http://www.wolframalpha.com/input/?i=+%282^%282x%29-2^x%29+%2F+%282^%282x%2B1%29-3*2^x%2B1%29+%3C%3D+1%2F2&dataset=

Treba mi postupak.

16 godina
Ja Sam ZvijerXD kaže...

Pozdrav,moze meni neko  rijesiti ovo?

http://www.wolframalpha.com/input/?i=+%282^%282x%29-2^x%29+%2F+%282^%282x%2B1%29-3*2^x%2B1%29+%3C%3D+1%2F2&dataset=

Treba mi postupak.

2x = t pa prebaciš 1/2 na lijevu stranu pa to riješiš i vratiš supstituciju.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
12 godina
neaktivan

To i je problem sav se izgubim kad dobijem t.Taj dio mi najvise treba.

16 godina
Ja Sam ZvijerXD kaže...

To i je problem sav se izgubim kad dobijem t.Taj dio mi najvise treba.

Daj napiši korak na kojem se izgubiš pa ćemo vidjeti od tamo

12 godina
neaktivan

Dobijem da je t ≤ 1/2

Vratim se : 2x≤2-1

i dobijem rezultat x≤-1 ,no u zbirci pise da je rezultat x<-1.

Moguce da je greska,ali stvarno ako uvrstis -1 u pocetnu nejednacinu ispadne 0 u nazivniku.WTF?               

16 godina
Ja Sam ZvijerXD kaže...

Dobijem da je t ≤ 1/2

Vratim se : 2x≤2-1

i dobijem rezultat x≤-1 ,no u zbirci pise da je rezultat x<-1.

Moguce da je greska,ali stvarno ako uvrstis -1 u pocetnu nejednacinu ispadne 0 u nazivniku.WTF?               

Sve je ok, samo ti fali mali dio. :D

Ili prije samog rješavanja zadatka ili kod postavljanja nejednadžbi trebaš maknuti slučaj kad je nazivnik nula. Dijeliti s nulom nejde i to mora negdje postojati kao uvjet.

Ili na početku riješi jednadžbu

nazivnik != 0 gdje ćeš dobiti da je x!=-1

ili tokom postavljanja nejednadžbi prilikom rješavanja obrati pažnju da kod nejednadžbe za nazivnik ne staviš <=, nego < (jer ne smije biti =0). Isto tako kod slučaja za >=.

Ako pak rješavaš pomoću tablice (što je najjednostavniji način) onda prilikom zapisivanja rješenja obrati pažnju gdje je nazivnik i tamo stavi šiljastu, a ne uglatu zagradu kod zapisa intervala rješenja.

12 godina
neaktivan

E super hvala.

I sumnjao sam na to ali nisam bio siguran.

Sta je sa ovom logaritamskom?

2 log_5 sqrtx - 2 >= log_x (1/5)

Desno imamo x kao bazu pa ce vjerovatno biti 2 slucaja :kad je baza veca od 1 i kad je u intervalu od 0 do 1.

2 napisem kao log 25 po bazi 5 ,jedina stvar koja mi nije jasna je prvi dio zadatka.Kad dignem ovu dvicu kao eksponent hoce li se kvadrat i korijen kratit ili ce biti nesto sa apsolutnom vrijednoscu?

Ovo je moje neko tumacenje zadatka mada mozda ima i drugi nacin?

16 godina

Ja bih tu iskoristio jedan trik :)

naime,

logba = logca / logcb

pa uzmemo c=5 pa imamo:

logx1/5 = log51/5 / log5x

Uzeo sam bazu 5 jer nju imamo na lijevoj strani, a i tu je jedna petina pa će se nešto dat ubit :)

Samo nemoj zaboraviti uvjete na x: x>0 & x!=1.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.8.2014 20:44 (Luuka).
12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Rijesio ja ovaj.Ispadne da x pripada <1, +∞>.

Ali drugom metodom,no volio bih znati kako ga rjesiti preko tog tvog nacina.

Evo i posljednje hvala Bogu...

1/(log_3(x+1))< 1/(2*log_9(sqrt(x2+6x+9)))

Uslov je da x pripada <3,+besk.> .Dalje ne znam.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Momci da li mozda neko zna kako bi se ovo moglo rijesiti?

Trebam odrediti homogen sistem lin. jednacina ako mi je dat prostor rjesenja: V = L((1,-2,4,3),(1,-1,6,4),(3,-8,8,7)). Znam da je skup zavisan i izbacio sam treci vektor i dobio novu bazu prostora rjesenja ali dalje ne znam sta da radim. Help {#}

11 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

odredi cijeli broj k tako da je za sljedeće točke e(t):e(10), e(8), e (2), e(3.3)...? {#}

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć
imali netko volej rješit ova dva zadatka
12. i 13.
16 godina
neaktivan

Opseg zemlje podijeliš na 360, tako da saznaš koliko kilometara je jedan stupanj, dalje bi trebalo ić lagano.

12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Trebao bih pomoć oko jednog zadatka o elipsi:

Zadana je točka D(-1, yD > 0) kroz koju prolazi tangenta i jednadžba elipse 2x2 + 3y2 - 14 = 0 i treba odrediti površinu trokuta što ga ta tangenta zatvara sa koordinatnim osima.

Rješenje je P = 49/6

Znam ovo skicirat, ali ne znam riješit. Ispada da je traženi trokut onaj u drugom kvadrantu jer ga tamo zatvara tangenta sa koordinatnim osima.

15 godina
neaktivan
prvo u jedn. elipse uvrstiš x=-1 i dobiješ dva y rješenja
uzimaš ono koje je pozitivno
jer mora biti y>0
nakon toga izračunaš tangentu na elipsu u toj točki za koju sad imaš obadvije koordinate
i nakon toga
izračunaš površinu koju taj pravac zatvara s pordinatnim osima
pravac prije toga prevedeš u segmentni oblik ...
i to je to
ako neće ići javi mi na mail da snimimo video uputu ... maili: mim-sraga@zg.htnet.hr
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice