1) 2cos2x+cosx-1=0
2) 2sin2x+3sinx+1=0
Da li može neko da mi uradi ove zadatke ? Hvala unaprijed :)
1. http://www.wolframalpha.com/input/?i=2cos%5E2x%2Bcosx-1%3D0
2. http://www.wolframalpha.com/input/?i=2sin%5E2x%2B3sinx%2B1%3D0
1) 2cos2x+cosx-1=0
2) 2sin2x+3sinx+1=0
1. http://www.wolframalpha.com/input/?i=2cos%5E2x%2Bcosx-1%3D0
2. http://www.wolframalpha.com/input/?i=2sin%5E2x%2B3sinx%2B1%3D0
1) 2cos2x+cosx-1=0
2) 2sin2x+3sinx+1=0
Ajmo malo truda uložit u cijelu priču, ne samo tražit rješenje.
Jesi pogledala u knjigu, bilježnicu za takvim zadacima? Ovakvih primjera vjerojatno ima jako puno, samo s drugim brojevima pošto su zadaci osnovni primjer za rješavanje jednadžbi supstitucijom.
Ako nisi gledala, pogledaj.
Ako jesi, al nisi našla, potraži opet, siguran sam da ima.
Ako jesi našla pa ti nešto nije jasno onda smo tu. Što ti točno nije jasno? Dokud si došla dok si probala riješiti zadatak?
Slažem se s kolegom, nema smisla da ti netko riješi ovako banalane zadatake.
Moj savjet ti je pogledaj lekciju trigonometrijske jednadžbe na stranici Tonija Miluna i jamčim ti da ćeš znati riješiti ova dva zadatka nakon toga.
Može pomoć s ovim zadatkom?Ne treba cijeli postupak,nego samo koju supstituciju/kako parcijalno integrirati.Hvala.
S iskustvom dobiješ neki filing, pa skužiš da u nazivniku imaš kvadrat, kosinus je prva derivacija od sinusa pa onda mora da je cosx/(sinx)^2 derivacija neke funkcije, stoga:
u=x
du=dx
dv=cosx/(sinx)^2dx
v=-1/sinx -> ovo možeš dobiti supstitucijom, neću reći čega da ne odam cijelo rješenje ;)
Dalje je jednostavno.
Hvala kolega :)
molim vas moze li neko rijesit ova 3 zadatka:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/391095_2314436425672_975689641_n.jpg 1 i 4 iz ovog primjera
1.Koliko se cetveroznamenkastih brojeva moze formirati od znamenki 1,3,5,7,8,9 ako je znamenka 8 na 1 mjestu?
2. zadatak
Permutacija bez ponavljanja, dakle imaš 6 znamenaka ukupno pa je mogući broj kombinacija 6!. Ako je znamenka 7 na prvom mjestu, znači da se mijenja 5 sljedećih znamenaka, to je isto kao da je i peteroznamenkasti broj pa koliko kombinacija postoji. To trebamo oduzeti od ukupnog broja, jer sve te kombinacije započinju sa 7. Riješenje je 6! - 5! = 600.
3. zadatak
Trebaš napisati to kao matricu i dobiti jediničnu matricu, dakle dijagonalu jedinica, ako je moguće. I tako dobiješ vrijednosti x, y i z.
2. zadatak
Permutacija bez ponavljanja, dakle imaš 6 znamenaka ukupno pa je mogući broj kombinacija 6!. Ako je znamenka 7 na prvom mjestu, znači da se mijenja 5 sljedećih znamenaka, to je isto kao da je i peteroznamenkasti broj pa koliko kombinacija postoji. To trebamo oduzeti od ukupnog broja, jer sve te kombinacije započinju sa 7. Riješenje je 6! - 5! = 600.
3. zadatak
Trebaš napisati to kao matricu i dobiti jediničnu matricu, dakle dijagonalu jedinica, ako je moguće. I tako dobiješ vrijednosti x, y i z.
ili kartezijev umnozak.. na prvom mjestu moze bit 5 znamenki, na sljedecem jedna manje jer se ne ponavlja, ali opet 5 jer sad smijemo i 7icu koristit pa 4,3,2..
5x5x4x3x2=600, kao sto stoji i na tom papiru
zahvaljujem obojici
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/391095_2314436425672_975689641_n.jpg 1 i 4 iz ovog primjera
4. zadatak
z + |z| = 1 - 6i
Prvo ćemo z napisati kao:
z = x + yi
i onda uvrstiti
x + yi + √(x2+y2) = 1 - 6i
Izjednačit ćemo realni i imagniarni dio:
y = -6
x + √(x2+y2) = 1
x + √(x2+36) = 1
1 - x = √(x2+36) |2
1 - 2x + x2 = x2 + 36
-2x = 35
x = -35/2
z = -35/2 - 6i
4. zadatak
z + |z| = 1 - 6i
Prvo ćemo z napisati kao:
z = x + yi
i onda uvrstiti
x + yi + √(x2+y2) = 1 - 6i
Izjednačit ćemo realni i imagniarni dio:
y = -6
x + √(x2+y2) = 1
x + √(x2+36) = 1
1 - x = √(x2+36) |2
1 - 2x + x2 = x2 + 36
-2x = 35
x = -35/2
z = -35/2 - hvala ti puno ovaj mi je bio najtezi..samo da te pitam jos jednu stvar dole kad si kvadriro kako si uspio dobit 2 puta x2?
1 - x = √(x2+36) |2
Na lijevoj strani imamo kvadrat binoma, a na drugoj korijen i kvadrat se pokrate:
(1-x)2 = (x2+36)
I kad kvadriramo lijevu stranu po formuli za kvadrat binoma dobijemo:
1- 2x + x2 = x2 + 36
I onda se kvadrati pokrate i ostane nam samo:
1- 2x + x2 = x2 + 36
1 - 2x = 36
-2x = 35
x = -35/2
1 - x = √(x2+36) |2
Na lijevoj strani imamo kvadrat binoma, a na drugoj korijen i kvadrat se pokrate:
(1-x)2 = (x2+36)
I kad kvadriramo lijevu stranu po formuli za kvadrat binoma dobijemo:
1- 2x + x2 = x2 + 36
I onda se kvadrati pokrate i ostane nam samo:
1- 2x + x2 = x2 + 36
1 - 2x = 36
-2x = 35
x = -35/2
dada sad sam se sjetio jos jednom puno hvala..jesi ti profesor ili?
1.
Trebaš znati pravila računanja s determinantama. Ovdje ti je najbolje svesti na trokutastu determinantu. To radiš tako da u 1. redu i 1. stupcu dobiješ član iznosa 1 i onda oduzmeš od 2., 3. i 4. reda 1. red pomnožen konstantom s kojom se "poništava" 1. stupac 2., 3. i 4. reda. Onda u 2. redu i 2. stupcu narihtaš da ti član bude 1 i oduzmeš od 3. i 4. reda 2. red, opet pomnožeš s odgovarajućom konstantom da "poništiš 2. stupac u 3. i 4. redu, itd. itd. Na kraju dobiš trokutastu determinantu i pomnožiš članove na dijagonali i dobiješ rješenje.
Ostali zadaci su objašnjeni.
1.
Trebaš znati pravila računanja s determinantama. Ovdje ti je najbolje svesti na trokutastu determinantu. To radiš tako da u 1. redu i 1. stupcu dobiješ član iznosa 1 i onda oduzmeš od 2., 3. i 4. reda 1. red pomnožen konstantom s kojom se "poništava" 1. stupac 2., 3. i 4. reda. Onda u 2. redu i 2. stupcu narihtaš da ti član bude 1 i oduzmeš od 3. i 4. reda 2. red, opet pomnožeš s odgovarajućom konstantom da "poništiš 2. stupac u 3. i 4. redu, itd. itd. Na kraju dobiš trokutastu determinantu i pomnožiš članove na dijagonali i dobiješ rješenje.
Ostali zadaci su objašnjeni. znam taj rijesit no svejedno hvala
Evo ako netko može pomoći oko ovoga zadatka. Riječ je o vjerojatnosti.
Košarkaš pogađa koš u 3 od 5 bacanja. Koliko puta treba gađati da bi sa 90%-tnom sigurnošću mogao tvrditi da će pogoditi koš barem jednom?
Može pomoć?Nemam ideje kako riješiti ovaj zadatak.Integral je odeđeni,na intervalu 0 -> 1
ovdje ima puno posla, barem ovim načinom kojim sam ja išao.
prvo svedi izraz pod korijenom na potpuni kvadrat, tj 4-(x-2)2, zatim provedi supstituciju t=x-2.
zapamti da ako pod korijenom imaš izraz oblika a2-x2, dobra je supstitucija x=a*sin(w), dx=cosw*dw, pa ju tu provedi. ne zaboravi na cos2x+sin2x=1, trebat će ti. pazi na granice, na kraju bi ti trebale biti od -pi/2 do -pi/6.
kad središ izraz nakon te dvije supstitucije, dobit ces integral sa 3 sinusa razlicitih potencija(4,3 i 1) i jednim slobodnim clanom. između njih su plusevi/minusi pa rastavi to na 4 relativno jednostavna integrala, izračunaj im površine zasebno i to zbrojiš.
nadam se da sam barem malo pomogao. sretno na KPZ :P
Košarkaš pogađa koš u 3 od 5 bacanja. Koliko puta treba gađati da bi sa 90%-tnom sigurnošću mogao tvrditi da će pogoditi koš barem jednom?
Pitanje se svodi na to koliko puta treba gađati da bi sa 90%-tnom sigurnošću mogao tvrditi da neće svaki put promašiti. To, opet, znači, koliko puta treba gađati da bi verovatnoća da svaki put promaši bila ispod 10%.
Ako je verovatnoća pogotka u jednom gađanju jednaka 3/5, onda je verovatnoća promašaja u jednom gađanju jednaka 1-3/5, tj. 2/5. Verovatnoća da će u n gađanja svaki put promašiti iznosi (2/5)^n. Prema tome, tražimo n takvo da (2/5)^n bude manje od 10%, tj. manje od 0,1.
Dobije se da je n≤3.
Moze pomoc?
∂f/∂y = ∂f/∂u*∂u/∂y
∂2f/∂x2 = ∂(∂f)/(∂x∂x) = ∂/∂x*∂f/∂x = ∂/∂x*∂f/∂u*∂u/∂x
Može se i preko ∂v tako da se umjesto ∂u piše ∂v. Samo još trebaš uvrstiti i izračunati.
Ako mi neko može rješit ove zadatke na slikama bio bih mu jako zahvalan.
zadatak 1 pod a) jednostavno napises kao razlomak gdje je prva zagrada brojnik a druga nazivnik, iako i ne moras ali ce ti mozda biti lakse za uociti da se onda da skratiti X i Y te se brojevi mnoze kao dvojni razlomak da bi na kraju dobio nesto 3/2y ili tako nesto, ne znam napamet
pod b) c) d) i e) ne vidim sta pise jer je premutna slika ali je jednostavan racun gdje se samo pomnozi broj ispred zagrade sa svakim clanom u zagradi (ako je ovo znak za umnozak ispred zagrade) a zadnja dva je obicna formula za kvadrat zbroja i razlike (ako je potencija 2 ako dobro vidim) ili uvrstis 3 na mjesto X tamo di pise (sad sam tek skuzio da pise x=3)
2. zadatak je obicno prepoznavanje formula, pod b) je obicna razlika kvadrata i rjesenje je (2a-1)(2a+1) ove ostale se ne sjecam trenutno ali je sigurno formula napisana u drukcijem obliku
3. zadatak: u brojniku izlucis ab i dobijes ab(a+b) a u nazivniku je razlika kvadrata i dobijes (a+b)(a-b) i onda se skrati i na kraju je rjesenje ab/a-b
4. zadatak: jednostavno se pod a) zbroji razlomak i malo skrati i dobije rjesenje, pod b) se pomnozi razlomci najosnovnijom metodom mnozenja razlomaka a pod c) slicno, neda mi se sve pisati
Ako mi neko može rješit ove zadatke na slikama bio bih mu jako zahvalan.
zadatak 1 pod a) jednostavno napises kao razlomak gdje je prva zagrada brojnik a druga nazivnik, iako i ne moras ali ce ti mozda biti lakse za uociti da se onda da skratiti X i Y te se brojevi mnoze kao dvojni razlomak da bi na kraju dobio nesto 3/2y ili tako nesto, ne znam napamet
pod b) c) d) i e) ne vidim sta pise jer je premutna slika ali je jednostavan racun gdje se samo pomnozi broj ispred zagrade sa svakim clanom u zagradi (ako je ovo znak za umnozak ispred zagrade) a zadnja dva je obicna formula za kvadrat zbroja i razlike (ako je potencija 2 ako dobro vidim) ili uvrstis 3 na mjesto X tamo di pise (sad sam tek skuzio da pise x=3)
2. zadatak je obicno prepoznavanje formula, pod b) je obicna razlika kvadrata i rjesenje je (2a-1)(2a+1) ove ostale se ne sjecam trenutno ali je sigurno formula napisana u drukcijem obliku
3. zadatak: u brojniku izlucis ab i dobijes ab(a+b) a u nazivniku je razlika kvadrata i dobijes (a+b)(a-b) i onda se skrati i na kraju je rjesenje ab/a-b
4. zadatak: jednostavno se pod a) zbroji razlomak i malo skrati i dobije rjesenje, pod b) se pomnozi razlomci najosnovnijom metodom mnozenja razlomaka a pod c) slicno, neda mi se sve pisati
Hvala puno :D
Jedan jednostavan zadatak, bio bi zahvalan.
Kako biste provjerili da li je ova funkcija injekcija, surjekcija i bijekcija?
Injekcija. Dokaz: ne postoje dva x-a koji bi imali isti f(x). Ne postoji ni takav x da je recimo h(x)=2 pa nije surjekcija, stoga nije ni bijekcija.
Treba odrediti inverz funkcije: f(x)=(x-2)na4+1 znate li kako ide postupak?
hvala!
Treba odrediti inverz funkcije: f(x)=(x-2)na4+1 znate li kako ide postupak?
hvala!
y=(x-2)4+1
y-1=(x-2)4 /4√
+/- 4√(y-1)=x-2
x=2 +/- 4√(y-1) ; zamjena varijabli : y=2 +/- 4√(x-1)
Ispred korijena ti je +/- zato sto kad korijenujes neki broj on moze bit ili pozitivan ili negativan npr √9 = 3 ili -3