Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.448.225
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Matematika - pomoć
ronniecc kaže...

Pozdrav. Zamolio bih ako bi netko mogao ovo derivirati

1. f(x) = 3x^3 * korijen iz 4x^2 + x

2. f(x) = x^2 / 2 + 3x + lnx^2

evo, nadam se da sam dobro shvatio kako glase zadatci, mogo si mi to ljepše napisati:P

sori na kvaliteti, nadam se da se da pročitati

15 godina
neaktivan

Kad se derivira ln(x^2)... Zašto je to 1/x^2 a ne 1/x ?

15 godina
neaktivan
ronniecc kaže...

po definiciji ln od nečega se derivira u 1 / to nešto, npr da je bilo ln(5x^2) bilo bi 1/5x^2 * 10x

11 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav, jel bi mogao netko barem okvirno objasnit šta se treba napravit u ovim zadacima?

1. Kolika je duljina visine iz vrha A na stranicu a trokuta ABC, ako je A(-2,2), B(4,-1), C(2,5)?. Odredi jednadžbu pravca na kojem leži ta visina.

2. U kakvom su odnosu kružnica x^2+y^2-2x+2y+1=0 i pravac 2x-1=0

3. Iz točke T(5,4) povučene su tangente na kružnicu x^2+y^2-14y+32=0. Odredi jednadžbe tih tangenata.

4. Odredi jednadžbe tangenata kružnice x^2+y^2-4x-6y-12=0 ako su te tangente paralelne s pravcem 4x-3y-12=0.(Koja je razlika kada su tangente okomite s pravcem??)

17 godina
odjavljen
ronniecc kaže...

I nemoj zaboravit nakon 1/x^2 dodati jos *2x.

http://isvijet.com.hr
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.5.2014 21:59 (Edge).
13 godina
protjeran
Matematika - pomoć

Može li mi netko racionalizirati ovaj nazivnik, bio bih mu jako zahvalan.

1-√2

√3-2√2

* U nazivniku se korijen iz 3 proteže kroz cijeli nazivnik. Znači ide: jedan dugački znak za korijen pa ispod njega 3-2√2.

14 godina
lovvro kaže...

Ako bi me netko mogao rijesiti ova dva zadatka ja sam probao i ne ide mi bas 

Bio bih zahvalan ako bi tko bar mogao napisati formule koje se trebaju koristiti u zadatku pa bih i sam uspio rijesiti. 

13 godina
protjeran
ive383 kaže...

Može li mi netko racionalizirati ovaj nazivnik, bio bih mu jako zahvalan.

1-√2

√3-2√2

* U nazivniku se korijen iz 3 proteže kroz cijeli nazivnik. Znači ide: jedan dugački znak za korijen pa ispod njega 3-2√2.

Itko ?

17 godina
Matematika - pomoć

Klasika, podeli i pomnoži sa √(3+2√2).

13 godina
protjeran
Ivan(4) kaže...

Klasika, podeli i pomnoži sa √(3+2√2).

Možeš li ti pa mi samo reci rješenje ?

17 godina

Jel mi moze neko objasnit kak se ovo derivira, ovaj fog derivirano zasto pise 1/2. Tj. kolko sam ja skuzio trebalo bi ici prvo derivirano puta puta drugi derivirano, tj ako tako idem onda mi dobro ispadne ovaj drugi gof derivirano

[ Xfire: slickman25 ] [ Steam: ryou229 ] [ Battle.net: exzzy#2808 ] [ EUNE:exzzy ]
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 19:19 (R4zOR229).
15 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

Jel mi moze neko objasnit kak se ovo derivira, ovaj fog derivirano zasto pise 1/2. Tj. kolko sam ja skuzio trebalo bi ici prvo derivirano puta puta drugi derivirano, tj ako tako idem onda mi dobro ispadne ovaj drugi gof derivirano

pa derivacija korijena ti je 1 / 2*sqrt(nešto) i onda ideš dalje jer je kompozicija... uglavnom od tud je ta 1/2

17 godina
odjavljen
R4zOR229 kaže...

17 godina

Hvala skuzio sam u meduvremenu nego da pitam za ovu drugu. Nije mi bas jasno kak bi trebala ic (gof)"(X)

jel ide

(x2+2)"* (x+2)" ili samo

(x2+2)"

I na jedan i drugi nacin ispada 2x pa mi zato nije bas jasno, i ova prva je slozena kolko sam skuzio i zato ide * ovo pod korijenom?

[ Xfire: slickman25 ] [ Steam: ryou229 ] [ Battle.net: exzzy#2808 ] [ EUNE:exzzy ]
17 godina
odjavljen
Matematika - pomoć

Mislis ovo X^2 + 2?

To je derivacija 2x, samo deriviras normalno x^2 i to je to. Derivacija od 2 je nula tak da to opce ne gledas.

Da imas recimo u zagradi (x^2 + 2)^2 , e onda bi islo 2(x^2+2) * 2X . 

Derivacije funkcioniraju uvijek da deriviras od van prema unutra, recimo da imas sin(x^2), prvo deriviras sin, pa tek onda ovo unutra. Dakle cos(x^2) * 2x.

14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

evo ako moze pomoc sa ovim zadatkom ako se moze rijesit matematicki ikako ( frend ga je uspio prek programiranja rijesit al nije ovako) : http://i.imgur.com/Dds84Hc.jpg

znaci dosao sam do dijela di sam dobio: konacni broj= nesto x pocetni broj - nesto , i sad neznam kako dalje, nemogu skuzit kak da oznacim da mi treba najmanji pocetni broj za koji ce konacni broj bit djeljiv sa 5.

hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.5.2014 23:17 (Dd_Optic).
17 godina
Matematika - pomoć

Neka je ujutru svaki dobio po p kokosa; pošto majmun nije dobio ništa, ujutru ih je pre deobe bilo 5p.

Tih 5p je ono što je ostavio peti mornar, nakon što je počastio majmuna jednim, pa sebi uzeo petinu ostatka. To znači da je on zatekao (5/4)5p+1.

To je opet 4 petine onoga što je prebrojao četvrti mornar, nakon što je majmunu dao jedan kokos, pa je on zatekao (5/4)((5/4)5p+1)+1.

Tako je treći zatekao (5/4)((5/4)((5/4)5p+1)+1)+1

Drugi je zatekao (5/4)((5/4)((5/4)((5/4)5p+1)+1)+1)+1

Prvi je zatekao (tj na početku je bilo): (5/4)((5/4)((5/4)((5/4)((5/4)5p+1)+1)+1)+1)+1

E sad treba srediti poslednji izraz i naći najmanje (celobrojno) p za koje je taj izraz celobrojan. Srećno! {#} 

Mislim da je najlakše sve lepo izmnožiti (dobijaju se relativno okrugli brojevi, nije tako gadno kao što izgleda) i dovesti na zajednički imenilac. U imeniocu se dobije 1024, pa treba naštimovati p tako da brojilac bude deljiv time.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 19:36 (Ivan(4)).
15 godina
Matematika - pomoć

Moze li mi itko objasniti kako je ova nejednazba rjesena? (3 raz)

Mislim da tu fali pola postupka... Samo ne razumijem sta ni kako. {#}

EUW: Ferritin
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 21:19 (Ferritin).
15 godina
Ferritin kaže...

bump{#}

16 godina
Ferritin kaže...

Nacrtaš jediničnu kružnicu i najprije pogledaš u kojim točkama je cos jednak -korijen(3)/2. To su točke 5pi/6 i 11pi/6 = -5pi/6 .

U zadatku te traži da odrediš gdje je cos veći od toga, a to je cijeli ovaj crveni nacrtani dio. I sad taj crveni dio napišeš u obliku nejednadžbi. I to je to.

Kod zadataka sa trigonometrijom slika je više od pola zadatka, probaj čim više vježbati taj dio.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ne znam uopće odakle da krenem.

15 godina
Looka kaže...

Ne znam uopće odakle da krenem.

Ako zadatak malo bolje proucis, shvatit ces da imas zadan broj zapisan u bazi a i od tebe se trazi da zapises u bazi a2 i nades prvu i trecu znamenku:

N = 1a6 + 2a5 + 3a4 +4a3 + 5a2 + 6a = 123456a

Dakle ti broj 123456a ti trebas zapisati u bazi a2. Najobicniji nacin da to napravis bi bilo da prvo taj broj zapises u dekadskom (uobicajenom) zapisu i onda iz njega dodes do baze a2. U bazu a pretvoris tako da uvrstis zadani broj a (10101) u gornji izraz izracunas njegovu vrijednost u dekadskom zapisu. Onda trebas izracunati vrijednost od a2 ( to je 101012) i onda radis sljedece, prvo podijelis dobiveni broj sa 101012, i zapises ostatak pri dijeljenju, a rezultati dijeljenja opet dijelis sa 101012 i zapisujes ostatak, i tako sve dok rezultat dijeljenja (ne ostatak!!) ne bude jednak nuli. Onda zapisane ostatke zapises u obrnutom rasporedu i dobit ce broj u bazi a2.

No ovdje se to moze mnogo brze napraviti, ako primjetis da je baza u koju trebas pretvoriti (a2) potencija baze iz koje pretvaras (a). Tada se moze raditi tkz. direktna pretvroba. Ne znam koliko si se bavio pretvaranjam iz binarnog u oktalni ili heksadekadski sustav u sklopu informatike, no ja cu ovdje pokusati povuci paralelu sa time jer mi se to cini najprirodnije. Trebao bi se prisjetiti nacina na koji si pretvarao brojeve iz baze 2 u bazu 8 iili 16. Npr broj 1110110102 trebamo zapisati u bazi 8. Tada bismo zanamenke grupirali u grupe po tri: 111|011|0102 i pogledali bismo u neku tablicu vidjeli koje su to znamenke u oktalnome sustavu i dobili: 7328. Broj 8= 23 je treca potencija broja 2 pa smo zato brojeve grupirali po 3, a te tablica u kojoj smo trazili znamenke je predstavlja te grupe brojeva zapisanih u bazi 8 (npr. 0112 = 0 * 22 + 2 + 1 = 3 = 38).

