Državna matura 2014

poruka: 1.274
|
čitano: 232.444
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Državna matura 2014

Evo primjera dobro napisanog eseja, ako nekog zanima.

15 godina
Državna matura 2014

Ja sam po ovoj shemi uvijek dobivao minimalno 4 u srednjoj, usudio bih se ovo nazvati skriptom za esej:

Uvod: ovo djelo je napisao taj i taj pisac. Pripada tom i tom razdoblju.

Razrada: samo sereš po smjernicama... Budući da se piše 180 minuta, imaš sasvim dovoljno vremena lijepo sastaviti smisleni tekst u kojem se ne držiš 100% redoslijeda smjernica da esej ne ostavlja dojam da si u natuknicama odgovarao.

Zaključak: sjetiš se završteka bilo kojeg holivudskog akcijskog filma gdje glavni lik iznese svoje "mudre misli" o pobjedi dobra nad zlim, amera nad rusima, čovjeka nad strojevima... U tom stilu malo "s visoka" izmisliš točno 2 rečenice.

Ako si pismen, zagarantirana 4 čak i da nemaš pojma o čemu se radi u knjizi.

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.6.2014 23:17 (blagus).
16 godina
Državna matura 2014

I izbjegavajte stvari poput "U ovom eseju ću analizirati/pisati o..." i "Moje osobno mišljenje/stav je...".

15 godina
Re: Državna matura 2014
Alex Mercer kaže...

I izbjegavajte stvari poput "U ovom eseju ću analizirati/pisati o..." i "Moje osobno mišljenje/stav je...".

To svakako izbjegavati, a pogotovo izbjegavati počinjanje rečenice s "Ja". Eventualno može jednom proći "smatram" u zaključku ili u razradi, a za ovo što si ti naveo bih i ja skidao bodove {#}

Kao što sam rekao, imamo 180 minuta, duplo više nego blok sat hrvatskog u srednjoj kad obično pišemo esej... U tom vremenu se mogu čuda napraviti u tih 350 riječi, a ne esej.

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
15 godina
Državna matura 2014

Zanimljiv esej na B razini

14 godina
Državna matura 2014

Mislim da bolje nismo mogli proci na nizoj sto se tice teme. :D Zavrsio sat vremena ranije, a jos sam morao izbacivati recenice da nebude previse rijeci.

14 godina
Državna matura 2014

Da, baš je bilo lagana tema. Nas je 4 od 60 maturanata pisalo nizu razinu lol.

13 godina
neaktivan
Državna matura 2014

Na višoj razini je bio Šoljanov "Kratki izlet" o kojem se moglo jako dobro pisati jer su smjernice bile dosta dobre. Npr. smjestiti djelo i autora u povijesni kontekst (drugi svjetski rat taman završio, komunistički režim preuzeo vlast i razočaranost društva njime, cenzura djela itd.). Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Što je bilo na nižoj?

Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere.
14 godina
Reichz kaže...

Na višoj razini je bio Šoljanov "Kratki izlet" o kojem se moglo jako dobro pisati jer su smjernice bile dosta dobre. Npr. smjestiti djelo i autora u povijesni kontekst (drugi svjetski rat taman završio, komunistički režim preuzeo vlast i razočaranost društva njime, cenzura djela itd.). Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Što je bilo na nižoj?

Nora. Isto smjestit u razdoblje, smjestit ulomak u kontekst djela, objasnit dramski sukob, nešto o obitelji, ravnopravnosti i slobodi.

16 godina
Državna matura 2014

Kako ste objasnili "pustoš" i onu parolu da se treba vratiti natrag da bismo napredovali?

13 godina
protjeran
Državna matura 2014

esej na nizoj prelagan,iako nisam imao pojma o nori super sam napisao :)

15 godina
Državna matura 2014

Decki, kakve su posljedice ako se u eseju napise manji broj rijeci od zadanog?

13 godina
neaktivan
Alex Mercer kaže...

Kako ste objasnili "pustoš" i onu parolu da se treba vratiti natrag da bismo napredovali?

Pustoš sam opisao kao neko stanje uma kad se ti osjećaš izoliranim i odsječenim od svijeta, sam sa svojim mislima itd. A budući je roman izdan nekih 10 godina nakon 2. sv. rata, to da se treba vratiti sam objasnio na način da treba shvatiti gdje smo pogriješili i onda to zajedno kao društvo dok napredujemo ispraviti.

Idealist kaže...

Decki, kakve su posljedice ako se u eseju napise manji broj rijeci od zadanog?

Mislim da ti je tolerancija 10%. Ako je više od deset posto ti se neće priznati. Možda sad i griješim, ali tako su nam prošle godine objašnjavali.

Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere.
13 godina
Državna matura 2014

Prvi put pisao esej i dobro je prošlo :) Samo san se zajeba,stavija san da je Ibsen danski pisac a jos san se mislija Danski ili Norveški.

Triba san napisati Skandinavski!

četri tisuče četristo četrdeset i četri četnika čekaju četvrtog četnika u čakovcu čekičajući čavlima po čeki čačkajući čizmom po čmaru i čurlićući čudno i čedno četvrtkom a čavka čuči na čamovom čamcu
15 godina

za prvi esej u zivotu mogu reci da je solidno proslo :)

Benac
15 godina
Državna matura 2014

Ja sam jucer navecer procitao Kratki izlet.{#}

16 godina
neaktivan
Državna matura 2014

Lagan esej na A razini. Uglavnom je trbalo pisati kako se djelo odnosi na tadasnju vlast za koju Soljan misli da vodi u propast. Jos sam napisao da se djelo bavi egzistencijalistickom temom, tj o mladom intelektualcu koji trazi smisao zivota i zbog toga se upusta u avanturu. Takva tematika je karakteristicna za Soljanova djela. Takoder se djelo bavi problematikom izgubljene generacije kojoj je puno toga obecano, a nista dano.

BBC2 nick: reader562 BF3 nick:reader562
13 godina
protjeran
CROcodile11 kaže...

Prvi put pisao esej i dobro je prošlo :) Samo san se zajeba,stavija san da je Ibsen danski pisac a jos san se mislija Danski ili Norveški.

i ja sam stavio da je danski :(

13 godina
protjeran
CROcodile11 kaže...

ah valjda ce nam to biti mala pogreska,velika ce biti ako si danski napisao velikim slovom :D

15 godina
Odlična tema za B razinu, sad još samo riješim ovo sutra i mozak na pašu do eventualnog faksa :D
One ring to bring them all and in the darkness bind them
14 godina
neaktivan
The Unforgiven kaže...
Odlična tema za B razinu, sad još samo riješim ovo sutra i mozak na pašu do eventualnog faksa :D

ja još i u srijedu imam fiziku :/ jel se spremate kaj za fiziku? ja slabo, neda mi se...sutra za test iz hrv isto necu uciti, dala nam profa proslogodisnju maturu i imo sam 55% bez ucenja i ajmo rec bez 4. razreda, a prolazak mi je dovoljan :D

Origin ID za FIFU 13: strbi_zg
16 godina
neaktivan
Državna matura 2014

Meni se isto fiziku više neda, ali kroz cijelo drugo polugodište smo na dodatnoj fizici prolazili.

Beware of the sharp edged weapon called human being
15 godina
Državna matura 2014

Pas kosti! Sve sam znao o ibsenu i moderni. Nisam napisao dovoljno rijeci i pasti cu. (Nisam znao da se striktno treba pridrzavati broja rijeci. Mislio sam da se nece dobiti svi bodovi....).. fuck. Ima li smisla ici sutra na ostatak?

16 godina
Idealist kaže...

Pas kosti! Sve sam znao o ibsenu i moderni. Nisam napisao dovoljno rijeci i pasti cu. (Nisam znao da se striktno treba pridrzavati broja rijeci. Mislio sam da se nece dobiti svi bodovi....).. fuck. Ima li smisla ici sutra na ostatak?

2 stranice su ti dovoljne, ukoliko bude nesto zanimljivog napisano nece ni gledati koliko je rijeci. Ako si bas gluposti pisao kakve nemaju veze sa mozgom kao i sa norom onda ce brojati jer ce vidjeti da je preko one stvari radeno.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
13 godina
protjeran
Fake_Alert kaže...
Idealist kaže...

2 stranice su ti dovoljne, ukoliko bude nesto zanimljivog napisano nece ni gledati koliko je rijeci. Ako si bas gluposti pisao kakve nemaju veze sa mozgom kao i sa norom onda ce brojati jer ce vidjeti da je preko one stvari radeno.

gluposti koje nemaju veze s norom smo mogli pisati pod onu 3. crticu gdje pise da povezemo sa stvarnim zivotom i da iznesemo svoja razmisljanja?

16 godina
Idealist kaže...

Bas je neka profesorica na webinaru neki dan govorila kako uopce ne broje rijeci...jedino ako bude "sumnjivo", onda kaze da broje rijeci jednu po jednu. Kao sto je netko iznad napisao, ako si lijepo napisao i ako imas eto 2 stranice, nemas frke

16 godina
kexzoR kaže...
Fake_Alert kaže...
Idealist kaže...

gluposti koje nemaju veze s norom smo mogli pisati pod onu 3. crticu gdje pise da povezemo sa stvarnim zivotom i da iznesemo svoja razmisljanja?

To je drugo, ali ima ekipa koja bas gluposti pise jer nisi ni citali a bome ni ne znaju tko je Ibsen i jos k tome ne razumiju taj ulomak koji nam je tamo stavljen.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
15 godina
neaktivan
Državna matura 2014
Ista je stvar kod mene... Budala nisam prebrojo riječi :( ... Imam skoro 2 i pol stranice,al sam pisao gusto... Nadam se da cu proci... Necu valjda biti jedini koji je pao B razinu :( ...
15 godina
Državna matura 2014

Meni je bezveze sto ce sutra jezik biti novome pravopisu koji je izasao tek prosle godine. Knjige iz hrvatskog po kojima smo mi radili su radene po starome pravopisu, pa su neke stvari u njima netocne. Nisu to neke velike razlike, no ima ih(npr. u pisanju stranih imena).

16 godina
neaktivan
Državna matura 2014

Šta ja tako sitno pišem kad sam u malo manje od tri stranice imao malo više od 600 riječi?{#}

Beware of the sharp edged weapon called human being
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice