Volan za pc

poruka: 11
|
čitano: 3.839
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Volan za pc
Gledao sam neke klipove na yt o tome.
E sad,mene zanima šta mi sve treba, ima nekih klipova u kojima se pravi od miša, a u nekim od potenciometara,šta je po vama bolje?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Volan za pc

Nikad čuo da to postoji... Daj kakav link da vidim i ja to :) Slažeš nekakav "osnovni" volan tako da bude bolje nego vožnja tipkovnicom ili misliš u nekom trenu napraviti i nešto ozbiljnije, tipa 900+°, Force Feedback, H mjenjač i ostala čudesa? :D

11 godina
neaktivan

Pa to ti radi po principu da nađeš neko drvo i da se okreće preko lasera,učvrstiš to kako hoćeš i eto.To je dobro onako za igre poput ETS 2,jer sama igra podržava upravljanje mišom,a već kod drugih to se radi pomoću programa,pa ne radi baš kako treba.
Ja kontam napravit nešto sa potenciometrima,samo volan,samo me zanima šta mi je potrebno od kablova i kako se spaja.

12 godina
Jimmy Lenard kaže...

Pa to ti radi po principu da nađeš neko drvo i da se okreće preko lasera,učvrstiš to kako hoćeš i eto.To je dobro onako za igre poput ETS 2,jer sama igra podržava upravljanje mišom,a već kod drugih to se radi pomoću programa,pa ne radi baš kako treba.
Ja kontam napravit nešto sa potenciometrima,samo volan,samo me zanima šta mi je potrebno od kablova i kako se spaja.

sta ti nije jednostavnije kupit volan za 500kn koji ima rucni 6 brzinski mjenjac sa 900 stupnjeva okretaja i gas kvacilo kocnicu, je polovni al je super, imao sam dva fanateca i pre zadovoljan. a ne gluposti sastavljati i pitanje kako ce raditi

15 godina
neaktivan
Jimmy Lenard kaže...

Pa da, ali trebaju ti i ležajevi, opruge razne i druga čuda, ne? Ako ne znaš ni što ti je potrebno od kablova i kako spojiti, složio bih se s dennocro. Bar dok ne saznaš kako bi uopće to napravio. Pedale nećeš imati? To bi ti bilo, brijem, još jednostavnije za složiti.

dennocro kaže...

sta ti nije jednostavnije kupit volan za 500kn koji ima rucni 6 brzinski mjenjac sa 900 stupnjeva okretaja i gas kvacilo kocnicu, je polovni al je super, imao sam dva fanateca i pre zadovoljan. a ne gluposti sastavljati i pitanje kako ce raditi

Čovjek možda želi svojim rukama nešto napraviti, nije to nužno loše, dapače. Samo mi se čini da je malo preambiciozno. Fanatec za 500 kn? Gdje si to našao? :)

11 godina
neaktivan
Volan za pc

Stvar je u tome što ja hoću da uz što manje novca napravim nešto,ne mora to biti baš kao Logitech g27 npr,al hoću da znam da sam ja to napravio i da nešto naučim iz toga.

Kontam nešto ovako

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Jimmy Lenard kaže...

Stvar je u tome što ja hoću da uz što manje novca napravim nešto,ne mora to biti baš kao Logitech g27 npr,al hoću da znam da sam ja to napravio i da nešto naučim iz toga.

Kontam nešto ovako

Shvaćam ja tebe, ali... Za to će ti trebati dosta znanja koje mi se čini da nemaš. Ne mislim ništa loše, čisto mi se čini da bi ti možda bilo korisnije uzeti neki volan, onda kad se počne kvariti ili kad te pukne da kreneš slagati polako svoje. Znači, da prvo imaš osnovu neku, da vidiš bolje kako sve to funkcionira, što ti je sve potrebno itd. Možda to izgleda na prvu jednostavno, ali vidiš i u filmiću da on tamo ima i zupčanika i dijelova stare elektronike (kalkulatora) i svega i svačega. Treba ti i nekakav kontroler za sve to, znači neki stari joystick, joypad, nešto, što ima analogne osi. Ili miš, ali mislim da je miš bezvezno rješenje. Trebaš znati prilagoditi to svojim dijelovima, spojiti, zalemiti, prilagoditi voltaže i šta već tim svojim potenciometrima što ćeš koristiti. Danas se afaik uglavnom koriste optički koderi položaja, bar u skupljim modelima. Oni za razliku od potenciometara ne mogu otići od korištenja, beskontaktni su itd. no vjerojatno su overkill za tvoje potrebe

Mislim da ti treba dosta znanja iz elektrotehnike, nešto sitno strojarstva za složiti prijenose, zupčanike, ležajeve, možda i kakvog programiranja itd.

Nemoj krivo shvatiti, meni se sviđa tvoja ideja, ali mislim da ti treba jako puno znanja koje mi se prema tvojim pitanjima čini da nemaš. Sad, možeš krenuti od nečeg jednostavnijeg, a možeš i krenuti ambiciozno ili nešto između.

Po meni bi ti bilo najbolje da za prvi projekt kupiš volan i sam si složiš pedale. Uzmeš neke stare dijelove s auta, papučice i ako se da još što iskoristiti, par potenciometara, nekakve opruge s kojima će to raditi ili za kočnicu load cell kao što Fanatec koristi (daje bolji osjećaj nego opruge) i onda od toga kreneš. Proučiš kako rade originalne papučice tog modela, pretpostavljam da do papučica idu čisto analogni signali, izmjeriš sve voltaže, struje šta već i onda prilagodiš svoje tome. Kad se na tome naučiš malo onda kreneš dalje. Kreneš na neku modifikaciju postojećeg volana, zamijeniš ovo ili ono što ti nije dovoljno dobro. Npr. staviš volan iz pravog auta, da ti poluga za žmigavce stvarno aktivira tipku kojom bi ih palio, složiš H mjenjač i tako.

Sve u svemu, u svakom slučaju će ti trebati puno googlanja, proučavanja i skupljanja znanja. A i vremena i strepljenja.

Pogledaj recimo ovog. Nebitno što misliš o simulaciji vožnje busa, ali on je uzeo pravi stari kokpit i sve složio da stvarno radi u igri. Meni je to fascinantno, ali doći do toga ti je dosta dug i kompliciran put.

Bilo kako bilo, ako kreneš u kakav projekt javljaj napredak :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.8.2016 10:16 (Mirko935).
12 godina
Mirko935 kaže...
Jimmy Lenard kaže...

Pa da, ali trebaju ti i ležajevi, opruge razne i druga čuda, ne? Ako ne znaš ni što ti je potrebno od kablova i kako spojiti, složio bih se s dennocro. Bar dok ne saznaš kako bi uopće to napravio. Pedale nećeš imati? To bi ti bilo, brijem, još jednostavnije za složiti.

dennocro kaže...

Čovjek možda želi svojim rukama nešto napraviti, nije to nužno loše, dapače. Samo mi se čini da je malo preambiciozno. Fanatec za 500 kn? Gdje si to našao? :)

ebay, tj 50€ sam ga platio +20€ postarina
pratio duze vrijeme kad ce naletiti nesto i dva puta uspio

15 godina
neaktivan
dennocro kaže...

ebay, tj 50€ sam ga platio +20€ postarina
pratio duze vrijeme kad ce naletiti nesto i dva puta uspio

Gade jedan, proklet bio! :D Ja sam dosta dugo pratio i nikako ništa dobro da se pojavi, na kraju odje*ao sve to i uzeo novo za cca 420 €, ali nema veze, savršeno sam zadovoljan njim :)

12 godina
Volan za pc

prvi put sam platio 100€ al sam imao one pedale csr, prodao ga jer nisam igrao, nakon god dana ponovo htio igrat, i onda nasao za 50€ i oept sam ga prodao. ma volan je vrhunski bio. sad mi je malo zao sto sam ga prodao al nema veze, lako cu kupit ponovo

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.8.2016 0:33 (dennocro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Volan za pc

Znam da izgleda smiješno,ali pruža bolji osjećaj nego bilo kakva tastatura ili dzojstik.

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice