Hej ljudi, eto nakon 7 godina vesele uporabe na Samsungovom 940 BF LCD monitoru pokvariše se neki kondići (najvjerovatnije elektrolitski).Uglavnom simptomi su uobičajni za taj problem, prilikom paljenja čuje se "cijuk" nekih sekundu dvije, power lampica se ugasi, ekran zatitra (kao da će se upaliti) pa se onda lampica opet upali, opet cijuk itd, u početku monitoru treba nekih par minuta da se upali, da bi nakon dva tri tjedna vrijeme paljenja trajalo i 2 sata.
Uglavnom, da ne duljim, informirao sam se malo na netu, i kondiće nije teško zamijeniti, no kažu da je za takvu rabotu dovoljna lemilica od nekih 30W, ono što mene je zanima da li u Chipoteci gdje ću i kupiti kondiće, imaju dobre takve lemilice (dođu nekih 55 kuna).Nije mi bitno da mi traje 100 godina, bitno mi je samo hoće li takva lemilica odraditi posao, dakle da mi dovoljno zagrije i rastopi lem da mogu kondić lagano ukloniti sa ploče, i da mi se lemilica doslovno ne rastopi u ruci nakon 5 minuta uporabe.
PS
Kažu da bi trebao kupiti i pumpicu za lem (ili traku), za odlemljivanje elemenata sa ploče, no vidio sam video gdje lik mijenja kondenzatore na pločici monitara istovjetnog mome, i lik ne koristi nikakve pumpice ili trakice za odlemljivanje (ono, desnom rukom odlemljuje a lijevom lagano izvlači kondenzator sa ploče), zanima me koliko je to pametno.Dakle, je li pumpica ili traka a must, ili konfekcija.I da ne zaboravim, koliko mi stvarno treba pasta za ljemljenje, ili je i ona više manje konfekcija.