Državna matura 2011

poruka: 2.572
|
čitano: 602.720
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Državna matura 2011
Ad4pt3r kaže...

Pa nije ti FER daleko do Filozofskog. Svratiš tamo pa imaš puno žena :P

Ako mi ne zna definirati limes niza ili ako ne zna Eulerov identitet nije to to... (fali mi kinky smajlić ovdje) XD

Kaj se tiče paralelnog studija, evo pogledal u statutu:

Status studenta
                                              Članak 54.
(1)      Status redovitog studenta ima student za vrijeme propisanog trajanja studija, a najviše za
vrijeme koje je dvostruko dulje od propisanog trajanja studija U vrijeme trajanja studija iz ovog stavka
ne uračunava se vrijeme mirovanja obveza studenta.
 (2)    Redoviti student može istodobno studirati na samo jednom studiju ili jednom dvopredmetnom
studiju Sveučilišta. Posebno nadarenom studentu Sveučilište može odobriti istodobno studiranje još
jednoga studija.
...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Kordy kaže...

jbt više niš ne kužim -.-'

Evo ga ovak.

Preddiplomski -> 3 godine, dobiš titulu prvostupnika, baccalaureus

Diplomski -> 2 godine, dobiš titulu magistra

Poslijediplomski studij -> 3 godine, može se produžiti do 5 godina, dobiš titulu doktora (još se zove i doktorski studij)

Ukupno 3 + 2 = 5 godina studiranja (za većinu studenata u idealnom slučaju)

Ako ideš i na poslijediplomski dodaj na tih 5 idealnih godina još 3 godine koje se mogu produžiti do 5 godina.

Uobičajeno ovih 3 + 2 bude 6 ili 7 godina, ovisi :D. Prosjek na FER-u je 6.nešto godina studiranja. 6.6 il 6.7 ne znam. Možda i 6.4, 6.5.

Ovo ostalo, ti neki stručni studiji i to, o tome nemam pojma.

Imam osjećaj da si zaboravio tu opisati i specijalističke...I stručne studije...

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.6.2011 12:56 (g12356).
14 godina
neaktivan
Državna matura 2011

strucni ne traje 2,5 vec 3 godine, i zavrsetkom tog istog skupis ects bodova kao i ljudi sa preddiplomskog, razlika je sto je strucni laksi jer ne ulazi toliko u bit tog predmeta/studija i ima vise prakse, no time je i manje cijenjen, za razliku od preddiplomskog. ljudi sa preddiplomskog mogu ic na diplomski +2 i onda biti cini mi se magistri, dok ljudi sa strucnog to ne mogu ali imaju neku specijalizaciju koja obicno bude paprena(mislim cijena) na nekim faksevima traje 1 a negdje 2 godine, sve ovisi. na ekonimiji je 1  godina, a npr, na tvzu su dvije, dok je na ekonomiji 12 000 kn spec,  a na tvzu 40 000, i da ako planirate ic na strucni svakako uzmite u obzir to i vase financijsko stanje da si to mozete priustiti. sa 3 godine ce vas zaposiliti jedino preko veze {#}

nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
17 godina
odjavljen
Državna matura 2011

Imam jedan problem pa bih vas molio za par savijeta...

Ovako stvari stoje: na početku sam mislio upisat TVZ ali sad kad čujem da mi treba 40 000 kn, znam da si (odnosno moji roditelju) to neće moći priuštiti...

Druga solucija je FER na koji nisam ni računao...na državnoj maturi sam pisao nižu razinu matematike ali to sad nije važno jer bih možda mogao dobiti izravni upis na FER preko škole ako se prijavim...

Znam da će svi reći da pokušam sa FER-om ali nisam toliko siguran u sebe da bih mogao taj faks i završiti...Šta da radim?

15 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Da sam sve 4 godine bio odličan učenik(ili da sam bar išao na matematiku višu) imao bi bar priliku za fer...ali ne,neki moraju periodično svake 4 godine biti bolji učenici(4. osnovne sam imao 4.75 prosjek što mi je najbolji u životu,u 8. osnovne sam imao prosjek 4.2 šta mi je najbolji od 4. razreda a u 4. srednje sam imao 4.5 šta mi je najveće poboljšanje u odnosu na prošli razred...).Dobro,bolje bilokakvo visoko obrazovanje nego nikakvo,a tu su i tvz sa specijalističkim i etfos sa preddiplomskim(iako bih radije na tvz zbog Zagreba).

Ja sam Plavi zmaj.
15 godina
neaktivan
Kordy kaže...

Ovako stvari stoje: na početku sam mislio upisat TVZ ali sad kad čujem da mi treba 40 000 kn, znam da si (odnosno moji roditelju) to neće moći priuštiti...

Druga solucija je FER na koji nisam ni računao...na državnoj maturi sam pisao nižu razinu matematike ali to sad nije važno jer bih možda mogao dobiti izravni upis na FER preko škole ako se prijavim...

Znam da će svi reći da pokušam sa FER-om ali nisam toliko siguran u sebe da bih mogao taj faks i završiti...Šta da radim?

sorry na dp-u.

Definitivno odi na FER,zaposlit ćeš se dvaput lakše,a i oni koji su među boljima na feru mogu imati plaće veće od zastupnika u saboru(profesor mi je reka kakvih 40000 kn),možeš dobit i zaposlenje u inozemstvu.Vjeruj mi meni je žao što ja nisam uzeo višu   matematiku za fer jer bih sada nižu mogao dobro proći uz malo sreće.A sa tvz-om ćeš se teškozaposlit jer je on veleučilište.

Ja sam Plavi zmaj.
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
...

Ovo ostalo, ti neki stručni studiji i to, o tome nemam pojma.

Imam osjećaj da si zaboravio tu opisati i specijalističke...I stručne studije...

Pa dobro, kaj nisi pročital zadnju rečenicu, ovu boldanu? Nemam namjeru pisati o nećemu o ćemu ne znam ništa i na taj način širiti dezinformacije.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan
Državna matura 2011

aha,preletio sam samo preko posta...ali me to definitivno zanimalo,pošto imam uglavnom stručne studije na listi...

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
neaktivan
Kordy kaže...

mozda bi ipak trebao probati sa ferom, ili ako ne imas u splitu na fesbu racunarstvo ili vec spomenuti pmf.

nema mi pomoci tu tu tu turuturtutu tu
17 godina
odjavljen
Državna matura 2011

Koliko bi koštao FER 3+2 god? 

16 godina
neaktivan
Kordy kaže...

Jbt pa najgore ti je razmisljati o placanju u ovim trenucima. 

Tko zna što će se dogoditi za tri godine, mozda dobijes na lutriji.

Ne daj da ti novci smetaju odabiru faksa na koji zelis ici.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.6.2011 16:44 (dedaa).
17 godina
odjavljen
dedaa kaže...
Kordy kaže...

Ne daj da ti novi smetaju odabiru faksa na koji zelis ici.

Ne znam kako će biti za 3 godine ali bolje neće (u mojem slučaju), u to sam siguran 100%...

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.6.2011 15:47 (Kordy).
15 godina
neaktivan
dedaa kaže...
Kordy kaže...

Ne daj da ti novi smetaju odabiru faksa na koji zelis ici.

To sam ja naučio na teži način:Nikad ne pravi kompromis   sa svojom budućnošću,pa ako ti je željeni fakultet u Vladivostoku odi u Vladivostok ako treba.

A i fer sa samo 3 godine ti je opet cijenjeniji od tvz 3+2

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.6.2011 15:53 (g12356).
17 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Pa vi s državnom maturom kolko ja znam ne plaćate ništa kod upisa. E sad, ne znam kak ti misliš upisati i koje bi to sheme bile. Uglavnom, ako si upisan kao redovan student, plaćaš samo ono što padneš tj. ne položiš, točnije plaćaš ponovni upis tog predmeta, a ne pad predmeta.

15 godina
neaktivan
Državna matura 2011

E,a navodno da su novinari dobili neke statistike sa mature i da su rezultati loši.Dali imate link na to?

I dali znate dali su ojačali servere postani student stranice nakon prošlogodišnjeg kraha?

Ja sam Plavi zmaj.
16 godina
neaktivan
Državna matura 2011

To je dobra vijest za nas koji slažemo rang-liste tjedan dana prije roka {#}

Našao sam dosta toga u vezi s ovim stručnim / preddiplomskim fakultetima. Evo tu imate nešto za početak.

Situacija je zbunjujuća - stručni studiji daju bolje znanje (gradivo se obrađuje iz područja prakse) i u svijetu su cjenjeniji od preddiplomskih, koji su više bazirani na teoriji.

Kod nas je naopako - ljudi sa završenim stručnim studijima imaju diplomu koja, citiram: "vrijedi manje od papira na kojem je tiskana" i nisu skroz načistu što su točno dobili završavanjem tog studija.

Znam da ne mogu suditi o nečemu samo na temelju komentara sa foruma, ali ipak dajem prednost preddiplomskom .

E da, specijalistički studij je ono što se upiše nakon stručnog studija. Znači, to ide ovako nekako:

preddiplomski > diplomski

stručni > specijalitički > ?

Može li mi netko objasniti ovo... Program sveučilitša u Rijeci kaže da tamo postoje jednopredmetni i dvopredmetni studiji. Koje su razlike, jel dvopredmetni puno teži? Što se dobije završavanjem jednog, a što drugog programa (mislim na titule)?

16 godina
Državna matura 2011

ide ko mozda za civilnog pilota

15 godina
neaktivan
Državna matura 2011

a jeli znate zašto su na tvz-u prepolovili upisnu kvotu ove godine?

edit:kvotu jesu jako smanjili ali sam ja krivogledao,ona nije prepolovljena nego smanjena za cca 20%.

kako je sa drugimfaksovima,dali su povećavali ili smanjivali upisne kvote?

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.6.2011 17:41 (g12356).
17 godina
neaktivan

Kad je ono zadnji rok za posložit rang listu na postani-student?

17 godina
neaktivan
Loz kaže...

Kad je ono zadnji rok za posložit rang listu na postani-student?

6. ili 7.  7.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan
betmen kaže...

Može li mi netko objasniti ovo... Program sveučilitša u Rijeci kaže da tamo postoje jednopredmetni i dvopredmetni studiji. Koje su razlike, jel dvopredmetni puno teži? Što se dobije završavanjem jednog, a što drugog programa (mislim na titule)?

Jednopredmetni studiji su gotovo svi studiji na gotovo svim fakultetima (to je klasičan način studiranja - upišeš jedan studij na fakultetu i njega studiraš). S druge strane, neki fakulteti nude mogućnost da se odjednom studira 2 studija koje taj fakultet nudi, i studiji koji su zamišljeni za takav dvojni studij se nazivaju dvopredmetnima. Većina filozofskih fakulteta nudi dvopredmetne studije (filozofiju, sociologiju, jezike...). Dvopredmetni studiji bi trebali u pravilu biti lakši od jednopredmetnih, baš zato što se ne studiraju sami (usput, ne može se upisati samo jedan dvopredmetni studij), već u kombinaciji s još jednim - također nužno dvopredmetnim - studijem.

Iznimno, u Rijeci postoji dogovor između Odjela za informatiku i Filozofskog fakulteta. Nude ljudima da upišu jedan dvopredmetni studij na FF-u i dvopredmetnu informatiku na Odjelu za inf. Osim takvih iznimnih slučajeva gdje se 2 fakulteta dogovore za kombiniranje studija (čini mi se da i Hrvatski studiji u ZG imaju takav dogovor s nekim faksom, zaboravih s kojim ali mislim da nije informatički) nije moguće studirati dvopredmetne studije na raznim faksevima.

Što se tiče titule, to ovisi o studiju. Obično postoji brošura na stranicama faksa u kojoj piše titula koja se dobiva po završetku predd./dipl./postd. studija. U pravilu se ne razlikuju titule studija koji se razlikuju samo u tome jesu li jednopredmetni i dvopredmetni (tj. studija koji imaju isti naziv, npr. "filozofija"). Ponekad su dvopredmetni studiji nastavničkog smjera, no tada je to naglašeno u nazivu studija (npr. "filozofija - nastavnički smjer"). Takav nastavnički studij je primjerice diplomski dvopredmetni studij informatike na linku kojeg si naveo u postu, završavanjem njega se dobiva titula "magistar edukacije informatike" (preddiplomski koji bi sada upisao je pak opći (ne nastavnički) u j.p. i u d.p. verziji i ne postoji razlika u tituli onih koji završe preddiplomski jednopredmetni, odnosno preddiplomski dvopredmetni, studij informatike na tom faksu)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
14 godina
neaktivan
Državna matura 2011

bok, htjela bih pitati što ako izgubimo tan....koji broj trebam nazvati da mi ga pošalju??

14 godina
iva 1992 kaže...

bok, htjela bih pitati što ako izgubimo tan....koji broj trebam nazvati da mi ga pošalju??

Za ponovno izdavanje korisničkih podataka (PIN-a, TAN-a, a za osobe s elektroničkim identitetom @nispvu.hr i korisničke oznake i lozinke) potrebno je s broja mobilnoga telefona zavedenoga u sustavu poslati SMS poruku sadržaja OPET: 
• iz RH na broj 66354 (cijena poruke 3,66 kn, PDV uključen) 
• iz BiH na broj 091610702 (cijena poruke 1,40 KM, PDV uključen) 
• kandidati iz ostalih zemalja moraju se javiti Središnjemu prijavnom uredu

14 godina
neaktivan
Državna matura 2011

hvala {#}

14 godina
neaktivan
14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Priča se da ako se nemožeš zaposlit u informatici da se nigdje nemožeš zaposlit.A i druga stvar je ta da neki ljudi jednostavno se ne žele selit zbog posla,šta je drugačije u zapadnim zemljama,tamo čak i obitelji zapostavljaju zbog posla(šta može biti i loše,ovisi kako gledaš).

Ali na Tvz-u ima i specijelističkih studija na koje se može ići nakon završetka običnog studija.Šta mislite o tome?

Definitivno ćeš se prije zaposliti kao informatičar nego kao ekonomist. Pametno je provjeriti što se najčašće upotrebljava u većim tvrtkama pa se posvetiti tome, natočito u telekomima koji imaju para i svako neko vrijeme mijenjaju ekipu. Ako si dobar informatičar / programer, trenutno mislim da ti je osiguran netto minimalno 10 K kuna u bilo kojoj ozbiljnijoj tvrtci.

14 godina
neaktivan
Ad4pt3r kaže...

Vratio se sa prijemnog na filozofskom, a pisao ga na FERu :p...Test je ultratežak, čista logika. Ima zadataka sa crtežima, oblicima, računanjem, riječima.

Recimo dobijete riječ tipa Enciklopedija i onda odgovore :

1. glava, tijelo

2. stabljika, list

3. avion, bicikl

4. računalo, tastatura

5. kočnica, upravljač

I treba otkriti neki niz, sta najbolje paše, šta je drugačije i sl.

zbilja zahtjevno {#}

15 godina
neaktivan
Državna matura 2011

Znam da je u t-comu donedavno bila prosječan laća 10000 kn.Znam da najbolji ferovci znaju imati plaće oko 40000 kn(rekao mi profesor koji je nedavno završio fer).A oni koji su jedva prešli imaju 5000 kn.

Ja sam Plavi zmaj.
16 godina
neaktivan
itf4n kaže...
(post o jednopredmetnim i dvopredmetnim studijima)

Kužim sad, zvuči dosta zanimljivo... Pogotovo za nas neodlučne.

Ali ajmo sad konkretno - znači upišem dvopredmetno informatiku i npr. povijest, jel mi to povećava opseg poslova koje mogu raditi ili ih zapravo smanjuje? Valjda kužite što hoću reći {#}

Znači hoću li nakon toga fakulteta moći:

1. Raditi i kao informatičar i kao povjesničar (što god to značilo), odnosno biti sposoban za rad u oba područja,
  2. Ili ću biti usko specijaliziran za neko područje koje je miks ova dva?

16 godina
neaktivan
betmen kaže...
itf4n kaže...
(post o jednopredmetnim i dvopredmetnim studijima)

Kužim sad, zvuči dosta zanimljivo... Pogotovo za nas neodlučne.

Ali ajmo sad konkretno - znači upišem dvopredmetno informatiku i npr. povijest, jel mi to povećava opseg poslova koje mogu raditi ili ih zapravo smanjuje? Valjda kužite što hoću reći {#}

Znači hoću li nakon toga fakulteta moći:

1. Raditi i kao informatičar i kao povjesničar (što god to značilo), odnosno biti sposoban za rad u oba područja,
  2. Ili ću biti usko specijaliziran za neko područje koje je miks ova dva?

biti ces sposoban i kvalificiran za obe struke znači i povijest i informatika, ali koliko ja vidim da u hrvatskoj nigdi nema dvopredmetni fakultet informatike

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice