Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.445.889
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ako mi netko može pomoći oko ova dva zadatka 

hvala :)

(1)

hipotenuza pravokutnog trokuta dulja je od jedne kateze za 0.2, a od druge za 0.4 duljina hipotenuze je? 

(2)

pravokutni trokut ima površinu 24cm^2, a hipotenuza mu je duljine 10cm. Njegov opseg je?

Genijalca ne čini IQ, već njegova vizija prema svijetu oko sebe.
15 godina
neaktivan
Re: Matematika - pomoć
AtomicBomb kaže...

zapeo sam na dva zadatka iz matematike, pa ako netko može pomoći, nije riješenje nikakve zadaće, što se mene tiče, mogu samo i smjernice :)

1.Duljina jedne katete pravokutnoga trokuta iznosi 15 cm, a sinus šiljastog kuta uz tu katetu jednak je 4/5.Izračunaj duljinu druge katete i duljinu hipotenuze ovog trokuta.

2.Ako je ctgALFA=12/5 i b=48 cm, kolike su duljine katete ALFA i hipotenuze tog trokuta.

hvala svima. 

1. a=15cm

sin(beta)=4/5 ==> beta=sin-1(4/5)=53stupnja 07′48″

Ako je alfa+beta =90 stupnjeva, onda je alfa= 90 - beta = 36 stupnja 52′ 12″

tgβ=b/a ==> b= tgβ*a= 20 cm

sad hipotenuzu možeš pitagorom ili bolje ovako: cosβ=a/c ==> c=a/cosβ = 25cm

2. ctgx=1/tgx znači tgα=5/12 ==> α=tg-1(5/12)=22 stupnja 37′ 12″

imamo alfa i b... tgα=a/b==> a=tgα*b= 20cm

hipotenuza opet pitagora ili cosα=b/c==> c=b/cosα= 52 cm

Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerovatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu. by NT
15 godina
neaktivan
sub_zero kaže...

Ako mi netko može pomoći oko ova dva zadatka 

hvala :)

(1)

hipotenuza pravokutnog trokuta dulja je od jedne kateze za 0.2, a od druge za 0.4 duljina hipotenuze je? 

(2)

pravokutni trokut ima površinu 24cm^2, a hipotenuza mu je duljine 10cm. Njegov opseg je?

1. c=a+0,2 ==> a=c-0,2

c=b+0,4 ==> b=c-0,4

a2+b2=c  i sad umjesto a i b pišeš ovo gore 

(c-0,2)2+(c-0,4)2=c

c2-0,4c+0,04+c2-0,8c+0,16-c=0

2c2-2,2c+0,2=0

to je kvadratna jednadžba koju valjda znaš riješiti i njezina su riješenja c1= 1 i c2=3/20, c2 otpada jer hipotenuza ne može biti kraća od kateta i riješenje je c=1.

2. površina pravokutnog trokuta je P=a*b/2 a opseg svakog trokuta O=a+b+c.

a*b=48

a2+b2=100

dvije jednadžbe s dvije nepoznanice

(48/b)2+b2=100

2304+b4-100b2=0

b2=t

t2-100t+2304=0

t1=64 i t2=6

b1=8 ili b2=2,5

a1=48/b1=6

O=6+8+10=24cm

Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerovatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu. by NT
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Može pomoć za ovaj zadatak ?

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
15 godina
neaktivan
cuspajz kaže...

Može pomoć za ovaj zadatak ?

1.

2sin(2x+pi/45)-√3=0

2sin(2x+pi/45)=√3

sin(2x+pi/45)=√3/2

sad gledaš kad je sinus √3/2. To je na 60 stupnjeva odnosno pi/3 i na 120 stupnjeva odnosno 2pi/3. Sad više ne pišeš sinus i njegovu vrijednost nego samo raj kut koji odgovara toj vrijednosti. 

2x+pi/45=pi/3+2kpi

2x=pi/3-pi/45+2kpi  /*svedeš na najmanji zajednički*/

2x=14pi/45 + 2kpi  

x1= 7pi/45 +kpi, keZ /*ovo je 1. riješenje*/

2x+pi/45=2pi/3+2kpi

2x=2pi/3 -pi/45 + 2kpi

2x=29pi/45 +2kpi

x2=29pi/90 + 2kpi, keZ  /*drugo riješenje*/

2.

√3ctgx-2=0

√3ctgx=2

ctgx=2/√3 /*znamo da je ctgx=1/tgx pa napišemo: */

tgx= √3/2

ovo se kuca u kalkulator:

x= tg-1(√3/2)

x= 40 stupnjeva 53 minute 36 sekundi + kpi, keZ

14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Može pomoć ? 

Ako je n=stP , m=stQ i n=>m, dokaži da je st(P+Q)<=n, st(P-Q) <=n. Pokazati na primjeru da stupanj zbroja ili razlike može biti manji od n .

ShadowWLordD
13 godina
neaktivan

Aj ponovo pročitaj zadata, negdje si falio.

Dokaži da je st(P+Q) <= n.... tu si negdje zeznuo, ili u ovom idućem, uglavnom, ne mogu oba bit ista.

14 godina
neaktivan
EchoOne kaže...

Aj ponovo pročitaj zadata, negdje si falio.

Dokaži da je st(P+Q) <= n.... tu si negdje zeznuo, ili u ovom idućem, uglavnom, ne mogu oba bit ista.

Taman sam skuzia, uglavnom rijec je u slucajima ...jel broj ne moze istovremeno biti manji i jednak od drugoga u tome je caka zadatka ...sad ako nam se trazi da nesto napravimo onda uzmemo jedan od ta dva slucaja lol ...jesam glup ,jbga kasno je ...uglavnom hvala :) ...evo tocan mi zadatak

EDIT : Nezz sad dal si me shvatio al eto ...zadatak je dobro prepisan 

ShadowWLordD
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:07 (MasterOdisasteR).
13 godina
neaktivan

Aj izvini, upravu si. Evo sad ću ti i rješit to ;)

edit2:

A možda i neću -.-'

Šta znači taj st?

očito da to nisu 2 broja (s i t).

jer da su 2 broja zadatak nebi imao smisla..

edit3:

E a jesu to supnjevi polinoma možda?

Jer sve mi vuče na to, a nigdje nisi napisao da jesu ili nisu?

edit4:

Stupanj polinoma se može povećati jedino množenjem 2 polinoma, to je općenito pravilo koliko ja znam.

Zbrajanjem polinoma ne možeš dobiti viši stupanj, jer se stupanj polinoma određuje po potencijama, a zbrajanjem se potencija ne dira.

Sad znam da ti ovo ne pomaže puno, al to je sve što znam. Morat ćeš malo gradivo pogledat u knjizi ili sačekat nekog tko je svježe to radio u školi. Ja sam davno to radio, a polinomi ti općenito ne trebaju više manje nigdje u životu za ništa pa se lako zaboravi..

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:34 (EchoOne).
14 godina
neaktivan
EchoOne kaže...

A možda i neću -.-'

Šta znači taj st?

jesu xD

ShadowWLordD
14 godina
neaktivan
EchoOne kaže...

edit2:

A možda i neću -.-'

Šta znači taj st?

edit3:

edit4:

Stupanj polinoma se može povećati jedino množenjem 2 polinoma, to je općenito pravilo koliko ja znam.

Zbrajanjem polinoma ne možeš dobiti viši stupanj, jer se stupanj polinoma određuje po potencijama, a zbrajanjem se potencija ne dira.

Sad znam da ti ovo ne pomaže puno, al to je sve što znam. Morat ćeš malo gradivo pogledat u knjizi ili sačekat nekog tko je svježe to radio u školi. Ja sam davno to radio, a polinomi ti općenito ne trebaju više manje nigdje u životu za ništa pa se lako zaboravi..

Sorry zbog duplog posta ... uglavnom ovo ti je zadatak iz MIOC-a(a nije uopce tezak) ... ugl. ljudi nekad znaju sebi iskomplicirati zivot pa tako i oko ovoga ... pise u zadatku n=>m sto znaci da moze biti n=m ili n>m ... i sd iz toga mozemo zakljuciti da moze biti manji od n jedino kad je m=n ...onda se recimo mou stupnjevi izreducirati i zbrojiti ( oduzeti ) ostali dijelovi polinoma ...recimo P(x)=x^4+x^3-2 i Q(x)=x^4-x^3-2 ...na kraju ces dobit manji stupanj...posto se u zadatku trazi da ga se dokaze na primjeru ,impliciramo na zakljucak da je ovo Q.E.D.

ShadowWLordD
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 0:41 (MasterOdisasteR).
13 godina
neaktivan

Ma to je micky mouse zadatak samo moš me je*** kad polinome učiš tjedan dana u srednjoj i to je to za cijeli život valjda. Ja se ne sjećam da sam ih na faksu ijednom spomenuo :S

MIOC je škola ko i svaka druga, nema drugačije nešto zadatke, a zadatci se dijele među gimnazijama. Ja sam taj našao u knjizi od strukovne škole koju sam imao pri ruci ;)

Najbolje nekog iz razreda pitaj.

14 godina
neaktivan
EchoOne kaže...

Ma to je micky mouse zadatak samo moš me je*** kad polinome učiš tjedan dana u srednjoj i to je to za cijeli život valjda. Ja se ne sjećam da sam ih na faksu ijednom spomenuo :S

MIOC je škola ko i svaka druga, nema drugačije nešto zadatke, a zadatci se dijele među gimnazijama. Ja sam taj našao u knjizi od strukovne škole koju sam imao pri ruci ;)

Najbolje nekog iz razreda pitaj.

Kazem ti da sam dokazao ...ma ovo je bio jedan primjer u lekciji niti zadatak ali bez nekog pojasnjenja a posto nisam bio u skoli morao sam uciti doma pa eto ...a to sto si rekao u vezi mioc-a ...kralju ta gimnazija je daleko najbolja u drzvai sta se ice matematike i radimo puno stvari za koje ostali gimnazijalci nisu niti culi tako da ...

ShadowWLordD
16 godina
MasterOdisasteR kaže...

Može pomoć ? 

Ako je n=stP , m=stQ i n=>m, dokaži da je st(P+Q)<=n, st(P-Q) <=n. Pokazati na primjeru da stupanj zbroja ili razlike može biti manji od n .

A moram ja izgleda :D

st je jasno stupanj polinoma, a ajmo mi sad ovo konkretno dokazati.

P(x) = anxn + an-1xn-1 +... + a1x + a0

Q(x) = bmxm + bm-1xm-1 +... + b1x + b0

gdje su a-ovi i b-ovi neki realni brojevi, jedini uvjet je an != 0 i bm != 0 jer su nam to stupnjevi polinoma.

Sad gledamo P+Q imajući na umu da je n>=m.

P+Q je polinom koji će imati slobodni koeficijent (a0+b0), koeficiijent uz x će biti (a1+b1) , uz bilo koji xk će biti (ak+bk). Ti xk idu najviše do xn jer je n>=m pa zaključujemo da je st(P+Q)<=n (najviše n). Ista priča ide za (P-Q), samo je onda koeficijent uz xk jednak (ak-bk). Zaključak je opet isti.

Jedan primjer da može biti st(P-Q) <n je slučaj P=Q. Tada je (P-Q) nul polinom, koji ima stupanj nula. Slično, za (P+Q) je dobar primjer P=-Q, čime se opet dobije ista situacija.

IMHO 5. gimnazija je ispred MIOCa u matematici i to dosta. Rekao bih da medalje sa Matematičkih olimpijada govore za sebe.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 23:32 (Luuka).
13 godina
neaktivan
Luuka kaže...

IMHO 5. gimnazija je ispred MIOCa u matematici i to dosta. Rekao bih da medalje sa Matematičkih olimpijada govore za sebe.

Stigla su i neka nova vremena. U moje vrijeme nije tako bilo, ali čisto sumnjam da je neka gimnazija DOSTA bolja od MIOC-a u matematici. Govoriš to koda 5. ima 104 medalje više od MIOCa a razlika je u svega nekoliko medalja. Sve ovisi od generacije do generacije kako se potrefi. U mom razredu bile 3 medalje jedne godine, prije toga nije se dogodilo ovako nešto (tako nam pričali), pa dogodine netko iz 5. osvoji i sve naizmjence.

Mislim bez uvrede, ali izjava ti je stvarno na razini dečka koji nije imao dovoljno bodova za MIOC pa je upiso 5. i sad se tješi tu da priča da je gimnazija DOSTA bolja? -.-'

Budimo realni, obje su gimnazije vrhunske, pogotovo u području matematike. Da je jedna dosta bolja od druge, to je laž ;)

sry za offtopic, nisam mogao prešutjeti.

16 godina
EchoOne kaže...
Luuka kaže...

Stigla su i neka nova vremena. U moje vrijeme nije tako bilo, ali čisto sumnjam da je neka gimnazija DOSTA bolja od MIOC-a u matematici. Govoriš to koda 5. ima 104 medalje više od MIOCa a razlika je u svega nekoliko medalja. Sve ovisi od generacije do generacije kako se potrefi. U mom razredu bile 3 medalje jedne godine, prije toga nije se dogodilo ovako nešto (tako nam pričali), pa dogodine netko iz 5. osvoji i sve naizmjence.

Mislim bez uvrede, ali izjava ti je stvarno na razini dečka koji nije imao dovoljno bodova za MIOC pa je upiso 5. i sad se tješi tu da priča da je gimnazija DOSTA bolja? -.-'

Budimo realni, obje su gimnazije vrhunske, pogotovo u području matematike. Da je jedna dosta bolja od druge, to je laž ;)

sry za offtopic, nisam mogao prešutjeti.

Pod broj 1, nisam išao ni u MIOC ni u 5. nego u Lucijanku (isto matematički smjer).

Pod broj 2, imao sam svojedobno dovoljno bodova za upisat bilo koju od njih (62 ako se ne varam).

A najvažnije od svega govorim iz svog iskustva s faxa, a pošto sam završio PMF Matematiku mislim da mogu govorit o svojim kolegama koji su mnogi vrhunski matematičari. Složio bih se da dosta ovisi o generaciji, ono što svakako mogu reć je da je većina najboljih ljudi moje generacije i oni 2 generacije više i niže došlo iz 5. Ima par ljudi iz MIOCa, ali definitivno 5. prevladava. Možda je sada nešto drugačije, to ne znam.

Svjestan sam ja da svatko svojeg konja hvali, al nekad je dobro poslušat i nekog starijeg ;-)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
13 godina
neaktivan

Ne gle, nikog ne osuđujem nit govorim da su neki matematičari bolji ili lošiji od drugih. Drago mi je da Hrvatska može proizvest toliko vrhunskih matematičara kao što kažeš. Samo kažem da ne možeš govoriti da je jedna gimnazija DOSTA bolja od druge jer to jednostavno i ti i ja znamo da nije istina. To što se danas više učenika iz MIOC-a opredjeli za FER nego za PMF, to ne znači da učenik koji završi MIOC ima slabije znanje matematike od onog koji završi 5. gimnaziju, kako u prosjeku, tako i u ekstremnim slučajevima vrsnih natjecatelja.

To je jedina moja primjedba. Svog konja ne hvalim, davno sam ja završio MIOC. Samo kažem da nije istina da je tuđi konj toliko bolji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 19:50 (EchoOne).
16 godina
neaktivan

Evo, kao student matematike moran se malo ubaciti u pricu.

Ove godine na matematici su gotovo vise od polovice studenti iz MIOCa. Istina je da su u pocetku imali neku prednost u predznanju, npr. u odnosu na mene koji san iz dalmacije i isao sam u manju i još opću gimnaziju. Međutim kako vrijeme odmice razlike su sve manje, i opet sam u nekim stvarima bolji od dosta ljudi iz MIOCa. A stariji studenti kazu da su te razlike vidljive samo kroz pocetak prve godine, a kasnije se sve stopi.

www.math.hr
14 godina
Matematika - pomoć

(b+2)2=(b-2)2 +b2 - 2*b*(b-2)*cos120

trebalo bi ispasti 5, meni nikako ne ispada. Mislim da radim neku glupu grešku koje ne vidim.

13 godina
neaktivan

To je očekivano jer ipak mora biti vidljiva razlika između učenika srednje škole i studenata. Faks je tu da nas nešto novo nauči. Predznanje je najbitnije da upadneš na faks, a kasnije nakon pola godine su svi na istome i nema tu tko je odakle došao nego samo tko je koliko grijao stolicu ;)

edit:

yaga - ajde poslikaj cijeli postupak da ti odma kažemo di griješiš jer definitivno b treba biti 5 (ili 0, al pretpostavljam da je to isključeno) ;)

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.1.2012 22:38 (EchoOne).
17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Jel mi može netko riješit ovaj zad. ?

Kontinuirani prirast šampinjona ravna se po formuli s parametrom p=0.34mj-1 i glasi Q=e0,04t, gdje je t vrijeme u mjesecima. Za koliko se posto poveća količina šampinjona nakon pola godine? 

Ukupni troškovi proizvodnje ovise o broju proizvedenih artikala Q po formuli T=(Q3+Q)1.6 Odredite elastičnost troškova proizvodnje kod Q=80 proizvoda

13 godina
neaktivan

Aj poslikaj zadatak iz zbirke ili već odakle ti je zadan. Lakše je nego kad ovako gledamo jer je dost važno koja su slova mala, koja velika, koja kosa, a koja ne.

17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć
13 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

molim pomoć: (trigonometrija)

Hipotenuza pravokutnog trokuta duga je 10 cm a visina na hipotenuzu je 4.8 cm   Odredi kuteve trokuta.

u rješenjima piše postupak  : p+q=10   p*q=4.8² 

ovo p+q=10 kužim ali zašto je   p*q=4.8² ????

14 godina
neaktivan

To je po Euklidovim poučcima o visini u pravokutnom trokutu. V^2=p*q (p i q su odsječci na hipotenuzi).

Kvadrat visine jednak je umnošku stranice i odsječka na hipotenuzi koji odgovara toj stranici.

V^2=p*a

V^2=q*b

Eto, nadam se da sam pomogao! Pozdrav

14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć
bili ko zna ovo ?

Odredite podrucje definicije, nultocke, asimptote, intervale monotonosti i
lokalne ekstreme, te skicirajte graf funkcije
f(x) = |x + ln(x^2 - 1)|
(ne treba trazit nultocke)
13 godina
protjeran
Matematika - pomoć

1. razred. neznam baš kub binoma, rastavi na faktore, može pomoć?

www.dreamlandresort.com
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ako imam funkciju tipa x3 - ay2 = 0

Što slovo a označava? Je li to neka konstanta?

15 godina
betmen kaže...

Upravo suprotno to je varijabla odnosno parametar. To je broj koji predstavlja vise razlicitih vrijednosti. Vrlo cesto imas zadatke tipa: Odredi parametre a i b tako da funkcija bude takva...

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan
betmen kaže...

Aha, mislis opcenito. Ja mislio da je konkretni broj u pitanju. Da, neki parametar.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 19:45 (1domagoj1).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice