Fizika -pomoc

poruka: 843
|
čitano: 384.090
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Fizika -pomoc
Top Bugovac kaže...
made kaže...
Top Bugovac kaže...
made kaže...

Moze mi neko objasnit sta je to elektricni potencijal ??

Nikako da skuzim tocno o cemu se radi

Elektirčni potencijal ti je električna potencijalna energija po jedinočnom naboju

Laički rečeno to je "želja" elektrona da pređe s jedne strane na drugu (od minusa prema plusu <- u stvarnosti)

Razlika potencijala je napon, odnosno razlika Eep po jediničnom naboju ili rad koji će obavit taj naboj pri prelasku od - prema plusu po jediničnom naboju

Puno hvala!!

Jel mi mozes jos samo ak znas rejos jednu stvar:

Npr imam suplju kuglu u kojoj se nalazi u sredini naboj od npr 5C ,mene sad zanima dal ce taj naboj od 5 c na unutarnjoj stijenki suplje kugle privuc -5C ili moze privuc i vise "suprotnih" naboja od svoje velicine npr -6C

Naboj unutar kugle je 0, kao i električno polje ;)

Ma nisi me shvatio ,htio sma pitat opcenito dal naboj od npr +5C moze privlacit samo naboj jednakog iznosa(ali suprotnog predznaka) npr -5C ili moze privlacit i veci naboj npr -10C tj ,npr da imas u suploj kugli u sredini pozitivan naboj od 5C , a u "mesu" kugle imas naboj npr od -10C , oce ovaj pozitivan naboj na unutarnju stranu suple kugle privlacit samo -5C ili svih -10C??

15 godina
made kaže...
Ma nisi me shvatio ,htio sma pitat opcenito dal naboj od npr +5C moze privlacit samo naboj jednakog iznosa(ali suprotnog predznaka) npr -5C ili moze privlacit i veci naboj npr -10C tj ,npr da imas u suploj kugli u sredini pozitivan naboj od 5C , a u "mesu" kugle imas naboj npr od -10C , oce ovaj pozitivan naboj na unutarnju stranu suple kugle privlacit samo -5C ili svih -10C??

Naboj od +5C može privući samo naboj jednakog ili manjeg iznosa ali suprotnog predznaka(npr. -5C)

Drug Lord
11 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Elektromotor predvidjen za napon 80 V ima snagu 120 w.

Pri ukljucivanju motora na priključnicima napon padne od 90 V na 75 V

Izracunaj otpor provodnika

Izracunao sam na razne nacine ali neznam koji je pravi.De uradite ako zna tko :) Hvala unaprijed

11 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Moze li pomoc oko zadatka imam pismeni

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

moze pomoc oko ovog zadatka?

U prostoru su smještena dva ucvrscena tockasta naboja Q1=2nC i Q2=2nC razmaknuta za 60cm.Koliki je potencijal u nekoj točki prostora u kojoj je jakost elektricnog polja ta dva naboja jednaka nuli?

Nobody Cares!
11 godina
neaktivan
Square Enix kaže...

U prostoru su smještena dva ucvrscena tockasta naboja Q1=2nC i Q2=2nC razmaknuta za 60cm.Koliki je potencijal u nekoj točki prostora u kojoj je jakost elektricnog polja ta dva naboja jednaka nuli?

Znaci Jakost elektricnog polja ti je jednaka nuli na sredini izmedu tih dvaju naboja tj na udaljenosti r=30cm od svakog,a el. potencijal u toj tocki ti je jednak zbroju potencijala tih dvaju naboja!

Zadatak Zadatak
13 godina
neaktivan
Antonov047 kaže...
Square Enix kaže...

Znaci Jakost elektricnog polja ti je jednaka nuli na sredini izmedu tih dvaju naboja tj na udaljenosti r=30cm od svakog,a el. potencijal u toj tocki ti je jednak zbroju potencijala tih dvaju naboja!

Hvala ti stari :)

Nobody Cares!
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Kako ovo uraditi?

11 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

Kako ovo uraditi?

Evo rjesenje na slici (provjeri jos rezultate jer sam se zuril al ovak bi trebal ic postupak)

Znaci zamijenis veze sa odgovarajucim silama u ovom slucaju Sa i Sc  nades kut izmedu njih da mozes Sc rastavit na komponente po X i Y osi i postavis uvjet ravnoteže iz kojih nades sile u vezama!!

Ja sam ti uzo silu težu 10 a ne 9.81 m/s2 ,samo da znas!!

Nek jos neko od kolega ovo pregleda, nisam vec dosa dugo radio sa odredivanjem sila u vezama pa da covjek ne dobi krivo rjesenje {#}

Rješenje Rješenje
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2013 21:23 (Antonov047).
14 godina
neaktivan
Antonov047 kaže...

Evo rjesenje na slici (provjeri jos rezultate jer sam se zuril al ovak bi trebal ic postupak)

Znaci zamijenis veze sa odgovarajucim silama u ovom slucaju Sa i Sc  nades kut izmedu njih da mozes Sc rastavit na komponente po X i Y osi i postavis uvjet ravnoteže iz kojih nades sile u vezama!!

Ja sam ti uzo silu težu 10 a ne 9.81 m/s2 ,samo da znas!!

Nek jos neko od kolega ovo pregleda, nisam vec dosa dugo radio sa odredivanjem sila u vezama pa da covjek ne dobi krivo rjesenje {#}

Ovo su ta rjesenja.

Puno ti hvala za ovo.

Oni su u rjesenju napisali da su radili preko slicnosti trouglova i njihova formula je a/c=Fa/Fc

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2013 21:46 (eagle05).
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

hvala.....

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.11.2013 14:57 (isuckatthisgame).
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel zna neko kako odredit rekacije podloge kod kosine npr kao na kosini evo primjer slika kako da odredim smjer normale klina B na klin A tj zanima me s cim je okomita?

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi može neko izračunat ova dva zadataka?

1. Dva sitna tijela jednakih naboja međusobno su udaljena 0.3 m i privlače se silom 50μN. Koliko iznosi svaki naboj?

2. Odredi kolikom će silom međusobno djelovati dva naboja na udaljenosti 5 cm ako na udaljenosti 1 cm međusobno djeluju silom 5·10^-4 N.

11 godina
neaktivan
isuckatthisgame kaže...

Jel mi može neko izračunat ova dva zadataka?

1. Dva sitna tijela jednakih naboja međusobno su udaljena 0.3 m i privlače se silom 50μN. Koliko iznosi svaki naboj?

2. Odredi kolikom će silom međusobno djelovati dva naboja na udaljenosti 5 cm ako na udaljenosti 1 cm međusobno djeluju silom 5·10^-4 N.

Evo ti rjesenja na slici!

1. moras nas naboj iz sile znaci posto su naboji jednaki onda gore u brojniku ti je taj naboj na kvadrat!

2.Prvo nades iz prve sile umnozak naboja koji ce bit isti na drugoj udaljenosti i njega uvrstavas u formulu za drugu silu (na udaljenosti 5cm)!

Ja sam na slici krivo pretvorio cm u m ,sad sam skuzio al uglavnom to ti je princip probaj uvrstit sad sa tocnim podatcima i trebo bi dobit tocno !!!

12 godina
neaktivan

Aha, samo mi nije jasno kako u 1. zadatku znam koliki je εr?

Ja taj Coulombov zakon ne razumijem, valjda bi u svakom zadatku koeficijent (k) trebao bit zadan? Zašto je k0 (za vakuum) poznat, a za druga sredstva nije? Ako se u zadatku ne spominje nikakvo sredstvo onda računam s koeficijenotm za vakuum ili kako? A ako je spomenuto sredstvo onda bi valjda trebao dobit tu konstantu kao vrijednost zadanu? 

Sorry ako sam dosadan, imam retardiranu profesoricu iz fizke, a želim učit i znat, pa pošto nemam nikog drugog da mi objasni pitam ovdje. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.11.2013 1:27 (isuckatthisgame).
11 godina
neaktivan
isuckatthisgame kaže...

Aha, samo mi nije jasno kako u 1. zadatku znam koliki je εr?

Ja taj Coulombov zakon ne razumijem, valjda bi u svakom zadatku koeficijent (k) trebao bit zadan? Zašto je k0 (za vakuum) poznat, a za druga sredstva nije? Ako se u zadatku ne spominje nikakvo sredstvo onda računam s koeficijenotm za vakuum ili kako? A ako je spomenuto sredstvo onda bi valjda trebao dobit tu konstantu kao vrijednost zadanu? 

Sorry ako sam dosadan, imam retardiranu profesoricu iz fizke, a želim učit i znat, pa pošto nemam nikog drugog da mi objasni pitam ovdje. 

k = 1/(4*∏*ξor)

Ovaj ξo ti je dielektricna konstanta vakuuma ,ona iznosi 8,8542*10-12 (F/m) i ona ti je uvijek ista!

Ovaj ξr ti je dielektricna konstanta i ona ti ovisi o materijalu tj svaki materijal ima svoju konstatnu npr za vakuum ti je 1, i ona je mjera sposobnosti tvari da smanji elektrostatske sile između dva nabijena tijela.

Uglavnom ako nemas zadano ξr onda se to odnosi na vakuum gje je konstanta jednaka 1,a ovaj ξo koristis stalno jednak za sva stanja!!!

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Moze pomoc oko zadatka:

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi može netko objasniti ovo?
Kaže što će se dogoditi s elektronom (Coulombov zakon), pri objašnjenju koristi se formulama.

Ja mislim da će se elektron odbiti prema ovom -Q2 jer je manja udaljenost elektrona od -Q1 pa je sila veća, ali pošto je elektron negativno nabijen i ovaj -Q1 također negativan sila je onda odbojna, dakle odbit će se prema -Q2. Jel tako?

11 godina
neaktivan
isuckatthisgame kaže...

Jel mi može netko objasniti ovo?
Kaže što će se dogoditi s elektronom (Coulombov zakon), pri objašnjenju koristi se formulama.

Ja mislim da će se elektron odbiti prema ovom -Q2 jer je manja udaljenost elektrona od -Q1 pa je sila veća, ali pošto je elektron negativno nabijen i ovaj -Q1 također negativan sila je onda odbojna, dakle odbit će se prema -Q2. Jel tako?

Posto su oba dva naboja Q1 i Q2 jednakog iznosa tj. -10C ,ovaj elektron ce se pomaknuti zbog djelovanja sile naboja Q1 u sredinu, gdje ce sila i sa Q1 i sa Q2 naboja biti jednakog iznosa ali razlicitog smjera i ponistavat ce se!!!

Tako da ovaj elektron bi trebo biti u sredini izmedu Q1 i Q2 , jer sto ga ti vise tjeras do naboj Q2 tako ce sila od Q1 slabiti a jacat ce sila naboja Q2!!!

Ako ti treba dokaz preko formule napravi ovako :

Znaci da bi elektron mirovao na njega treba djelovat rezultantna sila od 0N što znaci da bi F1(Q1) i F2(Q2) trebale biti iste :

F1=F2

Q1*e                    Q2*e

---------- ----    =  --------------

4*PI*ξ*r12         4*PI*ξ*r22

Kad to sredis (Q1 i Q2 se takoder krate jer su isti!!) dobis sljedece:

1/r12=1/r22

r1=r2 ---- udaljenosti moraju bit jednake sto znaci da je elektron na sredini!!!!

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.11.2013 22:12 (Antonov047).
14 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

Moze pomoc oko zadatka:

Itko?

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Pozdrav!

Imam jedan problem !

Znaci imam dvije ekvipotencijale jednu od 3V i jednu od 2V i sad me trazi koliko je elektricno polje na jednoj i na drugoj ako je razmak izmedu njih 1cm??

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Može mi netko riješit? 
Imam zadatak:
Dva točkasta naboja, Q1 = -1μC i Q2 = 9μC, međusobno udaljena 10 cm. Koliko je električno polje u točki na polovici njihove međusobne udaljenosti?

11 godina
neaktivan
isuckatthisgame kaže...

Može mi netko riješit? 
Imam zadatak:
Dva točkasta naboja, Q1 = -1μC i Q2 = 9μC, međusobno udaljena 10 cm. Koliko je električno polje u točki na polovici njihove međusobne udaljenosti?

Imas ovako Q1 negativni naboj i Q2 pozitivni naboj na razmaku 10cm  e sad na sredini izmedu njih tj na udaljenosti 5 cm od jednog i drugog si zamisli "testni naboj od +1C" i gledaj kako na njega djeluju Elektricna polja od Q1 i Q2!!

Znaci Q1 je negativan pa on taj testni naboj vuce k sebi a Q2 je pozitivan pa on testni naboj tjera od sebe tj tjera ga prema Q1;  prema tome ukupno elektricno polje ce ti biti E1+E2

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Moze pomoc oko ova dva zadatka:

1.) Dva naboja su udaljena 30cm.Krecu se jedan prema drugome i sila među njima raste.Koliko će biti udaljeni naboji ako se sila trostruko poveca?

2.) Dva naboja Q1=10Q2 nalaze se na udaljenosti 1m.Na koju udaljenost od Q1 treba postaviti naboj Q tako da ukupna sila na njega bude 0?

(Znam postupak rjesavanja ali ne znam kako cu dobiti iznos naboja jer su izrazeni jedan preko drugog)

Nobody Cares!
11 godina
neaktivan
Square Enix kaže...

Moze pomoc oko ova dva zadatka:

1.) Dva naboja su udaljena 30cm.Krecu se jedan prema drugome i sila među njima raste.Koliko će biti udaljeni naboji ako se sila trostruko poveca?

2.) Dva naboja Q1=10Q2 nalaze se na udaljenosti 1m.Na koju udaljenost od Q1 treba postaviti naboj Q tako da ukupna sila na njega bude 0?

(Znam postupak rjesavanja ali ne znam kako cu dobiti iznos naboja jer su izrazeni jedan preko drugog)

Da ti sila bude na naboj Q nula Elektricno polje i jednog naboja (Q2) i drugog (Q1) moraju biti isti (razlicitog smjera ali istog iznosa) e kad ta dva polja izjendacis samo u formuli umjesto Q1 uvrstis  10Q2 i Q2 ti se skrati !!

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Hvala ti,svaka cast,ako te ikad upoznam imas pice od mene :)

Nobody Cares!
12 godina
Fizika -pomoc

Evo moze pomoc ali jako brzo :

Čelićni stol u obliku kvadra ima dužinu 1m i debljinu 0.4m. Odredite širinu čelićnog stola ako se zna da je njegova masa 418.35kg. Gustoća ćelika je 7.8g/cm3

Lp. svima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2013 13:07 (hahhaajaads).
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi moze neko rjesit ovaj zadatak hitno je!!!

15 godina
hahhaajaads kaže...

Evo moze pomoc ali jako brzo :

Čelićni stol u obliku kvadra ima dužinu 1m i debljinu 0.4m. Odredite širinu čelićnog stola ako se zna da je njegova masa 418.35kg. Gustoća ćelika je 7.8g/cm3

Lp. svima.

Pa to ti je jednostavno, dakle ovako:
a-dužina

b-debljina

c-širina
Volumen = a*b*c

Gustoća = masa/volumen

odnosno: volumen = masa/gustoća

Dakle:
 a*b*c=masa/gustoća

tebi se traži c, dakle sve podijeliš s a i b..

c=masa/(gostuća*a*b)

Drug Lord
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Zna li netko neku dobru knjigu za srednje škole (tehničar za mehatroniku) ono što ima gradivo i tako primjeri sa zadacima (može biti i na Engleskom), a da nije ova strukovna knjiga što mi imamo koja je dobra samo za suze obrisat kada dobiješ jedan iz ispita?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice