Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.421.994
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Isprike onda :D U 4. razredu se u ovo vrijeme uči potenciranje kompleksnih brojeva, pa sam pogrešno pretpostavio kako si i ti 4. razred... 

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
15 godina
neaktivan
RE: Matematika - pomoć
itf4n kaže...

Isprike onda :D U 4. razredu se u ovo vrijeme uči potenciranje kompleksnih brojeva, pa sam pogrešno pretpostavio kako si i ti 4. razred... 

ma da inace je lak zadatak samo sam ja mutav ili nesto radio sam tako da sam prvo stavio z3 pa onda sto sam dobio na kvadrat i nije mi doslo dobro, a sad sam probao obrnuto i dodje dobro, neznam

Što imaš više sira, imaš više rupa. Što imaš više rupa, imaš manje sira. ?????????????
14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Hvala puno Luka.

Jel bi mi itko znao reć kak da izračunam 41! / 30!   jel moram sve ispisivati il postoji neka kraća formula s obzirom da se dosta toga pokrati  ako sam u pravu???

16 godina
luuuuuuuu kaže...

Hvala puno Luka.

Jel bi mi itko znao reć kak da izračunam 41! / 30!   jel moram sve ispisivati il postoji neka kraća formula s obzirom da se dosta toga pokrati  ako sam u pravu???

Samo raspišeš po definiciji:

30! = 1*2*3*...*30

41! = 1*2*3*...*30*31*32*...*41

Sad vidiš da se jako puno toga pokrati, i ostane samo 31*32*33*...*41

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav. Treba mi mala pomoć u dokazivanju dva teorema. Tj. ja pojma nemam kak bi ih dokazal. Riječ je o limesima. Idemo prvo definiciju limesa riješiti, jer mi nije jasna jedna stvar. Kaže def. ovako: Niz realnih brojeva (an) konvergira (teži) k realnom broju L ako za svaki epsilon > 0 postoji n0 ϵ N takav da za svaki n >= n0 vrijedi |an - L| < epsilon. Pri tome broj L nazivamo limes niza (an) i pišemo L = limn -> beskonačno an ili kraće an→ L. Jedino iz ove definicije ne kužim što je to n0, koji je to broj?

Vjerojatno mi zbog toga niti teorem ovaj nije jasan, tj. opet ovaj dio sa n0: Ako postoji n0 ϵ N tako da je an < bn za svaki n >= n0, tada je limn -> beskonačno an <= limn -> beskonačno bn. Iz ovog teorema onda slijedi sendvič-teorem (koji mi je jasan). E sad, ne znam dokazati to dvoje.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.10.2010 19:19 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...

Pozdrav. Treba mi mala pomoć u dokazivanju dva teorema. Tj. ja pojma nemam kak bi ih dokazal. Riječ je o limesima. Idemo prvo definiciju limesa riješiti, jer mi nije jasna jedna stvar. Kaže def. ovako: Niz realnih brojeva (an) konvergira (teži) k realnom broju L ako za svaki epsilon > 0 postoji n0 ϵ N takav da za svaki n >= n0 vrijedi |an - L| < epsilon. Pri tome broj L nazivamo limes niza (an) i pišemo L = limn -> beskonačno an ili kraće an→ L. Jedino iz ove definicije ne kužim što je to n0, koji je to broj?

Vjerojatno mi zbog toga niti teorem ovaj nije jasan, tj. opet ovaj dio sa n0: Ako postoji n0 ϵ N tako da je an < bn za svaki n >= n0, tada je limn -> beskonačno an <= limn -> beskonačno bn. Iz ovog teorema onda slijedi sendvič-teorem (koji mi je jasan). E sad, ne znam dokazati to dvoje.

Evo budem ja :D

Definicija limesa riječima : Broj L je limes niza an ako su od nekog indexa n0 svi članovi niza (to su an0 , an0+1 , ... ) epsilon blizu L-a. Dakle imat ćeš njih n0 koji su udaljeni od L-a za više od epsilon, a beskonačno njih koji su mu blizu. Taj n0 ovisi o epsilonu i daje nam element niza od kojeg su sv jako blizu L-a.

Za ovo drugo je opet slično. Imaš neki index n0 od kojeg su svi a-ovi manji od b-ova. Tada jasno slijedi da je i lim an<=lim bn.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.10.2010 19:35 (Luuka).
17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Aha, ček, to znači da zapravo broj n0 određuje član od kojeg kad počnemo apsolutna veličina razlike između limesa L i tog člana je manja od epsilon?

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
1domagoj1 kaže...

Aha, ček, to znači da zapravo broj n0 određuje član od kojeg kad počnemo apsolutna veličina razlike između limesa L i tog člana je manja od epsilon?

Tako je ;-)

17 godina
neaktivan
Luuka kaže...
1domagoj1 kaže...

Tako je ;-)

Ajd mi onda još samo molim te reci kak bi točno mogao odrediti taj n0?

16 godina

I da, pripazi, imaš an<bn, ali lim an <= lim bn. U limesu se mogu izjednačit. Primjer toga je da je recimo bn=2 (konstantan niz), a an niz takav da konvergira u dvojku, npr an=2 - 1/n. Svaki an < bn, ali u limesu se izjednače ;-)

A mislim da nema nekog posebnog recepta kako se odredi n0, često on niti ne treba. No, možeš probat uzeti relaciju |an - L | < eps pa se igrati. Npr nek je L=0, an = 1/n. Onda je 1/n < eps, pa je n> 1/eps. Dakle prvi prirodni broj koji je veći od 1/eps će biti n0.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.10.2010 20:05 (Luuka).
17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Aaa, sad ima smisla. Thx. Nego sad sam se sjetio još nečega, što mi nije baš posve jasno. Dakle, ako su an i bn konvergentni nizovi, onda vrijedi limn → beskonačno (an + bn) = limn → beskonačno an + limn → beskonačno bn. E sad, dokaz toga. Kaže ovako: neka je epsilon > 0 zadano. Tada postoji n1 ϵ N takav da za svaki n >= n1 vrijedi |an - a| < eps/2 i n2 ϵ N takav da za svaki n >= n2 vrijedi |bn - b| < eps/2. Neka je n3 = max{n1, n2}. Tada za svaki n >= n3 vrijedi |an - a| < eps/2 i |bn - b| < eps/2, pa za n >= n3 imamo

|(an + bn) - (a + b)| <= |an - a| + |bn - b| < eps/2 + eps/2 = eps. Q.E.D.

E sad, mene zanima otkud to eps/2. Prof. je reko, namještanje dokaza. WTF? Kaj se to smije, može?!

16 godina
1domagoj1 kaže...

E sad, mene zanima otkud to eps/2. Prof. je reko, namještanje dokaza. WTF? Kaj se to smije, može?!

Da, može se, iz razloga što je epsilon poizvoljan, pa možemo uzeti i eps/2. Ne bi dokaz bio krivi da se uzelo eps, samo bi na kraju dobio 2eps, što je opet dobro, ali se nekako teži u tom zadnjem računu dobiti čisti epsilon iz definicije limesa. Čisto tehnički razlozi, ništa bitno ni ključno.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

evo jedno pitanje :) ajmo matematičari :)

znači imam kompleksi broj zapisan u trigonometrijskom obliku Z1=2*cis(45˙) i gore crta za konjugaciju...

Kako da to sada konjugiram a da ostane u tom obliku..algebarski oblik znam normalno konjugirati :) pomoć hitno je :)

MMA is not game , MMA is life!!!
17 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...

evo jedno pitanje :) ajmo matematičari :)

znači imam kompleksi broj zapisan u trigonometrijskom obliku Z1=2*cis(45˙) i gore crta za konjugaciju...

Kako da to sada konjugiram a da ostane u tom obliku..algebarski oblik znam normalno konjugirati :) pomoć hitno je :)

Hm, ne sjećam se najbolje, ali mislim da ide ovak. Dakle, prvo da rješimo što znači cis. Cis je samo skraćeno od (cos(fi) + i*sin(fi)). Znači taj tvoj Z1 je "duže" napisan ovak: Z1 = 2*(cos(45°) + i*sin(45°)). E sad, što znači konjugirani broj. To je zapravo preslikavanje točke preko realne osi (x-osi). Dakle, ti imaš točku koja se nalazi na kružnici radijusa 2 pod kutem od 45° (pi/4). Ako ju preslikaš preko realne osi, ta će se točka biti pod kutem od 315° ((7*pi)/4) ili ako ideš u negativnom smjeru, -45° (-pi/4). Znači, konjugirani broj bi bio: Z* = 2*cis(315°) ili ako uzmeš neg. kut: Z* = 2*cis(-45°).

EDIT: Luka će me ispraviti ako sam u krivu :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.10.2010 20:37 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Uh...hvala :) al nisam najbolje skužio :S :S

U algebarskom obliku konjugacija bi izgledala ovako :

Z=x+yi

a konjugirano  Z=x-yi   = što znači da samo imaginarnom dijelu kompleksnog broja mijenjamo predznak

A ja konkretno imam ovaj slučaj

Imam ovako trigonometrijski:

Z=1/212 *cis270˙

i rezulat je

Z=1/212 *cis90˙    ??????????

od kud je too??? nikako nemogu uloviti

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

aaaa skužiooo sammmm :D :D

270 ˙  leži na y koordinati odnosno imaginarnoj osi....kada preslikamo na drugu stranu to je 90`  ...da li je to možda tako ? ;D ;D

16 godina

domagoj, sve si dobro rekao ;-)

Možda jednostavnije : konjugiranje u algebarskoj formi samo promijeni predznak kod imaginarnog dijela. Ako tako napraviš i u trigonometrijskom zapisu, onaj minus ispred i-a može uć u sinus jer je sinus neparna funkcija. A kosinusu je svejedno jer je parna pa njegovom argumentu možeš dodat taj minus. Na kraju se opet dobije isto.

@Hrvoje - ne radi se o ničemu drugom nego korištenju periodičnosti trigonometrijskih funkcija.

cis270 = cos270 + i sin270

kada idemo konjugirat, dobijemo

cis(-270)=cos(-270) + i sin(-270) = cos(-270+360) + i sin(-270+360) = cis90

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.10.2010 21:20 (Luuka).
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

puno hvala skužio sam :) ima da rasturim kolokvij :)))

16 godina
Hrvojestr kaže...

puno hvala skužio sam :) ima da rasturim kolokvij :)))

Sretno ;-)

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Hvalaaa :P :P

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

evo jedan lagani(za vas) , 2.raz srednje

treba odrediti z

z(2-3i)+z(3-2i) = 4-4i

ovaj z mi je inace z s crtom gore al to nebrem napisat

Što imaš više sira, imaš više rupa. Što imaš više rupa, imaš manje sira. ?????????????
16 godina
dmanz kaže...

treba odrediti z

z(2-3i)+z(3-2i) = 4-4i

z=x+yi, to ubaciš u jednadžbu, malo središ i onda izjednačiš realni dio desno sa realnim djelom lijevo i imaginarni dio desno sa imaginarnim dijelom lijevo pa dobiješ sustav dvije jednadžbe s dvije nepoznanice (x i y) koji se lako riješi.

15 godina
neaktivan
Luuka kaže...
dmanz kaže...

treba odrediti z

z(2-3i)+z(3-2i) = 4-4i

z=x+yi, to ubaciš u jednadžbu, malo središ i onda izjednačiš realni dio desno sa realnim djelom lijevo i imaginarni dio desno sa imaginarnim dijelom lijevo pa dobiješ sustav dvije jednadžbe s dvije nepoznanice (x i y) koji se lako riješi.

tako nesto sam i radio ali nisam znao sta s ovim djelom desno od znaka jednakosti, a i izlucim i izbacim?

dobijem da je z = 4i znaci realni dio mi se pokrati

jel to tocan rezultat ako se nekome da nek provjeri jer ovog nema u rjesenjima

edit: nemorate, ubacio sam 4i u jednadzbu i tocno je

ako moze jos jedan samo zadatak:

(i8n+15 - i4n+2)  4n+1

(i12n+7 - i16n+8)

radio sam duple zagrade inace je to sve jedna velika zagrada, i na kraju ta zagrada potencirana sa 4n+1

muci me ovaj n, samo me mota nekuzim razliku dok je 4n, 8n itd., ja mislim da je samo bitan ostatak

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.10.2010 17:49 (dmanz).
15 godina
dmanz kaže...
Luuka kaže...
dmanz kaže...

treba odrediti z

z(2-3i)+z(3-2i) = 4-4i

tako nesto sam i radio ali nisam znao sta s ovim djelom desno od znaka jednakosti, a i izlucim i izbacim?

pazi da i2  zamjenis sa -1

http://singlenesia.com/eris/w
15 godina
neaktivan
pirat01 kaže...
dmanz kaže...
Luuka kaže...
dmanz kaže...

treba odrediti z

z(2-3i)+z(3-2i) = 4-4i

pazi da i2  zamjenis sa -1

da da znam, sve je u redu sad sa onim zadatkom 99% sam siguran da sam dobio tocan rezultat, sad trebam jos ovaj drugi :D

16 godina
dmanz kaže...

(i8n+15 - i4n+2)  4n+1

(i12n+7 - i16n+8)

i8n+15 = i8n * i15 = 1* i3 = -i

Slično i ostale, nešto bi se moglo i pokratit u samom razlomaku, pa dobiješ opet i^nešto

15 godina
neaktivan
Luuka kaže...
dmanz kaže...

(i8n+15 - i4n+2)  4n+1

(i12n+7 - i16n+8)

Slično i ostale, nešto bi se moglo i pokratit u samom razlomaku, pa dobiješ opet i^nešto

no tak sam i mislio npr da mogu samo pisat i15 - i2 / i7 - i8

neznam gdi fulam:

(i8n+15 - i4n+2)  4n+1              =

(i12n+7 - i16n+8)

(-i + 1)4n+1    

(-i - 1)

jesam dobro poceo?

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.10.2010 18:02 (dmanz).
16 godina
dmanz kaže...
Luuka kaže...
dmanz kaže...

(i8n+15 - i4n+2)  4n+1

(i12n+7 - i16n+8)

Ovdje možeš jer se n pojavulje samo kao nešto*n gdje je to nešto djeljivo s 4. Da imaš 2n, onda ne bi baš mogo.

Mislim da si dobro počeo, izgleda dobro. Sad taj razlomak najprije racionaliziraj, pa onda možeš dalje {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.10.2010 18:05 (Luuka).
15 godina
neaktivan
Luuka kaže...
dmanz kaže...
Luuka kaže...
dmanz kaže...

(i8n+15 - i4n+2)  4n+1

(i12n+7 - i16n+8)

Ovdje možeš jer se n pojavulje samo kao nešto*n gdje je to nešto djeljivo s 4. Da imaš 2n, onda ne bi baš mogo.

Mislim da si dobro počeo, izgleda dobro. Sad taj razlomak najprije racionaliziraj, pa onda možeš dalje {#}

da kad racionaliziran u brojniku mi se pokrati i, a nebi se smio jer je rezultat -i, sad uopce vise nemam i

16 godina

Fulao si kod racionalizacije. Množiš sa (-i+1)/(-i+1)

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.10.2010 18:11 (Luuka).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice