Državna matura 2011

poruka: 2.572
|
čitano: 602.468
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Postoji nešto na filozofskom, nekakve informacijske znanosti ili tak nekaj, uglavnom, sprdnja i nešto uber lagano.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
neaktivan
Re: Državna matura 2011
luka.miskovic kaže...

biti ces sposoban i kvalificiran za obe struke znači i povijest i informatika, ali koliko ja vidim da u hrvatskoj nigdi nema dvopredmetni fakultet informatike

Ima, ima - Sveučilište u Rijeci je podijeljeno na više fakulteta (tu imaš detalje), pa oni međusobno sudjeluju. Informatički fakultet možeš kombinirati s filozofskim (odabreš jedan od 5-6 smjerova koje možeš studirati uz informatiku).

Jesi li siguran da je ovo istina? 

Jer kažu ljudi da su dvopredmetni studiji dosta lakši od jednopredmenih, a ne bi bilo fer da netko sa dvopredmetnom povijesti/informatikom ima iste kvalifikacje kao i netko tko je završio dva "prava" fakulteta (informatiku i povijest).

@1domagoj1: Čujem da se svi takvi studiji zapravo svode na knjižničarstvo {#}

A studij je komedija. Prelagano, i nitko ne zna što je to zapravo (čak ni ljudi koji to studiraju - smijao sam se dok sam čitao ovo{#}

16 godina
neaktivan
betmen kaže...

ja sam mlao gleda po postani-student pa nisam nista nasao, ali et :)

a poprilicno sam siguran da ces biti kvalificiran, bas sam se sad malo raspitao sa sestrom koja je na upravnom pravu u ST , i ona kaze isto.. da si kvalificiran i sposoban za obje struke.

a to da nije fer prema drugima, neznam sto bi ti rekao osim da zivimo u Hrvatskoj.

a i to da su dvopredmetni laksi od ''normalnih'' faxeva vjerovatno zavisi sto usporedivas, odnosno koju kombinaciju dvopredmetnih faxeva s kojim normalnim faxom.

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Postoji nešto na filozofskom, nekakve informacijske znanosti ili tak nekaj, uglavnom, sprdnja i nešto uber lagano.

To nema veze s informatikom, informacijske znanosti su nesto sasvim deseto. To su strucnjaci za pretrazivanje informacija, sastavljanje baza, klasifikacije i slicno. Nisu vise ni bibliotekari sta su nekad bili, da ti donese knjigu, danas se i njihovo polje malo rasirilo.

17 godina
neaktivan
Sunburn kaže...

To nema veze s informatikom, informacijske znanosti su nesto sasvim deseto. To su strucnjaci za pretrazivanje informacija, sastavljanje baza, klasifikacije i slicno. Nisu vise ni bibliotekari sta su nekad bili, da ti donese knjigu, danas se i njihovo polje malo rasirilo.

Ne znam, znam samo da mi veli frend s filozofskog da je fakat lagano...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.6.2011 17:55 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
betmen kaže...
itf4n kaže...
(post o jednopredmetnim i dvopredmetnim studijima)

Kužim sad, zvuči dosta zanimljivo... Pogotovo za nas neodlučne.

Ali ajmo sad konkretno - znači upišem dvopredmetno informatiku i npr. povijest, jel mi to povećava opseg poslova koje mogu raditi ili ih zapravo smanjuje? Valjda kužite što hoću reći {#}

Znači hoću li nakon toga fakulteta moći:

1. Raditi i kao informatičar i kao povjesničar (što god to značilo), odnosno biti sposoban za rad u oba područja,
  2. Ili ću biti usko specijaliziran za neko područje koje je miks ova dva?

1., oba područja.

No imaj na umu da u Rijeci ne postoji diplomski dvopredmetni opći smjer informatike. Dakle, ako odlučiš i na diplomskom studiju studirati dvopredmetno, i pritom uzmeš informatiku, završit ćeš sa titulom "magistar edukacije informatike" (kao što sam već naveo u prethodnom postu). Alternativno, nakon preddiplomskog dvopredmetnog studija vjerojatno možeš (provjeri) nastaviti studirati jednopredmetnu informatiku, no onda nećeš moći diplomirati i informatiku i povijest već samo ovo prvo. Ali ćeš imati titulu prvostupnika povijesti zbog završenog preddiplomskog studija povijesti. 

Usput, "informacijske znanosti", studij koji se nudi na određenim fakultetima, nije isto što i studij informatike u RI. Ovo u Rijeci je "prava" informatika. :)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
Državna matura 2011

E to me zapravo i najviše zanimalo.

Znači moguće je nakon zavšenog dvopredmetnog inf/pov upisati normalan diplomski studij informatike ili povijesti?

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2011 15:43 (betmen).
16 godina
neaktivan
Državna matura 2011

jedno pitanje.

do kada se može izmjenjivati raspored fakulteta na stranici postani-student.hr ?

Skole
16 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Otprilike do 7.7.

15 godina
neaktivan
skočko kaže...

jedno pitanje.

do kada se može izmjenjivati raspored fakulteta na stranici postani-student.hr ?

Radije si to čim prije napravi,jer prošle godine je server bio preopterećen tijekom cijelog upisa,pa su si ljudi jedva složili listu.A kad završi unaprijed određeno vrijeme server će automatski odlučiti.A i pokušavaj čim više provjeravati gdje si upao,jer u jednom trenutku možeš ne upadati a u zadnjem upadati.

Ja sam Plavi zmaj.
17 godina
neaktivan
betmen kaže...

E to me zapravo i najviše zanimalo.

Znači moguće je nakon zavšenog dvopredmetnog inf/pov upisati normalan diplomski studij informatike ili povijesti?

To moraš provjeriti kod njih, pošalji mail nekome na Odjelu za informatiku... 

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
14 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Kako ove godine stojimo sa plačanjem fakulteta ? Pod uvjetom da upisujemo prvu godinu prvi puta, zar nebi trebalo biti besplatno ?

Jack Daniels is the way to go !
15 godina
neaktivan
Blacky_RI kaže...

Kako ove godine stojimo sa plačanjem fakulteta ? Pod uvjetom da upisujemo prvu godinu prvi puta, zar nebi trebalo biti besplatno ?

Za sve je prva godina besplatna.

Yeah, smells like mass extinction...
15 godina
neaktivan
Nuclear kaže...
Blacky_RI kaže...

a dalje?? ako se sve polaže u roku jel onda ministarstvo plača ili??

''Znam da ništa ne znam.''
15 godina
neaktivan
ilija2010lukic kaže...
Nuclear kaže...
Blacky_RI kaže...

Nisam siguran, ali mislim da se plaća određena svota po ECTS bodu.

Ukratko, kolko si dobar/loš toliko i plaćaš.

15 godina
neaktivan
Nuclear kaže...

oprostite zbog offtopica ali stvarno me zanima:

pošto nisam upoznat sa načinom plačanja fakulteta jel mi možeš objasniti kako to sve ide?! jel se plačaju pojedinačno kolokviji ili se plača kompletno cijela godina... npr. kad bi sve polagao u roku i pokušao biti što bolji, koliko bi iznosila ta svota godišnje koja ja moram platiti?

15 godina
neaktivan
ilija2010lukic kaže...
Nuclear kaže...

oprostite zbog offtopica ali stvarno me zanima:

pošto nisam upoznat sa načinom plačanja fakulteta jel mi možeš objasniti kako to sve ide?! jel se plačaju pojedinačno kolokviji ili se plača kompletno cijela godina... npr. kad bi sve polagao u roku i pokušao biti što bolji, koliko bi iznosila ta svota godišnje koja ja moram platiti?

Ne znam točno kako i šta pošto tek sad idem na fax kao i ti.

Ali naprimjer da rasturiš na faxu on ti postaje besplatan.

Probaj pitati na nekoj temi di ima studenata, a možda i ovdje netko zna odgovor iako sumnjam...

15 godina
neaktivan
Nuclear kaže...

Probaj pitati na nekoj temi di ima studenata, a možda i ovdje netko zna odgovor iako sumnjam...

boldano: ma kaki faks, još dvije godine moram čekat ;)

ok pitat ću negdje već

16 godina
neaktivan
ilija2010lukic kaže...
Nuclear kaže...

boldano: ma kaki faks, još dvije godine moram čekat ;)

ok pitat ću negdje već

onda zapamti pitanja i pitaj za 2 godine, znas di zivimo. 2 godine su dug period.

Ste videli lepote, ko sredi noci Zapiha veter samote Rosa, reke in morja
16 godina
neaktivan

Koliko ja znam,postoje ti ECTS bodovi koje svaki predmet nosi.Svaki ECTS bod ima svoju cijenu.E sad,ne znam kako ide to plaćanje.

alrighty then
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 1:38 (dncrmt).
17 godina
protjeran
To sa etsc bodovima na etfosu ovako ide, uvjet za upisat drugu godinu je 42 etsc boda, skolarina od cca 7500kn se dijeli sa 43, to je cca 480 kn. ako das uvjet, tj. 42 boda skupis placas 18*480, to je cca 7000 kn, ako skupis od 30 do 41 bod placas punu cijenu i upisujes pad/parcijalu. ako skupis vise od 42 boda, broj bodova oduzmes od 60 i pomnozis sa cijenom jednog boda i toliko placas i upisujes godinu.
I don't need sex, T-com fucks me every day
15 godina
neaktivan
dncrmt kaže...

Koliko ja znam,postoje ti ECTS bodovi koje svaki predmet nosi.Svaki ECTS bod ima svoju cijenu.E sad,ne znam kako ide to plaćanje.

Osim tzk koji donosi 0.

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
neaktivan

S obzirom da je novi zakon o financiranju visokog obrazovanja krenuo u proceduru a sva sveučilišta, sindikati zaposlenih u visokom obrazovanju i studenti krecu u strajk protiv njega nitko jos ne zna kako ce se financirati sljedeca godina tako da svi koji se raspitujete - nitko vam ne moze dati odgovor. Pratite portale i novine i saznat cete kad i svi ostali.

Vi veri veniversum vivus vici
15 godina
neaktivan
Sunburn kaže...

S obzirom da je novi zakon o financiranju visokog obrazovanja krenuo u proceduru a sva sveučilišta, sindikati zaposlenih u visokom obrazovanju i studenti krecu u strajk protiv njega nitko jos ne zna kako ce se financirati sljedeca godina tako da svi koji se raspitujete - nitko vam ne moze dati odgovor. Pratite portale i novine i saznat cete kad i svi ostali.

Nije li taj zakon trebao ući u primjenu tek za slijedeću generaciju(edit:tj. onu poslije nas?)?

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 20:02 (g12356).
14 godina
neaktivan

Kako se stvari mijenjaju pitanje je sta ce biti. U teoriji da, u praksi je pitanje. Dobrodosli u visoko obrazovanje {#}

Vi veri veniversum vivus vici
15 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Postavio sam im(administratorima stranice postani student preko emaila) pitanje u vezi toga dali će im rangiranje i postupak upisa biti slični kao i prošle godine i dobio sam ovaj odgovor:

''Ove godine nema potvrda namjera upisa, 48 satnih cekanja i biranja studijskih programa nakon objava rang lista. Bitno je da si do 6. srpnja 2011. poredate listu prioriteta prema svojim stvarnim zeljama. 8. srpnja 2011. biti cete automatski upisani na najvisi prioritet za koji ste ostvarili pravo upisa. Mehanizam automatskog upisivanja je takav da ce se kandidati s najvise bodova upisivati na njihov prvi izbor, i samim time oslobadjati mjesta s ostalih svojih studijskih programa drugim kandidatima.Tj. preporučeno je da na vrh liste stavite najbolje studije.''

Recimo prvo si stavite najbolje faksove npr. fsb,fer i tako dalje,a onda ako vas tamo ne prime bez ikakvog straha možete stavljati ostale faksove i ići ćete na onaj koji vas je prihvatio a i najviši je na listi od svih koji su vas prihvatili.

S toga dobro posložite rang listu.

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.6.2011 22:18 (g12356).
17 godina
neaktivan

Ja baš nisam skužio taj princip rang lista.

Možda li netko detaljno objasniti kako to ide?

15 godina
neaktivan

Ništa jednostavnije:

Situacija A:

1.mjesto stavio si si fer(nije te primio)

2.mjesto stavio si si filozofski(primio te je)

3.mjesto si stavio fesb(primio te je)

----------------Upadaš na filozofski .

Situacija B:

Primio te fer koji je na prvom mjestu,automatski ideš na fer.

Situacija C:

Primili su te sva tri fakulteta ali je fer na prvom mjestu pa opet ideš na njega.

Situcija D:

Primio te je jedino fesb i biti ćeš upisan na fesb.

Ja sam Plavi zmaj.
16 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Nije ni prije bilo komplicirano, a ove godine ti je još jednostavnije (post od g12356). 

Složi listu fakulteta, dalje ti sve ide automatski. Svaki faks će imati svoju rang-listu, a na tebi je da pratiš na kojem si mjestu. Polako ćeš se dizati kako drugi budu upadali na neke druge fakseve, sve dok ne upadneš na faks kojeg si stavio kao prvi izbor (ili dok ne istekne vrijeme).

U biti to je sve. Jedino što moraš napraviti je dobro posložiti listu fakulteta. 

15 godina
neaktivan
betmen kaže...

Nije ni prije bilo komplicirano, a ove godine ti je još jednostavnije (post od g12356).

Složi listu fakulteta, dalje ti sve ide automatski. Svaki faks će imati svoju rang-listu, a na tebi je da pratiš na kojem si mjestu. Polako ćeš se dizati kako drugi budu upadali na neke druge fakseve, sve dok ne upadneš na faks kojeg si stavio kao prvi izbor (ili dok ne istekne vrijeme).

U biti to je sve. Jedino što moraš napraviti je dobro posložiti listu fakulteta.

Ili ako baš ne upadneš na prvi izbor na neki ćeš već upasti.

Ja sam Plavi zmaj.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice