Zamjena Kondenzatora u LCD monitoru

poruka: 13
|
čitano: 11.606
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Hej ljudi, eto nakon 7 godina vesele uporabe na Samsungovom 940 BF LCD monitoru pokvariše se neki kondići (najvjerovatnije elektrolitski).Uglavnom simptomi su uobičajni za taj problem, prilikom paljenja čuje se "cijuk" nekih sekundu dvije, power lampica se ugasi, ekran zatitra (kao da će se upaliti) pa se onda lampica opet upali, opet cijuk itd, u početku monitoru treba nekih par minuta da se upali, da bi nakon dva tri tjedna vrijeme paljenja trajalo i 2 sata.

Uglavnom, da ne duljim, informirao sam se malo na netu, i kondiće nije teško zamijeniti, no kažu da je za takvu rabotu dovoljna lemilica od nekih 30W, ono što mene je zanima da li u Chipoteci gdje ću i kupiti kondiće, imaju dobre takve lemilice (dođu nekih 55 kuna).Nije mi bitno da mi traje 100 godina, bitno mi je samo hoće li takva lemilica odraditi posao, dakle da mi dovoljno zagrije i rastopi lem da mogu kondić lagano ukloniti sa ploče, i da mi se lemilica doslovno ne rastopi u ruci nakon 5 minuta uporabe.

PS

Kažu da bi trebao kupiti i pumpicu za lem (ili traku), za odlemljivanje elemenata sa ploče, no vidio sam video gdje lik mijenja kondenzatore na pločici monitara istovjetnog mome, i lik ne koristi nikakve pumpice ili trakice za odlemljivanje (ono, desnom rukom odlemljuje a lijevom lagano izvlači kondenzator sa ploče), zanima me koliko je to pametno.Dakle, je li pumpica ili traka a must, ili konfekcija.I da ne zaboravim, koliko mi stvarno treba pasta za ljemljenje, ili je i ona više manje konfekcija.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.11.2013 8:33 (Baotica).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako je kondenzator dosta velik , netrebaš pumpicu. One se koriste za elemente koje nemožeš primiti prstima ili pincetom(da se ne osteti),

Pasta nije kozmetika jer čisti mjesta koja se leme. Mada moguće je zalemiti i bez nje ali nije preporučljivo. Uzmi si jacu lemilicu sa sto tanjim šiljkom ili još bolje plinsku.

Klik

[M|C] jokaCRO ingame
Moj PC  
0 2 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Zamjena Kondenzatora u LCD monitoru
red_bull kaže...

Ako je kondenzator dosta velik , netrebaš pumpicu. One se koriste za elemente koje nemožeš primiti prstima ili pincetom(da se ne osteti),

Pasta nije kozmetika jer čisti mjesta koja se leme. Mada moguće je zalemiti i bez nje ali nije preporučljivo. Uzmi si jacu lemilicu sa sto tanjim šiljkom ili još bolje plinsku.

Klik

Hvala na savjetu, mogu ih uhvatiti i prstima, tako da onda neću kupovati pumpicu, hoću pastu.A što se tiće lemilice, kažu da je 25 -50 Watta najbolje i najsigurnije za rad sa elementima na tiskanim pločicama.A sa druge strane glupo mi je dati i kunu više nego što mi objektivno treba za alat koji ću koristiti sada, pa onda slijedeći puta za slijedeće pomračine sunca.

Dao bih i 100 - 150 kuna za solidnu lemilicu, ali vidim je razlika samo u snazi, ne i u kvaliteti, barem običnih lemilica.Dok prava lemilica sa bazom, dakle sa podešavanjem temperature počinje od nekih 350 kuna, a suludo je da uzmem takvo riješenje da bih zalemio tri kondića vrijednosti cca 10 kuna, a kažem, bilo što više od 50W je overkill za elemente na tiskanim pločicama, tako da me zanimalo ako netko ima iskustva sa tim lemilicama za nekih pedesetak kuna iz Chipoteke.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
17 godina
Baotica kaže...
red_bull kaže...

Klik

Hvala na savjetu, mogu ih uhvatiti i prstima, tako da onda neću kupovati pumpicu, hoću pastu.A što se tiće lemilice, kažu da je 25 -50 Watta najbolje i najsigurnije za rad sa elementima na tiskanim pločicama.A sa druge strane glupo mi je dati i kunu više nego što mi objektivno treba za alat koji ću koristiti sada, pa onda slijedeći puta za slijedeće pomračine sunca.

Dao bih i 100 - 150 kuna za solidnu lemilicu, ali vidim je razlika samo u snazi, ne i u kvaliteti, barem običnih lemilica.Dok prava lemilica sa bazom, dakle sa podešavanjem temperature počinje od nekih 350 kuna, a suludo je da uzmem takvo riješenje da bih zalemio tri kondića vrijednosti cca 10 kuna, a kažem, bilo što više od 50W je overkill za elemente na tiskanim pločicama, tako da me zanimalo ako netko ima iskustva sa tim lemilicama za nekih pedesetak kuna iz Chipoteke.

Nećeš fulati sa tom za 50 kuna, bitno je da može otopiti lem. Pazi prste i pazi da ne odlemiš nešto drugo{#}

[M|C] jokaCRO ingame
16 godina
moderator
red_bull kaže...

Klik

Pogrešno ga savjetuješ!

Za lemljenje elemenata na tiskanu pločicu se koristi lemilica do 40W. A takve stvari se sigurno ne rade s plinskom lemilicom.

Isto tako za lemljenje elemenata na tiskanu pločicu se NE koristi pasta za lemljenje. Koristi se tinol koji već u sebi sadrži flux u dovoljnoj količini.

Pumpica nije potrebna, može se i bez nje, ali ne preporučujem.

30W lemilica iz čipoteke će dobro odraditi taj posao.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.11.2013 10:04 (XXX-Man).
17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...
red_bull kaže...

Klik

Pogrešno ga savjetuješ!

Za lemljenje elemenata na tiskanu pločicu se koristi lemilica do 40W. A takve stvari se sigurno ne rade s plinskom lemilicom.

Isto tako za lemljenje elemenata na tiskanu pločicu se NE koristi pasta za lemljenje. Koristi se tinol koji već u sebi sadrži flux u dovoljnoj količini.

Hvala, onda ništa od paste, a tinola imam gro i doma.Pumpicu ću onda najvjerovatnije kupiti.

16 godina
moderator

Ma za to ju ni ne trebaš kupovati.

Može se bez nje, samo je lakše sa njom.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
17 godina
neaktivan

Evo napravih.

Hvala Bogu sve je prošlo u redu i monitor se pali ko nov {#}

A sada da malo ošinem po jadnoj Chipoteci.Išao ja tako u Chipoteku kupiti elektrolite, uvjeren da će oni sve imati jel.Eh pa nisu, i to baš ono što je meni trebalo.A trebali su mi 2x 820uF 25V, 1x 470uF 25V i 1x 1000uF 10V.

Pazi sad, likovi nisu imali 820/25 niti 1000/10.Dobro ajd, znam da možeš uzet kondić zapremnine do +80% ili -20% a voltaže veće od tražene, ali čemu.Kakav su oni to dućan kad ne drže ovako trivijalne komponente.Hebo te Chipoteka.Sva sreća da sam prije dolaska u Chipoteku uočio servis za kompove, pa nakon poluuspješne kupovine u Chipoteci navratio da pitam ljude da li znaju kakav dućan u blizini koji prodaje el. komponente (ovi u Chipoteci nisu znali, tj napomenuli su da možda ima nešto u Korčulanskoj ali ne znaju ni ime ni točnu adresu dućana), uglavnom čovjek u servisu mi je kroz smijeh rekao da je Chipoteka već duže u banani što se tiće izbora, a da je najbolji shop za elektroniku "Elmatis" u Zelinskoj 2.

I stvarno jest, došao tamo i stvarno sve imaju, mali shop, ali čim sam ušao bila su dva majstora koja su naručivala komponente za svoje servise, tako da sam odmah skužio da ovdje nitko nije zalutao slučajno, kao kakav lajbek u Chipoteku, jer za drugo ne zna (kad treba kupiti nešto tipa kondenzator).

PS

Svi koji su mi preporučili da je dosta 40 W u lemilici, za odlemljivanje kondova.Krivo su preporučili.Ili je 40W preslabo ili ovi u Chipoteci prodaju loše lemilice.No prije bih rekao da je 40W premalo.Zašto.Pa zato jer lemilica brzo ostigne temperaturu i bez problema tali tinol žicu, no odlemljivanje kondenzatora sa pločice je presporo, moraš pun kufer držati lemilicu na kontaktu da lem otpusti (toliko dugo da se kondić dobrano zagrije), a naravno pošto moraš predugo držati lemilicu na kontaktu koji je sitan, lemilica ti se zna posliznuti po pločici (što mi je dizalo tlak u žilama na 450 sa 449).Dakle 40W je preslabo za odlemljivanje elemenata na tiskanim pločicama.

Što je lako i prepoznati po raznoraznim videima na jubitu, a budalama kao što sam ja promakne i natpis na pozadini kartonske ambalaže same lemilice, gdje piše da ti za rad sa kondenzatorima treba 60W, dok je 40W dostatno za sitniju elektroniku.Pas mater lik na jubitu je napravio isti posao kao i ja, na istom monitoru za par minuta, skidao je kondić onak, tap tap, jedna sekunda dvije sekunde, kontakt otpusti, jedna sekunda dvije sekunde, drugi kontakt otpusti i kond je dolje sa ploće.No ja sam se zafrkavao ko idiot sa skidanjem jer lem nikako da otpusti.Po šenaesti put, 40W preslabo za ovakav posao.No ruku na srce, zalemiti je bilo pjesma.

A najbitnije je da se sve dobro završilo.

Hvala svima na savjetima

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
moderator

40W je sasvim dovoljno za takve kondenzatore.

Ili je lemilica stvarno toliko loša ili je u pitanju neiskustvo. Vjerojatno kombinacija toga kad sam kažeš da ti se lemilica "poskliznula po pločici".

Nisam nikad koristio lamilicu jaču od 40W za te stvari i nikad nisam imao takvih problema.

16 godina
neaktivan
Baotica kaže...

Evo napravih.

Hvala Bogu sve je prošlo u redu i monitor se pali ko nov {#}

A sada da malo ošinem po jadnoj Chipoteci.Išao ja tako u Chipoteku kupiti elektrolite, uvjeren da će oni sve imati jel.Eh pa nisu, i to baš ono što je meni trebalo.A trebali su mi 2x 820uF 25V, 1x 470uF 25V i 1x 1000uF 10V.

Pazi sad, likovi nisu imali 820/25 niti 1000/10.Dobro ajd, znam da možeš uzet kondić zapremnine do +80% ili -20% a voltaže veće od tražene, ali čemu.Kakav su oni to dućan kad ne drže ovako trivijalne komponente.Hebo te Chipoteka.Sva sreća da sam prije dolaska u Chipoteku uočio servis za kompove, pa nakon poluuspješne kupovine u Chipoteci navratio da pitam ljude da li znaju kakav dućan u blizini koji prodaje el. komponente (ovi u Chipoteci nisu znali, tj napomenuli su da možda ima nešto u Korčulanskoj ali ne znaju ni ime ni točnu adresu dućana), uglavnom čovjek u servisu mi je kroz smijeh rekao da je Chipoteka već duže u banani što se tiće izbora, a da je najbolji shop za elektroniku "Elmatis" u Zelinskoj 2.

I stvarno jest, došao tamo i stvarno sve imaju, mali shop, ali čim sam ušao bila su dva majstora koja su naručivala komponente za svoje servise, tako da sam odmah skužio da ovdje nitko nije zalutao slučajno, kao kakav lajbek u Chipoteku, jer za drugo ne zna (kad treba kupiti nešto tipa kondenzator).

PS

Svi koji su mi preporučili da je dosta 40 W u lemilici, za odlemljivanje kondova.Krivo su preporučili.Ili je 40W preslabo ili ovi u Chipoteci prodaju loše lemilice.No prije bih rekao da je 40W premalo.Zašto.Pa zato jer lemilica brzo ostigne temperaturu i bez problema tali tinol žicu, no odlemljivanje kondenzatora sa pločice je presporo, moraš pun kufer držati lemilicu na kontaktu da lem otpusti (toliko dugo da se kondić dobrano zagrije), a naravno pošto moraš predugo držati lemilicu na kontaktu koji je sitan, lemilica ti se zna posliznuti po pločici (što mi je dizalo tlak u žilama na 450 sa 449).Dakle 40W je preslabo za odlemljivanje elemenata na tiskanim pločicama.

Što je lako i prepoznati po raznoraznim videima na jubitu, a budalama kao što sam ja promakne i natpis na pozadini kartonske ambalaže same lemilice, gdje piše da ti za rad sa kondenzatorima treba 60W, dok je 40W dostatno za sitniju elektroniku.Pas mater lik na jubitu je napravio isti posao kao i ja, na istom monitoru za par minuta, skidao je kondić onak, tap tap, jedna sekunda dvije sekunde, kontakt otpusti, jedna sekunda dvije sekunde, drugi kontakt otpusti i kond je dolje sa ploće.No ja sam se zafrkavao ko idiot sa skidanjem jer lem nikako da otpusti.Po šenaesti put, 40W preslabo za ovakav posao.No ruku na srce, zalemiti je bilo pjesma.

A najbitnije je da se sve dobro završilo.

Hvala svima na savjetima

Možda nisi očistio vrh lemilice?
Ja kada idem neke takve komponente lemit,znam vrh malo postrugati po "šmirglin" papiru (brusni), i poslije toga sve ide lako.

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
17 godina
XXX-Man kaže...
red_bull kaže...

Klik

Pogrešno ga savjetuješ!

Izgleda da si ga ti krivo savjetovao.

Spominjao sam pastu jer nisam znao da ima tinol(koji i je jedna vrsta paste u lemu)

Da je lemio čip na na tiskanu pločicu sigurno da plinska nebi bila adekvatana. Ali radi se o kodenzaroru sa većom količinom lema.

Naravno da se može sve napraviti sa jednom i drugom. Ali....

[M|C] jokaCRO ingame
16 godina
moderator
red_bull kaže...

Izgleda da si ga ti krivo savjetovao.

Spominjao sam pastu jer nisam znao da ima tinol(koji i je jedna vrsta paste u lemu)

Da je lemio čip na na tiskanu pločicu sigurno da plinska nebi bila adekvatana. Ali radi se o kodenzaroru sa većom količinom lema.

Naravno da se može sve napraviti sa jednom i drugom. Ali....

Pasta se ne upotrebljava na tiskanim pločicama i to je zakon.

Ako se zbog nekog specijalnog razloga mora upotrijebiti, potrebno ju je nakon lemljenja isprati sa pločice pomoću alkohola. Ali ni tako se ne garantira da neće raditi probleme.

A ostalo...loša lemilica i neskustvo.

17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

Gle, odradila je, ali uz podosta živciranja.Uglavnom te lemilice od 40W iz Chipoteke ne bih preporučio za odlemljivanje kondenzatora.

XXX-Man kaže...

40W je sasvim dovoljno za takve kondenzatore.

Ili je lemilica stvarno toliko loša ili je u pitanju neiskustvo. Vjerojatno kombinacija toga kad sam kažeš da ti se lemilica "poskliznula po pločici".

Nisam nikad koristio lamilicu jaču od 40W za te stvari i nikad nisam imao takvih problema.

Gle, lemilici je trebalo pun kufer da odlemi nožicu,  i trebao sam kupiti pumpicu, sa njom bi mi bilo puno lakše.Kažu da pumpica nije prijeko potrebna, i nije, ako ti je svejedon što će ti lemilica tu i tamo skliznuti po pločici koju moraš držati skorom uspravnu, jer drugom rukom lagano čupaš kondenzator (samo što lik na jubitu ima jaču lemilicu koja odmah odvoji nožicu, pa njemu nema šta skliznuti).

Dakle djelomice si u pravu.Neiskustvo, ali i preslaba lemilica ako radiš bez pumpice ili pletene trake.Trebao sam kupiti pumpicu, ustvari i kupiti ću je da je imam, kad već imam ovakvu lemilicu.

Možda nisi očistio vrh lemilice?
Ja kada idem neke takve komponente lemit,znam vrh malo postrugati po "šmirglin" papiru (brusni), i poslije toga sve ide lako.

Dobar tip.Da sam pošmirglao vrh, nebi mi se toliko klizala.

Od četiri kondića sve sam relativno lako odlemio, no zadnji je bio u sredini grupe, i još su mu u tvornici nožice popigali, tako da me ubio u pojam, trebaš ga čupat a nemaš mjesta da ga razlokaš.Jedino je lemljenje bilo pijesma.Tap tap x4, i to je to.Jedino što mi je malo krivo je što sam na dva mjesta oštetio spoj prednjeg i zadnjeg poklopca od ekrana, dok sam ih odvajao, zato što sam uzeo premali šrafinciger (kao lik na jubitu, kojei je btw sa istim takvim odvojio sve bez frke), dakle za odvajanje prednjeg od zadnjeg poklopca uzmite pravi muški šrafinciger, a nikako ne nekakav mali LGBT odvijač za sitne opravke.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.11.2013 8:38 (Baotica).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice