Fizika -pomoc

poruka: 843
|
čitano: 383.701
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Kratko pitanje, nadam se da nisam fulao temu. Frend me uvjerava da kada se gibamo, npr. lokomotiva vuče vagon, rad zapravo obavlja sila trenja, a ja ipak mislim da rad obavlja vučna sila?

14 godina
Re: Fizika -pomoc
Hojs kaže...

Kratko pitanje, nadam se da nisam fulao temu. Frend me uvjerava da kada se gibamo, npr. lokomotiva vuče vagon, rad zapravo obavlja sila trenja, a ja ipak mislim da rad obavlja vučna sila?

Rad u tom slučaju je promjena energije goriva motora u mehaničku energiju za pokretanje lokomotive. Znači ako je električna lokomotiva, rad koji ona obavlja je pretvorba električne energije u mehaničku energiju.

A što si tiče sile, ona ne obavlja rad, već utjecanje sila utječe na izvršenje rada. Ako je sila trenja veča od vučne sile, vlak se neće moči pokrenuti. Ako je suprotno, i vučna sile je veća, vlak će se pokrenuti.

Tako da si načelno ti u pravu, iako ne potpuno.

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Moze li mi neko odgovoriti zasto je energija radioativnih zraka jako velika? Unaprijed hvala :D

13 godina
neaktivan

Zato jer je energija prema Planckovom zakonu E= h * f , h je Planckova konstanta, a f je frekvencija. Gama zračenje ima najmanju valnu duljinu, a time i najveću frekvenciju. S obzirom da je frekvencija proporcionalna energiji, veća frekvencija znači veću energiju. S obzirom da imaju tako visoku frekvenciju, imaju i tako veliku energiju.

Pitanje je inače lagano, ali me čudi što ti to ne piše u udžbeniku...

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Evo prvi puta se javljam ovdje pa bih vas zamolio da mi pokuste rijesiti neke od ovih zadataka bio bih vam jako zahvalan :)

If you do not turn on to politics, politics will turn on you
16 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Pozdrav!
Imam problema sa nekoliko zadataka iz fizike pa ako je neko voljan riješiti ove koje neznam jer su 2. 3. 5. 7. 11. 12. riješeni.

16 godina
TibzzX kaže...
Hojs kaže...

Rad u tom slučaju je promjena energije goriva motora u mehaničku energiju za pokretanje lokomotive. Znači ako je električna lokomotiva, rad koji ona obavlja je pretvorba električne energije u mehaničku energiju.

A što si tiče sile, ona ne obavlja rad, već utjecanje sila utječe na izvršenje rada. Ako je sila trenja veča od vučne sile, vlak se neće moči pokrenuti. Ako je suprotno, i vučna sile je veća, vlak će se pokrenuti.

Tako da si načelno ti u pravu, iako ne potpuno.

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

hitno mi treba pomoć za sutra

Izračunajte koliko atoma zlata (r=144,2pm) stane na dubinu 1cm kvadratni.

Dobiveni rezultat prikažite kao prirodni broj.

15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Ako netko može,zamolio bih pomoć u vezi lasera(fakultet):
Dana mi je valna duljina monokromatskog lasera od 532nm koja dolazi iz laser pointera

snage 5mW,fokusirana u točku promjera 1mm.
Treba procijeniti amplitude jakosti električnog i magnetskog polja u spotu.

Ja sam to probao preko E/H= korijen iz μ/ε, i dobio da je omjer 376,734,

s tim da je E 1,94 a H 5,15*10-3.
Jeli to točno ili može drugačije?
Brine me taj spot,jer ga nemam u računu... 

EuNE:AnakinSW,WoT: BlackRainCRO
15 godina
Fizika -pomoc

Dakle imam zadatak i treba mi samo slika, račun napravim i sam

U katodnoj cijevi televizora nalaze se elektroni ubrzani naponom od 2*10^4V. Tako ubrzani ulaze u dio prostora okomito na silnice homogenog magentskog polja pa opisuju luk kružnice polumjera zakrivljenosti 0,18m.

Kolika je indukcija B magnetskog polja koje uzrokuje skretanje elektronskog snopa?

''Impossible is nothing..'' ''It's on me: To be lighter, fly higher, go further.,,'' ''Train your mind and the body will follow''
15 godina
Fizika -pomoc

Molim vas, bi li itko mogao napraviti neku animaciju ili nešto o lorentzovoj sili

tj. uzeti jedan ravan vodič i nekako mi reći u kojem je smjeru B(iako znam -pravilo desne ruke), brzina itd., te kako(kojom putanjom(znam da je kružno gibanje)) se giba elektron kada je lorentzova sila centripetalna zapravo

Malo(malo više) sam trenutno razheban jer sam danas ko konj učio matematiku fiziku biologiju itd itd ><

''Impossible is nothing..'' ''It's on me: To be lighter, fly higher, go further.,,'' ''Train your mind and the body will follow''
12 godina
protjeran
Fizika -pomoc

Jel mi može netko reći na koji način se mijenja Fg (gravitacijska sila) ako mijenjamo visinu tijela. Recimo imam tijelo na površini Zemlje koje podignem na određenu visinu h, dakle mijenja se i privlačna gravitacijska sila Fg? Jesam u pravu? Ako je Fg = G * m1*m2/r^2 znači da se povećanjem udaljenosti tijela od središta Zemlje smanjuje gravitacijska sila, jer je sila obrnuto proprcionalna sa r, tj. sa tom udaljenosti?

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 21:21 (gosuasuscro).
15 godina
gosuasuscro kaže...

Jel mi može netko reći na koji način se mijenja Fg (gravitacijska sila) ako mijenjamo visinu tijela. Recimo imam tijelo na površini Zemlje koje podignem na određenu visinu h, dakle mijenja se i privlačna gravitacijska sila Fg? Jesam u pravu? Ako je Fg = G * m1*m2/r^2 znači da se povećanjem udaljenosti tijela od središta Zemlje smanjuje gravitacijska sila, jer je sila obrnuto proprcionalna sa r, tj. sa tom udaljenosti?

Fg=G*mz*mt/r2

s tim da je r=rz+h

rz je polumjer zemlje, a h je udaljenost od površine zemlje

mz je masa zemlje, a mt je masa tijela

povećanjem udaljenosti tijela od zemlje smanjuje se gravitacijska sila jer je ona obrnuto proporcionalna s udaljenosti na kvadrat

Fg~1/(rz+h)2

Iz ovog svega možeš zaključiti da je g(gravitacijsko ubrzanje) jednako:

(ako zanemariš udaljenost h, jer je ona u usporedbi s rz zanemarivo mala)

g=G*mz/r2

Odnosno možeš reći da se povećanjem udaljenosti h Fg zanemarivo mijenja, ali povećava se Egp 

16 godina
Fizika -pomoc

pozdrav

moze neko objasniti princip rada voltmetra pomocu pravila desne ruke i ako je moguce malo opsirnije.

hvala

12 godina
protjeran
Fizika -pomoc

@Top Bugovac - Hvala!

E, gledaj ako možda imaš vremena, imam zadatak:
Na kojoj se visini od površine Zemlje mora nalaziti neko tijelo da mu težina bude dva puta manja od težine na površini Zemlje?

Nema ni jedna brojka zadana, jel možda znaš kako da riješim to?
Jel mogu možda ići

G/2 = Fg i dalje

m(tijela)*g/2 = G * m(tijela)*m(zemlje)/(r(zemlje) + h)^2

12 godina
neaktivan
@XFX, postoje razlicite vrste voltmetara ( analogni i digitalni ). Evo jedan zgodan link o radu voltmetra , a drugi link objasnjuje rad galvanometra . Ako nesto od tog ne rauzmijes pitaj ;) . http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Voltmetar , http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Galvanometar
17 godina
gosuasuscro kaže...

@Top Bugovac - Hvala!

E, gledaj ako možda imaš vremena, imam zadatak:
Na kojoj se visini od površine Zemlje mora nalaziti neko tijelo da mu težina bude dva puta manja od težine na površini Zemlje?

Nema ni jedna brojka zadana, jel možda znaš kako da riješim to?
Jel mogu možda ići

G/2 = Fg i dalje

m(tijela)*g/2 = G * m(tijela)*m(zemlje)/(r(zemlje) + h)^2

pa upravo ovo sto si napisao, ako ja dobro citam, je rjesenje. samo treba uvrstit. i nije tocno da nemas niti jednu brojku, masa tijela ti se pokrati, G znas (to je prirodna konstanta), masu zemlje znas, g znas, r(zemlje) znas. dakle, samo pretumbat malo izraz i izaci ce ti h.

15 godina
Fizika -pomoc

Ovako: G/2=Fg

S tim da: G u formuli gore je oznaka za težinu tijela(njutn), a G koji ću koristiti dolje je gravitacijska konstanta(6,67428·10−11 Nm2kg-2)

raspišeš:

(G*mz*mt/rz2)/2 = .... isto sve samo ne djeliš s 2 i ide (rz+h)2

i onda kratiš G(grav. konstantu), masu zemlje i tijela, te izlučiš h

i dobiješ: h=rz(korijen iz 2 - 1)

a polumjer zemlje nađeš na netu :)

12 godina
protjeran
Fizika -pomoc

Hvala! Uspio sam riješiti. Samo da vas pitam još nešto nevezano uz taj zadatak. Zanima me je li usporeno jednoliko gibanje (znači tijelo se giba jednoliko, ali jednoliko usporava - jednoliko usporeno) spada pod inercijski ili pod neinercijski (akcelerirani) sustav?

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.10.2013 15:13 (gosuasuscro).
15 godina
Fizika -pomoc

MISLIM inercijski

jer se javlja zbog tromosti ili inercije

Napisao glupost, domagoj ispravio ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.10.2013 0:53 (Top Bugovac).
17 godina
neaktivan
gosuasuscro kaže...

Hvala! Uspio sam riješiti. Samo da vas pitam još nešto nevezano uz taj zadatak. Zanima me je li usporeno jednoliko gibanje (znači tijelo se giba jednoliko, ali jednoliko usporava - jednoliko usporeno) spada pod inercijski ili pod neinercijski (akcelerirani) sustav?

Ovisi sto ti je referentni sustav. Ako za referentni sustav uzmes sustav koji miruje ili se giba jednoliko po pravcu i onda se ta kuglica giba u tom sustavu, rijec je o inercijalnom sustavu. Primjer, uzmimo biljarski stol i neka on bude referentan sustav. Stol miruje (u odnosu na Zemlju), dakle kuglica koja se na tom stolu giba jednoliko usporeno, giba se u inercijalnom sustavu. Zamisli sad, da nekako sjedis na toj kuglici i gibas se skupa s njom. Ako sada uzmes da ti je referentni sustav kuglica, tada je taj sustav neinercijalni (jer se giba u odnosu na miran stol), sto je istina jer ako zamislis da je ti vozis na toj kuglici, iskustvo kaze da ces osjecati to usporavanje, tj. inercijalnu silu.

Dakle, sve ovisi iz kojeg sustava gledas, ako si ti sustav koji miruje ili se giba jednoliko po pravcu, tada si inercijalni sustav, a ako si sustav koji ubrzava/usporava, tada si neinercijalni sustav.

Jos jedan zgodan primjer ukljucuje kruzno gibanje. Ako imamo kuglicu na niti koju vrtimo, pojavljuje se jedna sila koja djeluje prema sredistu vrtnje, a ona se zove centripetalna sila, Fcp. No, to je gledano iz mirnog referentnog sustava. Ako sad zamislimo da sjedimo na toj kuglici, osjetit cemo "novu" silu koja nas "vuce" prema van (sjeti se samo dok se vozis autom, ako udes u desni zavoj, nagnut ces se lijevo, i obrnuto, neka sila te vuce prema van), ta sila je inercijalna sila i zove se centrifugalna sila, Fcf i pojavljuje se zato sto smo sada u neinercijalnom sustavu (sjedimo ne kuglici i gibamo se skupa s njom).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi može neko objasnit sta je to elektricni tok??

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 21:56 (Demzi94).
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi moze neko objasnit na koji se nacin raspoređuju naboji u kugli nevodljivog materijala tj dielektricnog ??

Znaci profesor nam je pricao da u metalnoj kugli istoimeni naboji se razmicu na krajeve kugle , tj svi istoimeni naboji se nalaze na rubovima kugle(slika) ,pa me zanima kako to funkiconira u nevodljivoj kugli ??

metalna kugla metalna kugla
15 godina
made kaže...

Jel mi moze neko objasnit na koji se nacin raspoređuju naboji u kugli nevodljivog materijala tj dielektricnog ??

Znaci profesor nam je pricao da u metalnoj kugli istoimeni naboji se razmicu na krajeve kugle , tj svi istoimeni naboji se nalaze na rubovima kugle(slika) ,pa me zanima kako to funkiconira u nevodljivoj kugli ??

pa mislim nikako, jer nije vodić

Drug Lord
15 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
made kaže...

pa mislim nikako, jer nije vodić

nama je nes profesor pricao da unutra jesu naboji ali nisu rasporedeni kao u metalnoj kugli pa sad mene zanima kako su rasporedeni i dal se uopce dielektrik moze NABIT sa nekim nabojem?

15 godina
Fizika -pomoc
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Moze mi neko objasnit sta je to elektricni potencijal ??

Nikako da skuzim tocno o cemu se radi

15 godina
made kaže...

Elektirčni potencijal ti je električna potencijalna energija po jedinočnom naboju

Laički rečeno to je "želja" elektrona da pređe s jedne strane na drugu (od minusa prema plusu <- u stvarnosti)

Razlika potencijala je napon, odnosno razlika Eep po jediničnom naboju ili rad koji će obavit taj naboj pri prelasku od - prema plusu po jediničnom naboju

Drug Lord
15 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
made kaže...

Elektirčni potencijal ti je električna potencijalna energija po jedinočnom naboju

Laički rečeno to je "želja" elektrona da pređe s jedne strane na drugu (od minusa prema plusu <- u stvarnosti)

Razlika potencijala je napon, odnosno razlika Eep po jediničnom naboju ili rad koji će obavit taj naboj pri prelasku od - prema plusu po jediničnom naboju

Puno hvala!!

Jel mi mozes jos samo ak znas rejos jednu stvar:

Npr imam suplju kuglu u kojoj se nalazi u sredini naboj od npr 5C ,mene sad zanima dal ce taj naboj od 5 c na unutarnjoj stijenki suplje kugle privuc -5C ili moze privuc i vise "suprotnih" naboja od svoje velicine npr -6C

15 godina
made kaže...
Top Bugovac kaže...
made kaže...

Puno hvala!!

Jel mi mozes jos samo ak znas rejos jednu stvar:

Npr imam suplju kuglu u kojoj se nalazi u sredini naboj od npr 5C ,mene sad zanima dal ce taj naboj od 5 c na unutarnjoj stijenki suplje kugle privuc -5C ili moze privuc i vise "suprotnih" naboja od svoje velicine npr -6C

Naboj unutar kugle je 0, kao i električno polje ;)

Drug Lord
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice