- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
koji si razred??
7
u 7. !!! kaj osnovne.....pa ja se ne sjecam da sam ja to ikad radio
Dobili baš ja i jedan moj prijatelj zadatak, a imali smo samo onaj metar od 25m koji nam je dao profesor i rekao nam je da se sami snađeno kako da izmjerimo kut i nismo se snašli.
MOgu ti pomoc samo mi napisi duljinu stranica jer na ovoj tvojoj slici se bas ne kuzi sve
netrebas sve nego samo ove kod tih kuteva
Nerazumljiva skica, nezna se koja se duljina na što odnosi , nemože se izračunati s ovim podacima
to je vec bolje i lakse za snac
bas trazim po starim biljeznicama i mislim da bi ovo mogao rijesitti od oka... znaci alfa kut ti je manji od bete
alfa je manja od 90 stupnjeva znaci ovo bi moglo biti 60 stupnjeva --- 90-30=60 sto znaci da beta mozes izracunati ovako----90+30=120
znaci beta bi bila 120 stuupnjeva i kad ih sve zbrojis 120+120+60+60 dobijes 360°
probaj!!!puno srece, mozda usoijem naci tu biljeznicu sa tim gradivom :DD
Hvala ti puno!
Imas tipku za to....pored onog slazem se ili ne klikni slobodno...nije sramota, zapravo daj please klikni
bas trazim po starim biljeznicama i mislim da bi ovo mogao rijesitti od oka... znaci alfa kut ti je manji od bete
alfa je manja od 90 stupnjeva znaci ovo bi moglo biti 60 stupnjeva --- 90-30=60 sto znaci da beta mozes izracunati ovako----90+30=120
znaci beta bi bila 120 stuupnjeva i kad ih sve zbrojis 120+120+60+60 dobijes 360°
probaj!!!puno srece, mozda usoijem naci tu biljeznicu sa tim gradivom :DD
moglo bi biti....
Zar je tako naci formule za paralelograme i naci podnaslov romb?
Rješavam zadatke i naišao sam na jedan koji mi stvara problem, pa ako bi ga netko mogao riješiti da vidim gdje u postupku griješim.
Zadatak: Dani su kompleksni brojevi z=1+2i ; w=2-i Odredi realne brojeve x i y tako da vrijedi - pogledaj sliku.
- uvrsti z i w u jednadžbu
- racionaliziraj razlomke i pomnozi (cijelu jednadžbu) sa odgovarajucim brojem da dobijes cijele brojeve
- sve brojeve bez "i" stavi u jednadžbu A (pazi na predznake) - doslovno prepises cijelu jednadžbu ALI bez članova koji sadrže "i" pored.
- ista stvar kao kod tocke 4. samo obrnuto, prepises jednadžbu ali bez brojeva koji ne sadrže "i" ALI kad pises tu drugu jednadžbu brojeve pises bez tog "i"
- riješi sustav jednadžbi
Zapeo sam na ova dva zadatka iz proporcije:
Stranice paralelograma odnose se kao 4 prema 7.Kolike su duljine stranica ako je opseg paralelograma 44dm?
-Tu nikako da dobijem a=8dm i b=14dm
Drugi zadatak:
Opseg jednakokračnog trokuta je 105cm,a duljine osnovice i kraka odnose se u omjeru 5:8.Izračunaj duljine stranica tog trokuta.
Nije mi potreban rezultat,samo mi objasnite što točno moram primjeniti.
U koji ti ides razred?, ne znam kad sam to radio ima 4 godine...
Cini mi se da bi trebao uzeti onda, 4k i 7k za te proporcije, pa je O= 2(a+b) ( ta je formula?lol)
44=2(4k+7k)
44=2x11k
22k=44/22
k=2
4x2=8dm
7x2=14dm
Tako bi ja uradio lol, uzmi u obzir matematika mi je 2 xD
U koji ti ides razred?, ne znam kad sam to radio ima 4 godine...
Cini mi se da bi trebao uzeti onda, 4k i 7k za te proporcije, pa je O= 2(a+b) ( ta je formula?lol)
44=2(4k+7k)
44=2x11k
22k=44/22
k=2
4x2=8dm
7x2=14dm
Tako bi ja uradio lol, uzmi u obzir matematika mi je 2 xD
Legendo,care!7 razred .Imamo jedno 7 zadataka u zadaćnicu napravit za ocjenu,a na 2 pismena nisam znao odgovorit.Hvala!!!
Tako nesto bi ti trebao i drugi biti, nadi forumu i uvrsti, lako
Zapeo sam na ova dva zadatka iz proporcije:
Stranice paralelograma odnose se kao 4 prema 7.Kolike su duljine stranica ako je opseg paralelograma 44dm?
-Tu nikako da dobijem a=8dm i b=14dm
Drugi zadatak:
Opseg jednakokračnog trokuta je 105cm,a duljine osnovice i kraka odnose se u omjeru 5:8.Izračunaj duljine stranica tog trokuta.
Nije mi potreban rezultat,samo mi objasnite što točno moram primjeniti.
Drugi nikako ne mogu..
Trebam dobiti:
a=25cm
b=40cm
Ako je formula za opseg O=2*a+b,što da sada s njom radim?
Pomoć molim!
Pitagora... :)
Pitagora... :)
E sada mi ti to lijepo objasni,jer ja o njemu još ništa nisam učio.
Pa onda bi bilo jeli:
O=2x8k+5k
105=16k+5k
105=21k
21k=105
k=5
8x5=40
5x5=25
Skroz isto, samo si trebao pazit koja je osnovica, a koja krak.
Ne znam jeli ovako, ali rezultat je dobar :P
Zar Pitagora nije samo za pravokutne? :/, i nije jos ucio...
Pa onda bi bilo jeli:
O=2x8k+5k
105=16k+5k
105=21k
21k=105
k=5
8x5=40
5x5=25
Skroz isto, samo si trebao pazit koja je osnovica, a koja krak.
Ne znam jeli ovako, ali rezultat je dobar :P
Ja bi tebi 5 iz matematike dao .Puno hvala.Još jednom(idem ti sad negdje stisnut hvala
).
Pitagoru možeš iskoristit u svakom trokutu ako u njemu nađeš neki pravokutni. Npr ako imaš jednakokračan, spustiš visinu na osnovicu, i imaš pravokutni trokut koji je pola od velikog trokuta, i vrijedi: (a/2)2 + v2 = b2 (a je osnovica, v visina, b krak).
Za općenite trokute proširena verzija Pitagorinog poučka se zove kosinusov poučak, i njega ćeš radit kasnije u srednjoj školi (kad se radi trigonometrija)
Kad smo kod geometrije možda mi netko od vas može pomoći. Jel itko zna izračunati ovaj zadatak: koje su koordinate krajnjih točaka P i Q parametara parabole kojoj je jednadžba y2=-4x. Fala puno!