Ovdje cemo primjeniti slican postupak, i znamenke broja 123456a cemo grupirati po 2 (jer je trazena baza a2 ):

12|34|56a

Te cemo grupe pretvoriti u  bazu a2 tj. u dekadski zapis jer su same znamenke (svaka zasebe) zapisane u dekadskome zapisu, a broj kao cjelina ce biti zapisan u bazi a2

12a = 1 * a + 2 = 1* 10101 + 2 = 10103 = (10103)a2

34a = 3 * a + 4 = 30307 = (30307)a2

56a = 5 * 10101 + 6 = 50511 = (50511)a2

Odnosno:

123456a = (10103)(30307)(50511)a= (10103)(30307)(50511)b = 10103 * b2 + 30307 * b + 50511

Napomena: brojevi kad su zapisani u zagradi predstavljaju jednu znamenku.

Iz ovoga vidmo da je rjesenje pod c ( A = 10103 i C = 50511).

15 godina
Luuka kaže...

U zadatku te traži da odrediš gdje je cos veći od toga, a to je cijeli ovaj crveni nacrtani dio. I sad taj crveni dio napišeš u obliku nejednadžbi.

Da, to me i zanima kako da to nadjem/napisem? 

Samo da napomenem da sam ja u zadatku dobio samo ovaj prvi red, drugo je kao rjeseno (bez cijelog postupka) pa me taj dio kojeg nema zanima. {#}

16 godina
Ferritin kaže...
Luuka kaže...

U zadatku te traži da odrediš gdje je cos veći od toga, a to je cijeli ovaj crveni nacrtani dio. I sad taj crveni dio napišeš u obliku nejednadžbi.

Da, to me i zanima kako da to nadjem/napisem? 

Samo da napomenem da sam ja u zadatku dobio samo ovaj prvi red, drugo je kao rjeseno (bez cijelog postupka) pa me taj dio kojeg nema zanima. {#}

Dakle dobili smo sa slike da je cos = -korijen(3)/2 u točkama 11pi/6 (-5pi/6) i 5pi/6.

Kako tražimo da cos bude veći ili jednak tome tražimo sve točke između te dvije pa je

-5pi/6 <= x/2 <= 5pi/6

x/2 je u sredini jer nam je to argument unutar kosinusa, izabrali smo lijevu granicu zapisati kao -5pi/6 jer si tako točno naštimamo crveni interval sa slike. Ono što još preostaje je dodati 2kpi na obje strane nejednadžbe jer vrijedi za sve kružnice.

Ako još nešto nije jasno pitaj :)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav! Imam zadatak i nije iz matematike ali možda netko zna? Tiče se turingovog stroja! Hvala!

17 godina

Dal postoji kakav laksi nacin za racunanje potencija na pamet od mnozenja tog broja npr 5 puta. Pisem u pet DM iz inf a nemogu imat digitron a ovo oduzimo dosta vremena pa me zanima dal postoji kakva caka u tome?

15 godina
R4zOR229 kaže...

Dal postoji kakav laksi nacin za racunanje potencija na pamet od mnozenja tog broja npr 5 puta. Pisem u pet DM iz inf a nemogu imat digitron a ovo oduzimo dosta vremena pa me zanima dal postoji kakva caka u tome?

Postoje brzi algoritmi za potenciranje, no ne pada mi na pamet nijedan koji bio bio praktican za racunanje napamet. No malo mi je cudno da se trebas toliko zamarati sa potenciranjem na drzavnoj maturi iz informatike. Mozes li dati primjer nekog takvog zadatka?

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.5.2014 9:40 (captain_soap_McTawish).
15 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
R4zOR229 kaže...

Postoje brzi algoritmi za potenciranje, no ne pada mi na pamet nijedan koji bio bio praktican za racunanje napamet. No malo mi je cudno da se trebas toliko zamarati sa potenciranjem na drzavnoj maturi iz informatike. Mozes li dati primjer nekog takvog zadatka?

vjerojatno misli na pretvorbe drugih baza u dekadsku, ali to uglavnom na heksadekadskim neide dalje od 16, a za binarne potencije broja 2, to je bar lako napamet brzo izračunati:)

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Raspisao sam moguće slučajeve, ali time ništa ne dobijem. Barem ne znam što mogu s time.

12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Jel zna netko matišu?

Imam zaheban zadatak, ugl. radi se o kvadru koji ima bazu B = 72 cm2, pobočku P = 96 cm2 i prostornu dijagonalu D = 17 cm. Traži se volumen V toga kvadra.

Hajd ako netko može... Ev i formule

MS GOAT
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.5.2014 15:15 (isuckatthisgame).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice